FUNDATIA IOAN BARBUS

Fostul consilier al lui Putin: Atacul Rusiei asupra Țărilor Baltice și Poloniei este inevitabil. Va avea loc în următorii doi ani

andrei ilarionov Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin, evaluat și explicat politica rusă într-un interviu dat Plus Minus, Rzeczpospolita

„Faptul că va avea loc o invazie rusească este inevitabil. Singura întrebare este când. Rusia nu a ascuns asta niciodată, pentru că deja de mult timp a început acțiuni destabilizatoare în Georgia, Kazahstan, Azerbaidjan, și chiar în Letonia și Bulgaria. Presupun că în următorii doi ani se va ajunge la punctul culminant al acestor activități. Să nu uităm că exact atâta a mai rămas până la sfârșitul mandatului lui Barack Obama. Putin își dă seama că acest politician este cel mai ineficient președinte al Statelor Unite din toată istoria acestora. El știe că trebuie să profite cât mai repede de slăbiciunea lui Obama, înainte de următoarele alegeri prezidențiale din SUA.”

Ilarionov susține că, dacă la Casa Albă ar sta un om politic mai serios și mai puternic, astăzi lui Putin nu i-ar fi atât de ușor să ducă o politică invazivă.

„Invazia Poloniei și Țărilor Baltice poate fi realizată în moduri foarte diferite. Să ne amintim că Putin nu este comandant de forțe terestre, ci colonel de servicii speciale. Aș presupune că ne așteaptă, mai degrabă un război hibrid decât o invazie militară deschisă. Poate apărea grupuri de diversiune care să încerce să destabilizeze situația din aceste țări.”

După părerea fostului consilier al președintelui rus, lumea occidentală ar putea bloca cu ușurință ambițiile imperiale ale Moscovei. Lipsește voința politică și consecvența.

„În ceea ce privește armata, țările NATO ar putea inslala la granița cu Rusia un contingent militar important și aduce acolo armele cele mai moderne. În afară de asta, Rusia ar resimți sancțiunile, dacă ar fi înghețate activele valutare ale conturilor sistemului național de rezerve rusesc sau ale conturilor europene ale băncii centrale rusești. Aceste sume sunt de ordinul a 500-600 de miliarde de dolari – în fața acestei amenințări Moscova și-ar retrage imediat trupele din Ucraina.”

sursa: wPolityce | Traducerea: Anca Cernea

Citiți și Andrei Ilarionov: Nu vă mirați „dacă apare o primăvară islamică în Europa”. Cu Putin e un „război cald”, nu „rece”.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Comentarii

 1. SilvaproSpune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  Sub ce pretexte?
  Cum asa tam-nesam sa invadeze?

 2. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  Silva.
  Păi, să le „elibereze”. Ei așa fac.
  În Țările Baltice, pretextul va fi minoritatea rusofonă. Ca în Donbas. Vor spune că rusofonii au fost discriminați și că nu mai suportă jugul UE și al NATO.
  În Polonia nu prea sunt rusofoni, dar e și acolo o coloană a V-a destul de consistentă, lăsată de sovietici când și-au retras armatele.
  Coloana a V-a rusească din Polonia are tentacule răsfirate prin instituții, politică, media, bunsiness. Dacă sunt apăsați pe butonul roșu, ăștia pun de tulburări. Există și niște „naționaliști” , cusuți cu ață albă (de fapt, oamenii rușilor), care, întotdeauna când fac un miting, iese cu bătaie, sau cu dat foc la căsuța paznicului de la ambasada Rusiei. Există și niște criticspanaci și antifa (evident, tot oamenii rușilor), care ies să se bată cu naționaliștii. Deja fac baletul ăsta din 2011 de 11 noiembrie, Ziua Independenței. Poliția nu se bagă, decât, eventual, ca să bată cetățeni pașnici. Ar putea să-l facă mult mai balșoi.
  Nu știu, dau și eu niște exemple de pretexte. Adevărul e că rușii pot invoca orice.

  Ar fi bine să ne gândim și la Transnistria și la Basarabia. Rușii pot să facă și acolo mari porcării.

 3. marianSpune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  Eu m-aș gândi și la România…????

 4. IMGBSpune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  De la 11 sep 2001, ursul n-a spinzurat pe nimeni si n-a invadat nici o tara .
  Dar daca-l provocati ca ….. caricaturistii aia de la Charb , eu nu mai stiu …. s-ar putea sa dea vreo laba vreunui zevzec .
  Poate chiar la mai multzi deodata.

 5. Florentin A.A.Spune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  Lumea s- a mai schimbat! Domnul Larionov a ramas prizonierul gandirii din anii ’70! Putin este un politician abil si inteligent! O lume cucerita cu tancul nu mai este ceva real decat in plan pur tactic. Nu va fi nici o invazie in tarile pomenite! Lumea se cucereste azi cu alte mijloace decat cu invazii cu armate clasice! Eu asa cred!

 6. Mihaela BărbuşSpune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  Ia uite ce zicea Ilarionov:
  „Invazia Poloniei și Țărilor Baltice poate fi realizată în moduri foarte diferite. Să ne amintim că Putin nu este comandant de forțe terestre, ci colonel de servicii speciale. Aș presupune că ne așteaptă, mai degrabă un război hibrid decât o invazie militară deschisă. Poate apărea grupuri de diversiune care să încerce să destabilizeze situația din aceste țări.”

 7. ionSpune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  si in romania nu? la noi nu mai e coloana a V-a? de ce ilarionov ocoleste romania?

 8. TEPES VODASpune:

  Răspunde
  ianuarie 12, 2015

  Pentru IMGB: stimate retardat, comentariul tau este mai mult decat idiot, este conceput direct la sectia de propaganda a Ambasadei Rusiei. Rusia nu a fost NICIODATA un porumbel al pacii, ci a destabilizat si invadat (printr altele) Georgia, Cecenia, Crimeea, Ucraina (cam multe nu crezi, si tu care ziceai ca nu a invadat nici o tara???!!!) a sustinut regimul criminal al lui Bashar Al Assad, prelungind artificial razboiul civil din Siria si facilitand ascensiunea Statului Islamic. Sanctiunile financiare si economice si scaderea pretului petrolului i-au cam adus burta la coaste Ursului, asa ca acuma poate sa faca cel mult o LABĂ tristă…JOB TVOIU MATÎI!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian