FUNDATIA IOAN BARBUS

Exerciţiu de imaginaţie: puneţi-vă în locul evreilor

Recent, blogul OyVaGoy a scris despre un fluturaş pe care l-au primit toţi cei din Israel săptămâna trecută şi care oferă detalii despre ce trebuie făcut în caz de atac cu rachetă. Fluturaşul include o hartă a Israelului ce arată, în funcţie de zona unde locuieşti, numărul de secunde pe care le ai la dispoziţie, din momentul declanşării alarmei, pentru a te adăposti.

Zona verde deschis (înconjoară direct Fâşia Gaza; include oraşul Sderot): 15 secunde.
Zona albastru deschis (vine imediat după cea verde; include oraşul Aşkelon): 30 de secunde.
Zona mov (include Aşdod): 45 de secunde.
Zona verde închis (ce vine imediat după zona mov; include Be’er Sheva): 60 de secunde.
Regiunea portocaliu închis (nclude Dimona şi Ierusalimul): 3 minute.
Regiunea portocaliu deschis (include Tel Aviv-ul şi Netanya): 2 minute
Zona bej (include Hadera şi Haifa): 60 de secunde.
Zona galbenă (oraşele Haifa, Nazareth, Tzfat): 30 de secunde.
În sfârşit, regiunea mea – cea roşie – care nu are un timp oferit; scrie doar „fugiţi imediat către un refugiu”.

Alarmă în Sderot. Rachetă Qassam

Aşadar, data viitoare când un apologet al Hamas-ului sau Hezbollah-ului vă vorbeşte despre „rachete artizanale” sau „artificii”, rugaţi-l să îşi închidă ochii şi să numere până la 15, imaginându-şi că acesta este timpul maxim pe care îl are la dispoziţie pentru a-şi strânge copii, animalele de casă sau rudele în vârstă şi a le duce într-un loc de o siguranţă relativă.

Pe care copil l-ar înşfăca mai întâi? Cum ar „negocia” scările dacă ar locui într-un apartament de la etaj? Cum s-ar descurca cu membrii handicapaţi, orbi sau surzi ai familiei? Şi ce ar face dacă s-ar afla la muncă şi copiii lui ar fi singuri acasă?

Pentru aceşti oameni ar rămâne însă un exerciţiu pur teoretic, dar pentru milioane de israelieni acestea sunt doar câteva dintre întrebările adevărate ce trebuie să primească un răspuns; decizii reale ce trebuie luate, în câteva secunde.

Elder of Zyon completează:

Dacă locuiţi în afara Israelului, vă recomand să mai încercaţi şi altceva. Rugaţi-vă un prieten să vă potriveasca alarma astfel încât să sune la un moment aleator din timpul zilei ori al nopţii. Nu vă uitaţi la setări, continuaţi-vă ziua de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Când auziţi alarma, încercaţi să vă daţi seama ce aţi face daca ar trebui să ajungeţi în 15 secunde la un refugiu sau o cameră. Dacă o puteţi face în siguranţă, încercaţi să ajungeţi acolo în 15 secunde.

Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei aţi fi la duş?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării v-aţi afla în drum spre spital cu un copil bolnav?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi afla la plimbare cu cîinele?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei aţi dormi?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei aţi fi disperat să ajungeţi la o toaletă?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi juca în parc cu copiii? (parcurile din Sderot au adăposturi contra bombelor)
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei vă ajutaţi o rudă în vârstă sau rănită?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei persoana de lângă voi nu vă vorbeşte limba şi nu pricepe ce se întâmplă?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi afla în mijlocul unui câmp, smulgând buruieni?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi spune rugăciunile, printre alţi 200 de oameni, mulţi dintre ei copii şi bătrâni ce nu se pot mişca repede?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi afla pe o margine de drum încercând a vă schimba roata de la maşină?
Ce aţi face dacă în momentul declanşării alarmei v-aţi afla în travaliu?

Ce aţi face, în 15 secunde, pentru a vă salva viaţa proprie şi a celorlalţi?

Stimaţi cititori, înainte de a critica acţiunile armatei israeliene, puneţi-vă în locul evreilor care trăiesc în raza de acţiune a rachetelor trimise din Fâşia Gaza de către teroriştii Hamas ori din Liban de către Hezbollah, aripa înarmată a şiismului. Gândiţi-vă cum ar fi să trăiţi constant cu teama că propria familie poate fi oricând nenorocită pe veci de ura unor oameni al căror unic scop în viaţă este acela de a face rău. Dacă aţi fi în locul evreilor, ce aţi face pentru a-i ţine în siguranţă pe ai voştri?

Clădire de trei etaje din Haifa, lovită de o rachetă Hezbollah

Arătaţi-le şi altora ce trebuie să suporte israelienii. Folosiţi-vă de reţelele virtuale din care faceţi parte. Dacă aveţi un profil de Facebook, împărtăşiţi link-ul prietenilor sau cunoscuţilor. Trebuie ca adevărul să iasă la suprafaţă. În România, prea mult timp s-a ignorat cruda realitate din Israel.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

54 de comentarii

 1. Grădinariu
  9 noiembrie 2010

  Eu nu m-aş îngrijora prea tare dacă, auzind alarma, n-aş putea acţiona în 15 secunde (care e probabilitatea ca o rachetă lansată din Gaza sau Liban să mă lovească fix pe mine?)
  Tot puţin timp ai la dispoziţie şi când se produce un incendiu sau cutremur şi probabilitatea ca acestea să se producă bănuiesc că nu e cu mult mai mică decât cea de a-ţi fi lovită locuinţa de o rachetă Hamas sau Hezbollah.
  Nu poţi să-ţi trăieşti viaţa într-o îngrijorare continuă.

 2. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Care e probabilitatea? Nu stiu, probabil mica, dar e indeajuns de mare incat sa omoare o mama a patru copii, vezi poza de mai sus. Poate oi fi eu prea sentimental, dar daca as putea trai cu ideea ca mi s-ar putea incheia povestea oricand (universul ar putea trece lesne peste virgula care sunt eu ???? ), gandul ca alor mei (parinti, bunici, iubita/nevasta, copii, prieteni) li s-ar putea intampla ceva si nu as putea face nimic, ei bine, un astfel de gand ar fi greu de suportat.

  De aici, din Romania, e destul de comod sa vorbesti despre probabilitati, mai greu e sa o faci la fata locului. Si apoi, sper ca ai vazut clipul de mai sus, rachetele astea nu sunt niste artificii.

 3. Marius B.
  9 noiembrie 2010

  Sa ne rugam pentru ei, de ajutat sper sa poata sa se ajute singuri. Sau poate daca se va pune de o cruciada ma antrenez un pic si plecam…

 4. Corneliu
  9 noiembrie 2010

  Acest exerciţiu de imaginaţie este mult mai larg decat ceeace e scris ad literam.
  Trebuie înţeles însfârşit de către cei care nu înţeleg, în urma unui blocaj intelectual voluntar, faptul că în contextul aşazisului „conflict din Orientul Apropiat” israelienii se află puşi de către inamicii lor cu spatele la zid, de fapt cu spatele la mare, marea în care aceştia vor să-i arunce.
  Ei luptă pur şi simplu pentru a supravieţui în faţa celor care acţionează pur şi simplu pentru a-i lichida atât statal cât şi fizic. Şi atunci trebuie să facă ceeace trebuie.
  Mai mult de atât, ei trebuie azi să facă faţă şi unui alt atac ticălos, poate mai ticălos decât toate: încercarea unei galerii huliganice cu extindere mondială de a le delegitimiza nu numai autoapărarea ci până şi dreptul lor de existenţă naţională şi chiar fizică.
  Şi totul este prezentat în media mondială dominantă şi în „respectabilele” organizaţii de tot felul, inclusiv ONU, exact ca o piramidă cu vârful în jos.
  Ne întoarcem la splendizii ani de dupa 1933, adaptaţi noilor date şi cu alţi actori.
  Când se va întelege acest lucru, nu se vor mai pune semne de întrebare şi nu se va mai ridica câte o sprânceana la acţiunile de apărare ale acestei ţări.
  Se pare însă că aceasta nu ţine de zilele generaţiilor astăzi în viaţă.

 5. Anca Cernea
  9 noiembrie 2010

  Gradinariu, in functie de locul unde te afli in Israel, probabilitatea de a fi nimerit de o racheta Hezbollah poate fi mult, mult mai mare decat aceea de a-ti pica in crestet un meteorit, sau un drob de sare, pus in miscare de vreun cutremur. Uite, aici poti sa gasesti date din 2006-2007, sute de morti, mii de raniti; http://www.theisraelproject.or…..umbers.htm. Dar intre timp cifrele astea au fost depasite, au mai murit si au mai fost schiloditi si altii.
  Lucrurile astea sunt foarte serioase si zeflemeaua e cu totul inadecvata.

  Ar mai fi de adaugat ceva important. Israelul, atat fizic – tara cu acest nume de pe harta Orientului Mijlociu, cat si moral, Israelul – sursa Civilizatiei Iudeo-Crestine, are o insemnatate fundamentala pentru supravietuirea acestei Civilizatii.
  Nu e deci vorba numai de exercitiul, uman si de bun simt, de solidaritate cu niste oameni aflati tot timpul intre doua razboaie, in bataia rachetelor sau in preajma unui dement care se autodetoneaza intr-un autobuz, si, nu peste mult, in bataia armelor nucleare ale altui dement care vrea sa-i stearga de pe harta. E normal sa iti pese si sa tii cu ei, ai simti asta pentru orice popor, din orice colt al lumii, daca trece prin asa ceva.
  Dar in cazul Israelului, mai avem un motiv sa ne pese: Supravietuirea Israelului e vitala pentru Lumea Libera.

  Saptamana trecuta am fost cu sotul meu, pentru prima data, in pelerinaj in Israel. Experienta a fost extraordinara, dar ma voi limita doar la a relata un aspect: desi amenintarile si presiunile la care e supusa aceasta tara sunt foarte grave, si oamenii nu au cum sa uite de ele, atmosfera generala e placuta, israelienii sunt veseli, vorbareti, amabili, optimisti, nu par deloc dispusi sa dispara sau sa se predea. Mi-erau dragi si inainte, dar admiratia mea pentru ei a crescut si mai mult.

 6. Costin A.
  9 noiembrie 2010

  zimbiti va rog!

 7. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Un simpatic album de familie.

 8. Israelianca
  9 noiembrie 2010

  Banuiesc ca brosura in cauza a fost primita si de arabii si druzii (plus alte minoritati) care locuiesc in Israel, nu numai de evrei, pentru ca de multe ori si acestia au avut de suferit de pe urma rachetelor, mai ales in timpul razboiului cu Hezbollah din 2006, cind rachetele lansate din sudul Libanului au omorit si schilodit fara discriminare.

  Va rog sa nu ma ocoliti si evitati cind aveti drum spre Israel :), daca dispuneti de timp si de chef, evident (Anca Cernea, de ex).

  @Gradinariu, in 2007 au cazut in Israel 2433 de rachete de tot felul si in 2008 – 3278. Te rog deci sa-mi explici cum te organizezi de 6.66 si respectiv 8.95 ori pe zi in medie, in numai 15-60 secunde, timp de 2 ani consecutiv. Si mai ales cum te tii in friu sa n-o iei razna.

 9. bugsy
  9 noiembrie 2010

  @Israelianca: eu vin in ianuarie in vacanta si in martie – business trip. in ianuarie voi sta in haifa, in martie in tel aviv si ierusalim. poate reusim sa vizitam gratargiul acela din iersualim!

 10. calehari
  9 noiembrie 2010

  Gradinariu #1. Gradinariu , Gradinariu , Gradinariu , Gradina…, timp de minute bune am rostit obsedant acest nume . De unde il stiu eu pe Gradinariu ? Unde l-am mai intalnit ?.
  Brusc mi-am amintit . Pe Patrupedbun . Acolo domnul gradinariu apara dreptul femeilor musulmane din Franta , sa poarte Burka si nu vedea cu ochi buni guvernul francez care tocmai interzisese purtatul paturii in cap , pe strada . Spunea el : ” Nu vad cu ochi buni astfel de decizii nici in Franta , nici in alta parte ” sau ” Statul francez nu face , dupa mine , decat sa lupte impotriva unor incalcari ale drepturilor cu alte incalcari ”
  Care era probabilitatea ca o rachet… ca sa-l intalnesc pe domnul gradinariu pe InLinieDreapta ? Fantastic ! Am avut zeci si zeci de zile la dispozitie si n-am reusit sa ma pun la adapost . Probabilitatea de a scapa de un incendiu sau un cutremur , sau de intalnirea LA FIX cu o racheta Qassam , este mai mare decat posibilitatea de a nu te intalni cu domnul gradinariu . Am sa-mi traiesc viata intr-o ingrijorare continua ( #1 ). Oricand ma poate ” izbi la fix ” , aceasta racheta Qassam a blog-ului . ????

 11. Pataphyl (Andrei R.)
  9 noiembrie 2010

  Sărumîna Israelianca! Apreciez invitația, să ne dea Domnul sănătate, în ce mă privește sper că voi călători cîndva în Israel!

  @calehari: ești dracu’ gol, nene! Da, mi-aduc aminte faza… ???? ???? ????

 12. bugsy
  9 noiembrie 2010

  Gradinariu, am fost in Israel in ultimele zile ale razboiului din 2006. Am stat in Haifa , oras vizat cu precadere de rachetele lansate de Hizbalah din Liban. cand incep sa suiere rachetele nu te mai gandesti la probabilitata sa nu cada pe tine, ci la parintii tai care poate sunt la market in acel moment, la sora ta care poate era la scoala in acel moment, la iubita/sotia ta care era la birou in acel moment, la prietenul tau care poate manca un falafel in acel moment sau la vecinul care tocmai isi parca masina in acel moment cand racheta a cazut chiar acolo. toti acestia traiesc rutina de zi cu zi a unei vieti obisnuite, cu un mic amendament: o racheta le poate transforma rutina in moarte – o alta rutina, ce-i drept! nu ai habar de ce vorbesti!

 13. Riddick
  9 noiembrie 2010

  În locul israelienilor, nu aş mai intra în Gaza cu trupe în cazul înteţirii atacurilor, aş folosi obuzierele de 155 mm, au bătaia mai lungă decât lăţimea maximă a gazei, cca 14 km.

 14. John Galt
  9 noiembrie 2010

  Eu i-as trimite pe TOTI musulmanii din occident. Asa, de control..

  ????

 15. Corneliu
  9 noiembrie 2010

  @Riddick
  Ai in principiu dreptate. Astfel ar proceda ORICE stat din lume pus intr-o situatie similara, daca populatia sa ar fi atacata cu rachete de orice fel si indiferent de unde ar fi trase.
  Gandeste-te de exemplu ce fac turcii sau rusii in situatii similare, sau ce ar face americanii. Acestea sunt legile din totdeauna ale razboiului.
  Dar israelienii au in fata lor pe o parte un inamic ticalos care posteaza mijloacele de atac in mijlocul propriei populatii si pe de alta parte o galerie huliganica mondiala, compusa din state, organizatii si mass media, care vor sa delegitimizeze pana si dreptul de aparare al Israelului si declara crima de razboi orice actiune a sa de aparare a existentei.
  Este ca si cum li s-ar spune: toti ceilalti sunt indreptatiti sa va faca ce vor, dar voua va este interzis sa va aparati.
  O asemenea situatie nu a mai existat niciodata in istorie.
  Una din expresiile acestei absurditati este riscul la care se supun politicieni sau ofiteri israelieni vizitand Anglia, de a fi arestati! Datorita unei ciudatenii a sistemului juridic de acolo, orice tribunal poate emite mandat de arestare impotriva oricarei persoane din orice parte a lumii pe baza unei reclamatii depuse de oricine. Iar infocati „prieteni” musulmani ai Israelului nu lipsesc in Anglia de azi, in timp ce judecatorii carora li se prezinta plangerile se lasa si ei dusi de trend.

 16. Pataphyl (Andrei R.)
  9 noiembrie 2010

  Corneliu, și la mine arată ceasul 10 noiembrie. Cică mîine începe războiul mondial. Numa așa, de curiozitate întreb: O fi adevărat, ori ba? NU de alta, dar vineri 12 am niște examene de dat, mai bine nu mă mai obosesc să le scriu/printez etc. ????

 17. Corneliu
  9 noiembrie 2010

  @Pataphyl
  Inteleg ca am postat lucruri pe care le-ai fumat de mult. Ele nu sunt pentru cine le stie, ci pentru ceilalti, ma refer la vizitatorii ocazionali ai blogului. Dar am inteles ca locul acesta este destinat exprimarii ideilor si in fata unui public larg care desi nu este tabula rasa, este in general destul de preconditionat de alte medii si dezinformat in mod dirijat.
  Altfel, am sta de vorba intre noi la o cafenea.
  Cat priveste razboiul mondial de maine 11.11.10 (cam nesimetric, totusi, nu?), intreab-o pe bulgaroaica aia cu ghiocul (parca baba Vanga). Ea e mai autorizata.
  Si precum scrie in Evanghelia dupa Matei 6.34: „Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei.”
  Oricum, succes la examen. Ai grija ca printerul sa functioneze.

 18. hunter67
  9 noiembrie 2010

  Da, e un exercitiu util. Niciodata nu am constientizat grozavia holocaustului pana nu am vazut o litografie, „Pantofiorii de la Maidaneck”, si nu mi-am imaginat, pret de cateva secunde, mai mult nu am rezistat, ca in gramada aceea de pantofiorii se afla si cei ai fetitei mele. De atunci ceea ce s-a intamplat cu populatia evreiasca in al II-lea razboi mondial nu mai e o chestiune abstracta, intamplata de mult si cu care nu am nici o legatura. Am deveni mai toleranti daca ne-am pune din cand in cand in pielea celuilalt. Si mai putin indiferenti.

 19. Corneliu
  9 noiembrie 2010

  Prager University.
  Adevaruri spuse fara retinere.
  Ca sa se stie.

 20. Anca Cernea
  9 noiembrie 2010

  @Israelianca: b seder, multumesc, sper din toata inima sa mai mergem in Israel si sa ne vedem

 21. John Galt
  9 noiembrie 2010

  NU de alta, dar vineri 12 am niște examene de dat, mai bine nu mă mai obosesc să le scriu/printez etc.

  Pathaphyl, SOARTA LUMII sta pe umerii tai si depinde de IMPRIMANTA AIA NENOROCITA! Ai mare grija ce faci ca numai in tine sta SPERANTA!!

  ????

 22. Israelianca
  9 noiembrie 2010

  cu anticipata placere.

  bugsy, de cind te astept. Sa-mi dai un mail la timpul potrivit.

 23. Pataphyl (Andrei R.)
  9 noiembrie 2010

  John Galt, Israelianca, Corneliu: Comentariul meu de la #17 a fost o tîmpenie, evident pusă în cel mai nepotrivit loc posibil, drept care mi-am luat binemeritata beșteleală de la Corneliu, căruia îi mulțumesc!

 24. Israelianca
  9 noiembrie 2010

  Pata, nu-i bai, la mine e 11.11 de vreo 7 ore si sa bat in lemn. Vanga a precizat si fusul orar dupa care trebuie sa ne ghidam? GMT, UTC? Sa stiu cind sa-mi scot pionezele din nervi.

  Pe o nota mai serioasa, un interesant articol scris de ziaristul egiptean Nabil Sharaf Eldin, si preluat de JPost:

  Would we go to Israel?

 25. Pataphyl (Andrei R.)
  9 noiembrie 2010

  Israelianca, si aici sintem pe 11/11, nimic ???? Foarte fain articolul. In Syria chiar n-aveam plan sa calatoresc! – mi-e doar oleaca de teama sa nu inceapa Hussein al nost’ sa urmeze modelul :mrgreen: daca ma hotarasc sa vin in vizita in Israel…

 26. Corneliu
  9 noiembrie 2010

  @Pataphyl #24
  Incepe sa-mi para rau ca am scris #18. Spar ca nu-mi vei purta pica.
  Succes maine.
  Ne intalnim la ora 6 dupa razboi.

 27. Pataphyl (Andrei R.)
  9 noiembrie 2010

  Corneliu

  Șase și jumătate, cel tîrziu.

 28. Liviu Crăciun
  9 noiembrie 2010

 29. Corneliu
  9 noiembrie 2010

  @Pataphyl #28
  Bine, e noul sfert de ora academic.
  La „Palivec”.Il vom intalni si pe Swejk acolo. El mai asteapta inca.
  P.S. Daca nu izbucnea prostescul WW1, nu se ajungea., poate, la monstruozitati ca in WW2.

 30. John Galt
  9 noiembrie 2010

  Pataphyl, aici e 18:09. Merge imprimanta?

 31. Pataphyl
  9 noiembrie 2010

  Nu știu, sînt în drum spre U Kalicha, tre’ să mă văd cu Palivec, Švejk și Corneliu.

 32. Corneliu
  9 noiembrie 2010

  @Pataphyl
  Da, acesta e locul.
  Am studiat problema. Dar bietul Palivec nu fusese crasmarul, madam Müllerová fusese o „madama”, iar Švejk nu era el. Ce-au facut din ei?
  De, razboiul…
  Eu zic totusi sa ne vedem de drum si sa lasam topicul acesta cutremurator in pace, si pentruca il respectam pe colegul Vlad.

 33. abbu
  9 noiembrie 2010

  ce pot spune?
  incerc sa-mi imaginez,sa regizez momentul si nu reusesc…
  15 secunde vor trece numai paralizata de spaima.
  apoi dupa cateva zeci de repatrari probabil ca ma relaxez putin si incep sa gandesc sau mai ales sa fac ceva concret…
  dar daca nu gandesc bine si fac exact ce nu trebuie….?

  Vlad ai dreptate :
  „Arătaţi-le şi altora ce trebuie să suporte israelienii. Folosiţi-vă de reţelele virtuale din care faceţi parte. Dacă aveţi un profil de Facebook, împărtăşiţi link-ul prietenilor sau cunoscuţilor. Trebuie ca adevărul să iasă la suprafaţă. În România, prea mult timp s-a ignorat cruda realitate din Israel”
  eu i-am dat drumul….

 34. dobre max
  9 noiembrie 2010

  Dusmanii nostrii sunt garantia unitatii noastre !

 35. ana
  9 noiembrie 2010

  eu am trecut prin asta anu trecut in martie cand am fost in beer sheva,cand incepe sirena sa sune sincer iti ingheata sangele in vene……oricum e groaznica senzatia

 36. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Nici nu cred ca pot sa imi imaginez cum e. Am ascultat si eu sirena, am si pus clipul mai sus, mi se pare oribil. Ce naiba poti sa faci in 60 de secunde? Atat dureaza sa ajunga o racheta in Be’er Sheva… Ce i-as lua pe toti pro-teroristii astia si i-as lasa in afara buncarelor, sa se distreze, sa negocieze ei cu racheta care vine. Stai mai in nord, Ana?

 37. Va invit eu in Ashdod unde de trei zile si nopti fugim spre iesirea din apartament de cite ori auzim alarma. Ironic, m-a prins de doua ori alarma la toaleta, dus nu am indraznit sa-i fac fiicei mele de 6 ani de teama sa nu trebuiasca sa o scot in pielea goala pe hol. Noi nu avem in apartament o „camera sigura” asa ca trebuie sa iesim pe holul blocului, zi, noapte, nu conteaza…Ma bate gindul sa imi fac valiza sa iau copilul si sa merg undeva spre centru (desi mai cade si pe acolo cite o racheta).
  Fetita mea invata de acasa acum, scoala are site si invatatoarea pune acolo lectii si exercitii si stie f bine ca in momentul in care suna alarma trebuie sa fuga spre usa. Ne-a prins si alarma pe strada si am fugit ca disperatele sa ne adapostim, si la supermarket, si in masina si am iesit din vehicol, ne-am culcat pe jos si am acoperit-o cu trupurile noastre.
  (acum, in timp ce scriam, a trebuit sa fug, a sunat alarma)
  E cumplit, traim sub o teroare continua…si nu e drept!
  Imi pare rau, nu ma mai pot concentra acum, de obicei dupa o alarma tremur ca frunza (asta mi se trage de la faptul ca in primavara a cazut o racheta chiar linga blocul nostru si acum 4 ani la fel…).
  Sinteti grozavi si tineti-o tot asa!

 38. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Multumim mult, Ramona! Inainte de toate, aveti grija. Facem si noi ce putem pentru a-i face pe romani sa inteleaga ca realitatea din Israel este cu totul diferita de cea descrisa de presa atat de imbecilizata si partinitoare… Sa stii ca sunt destui care pricep ce se intampla si care sunt la fel de indignati ca si noi, nu te lua dupa comentariile stupide pe care le gasesti pe site-urile ziarelor romanesti. De regula comenteaza cei care au ceva rau de spus, cam asa se intampla.

  Este strigator la cer ca atatia oameni sa traiasca sub amenintarea rachetelor unor ucigasi. O sa mai scriem despre ce se intampla in Israel pentru ca ne preocupa foarte mult si o sa ne rugam voi toti. O sa te rog sa mai intri, cand mai poti, sa ne mai spui cum trece lumea prin calvarul asta.

 39. Pro-teroristul
  9 noiembrie 2010

  @Vlad M.
  Pai daca-i calvar, cum sa treaca? Ne spune Anca: „atmosfera generala e placuta, israelienii sunt veseli, vorbareti, amabili, optimisti”.
  In rest, as face un schimb cu tine: eu sa stau in afara buncarelor sa negociez cu rachetele si tu sa stai in Fasia Gaza sa negociezi cu armata israeliana…

 40. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  1. Pro-teroristule, nu te incurca in detalii. Nu te gandi ca si evreii sunt oameni, se mai bucura, mai si traiesc. Nu, nu. Ca sa iti aperi punctul de vedere „pro-terorist” trebuie sa ramai la punctul de pornire: Israelul este o natiune de oameni-bestie care vaneaza arabi.
  2. N-as avea probleme negociand cu armata israeliana pentru ca eu, spre deosebire de luptatorii pentru pace din Hamastan, nu lansez rachete in Israel. Mai degraba as avea cu fratii mei „palestinieni”. Astia nu s-ar da la o parte de a la ma folosi pe post de scut uman. Ciudat, nu?
  3. Nu ma intereseaza ce ai face tu. Din punctul meu de vedere, este absolut irelevant ce vrei sa faci cu viata ta. Ar fi fost mult mai interesant daca ne-ai fi spus tuturor cate rachete pot fi lansate asupra casei tale, nevestei tale, copiilor tai, rudelor tale, intr-o singura zi. Abia atunci ar fi fost cat de cat relevant.
  4. Nu te mai chinui sa lasi un nou mesaj. Nu o sa apara pentru ca te va manca Spam-ul. I-am dat drumul comentariului tau numai pentru a te face de rusine. Au revoir.

 41. Marian
  9 noiembrie 2010

  Cred sincer ca situatia e departe de a fi alb/negru. Cred (si cam stiu…) ca situatia e destul de complexa. Cred ca orice razboi este, cu siguranta oribil,insa din pacate nimeni nu are dreptate 100% in chestia asta razboinica din Gaza, din Siria, din ce-o mai fi pe acolo, din Orient. Nu vreau sa ma aventurez la mai mult, insa Israelul nu e chiar nevinovat 100% (politic si militar vorbind) de ceea ce se intimpla acum acolo, ar trebui sa privim si pe sub gene, pe sub declaratii si in lungul drumului. Toti sunt vinovati, cam in egala masura. Si, nu stiu cum naiba, colaboreaza in crearea acestui iad. Si inca ceva: Gaza nu e o singura entitate despre care sa vorbim unitar. Nici Israelul. Asa ca a denumi si a cataloga singular, e riscant. Mai mult, peste nu multa vreme, in Israel sunt alegeri… E o traditie acolo ca inainte de niste alegeri importante sa mai fie o mica batalie (vezi si 2008, parca). Problema Israelului cea mai mare sunt Bibi si Barak, nu palestinienii, in momentul asta. Sa fim lucizi: si 30.000 de rezervisti (pe linga regulatul Tsahal) este o enorma exagerare. Darmite 75.000?! Ceva nu e in regula acolo in mod profund si pt asta sufera israelienii de rind (am buni si vechi prieteni acolo care imi impartasesc opiniile) si palestinienii de rind. Exista indicii importante ca inainte de agitatia asta razboinica de acum procesul de pace era foarte aproape si pe termen lung. Cineva (citeste multi) a fost deranjat de asta. Si ma refer la Israel. Partea si mai proasta e ca, extern, Iranul are de cistigat din treaba asta aproape pe gratis. Politica se face cu calcule si cu interese. Doar ca uneori scapa printre aceste calcule…

 42. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Mareane, cum ai stat tu si te-ai gandit si ai ajuns la concluzia ca toti sunt vinovati. „Toti sunt vinovati, cam in egala masura”, nu-i asa? Si teroristul Hamas care lanseaza racheta, si israelianul care o primeste prin tavan, nu? Si ofiterul SS si evreul din lagar, nu? Ce destept te-au facut parintii aia ai tai, nu degeaba te-ai tarat pana in era digitala. Felicitarile mele, domnule, esti multilateral terminat. Toata stima si mandria!

  Si dupa ce te-ai gandit matale atat de mult la sursa raului, la cum „situatia e departe de a fi alb/negru” si adevarul este intotdeauna la mijloc , ai ajuns la concluzia ca, de fapt, adevarul nu e deloc la mijloc: arabii au dreptate, evreii n-au dreptate. Ca de obicei. „Cineva a fost deranjat de asta. Si ma refer la Israel.” Wow, Mareane, ce ganditor profund esti! Deci nu „palestinienii” ar fi nemultumiti, nu. Faptul ca Israelul inca exista, spre marea lor dezamagire, nu este o sursa de nemultmiri, nici pomeneala. Oropsitul popor „palestinian” vrea pace, ca si Marean. O pace fara evrei, atata tot. Judenrein. Cer oare atat de mult? Bietii de ei.

  Cat despre vechii tai prietenii din Israel care iti impartesc patologia, le recomand si lor, dupa cum iti recomand si tie, sa se duca la un doctor, preferabil psihiatru. E grav, Mareane, si stii de ce? Pentru ca sunteti toti nebuni si liberi. N-ar trebui.

 43. Ce imi „place” mie cind cineva se apuca sa faca tot felul de analize si sinteze bazate pe teorii adunate de ici – colo…Probabil ca daca nu as fi trait in miezul problemei nu m-as fi bagat in polemici si discutii, dar asa ma derajeza „teoretizarea” asta…Ii recomand lui Marian sa vina sa locuiasca in …Sderot, de exemplu, acolo unde intr-adevar daca in 15 secunde nu te adaposteti ai toate sansele sa-ti cada o racheta in cap, acolo unde copii dorm pe jos, pe saltele in buncare.
  Nu sint evreica, insa ma consider cetatean israelian si pot sa spun ca ii admir pe israelieni pentru curajul de care dau dovada…e asa de usor sa te lasi ametit de propaganda Hamas si este intr-adevar propaganda, de aici lucrurile se vad cu totul altfel…Cum poti sa fii de acord cu actele unei organizatii teroriste care trage rachete din curtea casei unde locuiesc civili, stiind foarte clar ca daca IDF incearca sa ii neutralizeaza vor omori si suflete nevinovate. Spuneti-mi si mie cine in lumea asta se serveste de civili ca si scuturi vii??? Bineinteles ca nici un razboi nu e bun si de dorit dar in aceasta situatie, va convine nu va convine, este vorba despre dreptul unei natiuni la existenta, la o viata normala, sa-si poata trmite copii la scoala fara teama ca vor trebui sa se ascunda pe sub mese…
  Sint furioasa acum, azi am avut o zi grea, nici nu stiu cite alarme si o lovitura directa intr-un bloc de locuinte, aici, in Ashdod asa ca va rog lasati teoriile politice pentru alta data…

 44. Anca Cernea
  9 noiembrie 2010

  Tâmpenia asta, că Netanyahu își apără cetățenii de rachetele Hamasului „doar pt că vin alegerile”, am văzut-o repetată în cor de stângiștii din toate țările uniți-vă. Treaba este că Netanyahu oricum câștiga alegerile astea. Și oricum își apăra cetățenii, chiar dacă nu candida. Pt că Netanyahu nu e Putin, Israelul nu e Rusia, dar asta e prea greu de explicat unui creier de stângist. E o chestie hopeless, nu ai ce să le faci.

  Dar am auzit că Hamas caută fraieri să-i proțăpească pe post de scut uman, alături de copilași palestinieni și de mămicile lor, pe lângă clădirile din Gaza de unde lansează rachete spre Israel. Nu-l trimitem pe Marean?

 45. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Ramona, Marean este doar un alt prost care s-a trezit vorbind. Nu merita mai multa atentie, nici nu este capabil sa participe la o discutie pe tema asta. Ce-i drept, e bun pe post de scut Hamas.

 46. calehari
  9 noiembrie 2010

  „ar trebui sa privim si pe sub gene, pe sub declaratii si in lungul drumului. Toti sunt vinovati, cam in egala masura.”

  Unii, mai putin atenti, ar zice despre Marean – cel cu gene lungi – ca nu face altceva decat sa-si impleticeasca cu langoare etilica privirea prin prafu’ drumului. Se inseala amarnic! Auzi : „Bibi, Barack, Tsahal, 30000 de rezervisti + prietenii care-i impartasec opiniile, Iran, proces de pace.”

  Sa fim lucizi, vorba lui Marean, asta-i analiza politica de calitate cu parfum de Al-Jazeera ????

 47. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Parca pana si Al Jazeera pare decent in comparatie cu acest Marean.

 48. emil borcean
  9 noiembrie 2010

  Corectitudinea politica sub forma de salam. Din cantitatea finala se ia o parte formata din zgarciuri, grasime, soric, oase, pe scurt resturi care trebuie reciclate. Se dau prin masina de tocat si se obtine o pasta de umplutura. Alta parte se formeaza din bucati de carne. Se toaca si ele si se obtine o pasta buna la gust. Cele doua parti se combina, se introduc intr-un maț si batonul de compozitie se pune la uscat. Eventual se afumeaza putin si se adauga mirodenii. Dupa un timp se obtine un baton intarit care se poate taia in felii si consuma.

  Prima parte, cea formata din zgarciuri si restul, este rahat. A doua parte este adevarul. Uscat si trecut prin mirodenii, rahatul devine indispensabil. E ingredientul care da gust de salam. Cine vrea carne macra si adevar isi face un steak la gratar. Desigur, o astfel de persoana va fi etichetata drept „extremista” de catre mancatorul de rahat. Pardon, de salam.

 49. Marian
  9 noiembrie 2010

  Atac la persoana, agresivitate, stilcirea numelui, incriminare, nebun,prost, betiv, etc. Dumnezeule, nu imi vine sa cred unde am nimerit! Ferentari?! Nu vad aici decit intoleranta, talibanism feroce si atit. Puteti sa nu publicati postul asta, treaba voastra, dar, ascultati aici , bai intelectualilor absolutisti si limitati, bai, timpitilor: nu atacati,daca nu cunoasteti nici persoana si nici realitatile. Incercati sa ramineti in limitele politetii specifice unui spatiu public de discutie. Fiti decenti. Va limitati la fanatisme si asta vi se pare nu doar suficient,dar vi se pare si ca aveti aura de intelepti sau de ingeri,dupa caz. Si ca detineti adevarul si ca adevarul ala e monocolor. Na, traznaie! Bai, Vlad M., mai pune, tata, mina pe o carte ceva si mai lasa propaganda ieftina si scolastica, nu mai vorbi din ziare, ca faci saturnism la creier, se poa’?!. Alternativ: vorbeste cu evreii din tara si din Israel, ca sa afli si alte culori si nuante, pt ca mi se pare ca ai ramas in mod trist cantonat in filmele alea cu ofiterul SS si alte jucarii de Hollywood. A propos, ai nimerit-o: oamenii aia din Israel sunt chiar doctori, neuro-psihiatri, daca vrei chiar iti pun o pila, ai mare nevoie. Oameni care au trecut la propriu prin socul post traumatic al razboiului din 2006,dar care nu si-au uitat creierul acasa niciodata, ca voi.Tot asa: am prieteni si palestinieni si sirieni. Si care sunt al dracului de prieteni cu aia din Israel sau cu evreii din Romania. Si stii ce fac? Opereaza impreuna copii de romani pe la Craiova. Ei, ce te faci?

  Unii poate au fost in Israel in timpul rachetelor, altii n-au fost. Dar in Gaza a fost vreunul? Intrebati-l ,tata, pe asta de ne e ministru la sanatate, sa vezi ce frumos si curgator va explica el ce si cum. Si atunci veti intelege poate ca toti sunt la fel de nebuni si ca toti mor la fel. Va lipseste perspectiva larga, bai, intelectualilor! Tocmai de aia, va intreb: dar in Siria, in Siria femeile si copiii sirieni ucisi,decapitati, etc de hoardele inarmate si sponsorizate de NATO si de Israel, aia nu se pune, bai, intelectualilor si analistilor? Sau de aia din Libia, same scenario? Luciditate? Zero! Si, pt informarea domniilor voastre – sunt un sustinator al civilizatiei iudeo-crestine si un iubitor al Israelului, dar nu al clasei lor politice actuale; stiu foarte clar ca fara Israel acolo unde e si cum e, se cam duce dracului toata sandramaua si pe aici pe la noi in scurta vreme. Dar asta nu exclude dreapta privire si judecata,bai, papitoilor. Si pt stiinta strategica a lu’ tomnu calehari: 75.000 de oameni sub arme la nivelul Israelului e aproape mobilizare totala si asta da un semnal militar si politic prost, ii indeamna si pe alti arabi sa se scarpine pe dupa pistoale si dupa tancuri. Mobilizarea generala a Rusiei a fost suficienta, ca semnal, sa declanseze primul razboi mondial, n’est pas?!Nu va place orice nu va seamana si nu va gidila, halal ‘telectuali, minca-v-as!

  Sigur ca Hamas sunt o adunatura de zbanghii. Dar inca aia sunt cei mai moderati si mai „politici”,cei mai putin fanatici, stai sa ii vezi pe ailalti, ca mai sunt vreo 7 (minim) organizatii pe acolo care nu asculta de nimeni si fac ce ii taie capul, ba – mai mult – le trag la gioale si astora de la Hamas cind incearca sa ii mai potoleasca si sa puna de o convorbire, de un armistitiu. Mai sunt si altii care sunt direct supusi ai Iranului, asta e – e zona lor. Si macar Hamasul nu vrea cu nici un chip sa stea sub pulpana Iranului. Tot e bine. Este, insa , suficient de rau ca una din politicile dominante in Orientul Mijlociu, fie el Israel, fie orice tara araba sau Gaza, e politica-sentiment a lui macho man: care e mai barbat,care e mai tare, care e ultimul care are cuvintul,care e ultimul care trage….si asta nu are vindecare nici la nivel individual, nici la nivelul mentalului colectiv, de aici o gramada de bube si drame Si daca la asta mai adaugam si duplicitatea Turciei si a Qatarului care pina mai ieri si pina mai azi prieteni la catarama cu Israelul si SUA in razboiul din Siria (pe linga care, BTW, scandalul din Gaza e joaca de copii), acum se gasira sa tina partea palestinienilor,dar doar cu vorba: pai,bai, oameni buni,daca in Siria ati trimis trupe si arme si bani, in Gaza de ce nu trimiteti? Credeti ca ii doare in popou pe musulmani de alti musulmani? Nici vorba. Evreii au aceasta mare calitate: ii doare pe unii de ceilalti. Exceptind clasa politica actuala, precum am spus (evreii din Haifa ii spun lui Barack „debilul”). Am zis: situatia e complexa,dar mi-e teama sa nu va oboseasca creierasul, vad ca va plac situatiile clare, limpezi, cu aia rai si aia buni. Simplu asa, ca in filmele cu cowboys si indieni. Mai cresteti,copiii tatii, ca va trece varsta si e pacat, pareati ca promiteti! Nu va da prin minte ca in Gaza sunt implicate direct sau indirect TOATE tarile arabe,citeva africane, plus Rusia si Turcia si China? Iar de partea Israelului, restul sau aproape? Si mai mult: de ce ii lasa Israelul pe astia sa aduca rachete in fasia aia de 14 km latime? Daca vrei musai, le iei gitul selectiv, alora care aduc rachete chiar in momentul cind le aduc si gata, e simplu. Pai daca iti e la indemina sa bombardezi o ditamai fabrica de rachete tocmai in Sudan mai acusica vreme, d’apoi greu iti e sa fii cu ochii pe niste amarite de camioane care vin de undeva, cumva, la lumina zilei? Gaza nu e Liban, Hamas nu e Hezbolah,sa fim seriosi.

  Sigur ca islamul ridica probleme insurmontabile din multe puncte de vedere. Insa eu ma lovesc zilnic de problemele ridicate de crestinismul abandonat al Romaniei si, de ce nu, si al Europei. Drama e aici si e zilnica, nu acolo si nu stiu peste cit timp. Lucrurile, oricum, se repeta: nici macar Constantinopolul nu a cazut din cauza asaltului musulman,ci tot din cauza crestinilor dinauntru….Si,oricum ai lua-o, razboiul nu e o solutie la nimic. Lupta – in sine – nu e un raspuns la nimic. Da, e un raspuns. Nu, e alt raspuns. Dar lupta nu inseamna nici da,nici nu: inseamna moarte. Se poate trai in buna pace daca dracii n-ar umbla asa des pe pamint. Sub orice forma vreti voi: conducatori de state, loji masonice, servicii secrete,etc. Ia ziceti: asa e ca e la mintea gainii decapitate ca palestinienii nu erau atit de dementi incit sa nu stie ca daca declanseaza si mentin tirurile cu rachete, Israelul va reactiona si inca intr-o maniera dura, asa cum ii e stilul (oamenii sunt vecini acolo si se stiu unii pe ceilalti cu asupra de masura) -si ca aceasta reactie va durea cumplit, ca le vor fi ucisi copiii? Si ca ei nu au nici macar a zecea parte din puterea militara a Israelului si nici sistemul sanitar sau puterea economica sa compenseze?! Credeti ca nu stiau? Si atunci, de ce? Ca sa ce….ziceti voi…hai,ca sunteti ‘telectuali. Au intrat toti intr-un virtej din care nu se stie cum vor iesi. Two days to get in, ten years to get out…cam asta e razboiul.

  Doamna Anca Cernea, aveam un respect deosebit si sincer pt Dvs. Pacat ca v-ati inhaitat cu balamucii astia si incepeti sa semanati cu ei la scris. (aoleu,sa vezi ce spume o sa faca baietii astia pe aici ???? ).

  Asa incit, prostutilor….as avea multe sa va spun si sa va scriu si sa va invat (cum,cine,ce, pe noi, sa ne invete cineva ceva?!) ,dar am obosit. Ramineti in copirseul vost intelectual ce va tine loc de orizont si de creier, ca io plec. Apoi, nu stiu daca veti publica postul asta, n-ar fi de mirare sa nu, pentru ca la cita minte putina aveti, nu m-ar mira sa nu aveti nici coaie. Ori, ca alternativa, il veti publica ca sa aveti motiv sa va exhibati din nou, sa aruncati cu jigniri si dejectii mentale gratuite,dar inflamate, sa va dati mingea unul altuia intr-un stupid si infantil joc de-a scrisul. Faceti ce veti dori.

  Sa va dea Dumnezeu sanatate, ca minte nu v-a dat!

  Adieu!

  M.

 50. Vlad M.
  9 noiembrie 2010

  Mareane, natia are o vorba: daca taceai, filosof ramanei. O sa trec prin lungul tau comentariu si o sa ma concentrez pe esential.

  Va lipseste perspectiva larga, bai, intelectualilor! Tocmai de aia, va intreb: dar in Siria, in Siria femeile si copiii sirieni ucisi,decapitati, etc de hoardele inarmate si sponsorizate de NATO si de Israel, aia nu se pune, bai, intelectualilor si analistilor? Sau de aia din Libia, same scenario? Luciditate? Zero!

  Ce stii, Mareane, despre ILD de iti permiti sa vorbesti asa? Eu personal am scris despre Libia ca fiind o farsa sinistra. Toti stim ce se intampla in Siria, toti suntem perfect constienti ca un criminal pe nume Assad se lupta cu alti criminali, de data asta islamisti. Cunoastem si ca ii urasc pe evrei, si ca ei epureaza pe crestini. Stim. Tu, in schimb, habar n-ai despre noi. Ai impresia ca lumea a inceput cu tine si ne-ai citit dintr-un foc. N-ai decat sa ramai cu pretioasele tale iluzii, daca astea-ti folosesc la a-ti linisti constiinta vinovata ca mananci rahat in privinta rachetelor trimise de islamo-nazistii din Gaza.

  Sigur ca Hamas sunt o adunatura de zbanghii. Dar inca aia sunt cei mai moderati si mai “politici”

  Din doua, una: ori esti tampit, ori esti rauvoitor. Te las pe tine sa alegi. Miscare Islamica de Rezistenta (HAMAS) este cat se poate de clara in privinta moderatiei sale:

  „Israelul va exista si va continua sa existe pana cand Islamul il va distruge, asa cum i-a distrus pe altii inaintea lui.”

  Ia spune, Mareane, daca ILD ar avea in documentul sau fondator fraza „Marea va va exista si va continua sa existe pana cand ILD ii va distruge, asa cum i-a distrus pe altii inaintea lui”, cat de moderat ti-ar parea ILD? Pe o scara de la 1 la 10, 10 fiind maximum, cat ne-ai da?

  Nu va da prin minte ca in Gaza sunt implicate direct sau indirect TOATE tarile arabe,citeva africane, plus Rusia si Turcia si China? Iar de partea Israelului, restul sau aproape?

  Gata, m-am lamurit in privinta-ti: esti si tampit, si rauvoitor, si abia astept sa termin comentariul asta si sa te pun pe lista neagra. Israelul nu are de partea sa, cu adevarat, nici macar administratia lui Obama. Obama a criticat in repetate randuri Israelul, a vizitat o multime de state din zona cu EXCEPTIA Israelului, a sprijinit caderea lui Mubarak (un aliat al SUA care a tinut la intelegerea cu Israelul) si pregateste caderea lui Assad, dictatorul sirian urmand a fi inlocuit de filiala locala a Fratiei Musulmane, un Hamas de Siria.

  Si mai mult: de ce ii lasa Israelul pe astia sa aduca rachete in fasia aia de 14 km latime? Daca vrei musai, le iei gitul selectiv, alora care aduc rachete chiar in momentul cind le aduc si gata, e simplu.

  O sa iti spun un secret, dar vezi, nu-l retine si nu-l da mai departe ca sa mai rada si altii de tine cand scrii prostii precum cea de mai sus. Granita dintre Fasia Gaza si Egipt a disparut. „Palestinienii” pot sa bage orice in Fasia Gaza. Orice. De ce? Pentru ca nu mai are cine sa ii traga la raspundere, actuala conducere a Egiptului fiind islamista, simpatizand pe fata cu Hamas. Morsi & Co. vor un razboi cu Israelul.

  Sigur ca islamul ridica probleme insurmontabile din multe puncte de vedere. Insa eu ma lovesc zilnic de problemele ridicate de crestinismul abandonat al Romaniei si, de ce nu, si al Europei. Drama e aici si e zilnica, nu acolo si nu stiu peste cit timp. Lucrurile, oricum, se repeta: nici macar Constantinopolul nu a cazut din cauza asaltului musulman, ci tot din cauza crestinilor dinauntru…

  1. In Israel se moare, in Europa inca nu.
  2. Crestinismul abandonat se vede si din atitudinea ta. Te speli pe maini de ce se intampla in Israel si faci galerie dusmanilor crestinismului.
  3. Constantinopolul a cazut din multe motive, dar principalul este acela ca a fost atacat de musulmani. Hagia Sophia este astazi o moschee pentru ca Islamul a vrut sa fie o moschee, nu pentru ca aparatorii crestini n-au luptat bine cu un Imperiu.

  In rest, nu gasesc nimic demn de atentie. La revedere, Mareane! Sa nu ne mai scrii.

 51. John Galt
  9 noiembrie 2010

  Sigur ca Hamas sunt o adunatura de zbanghii. Dar inca aia sunt cei mai moderati si mai “politici”,cei mai putin fanatici, stai sa ii vezi pe ailalti, ca mai sunt vreo 7 (minim) organizatii pe acolo care nu asculta de nimeni si fac ce ii taie capul, ba – mai mult – le trag la gioale si astora de la Hamas cind incearca sa ii mai potoleasca si sa puna de o convorbire, de un armistitiu. Mai sunt si altii care sunt direct supusi ai Iranului, asta e – e zona lor. Si macar Hamasul nu vrea cu nici un chip sa stea sub pulpana Iranului. Tot e bine.

  Nu Mareane, nu e bine. Cu teroristii NU SE NEGOCIAZA, asta nu stii tu. Daca guvernul din Gaza, sau Egipt sau Iran tolereaza o organizatie care pune copii drept scut uman, atunci din punctul meu de vedere acel guvern ESTE COMPLICE cu acei teroristi, sau e prost. In ambele cazuri rezultatul va fi ca teroristii isi vor face de cap ca pana acum, ba chiar nu se vor gandi nici macar o clipa ca ceea ce fac este imoral. Doar asta au facut si pana acum, exista precedent, nu?

  Daca tu esti obisnuit sa faci compromisuri in astfel de chestiuni imagineaza-ti cum ar fi sa ai la tine in bloc un nebun care din cand in cand mai omoara un copil, mai violeaza o femeie, iar tu (*si restul pacifistilor de doi lei care credeti ca interzicerea armelor si violentei – chiar si in legitima aparare- ar fi vro solutie), voi veti sta la loazele si veti inchide ochii, ca deh, doar nu vrei sa se supere, trebuie sa „coabitam”. Sa nu fim „extremisti” ca violentii aia de la Inliniedreapta, nu? Ce daca nebunul omoara un copil – se mai intampla. E doar o data pe an, hai ca nu e cine stie ce. Copilul ala putea sa moara si din altele, asa ca ce facem noi atata caz. E un mic sacrificiu pe altarul „pacii si tolerantei”, un pret care trebuie platit, nu-i asa?

  Adieu!

  La revedere, bai carpa pacifista. Si drum bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian