FUNDATIA IOAN BARBUS

Economia duduie doar în mintea eurocraţilor

Până astăzi credeam că birocraţii europeni sunt o categorie socială bine informată. Nu ştiu de ce dar îmi închipuiam că citesc ziarele sau că se uită măcar la ştirile de la ora 5, de la Pro Tv. M-am înşelat. Se pare că guvernul european nu a aflat nici până acum că de vreo trei ani întreaga lume a fost lovită de o criză economică fără precedent în ultimele decenii.

Evident, dacă birocraţii care lucrează la Comisia Europeană ar fi ştiut că economia mondială a fost lovită de recesiune, probabil că ar fi avut bunul simţ să nu solicite o creştere a bugetului european cu 4.9%, pentru anul 2012. Mai exact, Comisia europeană susţine că anul viitor trebuie să cheltuie cu peste 6 miliare de euro mai mult decât în acest an. Dacă vine sfârşitul lumii, măcar s-o facem lată, nu?

În mod logic, cum banii ăştia ar trebui să vină de undeva, singura soluţie este să ceară statelor membre să îşi crească contribuţia la bugetul uniunii. Un calcul rapid ne arată că fiecare „cetăţean european” va contribui în plus cu aproximativ 120 de euro.

Da, si noi suntem scarbiti.

Unii taie, alţii vor mai mult
Nesimţirea oficialilor europeni e impresionantă, dacă ţinem cont că toate statele membre şi-au redus cheltuielile, că în multe s-au micşorat salariile şi / sau pensiile, sau, şi mai grav, că unele s-au împrumutat pentru a evita falimentul naţional. Solicitarea uimeşte cu atât mai mult cu cât majoritatea liderilor europeni au cerut public ca suma de banii către bugetul european să reflecte şi scăderile din bugetele naţionale. Cei mai vocali lideri europeni au fost chiar Merkel şi Sarkozy, adică „motorul Uniunii Europene”.

Toate aceste declaraţii nu au însemnat însă nimic pentru birocraţii numiţi în acele funcţii, şi care nu au fost nevoiţi să susţină vreodată un examen în faţa electoratului.

Unde se duc banii?
Majoritatea banilor se vor duce către fondurile de coeziune şi către sectorul agrar (Politica Agrară Comună). Ca români, ar trebui să fim veseli, căci, nu-i aşa, Cioloş va avea mai mulţi bani de cheltuială.

Însă, tot din bugetul european se vor susţine deficitele imense ale celor mai nesănătoase economii europene (Grecia, Portugalia, Irlanda). Şi mai uimitor este însă faptul că Uniunea Europeană continuă să finanţeze ţări africane în care nu sunt respectate drepturile omului, dar şi economii emergente precum Rusia sau China. Da, se pare că birocraţii au ratat şi informaţia că Republica Populară Chineză a devenit recent a doua economie a lumii.

Şi, dacă asta nu era de ajuns, oficialii europeni nu par a fi impresionaţi prea mult nici măcar de faptul că încalcă, cu bună ştiinţă, legea. Astfel, prin Mecanismul de Stabilizare Financiară Europeană (EFSM), se vor transfera bani către Grecia şi Irlanda, sub forma unor bailouturi. Schema funcţionează perfect, în ciuda faptului că Parlamentul finlandez ameninţă cu veto posibilitatea ca statele europene să primească bani prin Fondul European menit a asigura stabilitatea sistemului financiar (European Financial Stability Facility), sau că belgienii au ridicat chiar această problemă la Curtea Constituţională. Din păcate, legalitatea EFSM sau a EFSF nu-i interesează pe birocraţi, care continuă politicile de bailout, prin aceste programe, în ciuda atenţionărilor juriştilor.

În orice sistem de guvernare se cheltuie aiurea banii publici, însă UE a reuşit să ridice aceste standarde la un nivel inimaginabil. Dacă tot vorbesc de cetăţenii europeni, s-ar părea că singura soluţie este apariţia unei mişcări „europene”, după modelul Tea Party, care să măture întreg establishmentul politic european. Din păcate însă, spre deosebire de Statele Unite, oferta europeană este mult mai săracă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

6 comentarii

  1. Liv St Omer
    28 aprilie 2011

    Da, iar Tea Party-ul real, nu acela de pe hartie, ala real, format din oameni, dupa cum stim deja, n-a maturat mare lucru.
    Foarte interesant articol; as fi (fost) curios sa aflu mai multe despre cum se duc inca banii din impozitele mele spre Rusia si China:

    dar şi economii emergente precum Rusia sau China

    Pentru ce sa ii sponsorizez pe oamenii aia? Pentru ca si ei, ca si restul lumii, respira? Sau pentru ce anume? Cred ca-mi scapa ceva in ecuatia asta.
    Daca aveti, vreunul din voi, vreun link, as fi curios sa citesc, va multumesc anticipat.

  2. George Daniel
    28 aprilie 2011

    E curios totusi faptul ca se gasesc destul de putine materiale pe tema asta. Nici macar pe site-ul Comisiei Europene nu gasim problemele astea decat f greu.

    Aici donam poporului chinez

    http://ec.europa.eu/euraxess/l…..ing_en.htm

    Aici donam Rusiei
    http://bellwether.metapress.co…..k60544235/
    http://ec.europa.eu/echo/aid/e…..sia_en.htm
    http://www.europarl.europa.eu/…..file=22191

    In general se doneaza prin:
    * European Neighbourhood and Partnership Instrument (ENPI)
    * European Development Fund (EDF)
    * Development Co-operation Instrument (DCI)

    Iar de africani nu mai vorbesc
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4335954.stm

  3. ribelalu`
    28 aprilie 2011

    nu va fi nevoie de marirea bugetului european intrucat Romania va „renunta” la cea mai mare parte a fondurilor ce le putea accesa, va mai plati niscaiva amenzi si penalitati, si astefel bugetul european va fi excedentar.

  4. roadrunner
    28 aprilie 2011

    s-ar părea că singura soluţie este apariţia unei mişcări „europene”, după modelul Tea Party, care să măture întreg establishmentul politic european.

    A aparut ceva: http://www.thenewamerican.com/…..-tea-party
    Pagina lor pe facebook: http://www.facebook.com/pages/…..73?sk=wall Hmm… ultima postare e din 2 Aprilie… slaba miscarea.

  5. Pataphyl
    28 aprilie 2011

    roadrunner

    Sînt sceptic în privința replicării mișcării în sclerozata Europă, căci copierea motivației e inadecvată, dacă nu cumva chiar „fără obiectul muncii”:

    Guvern cît mai mic, în limitele dictate de Constituţie.
    Responsabilitate fiscală cu banii contribuabilor productivi.
    Pieţe libere.

    Nu neg faptul că ceaiul e oarecum cunoscut în Europa, dar: 1. … care guvern, care guverne? … care Constituție? 2. contribuabilii productivi (cu precădere nemți) beau mai degrabă bere, iar în privința fiscalității, să ne aducem aminte că Piața Comună s-a născut cu tumora TVA de gît! 3. La „piețe libere” nu mă bag, situațiunea de la Nistru la Tamisa e confuză rău…

  6. roadrunner
    28 aprilie 2011

    Si eu sint la fel de sceptic cu America…

    Tea Party e la fel de nebuloasa. Stinga o injura, aia din dreapta si-au prins cu totii cocarde la butoniera si se plimba mindri nevoie mare prin tirg ca sa-i vada lumea cu ele… da’ daca-i iei la scuturat nu prea ramii cu mare lucru. Cetatenii, fiecare e cu ceaiul lui si habar n-are ce bea vecinul.

    Mediile majore (inclusiv Fox!) nu vin decit cu piine si circ si fac tot posibilul ca sa impiedice vocile cit de cit rationale (destul de razlete de altfel) sa fie auzite. Internetul zbirniie, dar e greu sa-ti dai seama ce va iesi din el.

    Sper sa iasa ceva bine pina la urma, sper ca lumea sa se trezeasca din betie, sa realizeze ca e trasa pe sfoara si sa-i tavaleasca pe sarlatani si pe excroci prin catran si fulgi si sa-i alunge cu huiduieli din tirg. Numai ca merge al dracului de incet…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian