FUNDATIA IOAN BARBUS

Idioții de la Sunday Times

Nici Tamisa n-ar putea spăla jegul mental și moral al unor imbecili care de Ziua Comemorării Holocaustului au produs și au publicat în săptămânalul londonez Sunday Times o așa-zisă caricatură înfățișându-l pe Benjamin Netanyahu pe post de zidar înalțând un perete cu mortar amestecat cu rămășițe omenești clar musulmane-palestinene. De pe mistrie se scurg picături de sânge iar nasul primului-ministru israelian este și el roșu, o aluzie directă cât se poate de transparentă la o altă calomnie idioată: că evreii beau sânge omenesc.

untitled

Această caricatură a fost publicată pe 27 ianuarie, chiar de Ziua Holocaustului, prilej de aducere aminte a martiriului poporului evreu, ceea ce face ca ofensa să nu fie o calomnie oarecare, una dintre multele pe care le condamnăm ca pe niște acte care nu țin seama de istorie și de faptele curente.

Ridicarea zidului de securitate israelian a fost necesară pentru a opri infiltrările de teroriști islamiști din teritoriile palestiene care au atacat ani de-a rândul populația civilă din orașele evreiești, în special prin aruncarea în aer a autobuzelor. Acest zid de securitate este răspunsul unui guvern responsabil în fața provocărilor pe care le are de înfruntat în relație cu „partenerii” săi din Autoritatea Palestiniană, care una spun și alta fac. E de amintit aici și organizația teroristă Hamas din Gaza, al cărui obiectiv este distrugerea statului Israel și eliminarea fizică a tuturor evreilor.

Cu câteva zile în urmă în Israel au avut loc alegeri generale, iar singura democrație din Orientul Apropiat – asta nu înțelege Hussein Barack O. – a demonstrat încă o data că o dezbatere politică aprinsă înseamnă respect pentru viața și libertatea concetățenilor pe care partidele îi reprezintă.

Un săptămânal idiot trebuia să publice o caricatură idioată sub semnătura unuia care poartă aceeași marca de idiot. El se numește Gerald Scarfe și nu este singurul din această tagmă. Lui i se alătură un purtător de cuvânt al saptămânalului, care a spus că opera lui Scarfe este „una din caricaturile robuste” îndreptată împotriva lui Netanyahu ca personaj politic și că nu trebuie interpretată altfel. Aiurea! De parcă lumea este compusă numai din idioți care nu înțeleg decât ce le spune Sunday Times și Gerald Scarfe.

Nu este o noutate această explozie de anti-semitism pe față din viața politică britanică. Cotidianul israelian Jerusalem Post a republicat o declarație a lui David Ward, un parlamentar Liberal-Democrat care a spus că „evreii cauzează suferințe zi de zi palestinienilor” și că el nu înțelege cum de pot face asta așa de repede de când au fost ei înșiși de curând „eliberați din lagărele de exterminare”. Întrucât partidul l-a criticat, David Ward și-a cerut scuze deoarece cuvintele sale au afectat sensibilitatea multora chiar înainte de Ziua Holocaustului, dar că rămâne un critic al statului Israel.

Înțelegem asta ca pe un subterfugiu în sensul că „îmi cer scuze, dar rămân cu aceleași idei”. Un individ la fel ca și Gerald Scarfe și Sunday Times

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

15 comentarii

 1. Silvapro
  27 ianuarie 2013

  Adica noi creem un zid in incercarea sa stavilim teroristi care vor sa ne extermineze, dupa cum e prea bine stiut si chiar declarat de agresorii insisi, dar caricatura o ia razna si inverseaza. De cind apararea e considerata exterminare?

  Si asta nu e hate speech, hait? D-l Gerald Scarfe nu primeste invitatie la tribunal, dar lui Geert Wilders i-a fost interzisa pina si intrarea in Anglia, a fost chemat si la tribunal in Olanda, si tot asa Melenie Philips este in pericol de a da socoteala pentru ca spune ceea e sound.

 2. Corneliu
  27 ianuarie 2013

  Propaganda antiisraeliana a luat din totdeauna cele mai monstruoase forme, ea fiind derivata direct din propaganda antisemita nazista.
  Nu e ce face prea mult in aceasta propaganda caci ea conteaza pe un public cu un fond cultural si traditional in general antisemit, care primeste cu bucurie fiecare exprimare in spiritul fondului sau preexistent, ca inca o confirmare si justificare a ceeace i se bagase in cap inca de mici despre evrei.
  Fara indoiala ca sunt idioti. Dar ca sa-l parafrazez pe Alexandru Lapusneanu, as putrea zice: „Idioti, dar multi”. Chiar foarte multi.

 3. Daniel Francesco
  27 ianuarie 2013

  Avem si noi personaje de acelasi calibru, unii cu pretentii de intelectual, cum este Ion Coja, conferentiar la Facultatea de Litere din Bucuresti si negationist al Holocaustului.

  Ieri, de Ziua Comemorarii Holocaustului acest individ a publicat pe situl personal un text de Gideon Levy, aparut in cotidianul Haaretz la 25 septembrie 2009. Textul d-lui Levy este un comentariu pasional, a carui idee de baza este ca Benjamin Netanyahu a intinat memoria Holocaustului comparand Hamasul cu nazistii. Si ca nu se poate compara moartea a 43000 de londonezi cauzata de 400 de bombardiere si de 600 de avioane de vanatoare germane cu distrugerile cauzate de rachetele Qassam care ucisesera 18 oameni pana in 2009. Cred ca d-l Levy si-a mai schimbat un pic parerea despre acest subiect si mai ales despre „primitivismul” rachetelor Hamasului…

  In ceea ce-l priveste pe Ion Coja, el nu se schimba, ramane un negationist ireconciliabil cu adevarul istoric si cu memoria popoarelor.

 4. Daniel Francesco
  27 ianuarie 2013

  Silvio Berlusconi demonstreaza aceleasi „abilitati” ca si Gerald Scarfe/ Sunday Times/ Ion Coja. El a spus ieri ca Benito Mussolini a „facut mult bine” in ciuda legilor anti-evreiesti pe care le-a promulgat si ca dictatorul italian s-a aliat cu Adolf Hitler pentru a se gasi de partea invingatorilor.

  http://www.huffingtonpost.com/….._ref=world

 5. Vlad M.
  27 ianuarie 2013

  Cred ca mai potrivit este sa ii numim pe cei de la Sunday Times „ticalosi”si nu „idioti. Caricatura de mai sus este o ticalosie pentru ca promoveaza clisse antisemite si ignora, cu buna stiinta, realitatea din Israel.

 6. George Daniel
  27 ianuarie 2013

  Jegul de mai sus se datoreaza exclusiv caricaturistului si sefului de pagina / numar (cum o fi la ei), nu cred ca trebuie sa consideram intreg saptamanalul ca fiind anti-semit.
  Sa nu uitam ca Sunday Times sunt cei care au dezvaluit spaga lui Severin.

 7. Daniel Francesco
  27 ianuarie 2013

  @5
  Nu putem negocia ceva intermediar? ????
  @6
  Nu uit, insa am o problema cu tema si data publicarii.

 8. Vlad M.
  27 ianuarie 2013

  Caricaturistul sef poate sa publice un portret al lui Hitler, daca are chef?

 9. Daniel Francesco
  27 ianuarie 2013

  This cartoon could have been cut out from the pages of The stormer. Once again Britain lowers the bar of anti semitism.

  Tal_Ben _Avraham, pe pagina Jerusalem Post

  This is a perfect rememberance for Holocaust Day! It was exactly things like this that caused it.
  Seems like the Sunday Times is calling for another one.

  Jonnathan Blitz, pe aceeasi pagina

 10. Vlad M.
  27 ianuarie 2013

  Francesco, nu stiu pana la urma cat e vorba de idiotenie si cat e de ticalosie, dar sunt deschis la propuneri. ???? Am zis ca sunt mai mult ticalosi pentru ca nu stiu cine ar putea sa considere o asemenea pozitie ca fiind critica legitima. Este dincolo de asa ceva, te trimite cu gandul la nazisti. Este o exagerarea ce se intalneste astazi numai in presa islamista.

 11. Rodica Grindea
  27 ianuarie 2013

  Eu am impresia că li se acordă prea mult credit moral statelor civilizate occidntale. Iată ce mi s-a întâmplat, acum vreun an: găsesc pe un sitet francez comentarii destul de interesante privitoare la islamizarea Franței, ca și la încercarea fumdamentaliștilor de a-și impune modul de viață în acest bastion al civilizației moderne. Mă împinge păcatul și scriu un comentariu, în care menționam că nu poate exista un limbaj comun de dialog cu fanaticii fundamentaliști, dând desigur ca exemplu situația din Israel. Dar mă pomenesc, la comentariul meu, cu un potop de răspunsuri „nici măcar” antiisraeliene, ci antisemite… netto! Mă apuc și întreb ce le-au făcut evreii din Franța, dacă și aceștia, la cea mai mică restricție, le-ntorc orașe întregi cu susul în jos, așa cum fac fundamentaliștii musulmani. Unul din răspunsurile veninoase: „da, e drept că evreii nu sun turbulenți, dar ei ni l-au omorât pe Isus Cristos”! Nu mai am ce adăuga, nu-i așa?

 12. Corneliu
  27 ianuarie 2013

  Rodica, ai adus aici un esantion din viata reala, simtita „la firul ierbii”. Si nu se poate ceva mai autentic decat acesta si nu mai putin reprezentativ.
  Din pacate toate aceste manifestari „antiisraeliene”, „antisioniste” si de solidarizare cu un „popor oprimat” (alta minciuna), nu sunt decat fatete ale aceluiasi antisemitism din toate timpurile, care in mod natural isi schimba neincetat forma de manifestare dar niciodata tinta.
  Fara indoiala ca azi nu mai poate fi folosit, de exemplu, pretextul medieval din vremea epidemiilor de ciuma, ca evreii sunt cei vinovati de raspandirea epidemiei, dovada fiind pe atunci ca pe ei le atingeau cel mai putin (adevarul fusese ca ei erau singuri care se spalau in acele vremuri, deci erau ceva mai feriti).
  Se folosesc alte pretexte, cele legate de nenorocirile momentului respectiv. Si ele prind a dracului de bine, pe terenul fertilizat de secole de antisemitism.
  Sa fie clar, aceasta ura nu poate fi scoasa din capetele maselor drogate de antisemitism, pentru ca ideea le este fixata acolo definitiv. Nicio explicatie nu va ajuta. Ea va fi maximum o incercare demna de condescendenta. Cu acestia dialogul este inchis.

  Vreau sa remarc aici pe aceasta tema articolul exceptional al lui Matti Friedman „RADACINILE IDEOLOGICE ALE INCLINATIEI ANTI-ISRAELIENE A MASS-MEDIEI”. Intr-o analiza clara si simpla a realitatilor facuta pas cu pas, autorul ajunge in mod natural la concluzia de mai sus, care se pare ca destul de multor oameni de nivel foarte bun nu le este deloc clara.
  http://fathomjournal.org/the-i…..st-israel/
  Redau un mic fragment tradus:

  „Ceeace se autoprezinta drept critica politica, analiza sau jurnalism suna tot mai mult ca o noua versiune a mult mai vechii plangeri ca evreii sunt producatori de probleme, sunt o forta negativa in evenimentele mondiale si ca daca acesti oameni, ca un colectiv, ar putea fi facuti sa dispara, ne-ar fi tuturor mai bine.
  Acest lucru este sau poate fi un motiv de alarma, si nu numai in randul oamenilor care simpatizeaza Israelul sau sunt preocupati de problemele evreilor.
  Ceeace este acum in joc are mai putin legatura cu lumea politica decat cu lumea psihologiei si a religiei, si are mai putin legatura cu Israelul decat cu cei care-l condamna.”

 13. Silvapro
  27 ianuarie 2013

  Eu i-as spune: Gerald Scroafa

 14. pista laszlo
  27 ianuarie 2013

  1. Ce porcărie. Nici nu poate fi numită caricatură, nu respectă regulile acestui gen publicistic, de exemplu nu are poantă, adică joc de cuvinte, comic de situaţie etc.

  Este doar replica unui afiş de propagandă dintr-un stat totalitar, nazist sau sovietic. De data aceasta creaţia respectă regulile, trăsăturile acestui gen de propagandă.

  De la propaganda sovietică Sunday Times se inspiră din caricaturile din 1950 cu călăul Tito, înfăţişat cu o bardă în mână din care picura sânge. Era ordin de la Moscova să fie reprezentat aşa, pentru că leit motivul se repeta în toate statele comuniste, Bulgaria, România etc. Iată o mostră http://cande.blog.bg/photos/11…..ja%201.jpg

  De la propaganda nazistă Sunday Times a luat tehnica îngroşării trăsăturilor presupus evreieşti, gen urechi clăpăuge, buze groase, nas lung coroiat. Bibi nici măcar nu arată aşa. Iată o mostră din revista nazistă Lustiger Blater. Vedeţi mai jos o imagine cu un evreu care înghite pe cineva, trăsăturile acestuia sunt foarte asemănătoare cu cele ale pesonajului din Sunday Times.
  http://www.radioislam.org/cart…..atiric.htm

  Ciudat, în România n-ar fi posibil aşa ceva sau, în orice caz, ar fi sancţionat imediat. Eu unul nu am văzut aşa ceva în România nici în anii 90, când nu exista legislaţie pentru pedepsirea antisemitismului sau combaterea discriminării, şi orice nebun putea publica orice, fără teamă că va fi pedepsit. Nici măcar reviste declarat legionare ca Gazeta de Vest sau Puncte Cardinale nu publicau aşa ceva.

  Totuşi Marea Britanie e un stat occidental cu un procent însemnat de evrei, dintre care unii deţin poziţii importante. Ei nu zic nimic?

 15. Vlad M.
  27 ianuarie 2013

  Pista, ai dreptate. Sunday Times s-a inspirat din cateva zone selecte inainte de a publica aceasta coperta. Totalitarism pur cu o masca anti-evreiesca. Pe cat de ciudat pare ca asemenea manifestari ale antisemitismului sunt tolerate ca libertate de exprimare, pe tot atat de clar este ca in Marea Britanie, ca si in multe alte tari din lumea civilizata, ostilitatea fata de Israel a atins un punct critic.

  The U.S. is the only country surveyed where a majority expresses positive views of Israel: 57% of Americans have a favorable opinion and 27% have an unfavorable view of one of their country’s closest allies in the Middle East. Russians also express more favorable than unfavorable views of Israel (46% vs. 38%).

  In predominantly Muslim countries, as well as in France, Germany, Britain and China, majorities or pluralities express negative opinions in Israel. At least eight-in-ten in Lebanon (99%), Jordan (96%), the Palestinian territories (94%), Egypt (92%), Turkey (86%), and Tunisia (86%) offer unfavorable views. Majorities in China (66%), France (65%) and Germany (62%) also express negative opinions of Israel, as does a 44%-plurality in Britain.

  44% dintre britanici, 65% dintre francezi, 62% dintre germani! Este uluitor. Americanii si, paradoxal, rusii (!) au o imagine mult mai favorabila a Israelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian