FUNDATIA IOAN BARBUS

Instinct şi sensibilitate

Într-un interviu acordat la sfîrşitul lunii august postului tv Kanal D, din Turcia, prim-ministrul Recep Erdogan a explicat cît se poate de clar că termenul „Islam moderat” e o ficţiune:

Aceste descrieri sînt foarte urîte, ofensatoare şi insultă religia noastră. Nu există islam moderat sau nemoderat. Islamul este islam şi atîta tot.

Sursa: MEMRI

Comentariul a fost o replică la insistenţa europenilor de a eticheta drept „moderat” partidul islamic căruia îi aparţine premierul turc.

Erdogan are tot dreptul să fie iritat. În alte vremuri Lenin ar fi considerat absurdă expresia comunism moderat, iar Hitler ar fi răspuns cu un blitzkrieg straşnic împotriva ideii de nazism moderat. Toate trei sînt sisteme totale (reglementează toate aspectele vieţii), totalitare (impun controlul strict al aderenţei la reguli), suprematiste şi universale (se autoconsideră absolut superioare oricărei alte forme de organizare social-politică şi se cred predestinate dominaţiei mondiale). Islamul are doua atuuri în plus: revendicarea voinţei divine şi rezistenţă remarcabilă la şocurile istoriei.

Aceste ideologii sînt, prin definiţie, opuse moderaţiei.

În schimb, musulmanii pot fi moderaţi şi mulţi chiar sînt, însă asta depinde de motivaţia şi profilul intelectual şi moral al fiecăruia. Cu alte cuvinte moderaţia e pusă în practică de individ, nu ţine de natura islamului. Confuzia pe care o fac europenii (şi nu numai) e parţial inevitabilă, parţial voită. În primul rînd dogma ideologică a multiculturalismului invalidează evaluarea critică sau etică a culturilor ne-occidentale. Nu la modul absolut, traficul interpretărilor este permis, dar numai în sens unic, de la victimă la opresor. Rolul opresorului este fix, atribuit indiferent de context Vestului în general şi concret fiinţei descrisă integral sau parţial de atributele: rasă caucaziană, sex masculin, etnie anglo-saxonă, orientare heterosexuală, adept al capitalismului, independent, inventiv, simţ moral creştin. Rolul victimei este variabil, atribuit funcţie de context culturilor non-vestice sau grupurilor definite de o singură însuşire, reprezentînd tipul victimizării: sex feminin, orientare homosexuală, rasă ne-caucaziană, religie diferită de creştinism, etnie străină, etc.

Islamul este una dintre vacile sacre ale multiculturalismului, ceea ce în schema neomarxistă de mai sus îi conferă un statut special, sintetizat de dictonul „crede şi nu cerceta”. Trebuie să credem că islamul este „religia pacii” şi să acceptăm la pachet toate „particularităţile” care îl definesc. Postulînd – în numele statutului de victimă ale cărei plîngeri sînt invariabil justificate – că islamul este ireproşabil se insinueaza şi ideea că islamul ar fi implicit moderat. Evident, premierul Erdogan ştie mai bine şi a refuzat ideea că partidul său ar legitima fantezia europenilor despre speciile islamului, enunţînd un adevăr pe care Stînga europeană şi cea nord-americană preferă să îl ignore: islamul este islam. „Moderaţia” dă gust bun predicilor preparate de bucătarii multi-culti, însă realitatea iese din tiparul reţetelor ideologice.

Iar realitatea a cuprins în această vară atentatul semi-eşuat al medicilor musulmani din Glasgow şi comploturile teroriste încheiate prematur prin arestarea a opt suspecţi în Danemarca şi alţi trei în Germania. În Anglia, librăriile publice din Londra stochează din abundenţă cărţi ce ridică în slăvi jihadul şi califatul mondial, iar aproape jumătate din moschei sînt controlate de secta islamică Deobandi, mentorul spiritual al Talibanului afgan. Presa „serioasă” şi politicienii insistă bineînţeles că acestea sînt persoane sau fenomene extreme şi marginale, care nu reprezintă islamul adevărat sau marea majoritate a musulmanilor… moderaţi, cum altfel?

Islamul curge prin Europa

De fapt, nimeni nu ştie cît de moderată este majoritatea musulmanilor. Repetiţia constantă a acestei ipoteze e o mantră împachetată sub formă de certitudine indiscutabilă, derivată din axioma: Islam, exemplu de moderaţie. Însă e posibilă şi altă interpretare. Ştiind că islamul este exceptat de critică şi nesupus vreunei presiuni serioase de adaptare la societăţile vestice, rezultă logic că manifestările islamului în Europa şi America de Nord reflectă fidel natura sa intimă. Nestînjenit în lumea liberă, islamul urmează traiectoria dictată de propria sa raţiune de a fi, asemeni oricărui corp în mişcare inerţială. În loc să sprijine postularea caracterului benign al Islamului şi deducţia necesităţii moderaţiei celor care îl practică, observaţia anterioară are o implicaţie contrară dogmei multiculturaliste. Ordinea de lucru e inversată. Dinamica internă a islamului poate fi înţeleasă liber de idei preconcepute numai după sesizarea şi analiza în prealabil a manifestărilor musulmanilor.

Aplicînd raţiunea în locul dogmei, datele faptice enumerate anterior îşi pierd caracterul de excepţie şi devin simptomatice pentru spiritul normativ al islamului. Extremismul mult trîmbiţat se transformă în militantism natural, iar pasivitatea majorităţii musulmane își pierde aura de moderaţie, nefiind altceva decît un fals fabricat pentru liniştea noastră. Lipsa totală a împotrivirii faţă de cei care – ni se spune – le pervertesc religia paşnică şi onorabilă capătă sensul de susţinere tacită a „extremiştilor” şi de întreținere a unei mase critice, în numele căreia militanţii fac revendicări şi se declară ofensaţi sau discriminaţi. Libertăţile occidentale au devenit calul troian prin care islamul practică şantajul concesiilor şi colonizarea lentă de către o majoritate musulmană paşnică şi favorizată de stingerea civilizaţiei impotente care îi primeşte necondiţionat.

Bunăoară Bruxelles, capitala Eurabiei. Cartierul Moellenbeck a devenit o anexă magrebiană unde autorităţile belgiene nu mai au nicio autoritate.

Incapacitatea de a recunoaşte islamul drept ceea ce este are şi o raţiune de ordin practic. O evaluare ne-romanțată înseamnă repudierea totală sau parţială a islamului din societăţile vestice. Problemele concrete sociale, politice şi economice care ar rezulta sînt capabile să degenereze în conflict deschis şi pun sub semnul întrebării caracterul pluralistic, egalitar şi democratic al lumii libere. Însă exact acelaşi efect îl are deja extinderea necontrolată a islamului.

Sîntem prinşi între ciocan şi nicovală. Dacă vom persista să ne amăgim ca pînă acum, atunci caracterul pluralistic, egalitar şi democratic al societăţilor noastre va continua să fie erodat şi în final civilizaţia pe care am primit-o moştenire de la Socrate, Cicero şi Iisus va dispare. Pe de altă parte, dacă ne hotărîm să rezistăm islamului vom avea de ales opţiuni incomode pentru musulmani. În orice caz, lumea de mîine va fi diferită de cea de azi. Avem de ales dacă vrem să fim în ea sau nu. În caz afirmativ, trebuie să stopăm acum răspîndirea nestînjenită a celor mai nocive elemente islamice.

Şaria, conceptul de jihad, califatul mondial, statutul inferior al femeii, obiceiul barbar al mutilării genitale, burka, poligamia, antisemitismul, anticreştinismul, pedeapsa cu moartea pentru apostazie sau homosexualitate trebuie proscrise din islamul practicabil în Occident. Dacă nu altceva, măcar instinctul de autoconservare ar trebui să ne trezească la realitate.

In 1961 Ray Charles a refuzat să cînte în statul său natal în faţa unei audienţe segregate rasial şi în consecinţă adunarea legislativă i-a interzis pe viaţă să mai concerteze în Georgia. În 1979 adunarea legislativă a Georgiei l-a invitat pe Ray Charles la o sesiune extraordinară în cadrul căreia interdicţia a fost ridicată şi i s-au prezentat scuze oficiale pentru nedreptatea veche de aproape două decenii. Melodia Georgia on my mind a fost adoptată ca imn oficial al Georgiei. Dincolo de justiţia poetică – cîntecul compus de un negru ajuns simbol al unui stat care pînă nu demult îşi umilea instituţional cetăţenii de culoare – această istorie simbolizează şi capacitatea de înnoire a Americii.

În contrast un amănunt despre AKP, partidul islamic al lui Erdogan care guvernează Turcia de cîţiva ani. Pe perioada mandatului AKP statul a construit numeroase blocuri de locuinţe în Istanbul. Pînă aici numai de bine. Mica ciudăţenie constă în faptul că aceste blocuri se disting clar de cele construite anterior. Clădirile finanţate de guvernul islamic nu au balcoane. De ce? Pentru protecţia femeilor de ochii lumii. Codul islamic este foarte strict: femeile nu au voie să-şi arate faţa în public, indiferent dacă la nivelul solului, sau undeva la etajul zece. În acest fel ingenios este garantată onoarea musulmanului plecat la muncă. Femeia rămasă acasă (cel mai probabil încuiata pe dinăuntru) este o femeie captivă în casă. Acest detaliu ar fi fost firesc în teocraţii islamice ca Arabia Saudita sau Iran, însă pentru Turcia, cea mai funcţională democraţie musulmană, simbolizează moderaţia şi capacitatea de înnoire a islamului. Zero.

Întrebare: care dintre cele două culturi se bucură de mai multă apreciere în lume?

Răspunsul progresist sună aşa. În primul rînd americanii nu au cultură (muzica neagră a lui Ray Charles este produsul sclavilor africani aduşi în America şi oricum, nici aia nu ar fi fost posibilă fără invenţia belgianului Adolphe Sax) şi în al doilea rînd numai cultura europeană e suficient de sofisticată şi sensibilă pentru un dialog respectuos cu islamul, fără contribuţia căruia însăşi civilizaţia europeană ar fi fost de neconceput.

Răspuns plin de „sensibilitate” şi lipsit de instinctul autoconservării, înţeles corect ca o declaraţie de capitulare.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

6 comentarii

 1. M
  11 septembrie 2007

  In primul rand mi se pare absurda descrierea „Şaria, conceptul de jihad, califatul mondial, statutul inferior al femeii, obiceiul barbar al mutilării genitale, burka, poligamia, antisemitismul, anticreştinismul, pedeapsa cu moartea pentru apostazie sau homosexualitate trebuie proscrise din Islamul practicabil în Occident.”
  Statutul inferior al femeii in islam – nu am auzit ceva mai lipsit de sens…unde in Qur’an(cartea religiei islamice pt necunoscatori) se afirma ca femeile au un statut mai inferior decat barbatii ??? „obicei barbar al mutilarii genitale” – obicei de altfel practicat si in lumea evreilor (si ce multi nu stiu practicat in lumea crestina in timpul vietii lui Iisus).

 2. Imperialistu'
  11 septembrie 2007

  Cum adica nu ai auzit ceva mai lipsit de sens? Incep sa cred ca nu ai fost pe aceeasi planeta cu noi. Stimate domn/ doamna, tu ai auzit ca (de ex.) in sistemul juridic iranian marturia unei femei valoreaza jumatate din marturia unui barbat? Daca un barbat te violeaza pe tine, ca femeie, cuvantul tau nu are valoare in fata cuvantului sau. Neconvingator, nu-i asa?

  Distreaza-te, e gratis:
  http://patrupedbun.net/barbati-si-femei-in-iran/.
  http://www.jihadwatch.org/dhimmiwatch/archives/005159.php
  http://memritv.org/subject/en/79.htm
  http://www.terrorismawareness.org/videos/108/the-violent-oppression-of-women-in-islam/

 3. emil
  11 septembrie 2007

  Statutul inferior al femeii in islam – nu am auzit ceva mai lipsit de sens…unde in Qur’an(cartea religiei islamice pt necunoscatori) se afirma ca femeile au un statut mai inferior decat barbatii ???

  Iti raspunde un musulman.

  Women in Islam — Abul Kasem

  Poftim si adresa lui de e-mail: abul88 at hotmail.com
  Te rog sa-i scrii si sa-i corectezi intelegerea complet gresita.

  Pe de alta parte, te anunt ca femeile din societatile islamice traiesc in viata reala, nu intre paginile Coranului. Iar in viata reala o duc foarte prost. Mult mai prost decit femeile din Europa, America de Sud si Nord, Orientul Indepartat sau Australia. Iti ofer citeva argumente pe care se sprijina afirmatiile mele din articol. Daca mai vrei, iti mai dau. Argumente din realitate, cu femei in carne si oase. Te invit sa privesti clipurile video si sa citesti materialele. Absolut totul este spus sau scris de musulmani care traiesc in lumea islamica. N-am adresele lor de e-mail, in caz ca doresti sa corectezi si intelegerea lor gresita, dar ceva imi spune ca oricum nu te-ar lua in serios.

  India, 24 septembrie 2007
  Muslim Women in India Seek Secular Justice

  Arabia Saudita, 19 mai 2006
  Saudi Author Zaynab Hifni Talks about Women, Sex, and Taboos in Saudi Society

  Zaynab Hifni: Rest assured that… Let me go back to our religious heritage, or rather, our religious law. ‘Aisha would sit with the men, and the Prophet Muhammad would say: You can learn half of the religion from her.

  Interviewer: That hadith is unreliable.

  Zaynab Hifni: An unreliable hadith?! I believe in that hadith, because it appeared in the collection of Al-Bukhari or of Al-Muslim, I think.

  Interviewer: If it had, it would not be considered an unreliable.

  Zaynab Hifni: I think it appeared in one of the two.

  Interviewer: OK, but this is an unreliable hadith that did not appear in either source.

  Zaynab Hifni: Let me tell you something. Our problem is that everything in of women we consider an unreliable hadith, whereas any hadith that favors men – like the one that says, „Women are lacking brains and faith” – is considered a 100 percent reliable hadith. Why? Because it harms women. This doesn’t make sense.

  Interviu luat scriitoarei saudite Zaynab Hifni. Zaynab Hifni traieste in Londra.

  Kuweit, 11 noiembrie 2007
  Kuwaiti Politicians Debate Why Women Were Not Elected to Parliament

  In my opinion, a large part, if not the majority, of society believes – and even considers this to be part of its faith and religion – that women should not hold governing positions. A fatwa on this was issued by the Kuwaiti Ministry of Religious Endowment, and by the Al-Azhar University in 1952, as well as fatwas in many other countries. Things that are described sometimes as social or religious heritage are facts in which we believe. We consider this to be for the benefit of the woman and the family. The Prophet sent male governors, judges, and ambassadors, but he never sent women, only men, even though the most perfect women lived in his time – ‘Aisha, the Prophet’s companions, and Fatima. The Prophet never… On the contrary, the Prophet said: „A woman’s prayer at home is better than in my mosque.”

  Ahmad Baqer, parlamentar kuweitian

  Liban, 9 septembrie 2007
  Saudi Cleric Muhammad Al-‘Arifi Explains Wife Beating in Islam to Young Muslims in a Ramadhan Show

  Beating in the face is forbidden, even when it comes to animals. When a person is beating an animal… Even if you want your camel or donkey to start walking, you are not allowed to beat it in the face. If this is true for animals, it is all the more true when it comes to humans. So beatings should be light and not in the face. Some religious scholars say: „He should beat her with a toothpick.” I happen to have a toothpick with me. A man who is angry with his wife because she doesn’t get it… If he says to her: „Watch out, the child has fallen next to the stove,” or: „Move the child away from the electrical socket,” and she says: „I am busy” – then he beats her with a toothpick or something like it. He doesn’t beat her with a bottle of water, a plate, or a knife. This is forbidden. The scholars said he should beat her with a toothpick. Check out how gentle the toothpick used for beating is. This shows you that the purpose is not to inflict pain. When you beat an animal, you intend to cause it pain so it will obey you, because an animal would not understand if you said: „Oh camel, come on, start moving.” The camel does not understand such things, unless you beat it. A donkey understands nothing but beatings, but a woman, a man, a child, and so on, are generally more affected by emotions than by other things. If you beat her with a toothpick, or if you beat her lightly with your hand, and so on, it is meant to convey: „Woman, it has gone too far. I can’t bear it anymore.” If he beats her, the beatings must be light and must not make her face ugly. He must beat her where it will not leave marks. He should not beat her on the hand… He should beat her in some places where it will not cause any damage. He should not beat her like he would beat an animal or a child – slapping them right and left. Unfortunately, many husbands beat their wives only when they get mad, and when they start beating, it as if they are punching a wall – they beat with their hands, right and left, and sometimes use their feet. Brother, it is a human being you are beating. This is forbidden. He must not do this.

  Muhammad Al-‘Arifi, cleric saudit

  Egipt, 5 iulie 2007
  Female Circumcision Debated on Egyptian TV

  Despite this surge of the hijab and of religious clothing, the state of moral values in Egypt is at its worst, and women are harassed in the streets, even if they wear the hijab or the niqab.
  ……
  What kind of man is sexually aroused by a little bit of hair and needs to be protected? The Mufti of Australia said that a woman who does not wear the hijab is like a piece of abandoned meat, and that cats should not be blamed if they sink their teeth into it. I say to him: No, this is a disgrace. I’m not an abandoned piece of meat, and men are not hungry cats.
  ……
  The hijab of our times – which is prevalent in Egypt – does not just erase the girl’s mind, but also her humanity. It erases the humanity of the girl by viewing her as merely ‘awra [parts of the body that must remain covered], and the cause of all disasters and calamities, and by believing that having her wear this all-encompassing tent is what the religion is all about.

  Bahija Hussein, jurnalista egipteana

  Despre obiceiul casatoriilor temporare – sau de placere – larg raspindite in Orientul Mijlociu (misyar pentru sunni si mut’ah pentru shia).
  Pleasure Marriages in Sunni and Shi’ite Islam

  Bahrain, 21 decembrie 2005
  Bahraini Women’s Rights Activist Ghada Jamshir Attacks Islamic Clerics for Fatwas Authorizing Sexual Abuse of Children

  Ghada Jamshir: „Does the Islamic Shari’a authorize mut’ah marriages? Does the Islamic Shari’a authorize mut’ah according to the following classification: ‘Pleasure from sexual contact with her thighs.’ They have: ‘Pleasure from sexual touching,’ ‘pleasure from sexual contact with her breasts.’ ‘Pleasure from a little girl.’ Do you know what ‘pleasure from a little girl’ means? It means that they derive sexual pleasure from a girl aged two, three, or four.”

  Interviewerr: „Let’s not go into details…”

  Ghada Jamshir: „Let me tell you what ‘pleasure from sexual contact with her thighs’ means…”

  Interviewer: „Don’t give me the details…”

  Ghada Jamshir: „This is a violation of children’s rights! This constitutes sexual assault of the girl. What does ‘pleasure from sexual contact with her thighs’ mean? It means deriving sexual pleasure from an infant. How old is an infant? One year, a year and a half, a few months?

  „Is it conceivable for a grown man to have sex with an infant girl? And you people tell me that the Islamic Shari’a authorizes this? Forget about the mut’ah. Let’s talk about misyar. What do misyar marriages mean? You said that I’m a Sunni and that’s why I’m attacking the Shiites. No!”

  Interviewer: „Some people claim that.”

  Ghada Jamshir: „No, no. What does the misyar marriage mean? A man marries a woman from another town, and goes to her once a month. He ‘visits’ her. He calls her his ‘wife.’”

  Interviewer: „Not necessarily once a month. He might go there every day.”

  Ghada Jamshir: „Brother Turki, this kind of marriage, this kind of behavior, diminishes the woman’s honor as a human being.”

  PS
  Femeile nu pot avea un statut mai inferior. Inferior ajunge. Din cind in cind e bine sa consulti si un manual de romana.

 4. Sfinx
  11 septembrie 2007

  Musulmanii din UK ar vrea sa vada „sharia” inclusa in legislatia britanica. Deocamdata, sustin ei, „insertia” s-ar limita la reglementarile privind casatoria, divortul si disputele financiare. Asadar, sa ne bucuram : pericolul de a fi lapidati ori de a ni se taia mainile nu ne paste imediat …
  Articolul complet il puteti citi aici :
  http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2008/01/20/nsharia_120.xml&CMP=ILC-mostviewedbox
  Evident, in buna traditie a multiculturalismului, autorii articolului se straduiesc sa-i prezinte intr-o lumina cat mai favorabila pe bietii musulmani discriminati de legislatia „necredinciosilor”!

 5. emil
  11 septembrie 2007

  Interesant, cu atit mai mult cu cit acum doi ani a existat o incercare similara in Ontario. Citeva organizatii islamiste au dus o campanie in scopul de a convinge legislatura si premierul provinciei sa recunoasca oficial sharia „pentru familie” drept cod legal paralel cu codul legal civil canadian. Stii cine s-au opus cel mai vehement? Femeile musulmane. Se aude, domnule M? Argumentul lor (popularizat in presa si la mitinguri de protest) a fost in esenta urmatorul: am venit in Canada ca sa scapam de sharia din tarile noastre de origine, pentru ca vrem traim intr-o tara unde legea nu discrimeaza intre femei si barbati. In final, premierul pe Ontario a refuzat categoric sa introduca sharia pentru litigii de familie si a spus clar: in Ontario exista o singura lege pentru toti, fara exceptie. A mai facut o chestie desteapta. Cu ocazia asta a desfiintat curtile de litigii domestice recunoscute pentru evrei si catolici. Ca sa nu existe dubla masura.

  Nu stiu cum vor reusi englezii sa evite islamizarea treptata. Azi un deget, miine doua, poimiine toata mina. Singura rezistenta serioasa o vad din partea oamenilor de rind. Citesc de ani buni presa engleza si nu imi aduc aminte de reactii asa de numeroase si exasperate.

  NO, NO, NO. A hundred times NO!
  Bad as things are in the UK, to integrate sharia law is the thin end of the wedge. What has sharia law managed to do about Islamist extremists? Only encourage them as far as I can see.
  We should ENFORCE the laws we already have, that is, excluding the stupid unenforceable laws which have been introduced by this inept government.

  Posted by John, Bremerhaven on January 21, 2008 3:00 PM

  I advocate introducing death by stoning for all offences, including parking on a double yellow line and speeding. I bet that nobody would ever infringe the traffic laws again, to the benefit of all. Plus, we could get rid of all criminal lawyers overnight (trials would be unnecessary, because a policeman’s word would have three times the weight of that of an ordinary citizen). Who said we cannot learn from Islamic law?

  Posted by Thomas on January 21, 2008 2:53 PM

  If the government let them do, the Queen will soon have to wear a burka!
  What if the West would say ‘We want to offer Christian law to Saudi Arabia’?

  Posted by Max on January 21, 2008 2:48 PM

  This is the rocky rocky road to becoming an Islamic
  State. It may sound innocuous but there is a plan
  and aim for an Islamization of western culture. This
  should be resisted at all costs.

  Posted by John Stewart on January 21, 2008 3:12 PM

  This is Britain and the law here is our law. If these people are not content with following and adhering to our law (which coincidentally has been forged through hundreds of years ) then they should leave. It is time the normal honest personin the street stand up for out country before it is too late!

  Posted by David on January 21, 2008 4:20 PM

  Accepting the validity of sharia is the thin end of a very large wedge. Integration is absolutely essential if we ever to live together comfortably, and allowing the creeping introduction of sharia merely reinforces the sense that Muslims are living parallel, separate lives. Now it’s just „personal law”, but what would be asked to accept further down the line? The only law that is valid in England is English law, and that should be the end of it.

  Posted by David Pritchard on January 21, 2008 4:28 PM

  The problem is not that anyone would seriously think of introducing some shari’a laws, such as stoning for adultery. It is a question of how far shari’a law may stray into areas otherwise regulated by the state. Some Muslim men in the UK take second wives, and I have seen texts advocating this, even though it’s in contravention of UK law. That might be one level of concern, since it would create a two-tier system. Laws concerning hijab would, if ontroduced, allow strict familiies to impose on their daughters Islamic customs that might otherwise be challenged. I have also seen a text in which it is argued that it’s permissible for a man to marry off his daughters even if she is under age. That would not be passed for the UK: but a general approval of personal shari’a law might lead to some fathers doing it. A yet more difficult area would probably be renewed calls for a novel law of blasphemy which would allow Muslims to take books and films to court on that charge. But the decision as to what constitutes blasphemy for Muslims would not reside with a UK court or even parliament, but with a Muslim body like al-Azhar or even an individual shaykh versed in fiqh, like Yusuf al-Qaradhawi, who has a large following here and who issaues fatwas on all shari’a-related matters. In other words, we could expect some areas to slip gradually out of the hands of the secular state and into those, first, of Muslims, and then any other religion that felt it could elevate its rulings above those of society at large. This would surely lead to greater and greater breakdown of social cohesion and allow Muslims to ghettoize themselves and their behaviour.

  Posted by Dr Denis MacEoin on January 21, 2008 2:31 PM

  Comentarii ale cititorilor la articolul din Daily Telegraph:
  ‘We want to offer sharia law to Britain’

  – thanks, Sfinx

 6. Imperialistu'
  11 septembrie 2007

  http://www.adnkronos.com/AKI/English/CultureAndMedia/?id=1.0.2237886194 > peste jumatate din femeile din Yemen se casatoresc cand au sub 15 ani. Adica, atunci cand sunt niste copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian