FUNDATIA IOAN BARBUS

E mai bine să urli la RMGC

Agro-turismul propovăduit de Nicușor Dan – Victoria Stoiciu – Mungiu-Pippidi s-a mutat în Piața Universității, ca ideologie. Pentru cine vrea să știe, e tot un marxism, dar mai spălat și mai cool, cu tricou Che Guevara cumpărat din Mall, cu cercel în ureche și cu iPhone conectat permanent la Facebook.

Unii dintre ei ne cer chiar să ne întoarcem la epoca romană pentru a scormoni munții ecologic, cu târnăcopul. Presupun că niciunul din tinerii educați și cool din piață n-o să mânuiască în viața lui vreun târnăcop și nici n-o să se mute în codrii din Munții Apuseni ca să-și facă o colibă din crengi la intrarea căreia să scrie Motel Victoria Troțkistă asupra Capitalismului Criminal RMGC, dar ce îi costă să dea din gură?

Lumea bună de pe net și „din Piață” își imaginează o exploatare cu cianuri ca pe o maree puturoasă trântită lângă casa fiecăruia dintre noi. Nu prea înțeleg cu ce i se pare mai acceptabil să lași mormane de gunoaie la meciuri, să arunci chiștoace pe geam, să arunci în intersecții punga goală de chipsuri, să faci zeci de mii de grătărele în păduri, să umpli Bucegii/ Făgărașul/ Ceahlăul/ Delta/ Siretul/ Dunărea/ Mureșul/ Someșurile/ Oltul/ spatele casei/ orice drum lăturalnic de bidoane de plastic, cutii de conserve, de filtre de ulei, baterii uzate de mobile vechi sau sute de mii de tone de deșeuri din demolări. Toate acestea sunt mai reale decât drobul de sare cu dezastrul ecologic pe care îl va dezlănțui RMGC și împotriva lor nu se mai mobilizează nimeni. Ba chiar în cazul lor totul se reduce la niște jalnice heirupisme în care într-o zi din an se strâng zece sticle de plastic și se proclamă victoria națională împotriva poluării.

Da, e mai bine să urli la RMGC decât să te pui cu Rusul de la Baia Mare, ăla care face la fel, folosește tot cianuri, tot un derivat de CN din KCN (cianură de potasiu, ca să vă plictisesc). Dar Rusul e bun, e de-ai noștri. Cum? La Romaltyn Baia Mare sunt kazahii? Și ce dacă? Ei nu sunt tot din Est, ce treabă au ei cu capitalismu’ salbatic de care ne-a vorbit Crucișătorul presei noastre? Păi ce, kazahii sau rușii vin din Vestul putred și capitalist? Doar se știe: dolaru-i rău, vodka-i temelie!

Spre încântarea ciutacului Victor, care la auzul vorbelor a afișat o privire de pervers, Daciana Sârbu a spus că pentru Roșia Montană se leagă și cu lanțuri.

„O să mă leg cu lanțuri dacă vorbim de Roșia Montană unde sunt absolut convinsă că e greșit ce se întâmplă.”

Fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, e și ea contra Proiectului și lupta pentru Țară și Partid, doar-doar o intra din nou în cărti pentru viitorul Parlament. Oana Boc e și ea în Piață. Acum are curaj, în 2013. N-a vazut-o nimeni să lupte în Piață contra Loviturii de Stat de anul trecut. Atunci îi era teamă.

Chiar și marii bărbați de stat luptă pentru Roșia Montană. Măcar unul dintre ei, măcar atunci când este doar deputat și nu și prim-ministru. Victor Viorel Ponta a mărturisit că votează împotriva proiectului de lege propus dezbaterii parlamentare întocmai de guvernul pe care cu onoare îl conduce. În ceea ce-l privește, Crin Antonescu a evitat subiectul. Era firesc: s-a declarat Președinte, nu candidat, și nu mai discută decât cu oameni de același nivel. Discuțiile din parlament l-au plictisit întotdeauna. De aceea nici nu le frecventa.

Probabil că în aceste zile minunate antisemitul comunist Claude Karnoouh mulțumește treimii Marx – Engels – Lenin și se închină la sfinții Nicolae Ceaușescu – Todor Jivkov – Janos Kadar pentru marele noroc care-a dat pe el să vadă revolution en directe la București. Uite că merită să vii la nespălații de roumains. Or fi ăștia cam proști și cârcotași, dar nația ascultă totuși de nous, adica de CriticAtac. Viorica Stoiciu e în Piață, Poenaru scrie articole de fond ca pentru Scânteia, Remus Cernea își lățește chintalu’ si ceva pe ecranul Antenei 3, Sf. Basil Ernu este iubit de ‘telectuale, iar politicienii inamici tac in preajma lor. Lângă Cei Aleși pot fi întâlniți numeroși tovarăși de drum, buni atâta vreme cât timp pot fi folosiți ca masă de manevră pentru impunerea socialismului biruitor.

Salvați comunismul!
Salvați comunismul împreună cu tov. Blidariu!

Hai la lupta cea mare, neamule! E loc destul și pentru tine! „NEAM SĂTURAT”, să crape Basescu și capitaliștii! Să respingem Proiectu’ criminal! Țara e la ananghie, săriți că vin afaceriștii! Groapa din Roșia Montană e tot acolo, mărturie a unui veac în care noi, românii, stăpâneam suveran și acum uite că ne-o fură capitaliștii. Ne fură terenu’, ne fură zăcământu’, ne fură munții patriei și ne lasă în loc lacuri de cianuri.

Scandările protestatarilor sunt ca un jurământ de pionier: Tot inainte! Spre comunism. Să piară băncile și capitalismul! Să fiarbă RMGC in cianuri! Să tresalte inimile fraților din Coreea de Nord! Să crape de ciudă verii comuniști din Franța și Occupy Wall Street!

Munții noștri aur poartă, noi strigăm din poartă-n poartă: Jos Capitalizmuuuuu’!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

8 comentarii

 1. Bogdan Calehari
  3 septembrie 2013

  “Jos Capitalismul” – adica ce poate fi mai normal, mai rational decat sa ceri desfiintarea sistemului, singurul de altfel, care iti permite sa protestezi contra lui fara sa risti nimic. Singurul sistem care nefind totalitar nu trimite contra ta (asemeni celui comunist) o hoarda de “mutre negre” care sa-ti franga oasele si sa-ti sparga capul cu cozile tarnacoapelor atunci cand iti vine ideea sa protestezi contra lui, blocand centrul orasului. “Jos Democratia”,striga de fapt anarho- ecologistii astia, atunci cand protesteaza contra singurului tip de organizare sociala, care le asigura libertatea civila ce le permite sa o faca. J.FR. Revel remarca, referindu-se la tineretul lui ’68 ce s-a ridicat contra sistemului: “Acest fapt implica un antagonism absolut intre idee si realitate, intre experienta traita si traducerea intelectuala a acestei experiente. Exact ca la Moscova si Beijing, dar in sens invers. Chinezii si rusii vedeau in societatile lor pline de oroare – numai fericire; fanaticii de la 1968 nu vedeau in tarile lor decat oroare, acolo unde domnea o fericire, sigur, relativa ca si libertatea…Si mai socant era faptul ca tineretul occidental de la ’68 condamna societatea liberala bazandu-se pe maoism si castrism-guevarism, adica tocmai pe catacombele prostiei demagogice, pe culmile incompetentei economice si pe plutoanele de executie in masa”
  Tot Revel remarca: ” A considera capitalismul (unde, dealtfel, si teroristii duceau o viata dulce) ca un esec absolut era o moda, o conditie de bon-ton intelectual”

  Dupa cum ne arata autorul acestui articol excelent, moda a revenit, si a ajuns si la noi. Cei ai caror maini n-au cunoscut tarnacopul si a caror spinari nu i-au cunoscut coada s-au saturat de capitalism, asa cum, normal nu?, unii se satura de cozonac si icre negre.
  Turtoi din taratze si supa de varza ca in Coreea de Nord! COOOOL!

 2. Victoria Magdalena
  3 septembrie 2013

  Mulțumesc autorului pentru acest articol. A subliniat ipocrizia acestor protestatari: își alimentează mințile cu o ideologie socialistă și paralel savurează produsele capitaliste, i-Phone, i-Mac, tablet PC, Laptop, Notebook, unii poate se duc la uni sau la colegiu cu o bici moderna (Simpson, Colnago, Tommassini, etc.) sau cu un mountain-bike, sau cu o motocicletă sau electro-roller. Unii dintre ei posedă probabil și un aparat de fotografiat sau o video-cameră, dvd-player, televisor, încălzitor de apă mașină de cafea etc. Oricine are dreptul de opinia liberă si are dreptul să protesteaze împotriva capitalismului, dar are și dreptul să renunțe la toate acestea.

 3. Mihai
  3 septembrie 2013

  Salut,

  Va urmaresc cu interes de ceva vreme site-ul si in mare masura rezonez cu ceea ce scrieti. Imi pare rau insa ca in acest caz va grabiti poate sa etichetati intregul protest. Duminica si luni au fost oameni de tot felul in strada, nu doar hipsterasi stangisti cu pancarte “Jos capitalismul!”. E drept, au fost si astia din pacate dar nu reprezinta sub nicio forma majoritatea de acolo! Imi pare rau insa ca n-am vazut pe nimeni cu pancarte de genul “Vrem capitalism ca la carte, ne-am saturat de plagiat prost!”. Proiectul RMGC este unul controversat, la fel si legiferarea in interes privat si strict singular care incalca orice principiu al pietei libere. Personal nu sunt de acord cu acest proiect in conditiile in care statul roman nu este in stare sa gestioneze nici macar banii pe care ii are acum la dispozitie. Rezolva banii pe care i-ar primi statul (cam cat a irosit pe contractul cu Bechtel din cate inteleg) prin acest proiect reformele si investitiile absolut necesare? Ma indoiesc. Mai mult, protestul este si fata de televiziuni si presa in general care dintr-un motiv sau altul refuza sa dezbata pe marginea acestui proiect. Personal cred ca in acest moment, statul roman nu este capabil sa gestioneze un astfel de proiect in interesul cetatenilor sai! Asa ca va invit cu mare drag in piata, sa-i depasim la numar pe stangisti pentru ca este mare nevoie de o dreapta vizibila si unita!

  Numai bine!

 4. Costin Andrieş
  3 septembrie 2013

  majoritatea celor cu pareri despre exploatarea de la rosia montana nu judeca rational problema, ci reactioneaza visceral. scopul protestelor rosia montana nu e clarificarea, ci praful in ochi. confuzia din jurul proiectului, cu bune si cu rele, e calculata , atent cultivata si in crestere. iar protestatarii, cu cat devin mai ignoranti, devin si mai inversunati.

  cineva spunea ca nu intelege ce este in capul generatiei care iese aceste zile in strada, nu le intelege inversunarea. citeste, mai nene, criticatac, citeste militiaspirituala, totb, vice, intra pe blogurile legionare si pe toate siturile pe care le frecventeaza, fa un index cu fobiile care le sunt induse acolo de ani de zile si le vei intelege conditionarile.

  acum 5-7 ani un astfel de protest era de neimaginat. atunci, cei mai multi dintre ei aveau, cat? 15 ani? 17? cati aveai 13 ani? protestul e rezultatul unei munci sustinute asupra creierelor scolarilor, liceenilor si studentilor, timp de ani de zile. acum au ajuns o simpla masa de manevra pentru cei care stiu sa apase pe butoanele care trebuie. cum altfel ar putea ignora explotarea dezastruoasa ecoologic de la baia mare (99% nici nu au auzit de ea). de fapt, nici pe cei care au auzit nu ii intereseaza pentru ca despre asta nu le spune nimeni ca e cool sa se indigneze. despre baia mare nu le spun nimic gotiu, rogozanu, mircea kivu, perjovschi, craciun voda etc etc.

  hipsterii sunt cea mai recenta generatie de sacrificiu.

 5. Liviu
  3 septembrie 2013

  Salut,

  Parerea mea este ca ar trebui sa protestam pentru faptul ca Romania are o participare de doar 19℅. De ce nu are 49℅, in conditiile in care noi venim cu zacamantul?

 6. Bogdan Calehari
  3 septembrie 2013

  @3 Mihai

  La Jurnal Rapid se afla postat art. “Totul despre “revoluția” Roșia Montană”. Acolo este o fotografie mare, cu niste personaje ce poarta un banner cu “Revolutia Rosie…”. Personajele in cauza sunt prezentate de autorul articolului. Cititi-l! Ei sunt si principalii organizatori ai acestor proteste, la care, spuneti dvs, “vin tot felul de oameni, nu doar hipsterasi stangisti…”. Mai spuneti ca acestia, cei ce poarta pancarte cu “Jos Capitalismul”, “nu reprezinta sub nicio forma majoritatea de acolo”! Va acord toata increderea si va cred, pt. ca ati fost acolo si, probabil, va veti mai duce. Asa ca, luindu-ma dupa spusele dvs., imi imaginez ca la proteste exista o majoritate de oameni bine intentionati, asemeni dvs., care-si doresc la RM o investitie corecta, din care toata lumea sa aiba de castigat – si investitorul, si statul roman. Repet ce spuneti dvs: ei constituie majoritatea. Va intreb atunci (ati fost doar martor ocular): De ce majoritatea bine intentionata nu poarta nicio o pancarta sau banner in favoarea exploatari corecte, in conditii benefice a aurului de la RM? De ce majoritatea bine intentionata nu-i spune minoritati anarho-comuniste sa renunte la “JOS Capitalismul” ? De ce majoritatea bine intentionata nu protesteaza si in legatura cu modul in care s-a incheiat contractul cu firma rusa-kazaha de la Baia Mare?
  Nu-i nevoie sa raspundeti. Daca sunteti bine intentionat reflectati doar la niste raspunsuri. Si pana le gasiti luati o pauza si nu mai participati, si nici nu-i mai indemnati pe altii sa participe.

 7. Baio
  3 septembrie 2013

  Gand la gand cu bucurie. Multumesc pentru articol!

 8. Mihai
  3 septembrie 2013

  Dupa cum probabil stii ca se intampla pe la protestele astea, lumea vine cu tot felul de pancarte, fel si fel de oameni… Acuma n-o sa mai iesim sa protestam ca apara cate-un prostanac cu “Jos capitalismul” sau mai stiu eu ce mesaj revolutionar… Pai cine va opreste sa veniti cu pancarte sa atrageti atentia asupra exploatarii de la Baia Mare sau asupra altor aspecte care va nemultumesc? De unde pana unde doar stangistii hipsterasi protesteaza pentru mediu? Este un subterfugiu foarte util pentru ei in lupta cu democratia si capitalismul, dar asta si pe fondul neimplicarii celorlalti. Hai sa lasam orice derapaje ale unor corporatii (canadiene, rusesti etc.) pe fondul capitalismului sa faca orice, ca noi nu protestam pentru mediu: asta fac stangistii! De ce nu atrageti atentia asupra ce se intampla la Baia Mare decat in antiteza cu Rosia Montana? Faptul ca ii lasati pe cei pe care ii identificati in articolul recomandat sa confiste si asume aceste proteste in totalitate, ba inca le si generalizati si blamati de pe margine, nu stiu cat de util e… Din pacate in acest moment in Romania un protest pentru mediu raliaza mai multa lume in strada decat un protest pentru statul de drept, idei si principii politice. Poate ca e si asta un inceput unde merita impartasite cateva idei de dreapta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian