FUNDATIA IOAN BARBUS

Girueta Sorin Oprescu

Învins de Trăian Băsescu în alegerile din anul 2000 pentru postul de Primar General al Capitalei, Sorin Oprescu este unul din exemplele de politician fără remuşcări în a se lăuda cu meritele altora. Plecat din PSD în 2008 pentru a avea libertate de acţiune, l-a bătut măr pe PDL-istul Vasile Blaga în cel de-al doilea tur al alegerilor, printre promisiunile sale fiind şi construirea unei autostrăzi suspendate. Pe parcursul campaniei electorale i s-au adus acuzaţii că este un candidat PSD ascuns şi că se bazează pe sprijinul lui Ion Iliescu. Iniţial Iliescu a negat, la fel a făcut şi Oprescu, pe urmă presupunerile s-au adeverit. A fost o mişcare de giruetă în direcţia vântului şi s-au văzut avantajele. Direcţia o ştia, avea nevoie de intensitate, velele erau desfăcute, ii trebuiau suflători din toate direcţiile. PSD-ul părea prea greoi şi prea vanghelizat ca să câştige primăria. Oprescu a învins pentru că a fost mult mai hotărât decât Blaga şi pentru că a ştiut să marşeze pe faptul că este un bucureştean locvace şi că înţelege mai bine problemele marelui oraş.

Prezenţa lui Sorin Oprescu la Congresul PSD din luna octombrie a reprezentat venirea semi-rebelului victorios la matca setoasă de proptele şi victorii, iar introducerea „Stimat popor PSD” i-a electrizat pe cei aproape 5000 de participanţi şi a produs ropote de aplauze. Este încă una din numeroasele întoarceri sau orientări din mers ale acestui politician pentru care demagogia este o virtute iar adevărul este un element vetust. Televiziunile vuvuzeliste Antena 3 şi Realitatea îi sunt aproape, îl arată numai în ipostaze de lucru pe străzi sau în şantiere, iar despre critică, nici vorba! Nu au auzit şi nu ştiu să citească numeroasele rapoarte despre cheltuielile nesăbuite ale administraţiei Primăriei Capitalei şi nici nu întreabă despre „morcovii” de un milion de euro distruşi pe şosele (şi care au distrus carosabilul la montaj). Sau despre vestitele ceasuri placate cu aur. În schimb, au irosit energie şi mulţi bani pentru a filma din elicopter vila disgraţioasă a lui Adriean Videanu. Oprescu tace, se întoarce şi le face. Dar numai ce-i place şi ce-i convine…politic.

Cel pe care Vadim Tudor îl numeşte „precuratul, moralul, verticalul şi curajosul”, îşi datorează o parte din epitete uşurinţei de a uita şi imposibilităţii naturale de a recunoaşte meritele altora. În anul 2000, Trăian Băsescu a pus bazele proiectului Pasajul Basarab, dar consilierii PSD majoritari în consiliu au blocat iniţiativa timp de câţiva ani. Şi după 2004 proiectul Pasajului a fost frânat de consilierii PSD conduşi de Doru Giugula până în 2006, când s-a trecut în sfârşit la licitaţia internaţională pentru executare. Trăgând linie, PSD-ul, dar şi Sorin Oprescu s-au opus proiectului şi au căutat toate mijloacele de a-l bloca. Actualul Primar General nu şi-a manifestat aprobarea şi susţinerea pentru construirea Pasajului în timpul campaniei electorale din 2008, el vorbea numai de autostrada suspendată. Dar în urmă cu trei zile, Sorin Oprescu s-a pozat la Pasaj şi a declarat că îi asigură pe bucureşteni că inaugurarea va avea loc în martie 2011! Niciun cuvânt despre iniţiator, sau despre Videanu care a avut merite importante în modernizarea arterelor capitalei. Ce este interesant din punct de vedere al costurilor, este că sub mandatul lui Sorin Oprescu, devizul lucrărilor a crescut de la 60 de milioane de euro la peste 200 de milioane, binenţeles cu avizul consilierilor municipali. Ultima creştere de 60 de milioane nu avea aprobarea comisiei economice dar a fost totuşi aprobată în prezenţa primarului. Autostrada se mai studiază, se mai negociază, se mai tergiversează balcanic până la următoarele alegeri.

Sorin Oprescu se află în spatele cheltuirii a peste 130 de milioane de euro „pentru studii de consultanţă şi de fezabilitate pentru instalarea de semafoare şi marcaje rutiere, dar şi pentru reabilitarea străzilor”. Analiza GDS din cadrul platformei civice „Alianţa pentru o Românie curată” spune următoarele:

„Aceste lucrări au fost câştigate de câteva firme, omniprezente pe străzile Bucureştiului, care s-au îmbogăţit de pe urma contractelor cu statul”.

Inutil sa repet că despre aceste firme televiziunile vuvuzeliste nu vorbesc, în nota obişnuită de protejare a giruetei Oprescu. El este obişnuit cu circul la televizor şi dă şi el o pâine amicilor constructori cărora le explică amabil că vulgul, pardon, cetăţenii „vor să vadă că mă răstesc la drumari, la asfaltatori, că toţi sunt neserioşi, să vadă domn’le că i-a luat primarul!”

Dar pe Oprescu cine îl ia? Vântu’/vântul? Sau…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

3 Comments

 1. mil
  30 November 2010

  Sunt de acord s ail criticam pe Opresci dar nu va compromiteti pana la a vorbi de bine de Videanu…va rog. O fi facut el proiecte frumoase dar nu le-a finantat si de castigat le-au castigat firmele prietene conduse pe fata de pdlisti (delta, tehnologica, euroconstruct). Dupa care a ridicat in campanie pancarte cu demararea de proiecte…O PROPAGANADA asa de nerusinata cum nici nu am vazut la comunisti macar, pasajul de la razoare nici nu se licitase si plantase tabla cu proiectul, fara a avea constructori macar.

  Unde a mers insa unsa administratia Videanu a fost la inlocuirea de borduri. Aia nu contest.

 2. Romanu
  30 November 2010

  Bravo Oprescu! Singurul om cae mai face ceva bun in tara asta de rahat.

 3. Vlad M.
  30 November 2010

  Ar fi trist daca nu ar fi amuzant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi