FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Gitenstein: “Nu vă mai puteţi taxa unii pe alţii la nesfârşit”

Interviu publicat de Romania libera

Rl: Anul acesta aniversam 130 de ani de relatii diplomatice bilaterale. N-a fost un drum tocmai lin… Încotro ne îndreptam astazi?

MG: Ne îndreptam în directia buna si devenim din ce în ce mai apropiati. Ca americani, nu cred ca avem un prieten mai bun si mai de încredere decât România în aceasta parte a lumii. Se întâmpla o multime de lucruri în perioada aceasta, exista o mare tensiune economica si acest lucru pune la încercare multe relatii. Este ironic, dar România se descurca probabil mai bine ca alte tari din regiune. Cu toate acestea, românii iau decizii foarte dure, dar necesare iar pentru noi este îmbucurator. Politica aici este extrem de conflictuala, dar asa este si în Statele Unite acum.

Sunt foarte satisfacut de faptul ca România si-a sporit activitatea în cadrul NATO, ca are un rol important în Afganistan si sunt convins ca va continua sa joace acest rol. Suntem foarte fericiti pentru decizia privind scutul antiracheta. Asadar, relatia strategica devine mai strânsa pe zi ce ce trece, ceea ce e bine.(…)

Rl: România a fost lovita puternic de criza economica dar, cu toate acestea, românii nu par înclinati sa dea vina pe „capitalismul american”. Care este responsabilitatea Americii în aceasta criza?

MG: Statele Unite îsi revin acum. Cred ca am luat deciziile dificile in privinta administrarii – din punctul de vedere al reglementarii – institutiilor noastre financiare. Exista multi actori internationali responsabilitati pentru ce s-a întâmplat. Cred însa ca ceea ce se întâmpla acum în Europa este o problema pe care, în mare, europenii si-au creat-o singuri. Si, ca sa fiu sincer, am impresia ca România este mult mai afectata de ce se întâmpla în tarile vest-europene decât de ceea ce fac sau au facut Statele Unite.

Rl: Saptamâna trecuta ati mentionat ca numai 22% din români sunt angajati în sectorul privat. Ce înseamna aceasta cifra?

MG: Este un procent foarte scazut. Am citit în ziare ca trebuie sa reformati sectorul public. Trebuie sa fie mai eficient si, probabil mai redus ca dimensiuni. Pentru dezvoltarea economiei, este necesara dezvoltarea sectorului privat. Este în folosul fiecarui barbat, femeie si copil din România când ai investitii straine care vin în tara si, înca si mai important, când generati, prin intermediul propriilor piete, cresterea economica si consolidarea companiilor românesti. Asa se dezvolta toate pietele libere si democratiile occidentale. Nu mai puteti sa va taxati unii pe altii la nesfârsit si sa va platiti unii pe altii la nesfârsit. Nu asa creste o economie. Si, la urma urmei, acesta este scopul principal aici: sa cresti Produsul
Intern Brut pe cap de locuitor si daca faceti asta, atunci fiecare român va avea mai multi bani de cheltuit pentru vacante în România. (…)

Citeste si:

Rl: De câte ori un ambasador american se pronunta public împotriva coruptiei din România, este „pus la punct” de oricine de afla la putere în acel moment. Acum a venit rândul dvs. Ati fost printre putinii diplomati – daca nu singurul – care v-ati exprimat nemultumirea fata de modul în care autoritatile au gestionat problema Agentiei Nationale de Integritate. Care a fost raspunsul autoritatilor?

MG: Cel mai important raspuns a venit din partea presedintelui care a retrimis legea Parlamentului si a cerut legislativului sa revina asupra ei. De fapt, Camera
Deputatilor a facut o lege foarte buna. Am fost foarte multumiti de legea aceea si acum speram ca presedintele si ONG-urile sa convinga Senatul sa adopte proiectul de lege propus de Camera.
Aceasta este solutia potrivita la o problema legala dificila. Ati avut decizie a Curtii Constitutionale care a ucis legea iar ministrul Predoiu si Camera Deputatilor au trebuit sa ajusteze legea dar fara a încalca decizia Curtii si fara a risca o noua decizie defavorabila. Si asta au încercat sa faca. Cred ca asta face Camera Deputatilor.

Rl: Cât de mult afecteaza coruptia investitiile americane în România? Sau absenta lor?

MG: E unul dintre factori. Companiile americane se supun Legii Practicilor de Coruptie în Strainatate si, deci nu se pot angrena în asemenea activitati. Daca ar face-o, eu as raporta autoritatilor de la Washington iar ei stiu lucrul asta. În primul rând, pentru ei asta dezechilibreaza competitia. În al doilea rând, capitalismul e flexibil, investitiile pot fi retrase si plasate în alta parte. Poti sa mergi foarte bine în Slovenia sau în Bulgaria asa cum poti merge în Germania sau în România. Investitorii vor alege tara unde au cea mai mare transparenta si unde pot avea cea mai mare previzibilitate în ceea ce priveste statul de drept, unde au cei mai competenti birocrati. Iar coruptia împiedica existenta acestora. Deci e dezavantajos pentru România sa nu rezolve aceasta problema.

Rl: Daca americanii nu vin, atunci sunt sanse bune sa vina rusii sau chinezii, iar ei nu au scrupule…

MG: E adevarat. Dar e la fel de periculos si pentru ei, pentru ca lucrurile se pot schimba. Daca procesul nu e transparent… Acolo unde oamenii aflati la putere fac legea, în loc sa se supuna legilor tarii, domniei legii, oamenii pot fi înlocuiti, iar chinezii pot fi în gratii un an si pe urma pot fi aruncati pe usa afara. Nu e cel mai bun mod de a face afaceri, deci e periculos si pentru ei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *