FUNDATIA IOAN BARBUS

Frunda raportează. Dar nu știm cui.

Abia ajuns co-raportor al comisiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de monitorizare a Federatiei Ruse, Gyorgy Frunda se napusteste asupra politicii guvernului român de acordare de cetateniei moldovenilor si da vina tot pe Romania pentru relatiile proaste cu Rusia.

Asta in timp ce Basescu, in vizita la Chisinau, anunta infiintarea Agentiei Nationale pentru Cetatenie care are scopul de a decongestiona procesul de acordare a cetateniei românesti celor indreptatiti din Republica Moldova, putând prelucra pâna la 150.000 de cereri pe an.


Declaratii facute la RFI:

Relatia cu Rusia trebuie gestionata cu ratiune
„Este o relatie înghetata de 20 de ani. Noi nu am facut diligentele necesare pentru a îmbunatati relatiile cu Federatia Rusa, în special în domeniul economic si comercial. Federatia Rusa are simptomele marelui imperiu care si-a pierdut puterile si-si cauta locul într-o noua geografie economica si politica a Europei, în care este foarte suspicioasa, reuseste sa încheie greu legaturi, dar cred ca nici noi nu am avut abilitatea necesara de a convinge partea rusa si de multe ori declaratiile prea emotionale ale unor lideri români au facut acest drum si mai greu de parcurs.”

Politica României în privinta cetateniei pentru moldoveni e gresita
„Iata ca moldovenii care obtin cetatenia româna nu ramân nici în Moldova, nu ramân nici în România, ci în proportie de 90% pleaca în Europa vestica, or prin aceasta, Guvernul român, politica româneasca nu face altceva decât sa ajute extrema dreapta ruseasca, ce ar vrea o Moldova fara români.”

„Cred ca intentia de a-i ajuta pe moldoveni sa ramâna în Moldova, românii de acolo sa aiba posibilitati materiale de dezvoltare este drumul de urmat. Interesul românesc este ca Moldova sa fie locuita în continuare de moldoveni, de români, în proportia în care sunt si integrându-se în Uniunea Europeana sa existe o legatura normala, sa fim în aceeasi familie europeana.”

„Modificarea frontierelor este imposibila, cine se gândeste la asa ceva nu cunoaste realitatile europene ale secolului 21.”

Fara o legatura cu cele de mai sus, trebuie mentionata totusi influenta majora a Ungariei in Republica Moldova, despre care a scris si presa de la Chisinau. Kalman Mizsei a fost trimisul special al lui Solana si a jucat cazaciocul la Chisinau, generalul Ferenc Banfi a fost pus de straja la frontiera cu Ucraina ca sef al misiunii europene EUBAM, ambasadorii Mihaly Bayer (antrenat la Institutul de Relatii Internationale de la Moscova) si Gyorgy Varga (cadru militar pe vremea comunistilor) au administrat centrul de vize Schengen de la Chisnau, având pe mâna baza de date cu toate persoanele care calatoresc in UE.

GMT

GMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian