FUNDATIA IOAN BARBUS

Încălzirea Globală este o Religie

WalterEWilliamsAutograph_sNăscut în anul 1936 la Philadelphia, Walter E. Williams este absolvent în economie al California State University, deţine masteratul şi doctoratul în economie de la University of California and Los Angeles. Autor de cărţi şi articole cu tematică politico-economică, a colaborat cu Economic Inquiry, American Economic Review, Capitalism Magazine şi Social Science Quarterly. În plus, a participat la multe emisiuni radio şi TV renumite în America: la „Free to Choose,” cu Milton Friedman; la „Firing Line,” a lui William F. Buckley’s; la „Face The Nation,” „Nightline” şi „Crossfire.

Dintre cărţile publicate menţionam titlurile The State Against Blacks, America: A Minority Viewpoint, All It Takes Is Guts, South Africa’s War On Capitalism, Capitalism and the Common Man. Considerat una dintre minţile libertariene cele mai influente, Walter Williams face parte din forurile conducătoare ale Review Board of Economics Studies (pentru National Science Foundation), Research Foundation, la National Tax Limitation Committee, Taxpayer’s Foundation şi la Hoover Institution.

Walter E. Williams este John M. Olin Distinguished Professor of Economics la George Mason University, adept al capitalismului laissez-faire ca sistemul productiv cel mai eficient şi mai moral. Este un critic al salariului minim impus de stat şi al acţiunii afirmative. The Jewish World Review îi publică cu regularitate articolele din care am ales Încălzirea Globală este o Religie, care a apărut la data de 13 ianuarie 2010.


Încălzirea Globală este o Religie
de Walter Williams

Pentru mulţi, încălzirea globală produsă de om este o religie închinată Pământului. Caracteristica esenţială a oricărei religii este aceea că declaraţiile sale trebuie să fie acceptate pe bază de credinţă şi nu pe baza unor dovezi materiale. Chestionarea acestor declaraţii face din cineva un păcătos. Nimeni nu neagă faptul că există schimbări de temperatură ale Pământului. Cu milioane de ani în urmă, o mare parte a planetei noastre a fost acoperită de gheaţă, în unele locuri cu o grosime până la o milă – perioadă pe care unii oameni de ştiinţă numesc o „Snowball Earth” (Pământul bulgăre de Zăpada, n.t.). Astăzi, Pământul nu este acoperit de o gheaţă groasă de o milă; o concluzie în condiţii de siguranţă ar fi că trebuie să fi avut loc un pic de încălzirea globală. Nu ştiu cauza încălzirii, dar aş paria pe tot ce posed că nu a fost cauzată de centralele energetice pe bază de cărbune, de becurile incandescente şi SUV-uri care merg într-o parte şi în alta pe autostrăzi.

Însăşi ideea că omenirea poate opera modificări parametrice semnificative ale Terrei trebuie să fie o culme a aroganţei. Ce ziceţi de câteva întrebări, deoarece temperatura este doar o caracteristică a Pământului. Orbita Pământului este un alt parametru. Dacă noi, toate cele 6.5 miliarde de fiinţe umane, în acelaşi timp, am începe să sărim în sus şi în jos pentru puţin timp, credeţi că s-ar schimba orbita Pământului sau axa de rotaţie? Credeţi că omenirea ar putea schimba direcţia şi calendarul mareelor din oceane? Există ceva pe care omenirea îl poate face pentru a opri sau a porni un tsunami sau un uragan? Spuneţi, „Williams, e prostesc să sugerezi că omenirea ar putea schimba orbita Pământului sau axa de rotaţie, mareele oceanelor sau că ai putea produce ori opri un tsunami sau un uragan!” Aveţi dreptate şi tot o prostie ideea că activităţile omeneşti pot determina schimbări globale ale temperaturii Pământului.

Cu toate acestea, există foarte mult în joc pentru a-i face pe oameni să subscrie la religia încălzirii globale. Este atât de mult în joc că unii oameni de ştiinţă, folosind subvenţiile guvernamentale, manipulează în mod fraudulos datelor climatice şi se angajează în activităţi ilegale, aşa cum reiese şi din ceea ce a fost numit „Climate Gate.” Iar una dintre caracteristicile cele mai periculoase ale religiei încălzirii globale este nivelul de intimidare al ereticilor sau al celor care ar dori să fie eretici.

Acum câţiva ani, Dr. Heidi Cullen, climatolog la Weather Channel, a susţinut că American Meteorological Society (AMS) a dezavuat orice emisiune TV despre vreme care exprimă scepticismul despre prezicerile încălzirii globale provocate de om. Scott Pelley, corespondentul la CBS News „60 Minutes”, i-a comparat pe scepticii încălzirii globale cu ” negaţionistii Holocaustului.” Fostul vice-preşedinte Al Gore i-a numit pe sceptici „negaţionistii încălzirii globale.” Dar se poate şi mai rău. Într-una din emisiunile sale, dr. Cullen l-a invitat pe cronicarul Dave Roberts, cel care a scris în publicaţia lui online din 19 septembrie 2006: „Acum că am ajuns în cele din urmă să fim serioşi în privinţa încălzirii globale, efectele ei lovesc cu adevărat în noi şi ne aflăm într-o încleştare completă la nivel mondial pentru minimizarea daunelor, trebuie să înfiinţăm tribunale de război pentru judecata crimelor acestor nemernici – un fel de Nürnberg Climatic.”

Ca rezultat, mulţi climatologi au fost intimidaţi şi împinşi la tăcere. Cu alte cuvinte, publicul nu este informat cu privire la faptele contrare teoriei alarmiştilor: pe perioade lungi de timp, nu există nici o relaţie strânsă între nivelurile de C02 şi temperatură; oamenii contribuie cu aproximativ 3,4 la sută din nivelurile de C02 anuale, comparativ cu 96.6 la sută date de natură. Acum 550 milioane ani în urmă (Perioada Cambriană), a avut loc o explozie de viaţă şi atunci când nivelurile de CO2 au fost de 18 ori mai mari decât în prezent. În timpul Perioadei Jurasicului, pe vremea când dinozaurii mişunau pe Pământ, nivelurile de CO2 au fost de nouă ori mai mari decât cele din prezent. Contrar a ceea ce folosesc educatorii pentru a spăla creierele copiilor noştri, numărul urşilor polari a crescut în mod dramatic de la aproximativ 5000 în 1950 la mai mult de 25000 în prezent, şi sunt mai mulţi ca în orice alt moment al secolului 20.

Comentatorul politic Henry Louis Mencken (1880-1956) a avertizat că „principalul scop al politicilor pragmatice este de acela de a menţine populaţia într-o stare de alertă – şi prin urmare, să ceară zgomotos a fi pusă în siguranţă – ameninţînd-o cu serii nesfârşite de Hobgoblini, toate din registrul imaginarului.” Acesta este obiectivul politic al adepţilor încălzirii globale.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

53 de comentarii

 1. Irina
  13 ianuarie 2010

  Nu e prima data cand citesc sau aud chestii similare. totusi, cine /ce se afla in spatele acestei manipulari si care ar fi interesele? ????

  P.S. pe modelul incalzirii globale a aparut mai demult si intunecarea globala. Sunt o multime de documentare pe net despre asta… Ecologia e noua religie?

 2. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  Mai degraba as zice , Irina, ca verdele este noul rosu.

 3. Irina
  13 ianuarie 2010

  Ma dispera prezenta asta permanenta a rosului….De 2000 de ani incoace aceasta culoare se „reincarneaza” in forme diferite.

 4. Babelfish?! De fapt nu, ca arata mai bine daca era tradus cu Babelfish.

  In orb, fara sa citesc originalul in engleza:

  „al politicilor bazate pe practica” = al politicii pragmatice

  „populatia in alarma” = populatia in stare de alerta

  „impinsi la tacere” = redusi la tacere

  „şi-a smuls sigiliul lor (ori e un posesor al „sigiliului”, ori „e” mai multi, ca sa fiu in ton cu traducatorul de pripas) de aprobare” = a dezavuat, a infierat

  „becurile incandescente de lumina” ???? = becuri cu filament, eventual becuri incandescente

  „concluzie in conditii de siguranta” = concluzie intemeiata

  In plus, traducerea musteste de dezacorduri (de gen, de caz, ca de exemplu: „intimidare al ereticilor”; „spalare […] la copiii nostri”; „modificari[…] la Pamant”?!).

  Traducatorului acestui text nu pot decat sa-i recomand sa lase limba romana sa evolueze singura. Exista suficienti inovatori care muncesc din greu la caricaturizarea ei, nu mai avem nevoie de altii. In cazuri de extrema urgenta, cand simte nevoia irepresibila sa traduca ceva, traducatorul sa utilizeze Babelfish. Probabil ca rezultatul va fi mai bun.

 5. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  Apreciem observatiile si o sa ne mai uitam pe text. Asa se intampla cand traduci obosit fiind.

 6. Transsylvania Phoenix
  13 ianuarie 2010

  @Un vorbitor de limba romana

  Este in regula, noi ne intelegem si asa. Ca veni vorba, mai bine ai trimite domnia ta cate un protest impotriva schinguirii limbii romane la TVR/ProTv/Antena1/ETC ca ce-am vazut acolo mi-a ridicat parul pe ceafa.

 7. Francesco
  13 ianuarie 2010

  @vorbitor de limba romana,
  Apreciez contributiile pozitive la traducerea pe care am facut-o dar, ca un traducator de pripas ce sunt imi permit unele aprecieri:

  1. unele din observatii sau variante sunt de prisos, sau doar de nuanta. Mai sunt si considerente determinate de dorinta de a fi explicit. Exemple:
  – la politici bazate pe practica, ai spus politici pragmatice, cred ca nu ai observat linkul catre The Freedictionary: politics based on practical rather than moral or ideological considerations
  Deci am vrut sa fiu explicit, atat.
  2. populatia in alarma, ai spus populatia in stare de alerta ca traducere la populace alarmed, deci aici iarasi ma faci a zambesc…
  3. impinsi la tacere in locul caruia propui redusi la tacere. Ce n-ai studiat articolul, ai spus-o de la inceput este ca era vorba despre intimidated into silence, pe care Vorbitor n-ai cum s-o reduci la intimidati la tacere, ci se poate spune ca prin intimidare au fost impinsi la tacere. Ceea ce am si spus, intimidati si impinsi la tacere…
  4. si-au smuls sigiliul lor, intr-adevar, cuvantul lor este categoric in plus, dar iarasi din pricina lipsei de corectura a articolului, nu ai vrut sa vezi ca este vorba despre un sigiliu, sau logo al institutiei la o emisiune. Nu este vorba despre un sigiliu tip Stefan cel Mare.
  Si asa s-a ajuns la dezavuare. Vorbitor,asta este altceva, seal este ca o marca de recomandare, un logo, care poate ca se pune in coltul ecranului TV, nu este vorba despre dezavuare!
  Eu i-am spus sigiliu, iarasi zambesc cand vad cata desteptaciune zace in unii din noi… Prin ceea ce ai facut, ai denaturat ideea autorului!
  5. becuri incandescente de lumina, tu ai zis becuri cu filament, sau incandescente. Am tradus incandescent light bulbs, nu foarte fericit de data asta trebuie sa recunosc…
  Puteam sa scriu becuri cu incandescenta, asa ar fi fost perfect. Dar nici tu n-ai fost perfect, stii cum e cu capra vecinului…
  6. la concluzie in conditii de siguranta, ai spus concluzie intemeiata la safe conclusion, ceea ce este cam putin, pot spune ca este o traducere reductionista din partea ta. Safe inseamna mai mult decat intemeiat, este legat de siguranta, de aceea nu este gresit ce am scris. Aveai nevoie sa punctezi si ai facut-o si fara sa citesti articolul, daramite sa incerci sa intri in spiritul limbii engleze…

  Dezacorduri de caz? Foarte grave cele 3, asa este. La intimidare al ereticilor iarasi se vede ca n-ai citit articolul, pentru ca asa curge traducerea. Este vorba despre o intimidare a, sau asupra ereticilor, asa cum se subliniaza nesubliniat in articol…

  La spalare …la copii nostri, in lipsa superioritatii pe care o afisezi, ai fi putut sa-ti dai seama ca s-ar putea scrie si asa. Nu ar fost o gaura in cer stimabile. Am postat traducerea la o prima letura, fara corectura si asta este o lectie pentru mine. Dar nu musteste stimabile! A musti insemana… dar te las singur sa traduci citesti din Dex.

  Modificari…la Pamant, din trei a ramas asta si cam schioapa. Nu pentru ca nu meriti atentie nu te combat si aici, ci pentru ca am ajuns la concluzia ca demersul tau a fost din rautate pura si nu din dorinta de a ajuta. Iar rautatea – cu sau fara substanta – traieste din satisfactii. Insa unele sunt atat de ieftine…

  Ironiile de la sfarsit te rog sa ti le retraiesti DUPA ce vei fi citit tot ce am scris mai sus.
  If any…

  Orice traducere se face si in spiritul limbii si ideilor autorului, nu numai conform limbajului curent de la TV sau dintr-o redactie sportiva. Am lasat articolul asa cum a fost corectat – partial – de Imperialistu, este mai bine asa. Ca sa ne aducem aminte:
  – ca forma este foarte importanta si ca trebuie sa fim atenti la greseli;
  – ca sa nu ne dam peste mana, eu sa-l corectez pe Imperialistu etc
  – deci il las asa cum este astazi. Multumit Vorbitor?

  Si am sa continui sa traduc, n-avea grija. Nu ca sa iti fac in necaz sau din suparare ca m-ai facut traducator de pripas, departe de mine gandul asta! Binenteles ca astept cu nerabdare orice contributie pozitiva de-a ta ca din partea oricarei persoane la imbunatatirea materialelor publicate. Nu glumesc cu asta. Pentru informare – nu folosesc Babalfish.

  Si nu-ti pun etichete, nu ca nu ti-ai fi putut castiga vreo doua…
  Ca sa fiu si eu un pic…rautacios.

 8. costin
  13 ianuarie 2010

  Francesco, Vorbitorul nu merita atita atentie. chiar daca oarecum valabil, a lasat comentariul pentru a se da rotund.
  acum ca am stabilit cum stau lucrurile cu forma, Vorbitor, despre continutul articolului ai ceva de zis? ????

 9. Transsylvania Phoenix
  13 ianuarie 2010

  Hopa, alta dandana! De la Times Online:

  World misled over Himalayan glacier meltdown
  A WARNING that climate change will melt most of the Himalayan glaciers by 2035 is likely to be retracted after a series of scientific blunders by the United Nations body that issued it.

  Two years ago the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) issued a benchmark report that was claimed to incorporate the latest and most detailed research into the impact of global warming. A central claim was the world’s glaciers were melting so fast that those in the Himalayas could vanish by 2035.
  In the past few days the scientists behind the warning have admitted that it was based on a news story in the New Scientist, a popular science journal, published eight years before the IPCC’s 2007 report.

  It has also emerged that the New Scientist report was itself based on a short telephone interview with Syed Hasnain, a little-known Indian scientist then based at Jawaharlal Nehru University in Delhi.
  Hasnain has since admitted that the claim was „speculation” and was not supported by any formal research. If confirmed it would be one of the most serious failures yet seen in climate research.

  Scandalul Climategate de la Universitatea East Anglia a doar prima piatra care a luat-o la vale si a declansat avalansa. Bietii liberali, cit de dezamagiti vor fi cind noua lor religie se va dezintegra in bucatele…Sint doar curios in ce altceva vor crede dupa ce incalzismul global va deveni doar o amintire si un motiv de facut glume?

 10. euNuke
  13 ianuarie 2010

  @Francesco, reiterez ce spunea mai devreme Costin: nu merita sa’ti bati capul cu acesti Vorbitori-puritanisti de limba romana, indivizii sunt irecuperabili si’s o gramada pe internet …de multa vreme nu mai sunt capabili sa gandeasca in limba romana si altceva decat regulile gramaticale din care’si fac un soi de titlu de glorie, asa se explica de ce se arunca cu atata nervozitate in atacarea Scriitorilor/traducatorilor/redactorilor ocazionali de limba romana -sunt tulburati de ideea ca cineva scrie in aceasta limba fara ca acordul lor sa fi fost solicitat in prealabil. Micii Stapani ai cuvintelor isi vad amenintata pozitia de logofeti-minune al lexidomului stramosesc de catre viermuiala asta eterica si anarhica de texte publicate fara numar de ordine. Si iaca asa e musai ca dansii sa ia atitudinea la bord, iara pompozitatea si pretiozitatea boiernasilor din Tara Corectitudinii Invan e subiect de glume, nu punct de plecare pentru dezbateri academice [la care oricum n’ar face fata si oricum n’ar catadicsi sa se coboare din olimp pentru altceva decat mustruluieli ale omului de rand].

 11. vlad
  13 ianuarie 2010

  In Marea Britanie activistii ecologisti sunt pusi in aceasi categorie cu Al-Qaeda si IRA.

  Oficiali guvernamentali au etichetat activistii de mediu ca extremisti, asociindu-i pe acestia cu grupuri republicane irlandeze disidente si teroristi inspirati de al-Qaeda in documentele interne.
  Astfel, activistii de mediu fac parte din grupuri „catalogate ca extremiste, care i-ar putea include pe cei care au comis infractiuni grave in urmarirea unei ideologii sau cauze”, potrivit unui ghid despre extremism realizat de Ministerul britanic de Justitie. David Howarth, secretar de stat la Ministerul Justitiei, a declarat ca aceste documente arata „asociere surprinzatoare a protestelor legitime cu terorismul”.The Guardian via HotNews

 12. Lucian dobrovicescu
  13 ianuarie 2010

  Foarte bine!

  Ecologismul este o forma de terorism social. Ecologismul este o forma de radicalism comunist indreptat impotriva societatii democratice, mai precis asupra mijloacelor de productie. Sau, daca vrei o metafora, ecologismul este pulverizarea de substante toxice asupra creierului omenesc, facandu-l isteric mai ales asupra actiunii de productie a bunurilor pentru societate.

 13. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  N-as fi putut-o spune mai bine, Lucian. ???? Problema este ca nu vad cum ar putea sa le pice masca. Mass-media este ecologista, scoala este ecologista, de universitate nu mai zic. Nu stiu pe unde scoatem camasa cu atatia agenti de influenta.

 14. Lucian dobrovicescu
  13 ianuarie 2010

  Ne asasineaza crestinii de 2000 de ani pe noi, oamenii normali si atei, fara frica de bau-bau, si tot nu ne-au omorat, tot mai miscam! ????
  N-au sa ne sperie niste derbedei mult prea fumati si mult prea bauti! ????
  Cand am sa am timp, am sa fac o fundatie: fundatia DIOXIDULUI DE CARBON, care va apara onoarea pe nedrept patata a acestui gaz batjocorit de prea multi imbacili si in spinarea caruia sunt puse lucruri pe care nu le poate face, de exemplu incalzirea globala, care, daor daca esti prost informat nu stii ca este 100% opera soarelui.

 15. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  Ma tem ca nu pot simpatiza foarte tare cu ateismul,Lucian, dar te asigur ca ne aflam de aceeasi parte a baricadei in ceea ce priveste pepenele (ecologismul – verde pe dinafara, rosu pe dinauntru ???? ).

 16. Lucian dobrovicescu
  13 ianuarie 2010

  :)))

  Ai si tu limitele tale! No problemo! ????
  Esti totusi o pasare rara: esti un om cu capul pe umeri care a inteles marea facatura a ecologiei – o religie violenta, anarhica, fara baza, nascuta numai din frustrari si pulsiuni violente – si te poticnesti cand mai ai doar cativa pasi de parcurs, anume ca religia insasi, orice religie, e sortita demontarii logice. ????

  Interesant, crede-ma! N-am mai intalnit oameni care sa vada pepenele dar sa creada ca paiata de langa pepeni care doar sperie ciorile are paie pe dinauntru si nicidecum divinitate. ????

 17. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  Ce pot sa zic, „ai si tu limitele tale! no problemo!”. ???? ????

 18. Lucian dobrovicescu
  13 ianuarie 2010

  Elegant parat!

  desi sunt off topic, nu ma pot abtine si te intreb: poti sa-mi dai si mie o dovada cinstita, onesta, nu metaforica a existentei divinitatii?

  multumesc,
  L

 19. costin
  13 ianuarie 2010

  Incalzirea Globala e mai mult o vrajitorie, voodoo, decit o religie:
  AT SOTU Obama Gives Congress Good Laugh on Climate Change Junk Science

 20. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  america vorbeste de audi ????

  “Green police” ad: good marketing for Audi?

  Super Bowl ads have a reputation of pushing the envelope artistically and strategically. Last night’s extravaganza certainly lived up to that billing, as Madison Avenue presented the brilliant and the baffling to a nation of viewers. One ad in particular stood out in the latter category, with many wondering whether it meant to entice people to buy the product — or to fear the end result of an overreaching government on environmental issues:


  About that “Green Police” Super Bowl ad
  By Michelle Malkin

  Some of you think Audi’s “Green Police” ad that ran during the Super Bowl last night was brilliant satire. Others were creeped out. Count me in the creeped-out camp.

 21. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  Brewer Ignores MSNBC’s Meteorologist & Declares DC Blizzard Result of Global Warming

 22. panseluta
  13 ianuarie 2010

  Imperialistu’:

  Observa ca Brewer nu pare sa fi auzit ca Washington, DC („District of Columbia”) nu e un „stat”… In rest, Dumnezeu cu mila!

 23. panseluta
  13 ianuarie 2010

  Imperialistu’:

  Un P.S. Incet, incet ne dezgropam din „snowpocalypse” sau cum i-o fi zis Obama (na na na na nana, Obama!) Viforul a incetat. Oamenii au iesit pe strada cu lopetile, cu pluguri mici si mari, cu motorase de spulberat zapada (traiasca inventia umana!) Ajuta si un soare stralucitor. E chiar un fel de voiosie usor perceptibila: zimbete largi, salutari intre straini.
  Guvernul federal a fost inchis 5 zile, si bine a facut, ca tot taie frunza la ciini pe banii nostri. Macar sa stea acasa si sa nu mai ingreuneze traficul de pomana. Abia astept sa citesc care au fost ratingurile Oprah-ei in saptamina asta in D.C.(wink wink!)Cel mai rau atinsi au fost cei cu businessuri mici si mijlocii, desi unii au facut eforturi vitejesti,chiar si pe viscol: un laundromat operat de hispanici a stat deschis tot timpul, ca si micul restaurant italienesc de la coltul strazii.

 24. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  ???? Ma bucur sa aflu ca America priveste zapadapocalipsa ( ???? ) cu zambetul pe buze. Aci, in patrie, stam cam prost cu mobilizarea. Nu s-a inghesuit poporul sa dea zapada la o parte ori sa ajute scurgerea apei rezultate in urma topirii zapadei. Heh, astia nu-si curata nici macar masinile, ce sa le mai ceri sa isi ingrijeasca trotuarul din fata curtii/ blocului…

 25. panseluta
  13 ianuarie 2010

  Imperialistu’:

  Bill Nye „the Science Guy” spune, la MSNBC, ca a nega „schimarea climei” e un act „nepatriotic”:

  http://www.businessandmedia.or…..63234.aspx

  Nimic nou sub soare.

 26. Imperialistu'
  13 ianuarie 2010

  New test of patriotism – AGW (Anthropogen Global Warming) belief

  Ha, babacii is de vina, tineretul obamisto – eco – socialisto – bolovan e speranta. Unde altundeva decat la Rachel Maddow. Priviti si va cruciti.

 27. Pataphyl
  13 ianuarie 2010

  cCre’că Babama a zis Snowmaggedon, nu contează, și mîine Philadelphia școlară e închisă, gospodarii nu se-nghesuie la lopeți, de Camden, NJ ce să mai zic… Evident, că proprietarii de mici businessuri fac ce pot, dar imaginea reală e oleacă alta decît aia de la TV. Mai ales (și probabil doar) în zonele vizate de Affirmative Action, ca să zic așa… ????

 28. panseluta
  13 ianuarie 2010

  Imperialistu’:

  Ne-am incrucisat pe ‘net!
  Ce mi-a atras mie atentia n-a fost chestia cu babacii, ci acuzatia, sinistra, de lipsa de patriotism. Noi, in Europa de Est, stim cel mai bine ce inseamna asta. Mie imi da inca fiori pe spinare.
  Vocabularul dusmanesc pare sa fi sarit o noua treapta in SUA, de la „rasist” la „nepatriotic”. Cred ca e prima data, in media, cind cei care contesta validitatea unui concept stiintific sunt etichetati ca „nepatriotici”.
  Asistam la o incercare de intimidare pe o scara uriasa a oricarei opozitii la linia de Partid. Escaladarea era predictibila, odata cu totalizarea acuzatiiei de „rasism”, de „homofobie”, de „sexism”, de „islamofobie”.

 29. Pataphyl
  13 ianuarie 2010

  @panseluța: excelentă observație, simt asta prin toți porii, îmi aduce înfricoșător aminte de anii ’50, le-am mai zis unora că Orwell era mic copil cu Ferma Animalelor și 1984, acum parcă-parcă încep să creadă. Și mă tem că e doar începutul…

 30. Lucian Dobrovicescu
  13 ianuarie 2010

  Ca orice religie, incalzirea globala a avut un inceput, un apogeu si are acum un final. Inexorabil, oamenii redevin liberi, oricat de puternic ar fi fost zeul. Va invit sa va delectati cu moartea acestui tiran global.

  http://www.revista22.ro/incalz…..-7489.html

  have fun reading! :

 31. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  http://www.youtube.com/watch?v=1rBuUDxX6Qs

  pe de’o parte anunti la tv ca ingheti cheltuielile si pe de alta parte mai deschizi o agentie guvernamentala care sa urmareasca „incalzirea globala”.
  cat de usor ar disparea aceasta minciuna daca ar fi taiata finantarea ( parca undeva la $500 milioane/ anual) a epa.
  dar no no no. anunti populatia ca scazi cheltuielile si tu le cresti!

 32. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  WASHINGTON, Feb. 8, 2010
  Obama Proposes Agency on Climate Change

  Federal Climate Service Would Coordinate with NOAA and Other Agencies on Study of Global Warming

  (AP) The Obama administration on Monday proposed a new agency to study and report on the changing climate.

  Also known as global warming, climate change has drawn widespread concern in recent years as temperatures around the world rise, threatening to harm crops, spread disease, increase sea levels, change storm and drought patterns and cause polar melting.

  Commerce Secretary Gary Locke and Jane Lubchenco, head of the National Oceanic and Atmospheric Administration, announced NOAA will set up the new Climate Service to operate in tandem with NOAA’s National Weather Service and National Ocean Service.

  „Whether we like it or not, climate change represents a real threat,” Locke said Monday at a news conference.

  Lubchenco added, „Climate change is real, it’s happening now.” She said climate information is vital to the wind power industry, coastal community planning, fishermen and fishery managers, farmers and public health officials.

  NOAA recently reported that the decade of 2000-2009 was the warmest on record worldwide; the previous warmest decade was the 1990s. Most atmospheric scientists believe that warming is largely due to human actions, adding gases to the atmosphere by burning fossil fuels such as coal and natural gas.

  Researchers and leaders from around the world met last month in Denmark to discuss ways to reduce climate-warming emissions, and a follow-up session is planned for later this year in Mexico.

  „More and more people are asking for more and more information about climate and how it’s going to affect them,” Lubchenco explained. So officials decided to combine climate operations into a single unit.

  Portions of the Weather Service that have been studying climate, as well as offices from some other NOAA agencies, will be transferred to the new NOAA Climate Service.

  The new agency will initially be led by Thomas Karl, director of the current National Climatic Data Center. The Climate Service will be headquartered in Washington and will have six regional directors across the U.S.

  Lubchenco also announced a new NOAA climate portal on the Internet to collect a vast array of climatic data from NOAA and other sources. It will be „one-stop shopping into a world of climate information,” she said.

  Creation of the Climate Service requires a series of steps, including congressional committee approval. But if all goes well, it should be finished by the end of the year, officials said.

  In recent years, a widespread private weather forecasting industry has grown up around the National Weather Service, and Lubchenco said she anticipates growth of private climate-related business around the new agency.

  While most people notice the weather from day to day or week to week, climate looks at both the averages and extremes of weather over longer periods of time. And understanding both weather and climate, and their changes, are vital to much of the world’s economic activity ranging from farming to travel to energy use and production and even food shipments and disease prevention.

  Atmospheric scientists have long joked that climate is what you expect and weather is what you get. But greenhouse warming is changing what can be expected from climate, and researchers are seeking to understand and anticipate the impacts of that change.

  CBS news.

 33. Lucian Dobrovicescu
  13 ianuarie 2010

  Orice meteorolog de bun simt are sa va spuna ca schimbarea climaterica este apanajul exclusiv al doctorului soare. Furtunile magnetice din el si vantul solar sunt responsabile de toate problemele pe care le avem.

  poluarea industriala are ponderea unei tigari fumate pe Everest. Daca esti langa fumator, simti mizeria. Daca esti 100 de metri mai jos, nu simti nimic.

  planeta nu simte mizeria pe care noi o facem. planeta face mai multa mizerie decat putem noi face in mii de ani.

  tot ce au construit oamenii, de exemplu, ca volum intra intr-un kilometru cub si jumatate de recipient ramane gol. tot, de la piramide la autostrada care se termina la Gilau! In schimb, numai intr-o eruptie de marimea 5, care are frecventa aproape anuala, se emit in atmosfera cativa kilometri cubi de roca si gaze toxice.

  n-are omul poluare cata lava are Terra! ????

 34. costin
  13 ianuarie 2010

  iarna grea la Bucuresti in 1969

  HEAVY SNOWFALL IN BUCHAREST

  Your browser does not support iframes.

  daca nu merge filmul, click pe imagine

 35. Lucian Dobrovicescu
  13 ianuarie 2010

  Dragos Bucurenci este un activist verde superficial. Glamurul (asa vreau eu sa ortografiez cuvantul) ecologiei l-a sedus probabil genuin, insa cel putin cu o ocazie a realizat un film plin de minciuni despre radioactivitatea sterilului din minele de uraniu ale lui Ceausescu. As vrea sa-l am – filmul – sa-l pot da eu in judecata pentru dezinformare. Daca ma poate ajuta cineva… a fost difuzat pe Realitatea tv acum vreo 3 ani, sunt slabe sanse sa existe vreo copie.

  in fine. Dragos Bucurenci este un exemplar exemplu despre amoralitatea demersului documentaristic, adica rostirea unor falsuri stiintifice pentru a demonstra ceva ce serveste interesele industriale ale altcuiva. Totul in pachet verde, sclipicios, cu rate card inalt.

 36. Pataphyl
  13 ianuarie 2010
 37. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  49 states dusted with snow; Hawaii’s the holdout

  Forget red and blue — color America white. There was snow on the ground in 49 states Friday. Hawaii was the holdout. It was the United States of Snow, thanks to an unusual combination of weather patterns that dusted the U.S., including the skyscrapers of Dallas, the peach trees of Atlanta and the Florida Panhandle, where hurricanes are more common than snowflakes.

  More than two-thirds of the nation’s land mass had snow on the ground when the day dawned, and then it snowed ever so slightly in Florida to make it 49 states out of 50.

  The idea of 50 states with snow is so strange that the federal office that collects weather statistics doesn’t keep track of that number and can’t say whether it has ever happened. The office can’t even say whether 49 out of 50 has ever taken place before.

 38. costin
  13 ianuarie 2010

  Gata, s-a terminat. Obama e presedinte de un an de zile si incalzirea globala a fost deja rezolvata. Sa inceapa Schimbarile Climaterice!

  Climategate U-turn as scientist at centre of row admits: There has been no global warming since 1995

  Data for vital ‘hockey stick graph’ has gone missing
  There has been no global warming since 1995
  Warming periods have happened before – but NOT due to man-made changes

  The academic at the centre of the ‘Climategate’ affair, whose raw data is crucial to the theory of climate change, has admitted that he has trouble ‘keeping track’ of the information.
  Colleagues say that the reason Professor Phil Jones has refused Freedom of Information requests is that he may have actually lost the relevant papers.
  Professor Jones told the BBC yesterday there was truth in the observations of colleagues that he lacked organisational skills, that his office was swamped with piles of paper and that his record keeping is ‘not as good as it should be’.

  The data is crucial to the famous ‘hockey stick graph’ used by climate change advocates to support the theory.
  Professor Jones also conceded the possibility that the world was warmer in medieval times than now – suggesting global warming may not be a man-made phenomenon.
  And he said that for the past 15 years there has been no ‘statistically significant’ warming.
  The admissions will be seized on by sceptics as fresh evidence that there are serious flaws at the heart of the science of climate change and the orthodoxy that recent rises in temperature are largely man-made.

  cititi tot articoluol aici

 39. vlad
  13 ianuarie 2010

  Climategate U-turn as scientist at centre of row admits: There has been no global warming since 1995

  Profesorul Jones a recunoscut posibilitatea unei clime mai calde în Evul Mediu, decât acum – sugerând că încălzirea globală ar putea să nu fie un fenomen ce ține de acțiunea omului. A mai spus că în ultimii 15 ani nu a existat nici o încălzire ”semnificativă statistic”.

  Datele brute, colectate de la sute de staţii meteorologice din întreaga lume şi analizate de către unitatea sa, au fost folosite ani de zile pentru a susţine eforturile depuse de United Nation’s Intergovernmental Panel, privind schimbările climaterice pentru a presa guvernele să reducă emisiile de dioxid de carbon.

  Urmărind ”scurgerea” de e-mailuri, profesorul Jones a fost acuzat de ”fraudă ştiinţifică” pentru ascundere de informaţii în mod deliberat şi refuzul de a face cunoscute criticilor date vitale.

 40. vlad
  13 ianuarie 2010

  costin, cred ca traduceam fragmentul in timp ce ai postat tu ???? acum îl las, dacă tot l-am tradus

 41. panseluta
  13 ianuarie 2010

  costin la 40:

  Am citit articolul azi-dimineata. Phil Jones minte cu nerusinare ca nu si-a tinut documentatia in regula, ca nu s-a organizat bine. Altadata spunea ca a pierdut o multime de date cind si-a mutat biroul dintr-o parte in alta.
  Tipul a musamalizat sau distrus datele care nu-i conveneau. Scurt.
  Acum incearca sa treaca drept „omul de stiinta aiurit”. Mai alaltaieri facea apel la „mila” publica spunind ca a vrut sa se sinucida de citeva ori:

  http://www.timesonline.co.uk/t…..017922.ece

 42. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  alta minciuna: isteria incalzirii globale anunta anul trecut ca africii ii vor fi reduse recoltele la 0…

  One more alarming claim in the IPCC’s 2007 report is disintegrating under closer examination, says Christopher Booker

  African crops yield another catastrophe for the IPCC

  Ever more question marks have been raised in recent weeks over the reputations of the UN’s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) and of its chairman, Dr Rajendra Pachauri. But the latest example to emerge is arguably the most bizarre and scandalous of all. It centres on a very specific scare story which was included in the IPCC’s 2007 report, although it was completely at odds with the scientific evidence – including that produced by the British expert in charge of the relevant section of the report. Even more tellingly, however, this particular claim has repeatedly been championed by Dr Pachauri himself.

  Only last week Dr Pachauri was specifically denying that the appearance of this claim in two IPCC reports, including one of which he was the editor, was an error. Yet it has now come to light that the IPCC, ignoring the evidence of its own experts, deliberately published the claim for propaganda purposes.

  minciuna secolului! de fapt secolelor!
  si furtul.
  sa vedem pe unde scot camasa guvernantii care au crescut taxele, ziarele mincinoase si „oamenii de stiinta”.

  ( de ‘telectuali nu mai zic, ca aia sunt idiotii utili oricarei dictaturi sau interese).
  ar trebui sa ne dea banii inapoi de care ne’au jefuit in numele incalzirii globale.
  si cand ma gandesc la batutul ala in cap care vroia sa devina presedintele romaniei si s’a filmat cu meduza de la copenhaga.
  hahaha – rad io da’ nu e rasu’ meu cand ma gandesc cu ce minciuna machiavelica au putut sa ne fure.
  si asta cu complicitatea presei, scolilor ‘telectuale si a „oamenilor de stiinta”.
  pai au investit gore si soros degeaba?
  mai nou a aparut pe firmament la spartu’ targului si bill gates.
  nu iti vine sa crezi la ce cote a ajuns indoctrinarea.
  mai tineti minte articolul acela despre o familie care a renuntat la hartie igienica pentru un an de zile dupa ce au vazut „filmul” lui gore despre incalzirea globala si au decis ei sa participe la lupta impotriva incalzirii globale?
  pai merita la cat is de prosti.

  p’aia nu mai trebuie sa ii pedepseasca nimeni ca i’a pedepsit soarta deja.

 43. costin
  13 ianuarie 2010

  dr pepper, aia cu hirtia igineica, sa zicem au umblat cu r… in pantaloni un an de zile. nu e grav, dar asta ai vazut-o? ce fel de chestii sint incurajate si ca de obicei exista cretini care sa inghita pe nemestecate orice li se da, oricit de urit ar mirosi.
  UK: Avort şi sterilizare pentru salvarea planetei

 44. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  ???? ti’am raspuns din greseala acolo.
  poate repari tu greseala te rog.

 45. costin
  13 ianuarie 2010

  copiez raspunsul tau aici. l-am sters de dincolo:
  da costin, este incredibil.
  einstein sustinea ca: „universul este limitat insa prostia omeneasca nu are limite”
  sa’l credem?
  uite ce bani s’au cheltuit in anglia pentru o minciuna care vorbeste in numele comunitatii stiintifice mondiale

  British taxpayers poured out money for the section of the IPCC report for which Dr Parry was responsible. Defra paid £2.5 million through the Met Office, plus £330,000 for Dr Parry’s salary as co-chairman, and a further £75,000 to his consultancy for two more reports on the impact of global warming on world food supplies. Yet when it came to the impact on Africa, all this peer-reviewed work – including further expert reports by Britain’s Dr Mike Hulme and Dutch and German teams – was ignored in favour of a prediction from one Moroccan activist at odds with his own cited sources.

  However, the story then got worse when Dr Pachauri himself came to edit and co-author the IPCC’s Synthesis Report (for which the IPCC paid his Delhi-based Teri institute, out of the £400,000 allocated for its production). Not only did Pachauri’s version again give prominence to Agoumi’s 50 per cent figure, but he himself has repeated the claim on numerous occasions since, in articles, interviews and speeches –such as the one he gave to a climate summit in Potsdam last September, where he boasted he was speaking „in the voice of the world’s scientific community”.

  pai la banii astia cum sa nu sustii incalzirea globala daca esti excroc patentat?
  si inca sunt convins ca au mai fost si alte „cheltuieli” doar pentru aceasta „minciuna marunta”.
  si imi aduca aminte si de merkel care incuraja senatul american sa adopte o legislatie impotriva incalzirii globale – adica taxe foarte mari pe energie denumita si cap and trade.
  merkel? de dreapta?

 46. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  10x.

  in acelasi ziar in care a aparut articolul despre minciuna globala, iata ce gasesc:

  Pollution creating acid oceans

  The rapid acidification today is being caused by the massive amount of carbon dioxide being pumped out by cars and factories every year, which is absorbed by the water. Since the industrial revolution acidity in the seas have increased by 30 per cent.

  The last time such a fast change occurred is thought to be 65 million years ago, when some natural event caused ocean acidification and the dinosaurs died out.

  acum pe bune!
  cum poate exista asa ceva?

  Aciditatea ce creste rapid in oceane in zilele noastre este cauzata de cantitatile uriase de codoi pompate de catre tevile de esapament si industrie in iecare an, care aciditate este absorbita de apa.
  de la revolutia industriala incoace ( capitalismu’ mancatiash) aciditatea oceanelor a crescut cu 30%.

  si acum bomba bombelor ‘telectuale:

  Ultima data cand s’a petrecut o schimbare atat de rapida s’a intamplat acum 65 milioane de ani cand cine stie ce eveniment natural ( nustim inca) acauzat o aciditate atat de mare de a murit toti dinozaurii de pah planeta

  jap! jap!
  ‘r’ati ai drequ’ de imperialisti!
  ati omorat dinozaurii!

 47. dr pepper
  13 ianuarie 2010

  bai nene, dar ce conspiratie!

  acelasi ziar.
  una calda, doo reci:

  British Council gets in on the climate act

  Why is the British Council spending taxpayers’ money on the recruiting of 100,000 „international climate champions”, asks Christopher Booker

  Last Sunday, when I reported on some of the ways in which an array of British ministries have poured hundreds of millions of pounds into projects related to climate change, I overlooked one branch of government which has been as active in the cause of saving the planet as any – the British Council, created more than 70 years ago to stage lectures on Shakespeare and Jane Austen, and to spread the use of the English language.

  In recent years, however, on the initiative of Lord Kinnock when he was its chairman, the British Council has been hijacked to promote the need for action on climate change. In answer to a Freedom of Information request, we can now see some of the curious ways in which the British Council has been spending our money.

  More than £3.5 million has gone on recruiting a worldwide network of young „climate activists” in over 70 countries to engage in climate change propaganda – what Marxists used to call agitprop – and to pressure their politicians to join the worldwide struggle. Under a programme called Challenge Europe, £1.1 million has been paid out to fund young „climate advocates” in 17 countries across Europe, including Britain itself. But £2.5 million has been spent on a more ambitious project to recruit a global network of 100,000 activists in 60 countries across the world, led by 1,300 young „International Climate Champions”, to participate in „international peer networks, both in person and online, to share ideas, projects and experiences”.

  Of this sum, £303,093.24 went to China; £71,262.91 to Brazil; £53,006.25 to Japan; £70,132.88 to India (including £11,000 to Dr Pachauri’s Teri institute); £77,507.89 to oil-rich Qatar; and £50,000 to the US. There was £120,000 for a dozen different countries in Africa, including £14,000 to fund climate champions in starving Zimbabwe.

  All this, it is comforting to know, is being led by the climate-change activist Dr David Viner, formerly employed by East Anglia’s Climatic Research Unit (the focus of the „Climategate” emails scandal), who is most famous for the prediction he made in 2001, that within a few years winter snow would become „a very rare and exciting event”. No doubt the climate champions we are funding in the eastern US will have been grateful for our support last week as they tried to explain the several feet of snow across the region which broke records established in the 1880s. What it all has to do with Macbeth or Pride and Prejudice is something of a mystery.

  supertare!

 48. Transsylvania Phoenix
  13 ianuarie 2010

  Heh.
  Interviu cu unul dintre cei doi parinti ai isteriei incalzismului global preluat si de Drudge pe pagina I:

  Climategate U-turn as scientist at centre of row admits: There has been no global warming since 1995

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/new…..z0fcm73407

  Tineti minte data de azi: 15 Februarie 2010. Este ziua in care incalzismul global s-a terminat.

 49. panseluta
  13 ianuarie 2010

  V-ati intrebat de ce jurnalistii de la BBC nu discuta fiasco-ul pseudo-stiintei „climate change/”AGW (in afara de faptul ca sunt vinduti, oricum, tuturor cauzelor totalitare)?

  Un posibil raspuns:

  http://www.australianclimatemadness.com/?p=3094

  58,744 de membri contribuie la un fond de pensii al BBC in valoare de 8 bilioane de lire investite in companii „verzi”.

 50. panseluta
  13 ianuarie 2010

  Al Gore are un blog: http://blog.algore.com/ si milioane in speculatii cu carbon trading.
  Altii sunt mai putin norocosi:

  Old MacDonald had a farm, ee-eye, ee-eye oh
  And on that farm he had a duck, ee-eye, ee-eye oh
  With a quack, quack here and a quack, quack there
  Here a quack, there a quack
  Everywhere a quack, quack
  Old MacDonald had a farm, ee-eye, ee-eye oh

  Al incearca, inca, imperturbabil, sa salveze Planeta si sa-l scoata pe Old MacDonald din business, si sa-l trimita inapoi, in pestera.

  Al gindeste profund, spre deosebire de noi, masele de ne-iluminati.
  In cursul gindirii sale profunde, Al emite tot felul de gaze, inclusiv metan, CO2, si „hot air” scriind, pe 12 februarie, pe un ton de maxima urgenta:

  Worse Than We Thought February 12, 2010 : 7:08 PM
  More evidence of the climate crisis is unfolding before our eyes. The situation in the Arctic is worse than data from satellite pictures have told us.
  For scientists studying the health of Arctic sea ice, satellite observations are absolutely essential for providing the big picture. It was satellites that revealed in September 2007 a record minimum ice coverage in the region — the result of a massive summer melt. And it was satellites that showed in 2008 and 2009 the modest recovery of late-summer Arctic ice that suggested to some that the specter of a totally ice-free polar ocean might be somewhat less imminent than feared.
  But those high-altitude observations need occasional reality checks from scientists down on the surface. It was during one such on-the-ground research expedition last fall that David Barber, an Arctic climatologist at the University of Manitoba, got an unwelcome surprise.
  Barber was aboard the Canadian research icebreaker Amundsen, checking on ice in the Beaufort Sea north of Alaska and Western Canada. The ship was well inside a region the satellites said should be choked with thick, multiyear-old ice. „That’s pretty much a no-go zone for an icebreaker of the Amundsen’s size,” says Barber. But the ship kept going, at a brisk 13 knots — its top speed in open water is 13.7 knots — and even when it finally reached thick ice, he says, „we could still penetrate it easily.”
  In short, as Barber and his colleagues explain in a recent paper in Geophysical Review Letters, the analysis of what the satellites were seeing was wrong. Some of what satellites identified as thick, melt-resistant multiyear ice turned out to be, in Barber’s words, „full of holes, like Swiss cheese. We haven’t seen this sort of thing before.””

 51. costin
  13 ianuarie 2010

  Panseluta, doctore, TP, vlad, ne mutam aici? http://patrupedbun.net/15-febr…..imaterice/

 52. panseluta
  13 ianuarie 2010

  costin la 53:

  Nah … mergem inainte, ca nici Gore nici Obambi nu dau inapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian