FUNDATIA IOAN BARBUS

Emiratul din Gaza

Vineri 14 august, clericul islamic Abdel-Latif Moussa, având şi numele de războinic de Abu al-Nour al-Maqdessi a declarat în numele organizaţiei Jund Ansar Allah (Războinicii lui Dumnezeu), afiliată la Al-Qaeda, că în Fâşia Gaza a luat naştere Califatul Islamic, prin califat înţelegându-se numele istoric al statului condus după legea mahomedană. Grupul Jund Ansar Allah s-a făcut cunoscut cu doar două luni în urmă când au pierdut trei oameni în încercarea de a ataca un punct de trecere păzit de soldaţii israelieni. Moussa, înconjurat de 4 gealaţi înarmaţi şi-a rostit cuvântarea în faţa a câteva sute de bărbaţi adunaţi într-o moscheie din Rafah. Cel puţin o sută de membrii înarmaţi ai Jund Ansar Allah s-au baricadat în moscheie şi în împrejurimi. Bărboşi şi cu părul lung, ca şi profetul lor Mohamed, luptătorii clericului Moussa purtau îmbrăcăminte asemănătoare cu aceea a fundamentaliştilor pakistanezi.

Magdessi

Moussa, alias al-Maqdessi

Hamas, organizaţia islamică palestiniană de orientare nationalista, fara obiective imediate pan-islamice, care deţine controlul explusiv asupra Fâşiei Gaza din 2007, a luat imediat atitudine împotrivă declarării Califatului Islamic de către clericul Moussa şi a înconjurat moscheia cu poliţişti şi cu detaşamente ale Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam. Ismail Hanyieh, primul-ministru al guvernului Hamas, a negat relatări israeliene că ar există grupuri de luptători islamişti, veterani ai războaielor din Irak şi Afghanistan care şi-at fi găsit adăpost în zona aflată sub controlul său. „Asemenea grupuri nu există pe pământul Fâşiei Gaza… nu există luptători în Gaza în afară luptătorilor gazani”, după cum a delarat Agenţiei Reuters. O asemenea „propaganda sionistă” vrea să întoarcă lumea împotriva Hamas, a continuat Hanyieh. În luptele care s-au desfăşurat în moscheie şi în împrejurimi au murit cel puţin 16 persoane, dintre care trei membrii Hamas, dar şi un copil. Ceilalţi 12 morţi sunt din rândul Jund Ahsar Allah iar surse palestiniene vorbesc despre peste o sută de răniţi. Moartea clericului Moussa a fost declarată sub condiţiile anonimităţii de un responsabil al Hamas abia sambătă dimineaţa, pe 15 august. În luptele din Rafah a pierit şi Abu-Jibril Shimali, liderul Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, grupare responsabilă de răpirea soldatului israelian Shalit. Hamas a răspuns prin puterea armelor la provocarea venită din partea Jund Ansar Allah care le reproşa abordarea prea paşnică în relaţia cu Israelul. Clericul Moussa a declarat democraţia ca fiind interzisă de islam deoarece urmează o lege omenească şi nu Coranul. „De cine vă este teamă? De America? De Marea Britanie? De Franăa? De Uniunea Europeană? Trebuie să vă fie teamă doar de Dumnezeu”, a spus Moussa. Hamasul încearcă o abordare ambiguă, încercând să convingă lumea că aplică unele principii ale democraţiei, dar în acelaşi timp impunând femeilor avocat purtarea obligatorie a basmalei islamice la tribunal. Un alt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri a numit raţionamentele lui Moussa „gândire greşită” şi a reiterat că organizaţia sa „nu are legături cu grupări straine”, cu referire directă la Al-Qaeda.

Moussa

Proclamarea Califatului

Deşi refuză eliminarea violenţei împotriva Israelului pentru atingerea scopurilor politice, Hamasul a condamnat oficial atacurile Al-Qaeda din alte ţări, iar încleştarea cu Jund Ansar Allah, un grup cu ideologie salafistă, reprezintă încă o traumă ce demonstrează că dacă stangismul provoacă mereu dizidenţă „mai la stanga”, la fel şi terorismul, sau organizaţiile teroriste tip Hamas, care se găsesc în faţa unor grupuri mai radicale.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

5 comentarii

 1. vladp9
  15 august 2009

  „Hamas, organizaţia islamică palestiniană de orientare nationalista, fara obiective pan-islamice”

  Ei bine, treaba asta n-o pot crede. Orice organizatie militara/para-militara islamica are ca obiectiv FINAL propagarea islamului, cat mai ampla si cat mai profunda, de la pelicula superficiala a relationarilor comunitare pana la normarea celor mai intime raporturi inter-umane/familiale. Singura deosebire intre militantii societatilor islamice rezida in dorinta de suprematie, atat. Hamasul are agenda sa, ceea ce nu inseamna nicio secunda ca nu doreste islamizarea societatii in care se manifesta tenace si in care actioneaza „democratic” (cum sustin) cu arma in mana. Daca se intampla sa intre in conflict cu alti frati intru dementa, ei bine, nu e altceva decat curva politica, asa cum se intampla peste tot. Fiecare urmareste puterea, dar scopul lor ramane acelasi. Primul instalat, va domni peste restul

 2. Imperialistu'
  15 august 2009

  De acord cu tine, Vladp9, Hamas este o organizatie islamista.

 3. Francesco
  15 august 2009

  Jund Ansar Allah – Soldatii Insotitorilor lui Dumnezeu, companie aleasa, toti unul si unul. Au murit 24 de oameni in confruntarile din Rafah, iar 95 de membri Jund Ansar A. au fost arestati.

  Conform Haaretz, celor de la Jund Ansar Allah nu le placea internetul si voiau sa interzica si petrecerile de …nunta! De asemenea, tot in Haaretz am gasit informatia ca Moussa s-a sinucis detonand o incarcatura exploziva cand discuta cu un mediator, omorandu-l si pe acesta.

  Un membru important al Autoritatii Palestiniene a declarat:

  „Gaza se duce in jos datorita haosului si lipsei de legalitate”.

  @vladp9 si Imperialistu’, corect in principiu, dar cu o subliniere din Jerusalem Center for Public Affairs:

  Despite its emphasis upon the Islamic pan-Arab ideal, Hamas simultaneously stresses that it is an authentic Palestinian movement with the primary goal of solving the „Palestinian problem.” In Article 12 of its charter, Hamas attempts to reconcile the contradiction between its pan-Islamic character and its specifically Palestinian national aspirations: „From the point of view of the Islamic Resistance Movement, nationalism is a part of religious belief. There is no greater nationalism than that inherent in a situation in which the enemy takes possession of Moslem land. In such a situation, every Moslem man and woman is obligated to participate in the Jihad.”

  Refacut propozitia in cauza si multumesc.

 4. vladp9
  15 august 2009

  anyway :), good job guys

  felicitari pentru perseverenta de care dati dovada. eu ma scarbisem si am renuntat la Taqya. eventual va voi trimite voua unele traduceri. incepusem sa fac unele din Robert Spencer, comentarii la fiecare Sura a Coranului si explicatiile circumstantiale.

  keep up the good work!

  va veni vreme cand romanii se vor intreba mai aplicat asupra islamului, iar acest coltisor de net s-ar putea sa fie printre sursele cele mai consistente si mai valoroase.

 5. Francesco
  15 august 2009

  @vladp9
  Problema este daca se vor intreba, pentru ca este f. posibil ca prin metodele cunoscute de spalare a creierelor sa fie „indreptati” catre alte orizonturi, sa li se indice ca vina este in ei, ca nu sunt OK etc. In asa fel incat sa fie luati pe nepregatite…

  Oare n-ar fi cazul sa incepem o colaborare? De ce sa renunti cand poti fi cu noi?

  Citeste ce am scris aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian