FUNDATIA IOAN BARBUS

Erdoganomics

Perioada ultimilor ani a fost una complicată pentru turci – prețurile au crescut mult mai repede decât salariile, inflația e la cote nemaiatinse din 2004, ajungând la 12,15% pe an, șomajul trece binișor de 10% și discursurile patriotice ale președintelui sunt din ce în ce mai belicoase… Pentru o vreme părea că totul ar putea merge bine, dacă nu erai tu cel arestat. Numai că intervenția statului în economie, pentru a păstra o rată mare de creștere economică, a dus la scăderea masivă a lirei turcești. În fața acestor probleme, președintele Erdogan s-a văzut dator să intervină personal, așa că s-a întâlnit la Londra cu mai multi manageri importanți de fonduri si societăți mari de investiții și efectele intervenției sale nu au întârziat să se facă auzite – „Șoc și neîncredere” a răspuns Reuters acestei acțiuni, în luna mai.

Pe Bloomberg, în 22 mai 2018, a apărut titlul „Erdogan Imperils Turkey’s Rating With Bonds Sinking Below Senegal’s„. În articol e vorba de faptul că Turcia se împrumută cu dobânzi mai mari decât Senegalul, deși are o economie de 60 de ori mai mare. Cum e posibil? Analiștii spun că e vorba de ceea ce poartă deja numele de „Erdoganomics”.  Într-un interviu dat pentru Bloomberg Televisions, Erdogan a declarat explicit că intenționează să influențeze pe mai departe politica monetară a țării sale, în ciuda presupusei independențe a Băncii Centrale a Turciei

„Remarcile președintelui reprezintă ultimul cui bătut în sicriu”, a declarat apoi Okan Akin, de la AllianceBernstein în Londra. Asta, deși se știe că, în general, dictatorii se pricep la toate – macroeconomie, piețe de capital, industrie, agricultură, sănătate, arte, sport – iar Erdogan nu face excepție. Surprinzător, cu toate intervențiile prezidențiale, prețurile au continuat să crească și lira turcească să se deprecieze, dar chiar așa fiind, Erdogan i-a sfătuit pe turci, pe 31 mai, să dea o lecție celor ce uneltesc împotriva Turciei și să își schimbe economiile din valute străine solide în lire turcești.

Și de data asta, surpriză – turcii nu s-au repezit să își schimbe banii în moneda care se devalorizează rapid, de la o zi la alta. La acuzațiile că situația economiei îi afectează pe turcii care fac față din ce în ce mai greu prețurilor ce cresc de la zi la alta, marele președinte a contrazis cu date – „la începutul anilor 2000 se vindeau în jur de 1.000.000 de frigidere, câtă vreme, anul acesta doar, turcii au cumpărat peste 3.000.000 de frigidere și, dacă e un frigider în fiecare casă, atunci avem un nivel clar de prosperitate„. Muharrem Ince, din partea partidului de opoziție CHP, nu a fost tocmai de acord cu declarația președintelui, opinând că nici până la venirea lui Erdogan turcii nu-și țineau mâncarea în scorburi de copaci.

Marele președinte a recurs atunci la o mișcare, cel puțin pentru noi, românii, clasică – a arătat că sub înțeleapta lui conducere, țara a ajuns să aibă zero datorii la FMI! În consecință, țara o duce bine, iar turcii ar trebui să înțeleagă acestă performanță economico-politică, managerială, in fine… Pe urmă, dacă mai sunt probleme economice, sursa lor trebuie căutată în afara țării. Poftim, ratingul financiar al Turciei, care o duce atât de bine, a fost scăzut, în timp ce Grecia a beneficiat, in utima vreme, de o îmbunătățire a ratingului. Și Grecia e la pământ – priviți ce drumuri distruse au – a spus președintele spre a lămuri mai bine situația. E drept, grecii ar face orice să nu-i dea dreptate și nu numai că își întrețin drumurile, dar tocmai au inaugurat o capodoperă de infrastructură, autostrada Olympia Odos, una dintre cele mai complexe din Europa, cu 80 de poduri și 29 de tunele, acestea din urmă având în total o lungime de 29 de kilometri.

Duminică, pe 24 iunie, au loc alegerile generale în Turcia. Chiar dacă prezidențialele se pot desfășura în două tururi, e de așteptat ca marele om să câștige din primul tur, cu majoritate confortabilă -Turcia îi datorează asta! Cel puțin așa pare că gândește domnul Erdogan.

P.S. În zilele ce vor urma e posibil să vedem în Istanbul ori în Ankara un foarte mare miting de susținere a președintelui, cu susţinători aduși de prin toată Turcia…

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian