FUNDATIA IOAN BARBUS

Ecologiştii sunt predispuşi la avariţie si şmecherii

Un studiu publicat de The Guardian – How going green may make you mean, arata ca cei care consuma produse bio sunt mai predispusi spre avaritie si inselaciune decat consumatorii obisnuiti. Potrivit unui articol publicat in sectiunea Mediu de nava amiral a jurnalismului progresist – The Guardian, autori studiului, doi psihologi din Canada, au constatat ca cei obsedati de consumarea de produse organice sunt mai putin inclinati catre darnicie, dar mai inclinati sa triseze.

Autorii s-a declarat surprinsi de rezultatul cercetarilor. „Dat fiind ca produsele organice sunt manifestari ale unor inalte standarde etice si consideratiuni umanitare”, optiunea pentru acestea ar fi trebuit sa „activeze normele etice si de responsabilitate sociala”, credeau initial cei doi cercetatori.

The pair found that those in their study who bought green products appeared less willing to share with others a set amount of money than those who bought conventional products. When the green consumers were given the chance to boost their money by cheating on a computer game and then given the opportunity to lie about it – in other words, steal – they did, while the conventional consumers did not. Later, in an honour system in which participants were asked to take money from an envelope to pay themselves their spoils, the greens were six times more likely to steal than the conventionals.

Cititi si Goodies behaving badly  

Being virtuous is wonderful thing, but feeling virtuous is a shortcut to vice. That seems to be the moral of a fascinating piece of research by two Canadian psychologists, which suggests that the greener people are, the more likely they are to lie and cheat.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Un comentariu

 1. John Galt
  6 aprilie 2010

  De fapt era vorba de leftisti, nu de consumatorii de broccoli insa nu au spus verde in fata pentru ca altfel nu s-ar mai fi publicat.

  In plus, studiul e incomplet. Ei vor sa induca ideea ca daca esti mai putin inclinat catre darnicie automat trebuie sa fii un trisor. De ce? Pai pentru ca preferi organic si bio, ca un capitalist/individualist feroc, egoist si ipocrit care te gandesti numai la sanatatea ta.

  Well, ghinion fantastic, de fapt e exact invers. TOTI oamenii se gandesc la sanatatea lor si vor produse bio (naturale, crescute pe pamant si nu pe vapor – mai ales daca au copii mici), insa asta nu inseamna ca vor sa triseze neaparat. Cei care au un IQ oarecum mai mare aleg produse bio tot timpul (sau macar inteleg ce inseamna E-urile de pe eticheta, la celelalte – plus ca isi permit), fapt ce a fost corelat de multe ori cu gradul de individualism. Cei care au un IQ standard ar vrea si ei sa cumpere produse bio, sunt si ei cat de cat individualisti insa din cauza faptul ca nu au bani uite ca prefera furtul, prefera sa triseze, sa taie scurtaturi. Sa-si fure caciula.

  Adica sunt doua categorii de individualisti, ambele bio, insa doar una prefera sa triseze. Daca cercetatorii ar fi inclus inca o optiune (leftist stanga / conservator dreapta) poate si-ar fi dat seama unde e greseala.

  Cei care detin magazinul (de exemplu) le infirma teoria destul de usor. Ei sunt si individualisti, si bio, dar nici nu pot fi pacaliti cu povesti. Nu-si fura caciula lor pentru ca ar fi absurd, e ca si cum si-ar muta banii dintr-un buzunar in altul. Nu ar avea sens.

  Asta e corelatia pe care nu vor s-o recunoasca ei: cei care sunt individualisti si bio cu adevarat au prostul obicei de avea diverse proprietati, mosii sau ferme unde daca trisezi, te trisezi pe tine. Unii mai cu mot au inclusiv sofer (pe langa bucatarul foarte „bio”) adica sansele sa apara in vrun studiu..

  Pe de alta parte leftistii care nu au nimic si nu produc nimic evident ca nu au de unde sa stie acest mare secret, dar in fine, nici nu ma mir..

  ????

  ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian