FUNDATIA IOAN BARBUS

Eu, preşedintele UE

Bronisław Wildstein, Rszeczpospolita

Simt ca plesnesc de mândrie şi de bucurie.

Iată, eu, nu cu mult timp în urmă, cetăţean al Europei de categoria a doua, aproape un paria al continentului, eu, care stăteam îndelung în picioare la coada la viză pentru ţările îndestulate ale patriei noastre comune, eu, care nu puteam decât să-mi ling degetele privind prin geam la bogăția lor, eu am ajuns preşedintele Uniunii Europene.

Cum se poate ca Angela Merkel să se uite fix în ochii mei, bine, poate nu chiar ai mei, ci ai premierului meu Donald Tusk, care, însă, pe mine mă reprezintă lângă ea. Cât de frumos arăt în braţele ministrului Westerwelle, bine, poate nu eu, ci ministrul, dar e ministrul meu, Radek Sikorski al meu. Cum se poate să mă bată ei pe mine pe spate, să-mi ciufulească părul, să mă scarpine pe sub bărbie, cum le pasă de mine, fiindcă de acum eu sunt cel care am început să guvernez în Uniune.

Şi ce dacă, nu de mult, am aşteptat în Koluszki două ore, pentru că trebuiau renovate liniile, că doar e pentru binele meu, e pentru mine, președintele Uniunii. Şi când la vărul din Sosnowiec am șezut la lumina lumânărilor – picase curentul, dar mi-au explicat că e numai pe timpul nopții, şi asta e bine, pentru că trebuie să dormi, ca apoi, ziua, ca preşedinte, să lucrezi mai bine – cumva chiar s-a creat o atmosferă mai de sărbătoare.

Apoi, când a trebuit să mă întorc în Ursynów prin Poznań – se repara autostrada, ca să mă poată sluji mai bine – am fost mulțumit și pentru că am avut mai mult timp să mă bucur de preşedinţia mea. Și mi-am amintit de acel simbol al nostru: steagul cu stele, fluturând deasupra „rahatului județean”*.

*Aluzie la o recentă emisiune TV, al cărei realizator, un apropiat apropiat al partidului liberal PO, își poftește invitatul să înfigă un steag polonez în fecale de câine: https://www.youtube.com/watch?v=1Me916rVktY . Este de fapt un joc de cuvinte, numele realizatorului fiind Kuba Wojewódzki, iar ”kupa wojewódzka” însemnând ”rahatul județean”. Printre reacțiile de protest față de acest gest, s-a numărat și un happening organizat de deputatul Ludwik Dorn, folosind de data aceasta steaguri UE; Dorn a arătat că adeziunea la valorile UE trebuie manifestată atât la nivel local, cât și comunal și județean, unindu-se astfel fecalitatea cu europenitatea. https://www.youtube.com/watch?v=muzeQ-kjHN4.

Şi de aceea cred că ceva trebuie făcut cu această opoziţie, care îmi știrbește demnitatea, demnitatea mea, adică a guvernului, care mă reprezintă. Acuma tocmai s-au apucat să joace cartea morților de la Smolensk, ei, care de mult ar fi trebuit să fie închiși pentru uciderea lui Blida**.

**Fostă deputat și ministru SLD – partidul foștilor comuniști, Blida a fost acuzată de corupție și s-a sinucis în cursul arestării, în 2007, pe cand guvernau conservatorii PiS. Prin urmare, presa de stânga și politicienii postcomuniști SLD și liberali PO au facut mare caz aceasta tragedie, dand de inteles ca Blida a murit din vina statului polițist care ar fi fost instituit de frații Kaczyński.

Și tot arată niște telegrame trimise către guvernul de la Moscova, cu scopul de a ponegri şi de a ne umbri bucuria.
Că doar stim bine, dacă ar fi guvernat Rățoiul (n.t. „Rățoiul” – Kaczor, poreclă ridiculizând numele lui Kaczyński), nu ne-ar fi lăsat să ajungem preşedinte al Europei.

A, da … și eu m-am simțit un pic ciudat, atunci când au spus că trebuie să fim o punte de legătură între Uniunea Europeană şi Rusia, pentru că nu îmi place să se treacă peste mine, dar apoi m-am gândit că asta e spre binele Europei, şi dintr-o dată m-am simţit mai bine. La urma urmei, eu sunt preşedintele ei.

(Traducere Anca Cernea)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bronisław Wildstein

Bronisław Wildstein

3 Comments

 1. Daniel Francesco
  19 July 2011

  Polonia, tara care a beneficiat de reducerea cu 70% a datoriei enorme pe care o avea in 1991, beneficiaza acum de infuzia a 10 miliarde de euro pe an din partea EU. Nu este de mirare ca Donald Tusk, prim-ministrul polonez a exclamat:

  „Uniunea Europeana este extraordinara. Este locul cel mai bun de pe Pamant unde sa te nasti si sa-ti traiesti viata.”

  Polonia si-a negociat la sange toate capitolele – dar si pretul – aderarii la UE, obtinand cele mai mari subventii dintre toate tarile foste membre ale blocului sovietic.

 2. Sfetcu Florin
  19 July 2011

  Constructia Uniunii Europene este o clipa de mandrie europeana. Sper sa contiunue si aceasta zona atat de bogata in cultura, stiinta si viata sociala, sa ajunga sa depaseasca celelalte tipuri de organizare sociala existente la nivel mondial.

 3. ateu
  19 July 2011

  Sper sa contiunue si aceasta zona atat de bogata in cultura, stiinta si viata sociala, sa ajunga sa depaseasca celelalte tipuri de organizare sociala existente la nivel mondial.

  Si eu sper, dar nu se va intampla atata timp cat UE nu-si schimba principiile si oamenii care stau in spatele ei. Trebuie renuntat la multiculturalism si socialism in dauna initiativei private si adoptat modelul monocultural de succes sud-coreean sau cel taiwanez la nivelul intregului continent. Consider ca la acest moment in timp tarile europene sunt suficient de apropiate cultural unele de altele incat sa formeze o societate prospera cu cultura unica, specific europeana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi