FUNDATIA IOAN BARBUS

Horia-Roman Patapievici către V. Ponta: Felul în care bagatelizați grozăvia fascismului vă dezvăluie cinismul

Redacția ILD își exprimă solidaritatea cu Horia-Roman Patapievici și Mircea Mihaieș

Față de intervenția televizată de ieri a premierului Ponta (7 mai 2014), mă văd obligat să declar următoarele:

(1) Domnule prim-ministru, ați spus despre Mircea Mihăieș că este un “fascist bătrîn”. La care vă răspund: cine acuză de fascism un om care a sprijinit întotdeauna valorile democrației arată că nu dă doi bani nici pe democrație, nici pe bun simț, nici pe datoria de a fi drept. Ca prim-ministru, aveți datoria de a fi drept, de a judeca cu bun simț și de a respecta democrația. Or, felul în care bagatelizați grozăvia fascismului acuzînd de fascism un om care nu are nimic de-a face cu fascismul vă dezonorează ca prim-ministru, dezvăluindu-vă cinismul: un cinism pentru care fascismul și democrația sunt interșanjabile, simple etichete de lipit pe oameni după plac ori interes. De aceea vă spun: prin acuzațiile aduse lui Mircea Mihăieș vă dezonorați funcția de prim-ministru și demonstrați că vă tratați cetățenii ca supuși, iar principiile ca etichete.
(2) Ați spus că echipa pe care am condus-o a deturnat bani publici și că această fraudă a fost constatată de Curtea de Conturi. La care vă răspund: este o minciună, domnule prim-ministru. O minciună pe care o tot repetați din 2012 încoace și care deja întrunește toate criteriile calomniei calificate. Curtea de Conturi nu a constatat niciodată vreo deturnare de fonduri publice, în perioada 2005-2012, cît am condus Institutul.
(3) Ați spus că în conducerea ICR “erau persoane care au făcut deseori declarații anti-românești”. La care vă răspund: falsificați și răstălmăciți tot ce atingeți, domnule prim-ministru. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le incriminați, ICR a obținut cele mai mari succese în promovarea culturii române peste hotare. Cînd ICR a fost condus de persoanele pe care le considerați animate de sentimente anti-românești, ICR a condus toate institutele naționale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC). Puteți să probați, în favoarea dumneavoastră, un patriotism la fel de eficace? Nu puteți. Atît e de spus despre sentimentele dumneavoastră românești.

Domnule prim-ministru, vă folosiți puterea de care dispuneți pentru a discredita reputația a patru cetățeni români, cărora le negați dreptul la demnitatea persoanei, la imagine publică și la securitate personală.

Vă acuz de atac la demnitatea publică a Taniei Radu, Mircea Mihăieș, Dan Croitoru și a mea. Din iunie 2012, cînd ați început distrugerea Institutului Cultural Român (pe care ați dus-o la bun sfîrșit într-un timp record: v-a luat mai puțin de un an), nu ați încetat să ne hărțuiți cu calomniile dumneavoastră. Ceea ce comiteți, domnule prim ministru, echivalează cu utilizarea funcției publice pe care o dețineți pentru a terfeli reputația a patru din cetățenii acestei țări. Fără probe, fără alt motiv decît agenda dumneavoastră politică. Și nu e vorba numai de noi patru, cei agresați azi, ci de felul cum concepeți dumneavoastră, ca prim-ministru, statutul cetățeanului acestei țări. În locul respectului, disprețul; în locul dreptului, bunul plac; bunul plac al celui care are puterea, împotriva celor care nu o au.

Protestez împotriva manevrei dumneavoastră de a ne transforma în victime de serviciu și de a ne folosi ca instrumente în lupta care vă opune președintelui țării!

Vă cer să retrageți imediat afirmațiile calomnioase proferate împotriva noastră!

Acestei lupte stupide, iraționale și anti-naționale refuz categoric să îi fiu și victimă, și erou.

H.-R. Patapievici
cetățean român, fost președinte ICR
(București, la 8 mai 2014)

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

6 comentarii

 1. marius torok
  8 mai 2014

  I-a intrat cuvantul in gura si nu mai vrea sa iasa. Fascism, fascism, fascism, vedem ca intoxicarea din Ucraina ne-a ajuns si pe noi. Credeam ca functioneaza doar la batranii si babele din sat, vecini cu Rusia.

 2. Gordiewski
  8 mai 2014

  Moskova nu crede in lacrimi! A inceput atacarea liderilor culturali pro-occidentali. Sper sa fie o riposta viguroasa care sa-l spulbere pe Ponta si sa-l azvarle din barca. Sa fim atenti la cine urmeaza sa nu fie vreo coada de topor ruseasca, papusa mai mica pregatita sa preia locul VVP-ului.

 3. Anca Cernea
  8 mai 2014

  neobrăzatul de Ponta, cel cu masteratul din Cattania și cu doctoratul copy-paste, cel care făcea temenele în fața premierului chinez și în fața lui Putin, (hilzindu-se la seceră și ciocan, lângă Ianukovici, când cu circul mare din Soci ), cel care se dădea în bărci cu Dragnea, cărat de pompieri prin băltoacele de pe drum, cel care se ascunde în buncăr de teama procurorilor DNA
  încearcă acum să scuipe mult prea sus,
  nu bate, nici măcar cu privirea, nici cu telescopul, până la Horia Roman Patapievici și Mircea Mihăeș
  tentativa măgărească a lui Ponta de a-i insulta reprezintă o mârlănie și la adresa noastră, cei pentru care acești oameni sunt adevărate repere
  așadar, ILD îi dedică și pe acest fir răspunsul lui Olavo de Carvalho, adresat premierului PSD în singurul limbaj pe care acesta îl poate înțelege:

 4. Dinny
  8 mai 2014

  Desi inteleg motivul, mi se pare ca sintagma „domnule prim-ministru” e prea des folosita. Cetateanul Ponta nu percuteaza subtilitati din astea rafinate ????
  Altfel, fraza de final mi se pare geniala.

 5. Bogdan Calehari
  8 mai 2014

  @4 Dinny

  Ai sesizat foarte bine: unui porc nu ii spui „domnule”

 6. Arbitrii fascismului de azi sunt cam aceiași cu cei de ieri.
  Poate lui Viorel i-a șoptit o viorea ca a revenit vremea luptei antifasciste, ca el nu are atâtea cunoștințe de istorie și de cultura politica, dar e gata de orice, indiferent de consecințe. Responsabilitatea e o noțiune complet străina pentru el. Chiar nu are habar ce spune. Până acum, nu s-a referit la victimele terorii comuniste și ale Holocaustului decât ca să compare suferințele indicibile pe care le-au trăit acei oameni cu disconfortul borfașilor din gașca lui, care ajung în sfârși în fața justiției.
  Săptămâna trecuta a fost in stare sa spună muncitorilor de la fabrica de avioane de la Craiova ca ne paște un război, dar „vestea buna este ca veți avea comenzi”. Era banc? Nu, așa judecă el, la mișto.
  Acum arunca acuzații odioase, ca să arate că nu a mai pus mâna pe o carte de foarte multă vreme și ca patriotismul lui e sub cel al lui Becali.
  Poate ar trebui să se mai gândească. Dacă își duce gândurile pana la capăt, o sa își dea seama ca intelectualii lui Băsescu sunt si vinovați de „crimă de uneltire contra ordinii sociale” și „crimă împotriva păcii” sau „activitate intensă împotriva clasei muncitoare”. De ce nu? Daca tot nu exista limite…
  O parte din aceasta situație inadmisibila se datorează și IICCMER și inst. Wiesel care umblă după bidubaci în loc să reacționeze prompt, public, foarte sonor la aceste ticăloșii pe care suntem nevoiți sa le suportam de multa vreme.
  Și în România ticăloșia asta are proporții extrem de mari. Cine erau arbitrii fascismului nu foarte demult? Marionetele lui Stalin, adică tovarășii lui Iliescu, care nu avuseseră nici o problemă cu nemții câtă vreme fuseseră aliați cu rușii. (Ideologiile lor sunt perfect compatibile. Nici Hitler, nici Stalin, nu si-au schimbat nimic din crezul lor teoretic după ce au rupt alianța dintre ei, nici măcar de formă. Războiul nu a fost motivat de diferențe ideologice, ci de teritorii.) Acești oameni de care Iliescu, gurul lui Ponta, nu s-a dezis niciodată, au trimis la exterminare, acuzați de fascism, pe cei mai valoroși români.
  După ei, toți țărăniștii erau fasciști.
  Numai la Sighet si Râmnicu Sărat au stat următorii fasciști:
  – toți cei care făcuseră România Mare și mai erau în viață la venirea comuniștilor,
  – cei care făcuseră lovitura de stat de la 23 august – Maniu, Mihalache, Brătienii, Victor Rădulescu Pogoneanu, Camil Demetrescu,
  – cei care erau nu s-au dezis de Maniu, Brătianu și Mihalache, ca Ilie Lazar, Victor Anca, Cornel Velțianu, Radu Niculescu Buzești, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Jenică Arnăutu, Ioan Bărbuș, Mihai Balica (preot ortodox țărănist, de care nu se vorbește, nefiind destul de verde),
  – cei care erau considerați dușmani de către ocupanții Ardealului de Nord – episcopii greco-catolici,
  – cei care au fost alături de Monseniorul Ghika si de episcopii lor (spionii Vaticanului – Ștefan Tătaru, Mihai Godo, Iosif Waltner)
  – Augustin Vișa, care fusese închis de Antonescu pentru spionaj pentru Aliați, dus de ruși în Gulag și adus apoi în România la Rm Sărat;
  Și mulți alții, toți numai fasciști.
  Și manifestanții din Piața Universității, din 1990, erau pentru Iliescu „de esență fascistă, legionară”.
  Cred că trebuie sa mă autodenunț: sunt fiică de fascist și fascistă, eu însămi o fascistă.
  Ponta are timp până în vară să găsească seceri și ciocane pentru defilarea de 23 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian