Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin, evaluat și explicat politica rusă într-un interviu dat Plus Minus, Rzeczpospolita
„Faptul că va avea loc o invazie rusească este inevitabil. Singura întrebare este când. Rusia nu a ascuns asta niciodată, pentru că deja de mult timp a început acțiuni destabilizatoare în Georgia, Kazahstan, Azerbaidjan, și chiar în Letonia și Bulgaria. Presupun că în următorii doi ani se va ajunge la punctul culminant al acestor activități. Să nu uităm că exact atâta a mai rămas până la sfârșitul mandatului lui Barack Obama. Putin își dă seama că acest politician este cel mai ineficient președinte al Statelor Unite din toată istoria acestora. El știe că trebuie să profite cât mai repede de slăbiciunea lui Obama, înainte de următoarele alegeri prezidențiale din SUA.”
Ilarionov susține că, dacă la Casa Albă ar sta un om politic mai serios și mai puternic, astăzi lui Putin nu i-ar fi atât de ușor să ducă o politică invazivă.
„Invazia Poloniei și Țărilor Baltice poate fi realizată în moduri foarte diferite. Să ne amintim că Putin nu este comandant de forțe terestre, ci colonel de servicii speciale. Aș presupune că ne așteaptă, mai degrabă un război hibrid decât o invazie militară deschisă. Poate apărea grupuri de diversiune care să încerce să destabilizeze situația din aceste țări.”
După părerea fostului consilier al președintelui rus, lumea occidentală ar putea bloca cu ușurință ambițiile imperiale ale Moscovei. Lipsește voința politică și consecvența.
„În ceea ce privește armata, țările NATO ar putea inslala la granița cu Rusia un contingent militar important și aduce acolo armele cele mai moderne. În afară de asta, Rusia ar resimți sancțiunile, dacă ar fi înghețate activele valutare ale conturilor sistemului național de rezerve rusesc sau ale conturilor europene ale băncii centrale rusești. Aceste sume sunt de ordinul a 500-600 de miliarde de dolari – în fața acestei amenințări Moscova și-ar retrage imediat trupele din Ucraina.”
sursa: wPolityce | Traducerea: Anca Cernea
8 Comments
Silvapro
12 January 2015Sub ce pretexte?
Cum asa tam-nesam sa invadeze?
Anca Cernea
12 January 2015Silva.
Păi, să le „elibereze”. Ei așa fac.
În Țările Baltice, pretextul va fi minoritatea rusofonă. Ca în Donbas. Vor spune că rusofonii au fost discriminați și că nu mai suportă jugul UE și al NATO.
În Polonia nu prea sunt rusofoni, dar e și acolo o coloană a V-a destul de consistentă, lăsată de sovietici când și-au retras armatele.
Coloana a V-a rusească din Polonia are tentacule răsfirate prin instituții, politică, media, bunsiness. Dacă sunt apăsați pe butonul roșu, ăștia pun de tulburări. Există și niște „naționaliști” , cusuți cu ață albă (de fapt, oamenii rușilor), care, întotdeauna când fac un miting, iese cu bătaie, sau cu dat foc la căsuța paznicului de la ambasada Rusiei. Există și niște criticspanaci și antifa (evident, tot oamenii rușilor), care ies să se bată cu naționaliștii. Deja fac baletul ăsta din 2011 de 11 noiembrie, Ziua Independenței. Poliția nu se bagă, decât, eventual, ca să bată cetățeni pașnici. Ar putea să-l facă mult mai balșoi.
Nu știu, dau și eu niște exemple de pretexte. Adevărul e că rușii pot invoca orice.
Ar fi bine să ne gândim și la Transnistria și la Basarabia. Rușii pot să facă și acolo mari porcării.
marian
12 January 2015Eu m-aș gândi și la România…????
IMGB
12 January 2015De la 11 sep 2001, ursul n-a spinzurat pe nimeni si n-a invadat nici o tara .
Dar daca-l provocati ca ….. caricaturistii aia de la Charb , eu nu mai stiu …. s-ar putea sa dea vreo laba vreunui zevzec .
Poate chiar la mai multzi deodata.
Florentin A.A.
12 January 2015Lumea s- a mai schimbat! Domnul Larionov a ramas prizonierul gandirii din anii ’70! Putin este un politician abil si inteligent! O lume cucerita cu tancul nu mai este ceva real decat in plan pur tactic. Nu va fi nici o invazie in tarile pomenite! Lumea se cucereste azi cu alte mijloace decat cu invazii cu armate clasice! Eu asa cred!
Mihaela Bărbuş
12 January 2015Ia uite ce zicea Ilarionov:
„Invazia Poloniei și Țărilor Baltice poate fi realizată în moduri foarte diferite. Să ne amintim că Putin nu este comandant de forțe terestre, ci colonel de servicii speciale. Aș presupune că ne așteaptă, mai degrabă un război hibrid decât o invazie militară deschisă. Poate apărea grupuri de diversiune care să încerce să destabilizeze situația din aceste țări.”
ion
12 January 2015si in romania nu? la noi nu mai e coloana a V-a? de ce ilarionov ocoleste romania?
TEPES VODA
12 January 2015Pentru IMGB: stimate retardat, comentariul tau este mai mult decat idiot, este conceput direct la sectia de propaganda a Ambasadei Rusiei. Rusia nu a fost NICIODATA un porumbel al pacii, ci a destabilizat si invadat (printr altele) Georgia, Cecenia, Crimeea, Ucraina (cam multe nu crezi, si tu care ziceai ca nu a invadat nici o tara???!!!) a sustinut regimul criminal al lui Bashar Al Assad, prelungind artificial razboiul civil din Siria si facilitand ascensiunea Statului Islamic. Sanctiunile financiare si economice si scaderea pretului petrolului i-au cam adus burta la coaste Ursului, asa ca acuma poate sa faca cel mult o LABĂ tristă…JOB TVOIU MATÎI!