FUNDATIA IOAN BARBUS

Fiţi vigilenţi, tovarăşi. Duşmanul este islamofob

Luni, 2 iunie, a început în Vancouver, Columbia Britanică, sezonul de teatru al drepturilor omului. Se joacă o adaptare după Procesul de Franz Kafka, semnată de Mohamed Elmasry, iar regia aparţine unui complet de judecată format din trei activişti specializaţi în inginerie socială. Asupra dreptului de liberă exprimare în Canada se va pronunţa un tribunal care în trecut a decis că McDonald’s nu poate pretinde angajaţilor să se spele pe mîini deoarece aşa ceva este discriminare, sau că şoferii de autobuz sînt îndreptăţiţi la 118 zile de concediu medical plătit anual.

Procesul Elmasry contra Maclean’s/Mark Steyn se desfăşoară cu public şi este un spectacol de tot rîsu-plînsu. Ezra Levant şi Andrew Coyne, jurnalist la ziarul National Post, se află în sală şi transmit în direct prin liveblogging toate momentele ireale sau hilare. Sînt prea multe ca să le enumăr. Mai bine mergeţi direct pe blogurile lor şi revedeţi cronica zilelor de luni şi marţi.

… iar dacă nu ştiaţi, „mahomedan” este o insultă. Doar pentru două ore. Cînd Julian Porter, avocatul revistei Maclean’s, îl ia la întrebări pe Andrew Rippin, expertul în studii islamice adus de Elmasry & Co. pentru a demonstra islamofobia părţii acuzate, acesta explică senin că „mahomedan” e un nume dat de creştini conform tradiţiei de a numi o religie după figura ei centrală. Aşadar „mahomedan” nu este o insultă. Pe de altă parte, profesorul Rippin este creştin, deci nu poate fi obiectiv. Pentru un timp, e mai prudent să evităm acest termen controversat.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

6 comentarii

 1. Panseluţa
  3 iunie 2008

  Pakistanul santajeaza Uniunea Europeana cu eventualitatea unor noi atacuri daca nu pune botnita libertatii de expresie in statele membre.
  O delegatie „la nivel inalt” e deja in drum spre Bruxelles cu jalba ofensei si victimizarii-n protzap (unde birocratii pakistanezi vor trai in stil mare pe spinarea contribuabililor si vor da iama in magazinele de parfumuri, ciocolata si electronice, in timp ce acasa contribuabilii se omoara zilnic intr-o mare veselie):

  „Daily Times Pakistan

  Pakistan to ask EU to amend laws on freedom of expression

  By Tahir Niaz

  ISLAMABAD: Pakistan will ask the European Union countries to amend laws regarding freedom of expression in order to prevent offensive incidents such as the printing of blasphemous caricatures of Prophet Muhammad (Peace Be Upon Him) and the production of an anti-Islam film by a Dutch legislator, sources in the Interior Ministry told Daily Times on Saturday.

  They said that a six-member high-level delegation comprising officials from the Ministry of Interior, the Ministry of Foreign Affairs and the Ministry of Law would leave Islamabad on Sunday (today) for the EU headquarters in Brussels, Belgium and explain to the EU leadership the backlash against the blasphemous campaign in the name of freedom of expression.

  The delegation, headed by an additional secretary of the Interior Ministry, will meet the leaders of the EU countries in a bid to convince them that the recent attack on the Danish Embassy in Pakistan could be a reaction against the blasphemous campaign, sources said.

  They said that the delegation would also tell the EU that if such acts against Islam are not controlled, more attacks on the EU diplomatic missions abroad could not be ruled out.

  Sources said that the delegation would also hold discussions on inter-religious harmony during its meetings with the EU leaders.”

  Intre noi fie zis, cit de inalt e nivelul delegatiei cind e condusa de un „additional secretary” al Ministerului de Interne? Bizar.

 2. Kelemvor
  3 iunie 2008

  Sa nu cumva sa credeti ca asta e o amenintare terorista dragi tovarasi europeni. Nuuuuuu, e doar un..erm…indemn prietenesc sa va indreptati spre religia pacii adusa cu sabia/bomba de Marele Profet ( sau Virgin Pimp pentru cunoscatori) si drept-credinciosii lui ( odihneasca-se’n bucati ). Nu uitati sa va prezentati la rugaciunea de dupa-amiaza ( voluntarii pentru atent…aaa raspandirea credintei sunt rugati sa se prezinte la imamul local ). Pace voua !

 3. emil
  3 iunie 2008

  Panseluta, Kelemvor. Morala anuntului din foaia pakistaneza se gaseste catre final:
  They said that the delegation would also tell the EU that if such acts against Islam are not controlled, more attacks on the EU diplomatic missions abroad could not be ruled out.
  In asta consta diplomatia pakistaneza. Daca guvernele europene nu cenzureaza presa, atunci se pot astepta la atacuri teroriste. E un ultimatum. Dar ca sa nu zica nimeni ca religia pacii nu e pasnica, avem si finalul:
  … the delegation would also hold discussions on inter-religious harmony during its meetings with the EU leaders.
  Recapitulare. Mai intii va amenintam si apoi ne harmonizam. Pe de alta parte, Uniunea Europeana e un partener ideal de discutie pentru delegatia pakistaneza. UE este un excelent harmonizator.

 4. Kelemvor
  3 iunie 2008

  Emil. Exact la citatul cu pricina ma refeream si mi se pare de domeniul absurdului sa faci o asemenea afirmatie la nivel oficial. In alte vremuri asta putea fi considerat cassus belli dar, tinand cont da avem de-a face cu EU, nu ma astept nici macar la un protest oficial.

  Ca tot veni vorba de EU : Tin sa spun ca sunt profund dezamagit de felul cum evolueaza politica externa a EU si nu cred ca sunt singurul. Sunt de parere ca EU se afla la un moment de rascruce si va trebui sa aleaga ce cale sa urmeze :

  – sa continue politica multiculturalismului si sa riste sa fie inghitita de populatiile negroide si arabe care folosesc fara scrupule idealurile europene de libertate si toleranta pentru propriile lor scopuri

  – promovarea unei politici mai dure pe plan extern si a uneia de limitare a imigratiei si de promovare a unei identitati comune europene pe plan intern.

  Mie sincer imi pare rau. EU a fost un experiment politic si social cu potential enorm. Daca ar fi reusit ar fi insemnat inca o etapa in evolutia constiitei umane, in sensul ca valorile pe care le promoveaza : libertatea de exprimare, toleranta politica si religioasa, compasiunea fata de semeni, pacifismul ,etc. ar fi devenit niste concepte de la sine intelese, de netagaduit. Orice altceva ar fi parut absurd. Asa imi place mie sa cred cel putin. Din nefericire, Omenirea ( sau cel putin o parte a ei ) a dovedit ca nu este nici pe departe pregatita pentru acest pas.

 5. Panseluta
  3 iunie 2008

  Kelemvor:

  Uita-te la pagina „armei culturale” a ONU, UNICEF:

  http://www.UNICEF.org

  Temele principale la ora asta: rasa si cultura (in memoria lui Levi-Strauss), SIDA si educatia sexuala, generatia tinara si rasismul.
  Uita-te la sutele de comitete si programe, la miile de birocrati, majoritatea din state totalitare, corupte, cu populatii evoluind in cicluri de foamete si genocid.

  Si mai uitate-te la altceva, la delegatia permanenta a Romaniei:

  H. E. Mr Nicolae Manolescu-Apolzan
  Ambassador,
  Permanent Delegate (11/22/2006) Telephone: 01.45.68.25.24

  Mr Lilian Zamfiroiu
  Minister Counsellor,
  Deputy Permanent Delegate
  Mrs Tatiana Zamfiroiu Office: MS2.54
  Telephone: 01.45.68.26.72

  Mrs Ioana Manolescu-Apolzan
  First Secretary Office: MS2.54
  Telephone: 01.45.68.26.72

  Sper sa nu mai aud sau sa citesc niciodata despre puritatea morala a elitelor noastre intelectuale. Daca si Manolescu si-a pus nevasta subalterna in sinecura de la Paris, eu nu mai am de ce sa-i dispretuiesc pe parlamentari, baroni si mafia tiganeasca.

 6. Kelemvor
  3 iunie 2008

  Pai nu trebuia sa aducem si noi aportul nostru cultural ? Asta ne e (in)cultura acum : nepotismul, coruptia, nesimtirea…Eu sper sa nu apuc batranetea in tara asta pentru ca viitorul Romaniei, cum il vad eu, seamana acum cu cel din romanele SF cyber-punk.

  Cat despre ONU : e exact clona raposatei Ligi a Natiunilor…si cutotii stim cat „succes” a avut pe calea diplomatiei. Macar atunci il aveam pe Titulescu ca reprezentant si nu pe neica nimeni randomistul asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian