FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

INTERVIU Anatol Șalaru: George Simion, la Cernăuți, s-a întânit cu rezidentul serviciilor rusești, asta explică de ce AUR face politică pro-rusească în România

Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova în 2015-2016, a vorbit într-un interviu acordat ILD despre o întâlnire pe care George Simion ar fi avut-o la Cernăuți, în urmă cu 12 ani, cu rezidentul FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. După expulzarea lui Simion din R. Moldova în 2015, dl. Șalaru, atunci deputat la Chișinău, l-a contactat pe șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al RM) ca să îi ceară explicații. Șeful SIS a declarat că a primit această informație de la serviciile ucrainene, care îl monitorizează de mulți ani, și că la Chișinău, “Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, om al serviciilor rusești” și ideolog al Partidului Comuniștilor din R. Moldova.

Interviu, audio:

“George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus director SIS. Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești”, a declarat Anatol Șalaru.

Prin acțiunile lui din ultimii ani, spune dl. Șalaru, George Simion a reușit să discrediteze mișcarea unionistă din R. Moldova, dovadă sunt cele 0,4% pe care AUR le-a luat la alegerile parlamentare din 2021. Atunci unioniștii au ales să voteze cu Maia Sandu. Liderul partidului AUR a fost asemuit de fostul ministru cu Iurie Roșca, proeminent unionist la începutul anilor 90, convertit la rusofilie și ajuns șeful propagandei oficiale a Rusiei în RM, Sputnik.
În 2017, Iurie Roșca a fost gazda ideologului rus pro-Kremlin Alexandru Dughin la București, unde acesta a ținut o conferință, la Sala Dalles. 

George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Acțiunile lui nu sunt ceea ce credem noi că sunt

Costin Andrieș: L-ați cunoscut pe George Simion?

Anatol Șalaru: Da, l-am cunoscut pe George Simion. Prima dată a venit la parlament, fiind deputat în 2014-2015, a venit cu o delegație de parlamentari din România. A venit și el, mi-a dat tricouri cu Acțiunea 2012, Basarabia e România. Atunci l-am cunoscut. Nu a vorbit mult George Simion, auzisem de el. S-au discutat mai multe chestii, noi eram de la Partidul Liberal.

Costin Andrieș: El cum era perceput atunci?

Anatol Șalaru: Era perceput ca un unionist din România, care vrea unirea, așa îl percepeam și eu. Este un unionist și asta pentru mine însemna foarte mult, fiindcă eu am fost unionist întotdeauna. Șocul cel mare a venit atunci când el a fost expulzat din Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Cum poate să fie expulzat cineva care este unionist, prietenul Republicii Moldova. Cred că la începutul anului 2015, primăvară, dacă-mi amintesc bine.

Eu fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova) și pe care l-am întrebat de ce și-a permis îl expulzeze. SIS este serviciul care monitorizează cetățenii străini care vin în Republica Moldova (echivalentul SRI). El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România și a fost informat din timp serviciile echivalente din România despre expulzarea lui George Simion.

Și mi-a spus: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului. Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt. Asta mi-a spus director SIS. Mi-a mai spus că chiar la noi în Moldova, George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, care era omul serviciilor rusești. Și probabil că s-a mai întâlnit. Eu nu am făcut cunoștință cu documentele și mă bazez pe ce mi-a spus atunci, în timpul acela, directorul SIS-ului, o persoană foarte bine informată.

Pentru mine a fost un șoc, nu l-am crezut, nu am acceptat, n-am vrut să mă împac cu ideea că George Simion, în care credea atâta lume, ar fi cumva un provocator al serviciilor rusești. Dar când am văzut ulterior toate acțiunile lui, încercările lui de a destabiliza situația și de a compromite unioniștii. A fost anulată această interdicție, că noi ne-am bătut pentru el, am cerut să se anuleze interdicția. N-am crezut nicio clipă că este adevărat ceea ce ni s-a spus atunci.

Eu am cerut, am avut declarații publice în care am cerut să fie anulată, fiindcă George Simion este un mare patriot și în mare unionist și intențiile lui sunt sincere. Dar acum, când vedem luările de poziție ale AUR-ului față de războiul din Ucraina, îmi dau seama că nu este chiar așa cum se pretindea a fi, se dorea a fi. Și mai târziu am avut de multe ori legături cu George Simion, întâlniri, și mi-am dat seama cine de fapt este această persoană și cine este AUR, și ce a vrut să facă în Republica Moldova

Costin Andrieș: Asta schimbă perspectiva, pentru că el se legitimează cu trecutul lui unionist, că are o istorie in spate, un trecut, “noi de ani de zile muncim pentru unionism, pentru România, pentru nu știu ce”.

Anatol Șalaru: Ce făcea el era în interesul FSB-ului, fiindcă el a discreditat mișcarea unionista în Republica Moldova și a discreditat-o probabil și aici, și discreditează și acum. El s-a identificat cu unionismul mulți ani la rând. În Republica Moldova, noi am încercat să explicăm oamenilor, să le arătăm că noi, unioniștii, suntem oameni care vrem ca Republica Moldova să se dezvolte, să se apropie de Uniunea Europeană, se apropie de România, că unioniștii sunt constructivi. Unioniștii își doresc binele Republicii Moldova. Propaganda rusă întotdeauna ne-a calificat drept extremiști, că unioniștii vor să distrugă aia, că unioniștii vor să îi alunge pe ruși, unioniștii vor să interzică limba rusă, unioniștii sunt provocatori, unioniștii vor vărsare de sânge. Ceea ce a făcut George Simion a confirmat, de altfel, argumentele propagandei rusești.

Și și faptul că AURl a luat la alegeri 0,4% vorbește despre faptul că lumea nu i-a sprijinit și că ei, într-un fel sau altul, au discretat mișcarea unionistă. Iar unioniștii adevărați au încercat să se alipească la altă mișcare, să se distanțeze de George Simion și de unioniști extremiști. Fiindcă unionismul nu este un act, unionismul este un proces îndelungat astăzi, în condițiile actuale. Numai un război în Republica Moldova ar putea face ca unionismul astăzi să explodeze. Dar deocamdată lumea lumea este conservatoare și nu se dă foarte ușor la schimbări. De aceea unioniștii la ultimele alegeri din 2021, au votat pentru Maia Sandu, n-au votat pentru Vlad Bilțchi, n-au votat pentru partidele unioniste, fiindcă e suficient ca unul să vină să discreteze toată mișcare unionistă.

Astăzi în Republica Moldova nu se mai vorbește despre George Simion. Era cunoscut între era cunoscut printre multă lume bună.Asta îi explică scorul lor dezastruos, faptul că și asupra lui Vlad Bilețchi au planat foarte multe învinuiri și suspiciuni de colaborare ba Placatniuc, ba cu Cavcaliuc, ba cu atlcineva, și faptul că George Simion a procedat așa cum a procedat. De exemplu, când el a fost expulzat, nu s-a prezentat la judecătorie, unde urma să fie judecat cazul. El nu s-a prezentat, i-a sfidat, a fost reținut și dus până la vama română, a trecut vama română, controlul la poliția de frontieră, mai departe a ajuns pe la Huși, sau pe la Crasna și a postat o poză cu el plin de sânge, care spunea că poliția din Moldova, l-a bătut și l-a umplut de sânge. Nu înțeleg de ce a așteptat să meargă 50km ca să se șteargă de sânge, dar poliția de frontieră din România a făcut un comunicat prin care a explicat că George Simion, atunci când a trecut vama în România, nu era lovit, nu era bătut și nu avea urme de lovituri, vânătăi sau sânge pe față.

Lumea zice că și-a dat cu piatra în cap și a postat ca să se victimizeze, fiindcă asta a fost scopul lui întotdeauna, el avut nevoie de victimizare pentru a-și atrage susținători.

Costin Andrieș: Dvs ce credeți, el e un băiat ambițios și lipsit de scrupule?

Anatol Șalaru: Eu cred că spre deosebire de mulți politicieni din România, George Simion știe ce vrea, are capacitate extraordinară de muncă, este foarte ambițios și nu are scrupule. Deci pentru el scopul scuză mijloacele și nu are niciun fel de reținere de a-și trăda prietenii, partenerii, pe cei din naturajul lui și multă lume a plecat din jurul lui atunci când și-a dat seama cine este George Simion. Asta a știut să folosească PSD-ul atunci când i-au adunat semnături pentru a europarlamentare, atunci când a avut nevoie de sprijinul lor din diferite județe. A știut să-i folosească pe unii de la Chișinău, este foarte talentat ca politician.

Costin Andrieș: A știut să o folosească și pe Șoșoacă.

Anatol Șalaru: Șoșoacă este exemplu clasic când trebuie aplicată legislația penală. Toată activitatea ei astăzi este îndreptată împotriva României, anti-NATO. România face parte dintr-un sistem de securitate, face parte din Uniunea Europeană. Ea are o activitate anti-NATO, anti-UE, anti-românească, fiindcă doar NATO poate garanta României securitatea și dezvoltarea, și este prorusă. Deci este pro-război .

Costin Andrieș: De ce a bagat-o pe Șoșoacă în parlament?

Anatol Șalaru: S-ar părea că explicația este mult mai simplă decât ar crede uni. Fiindcă George Simion nu a avut oameni și foarte multă lume nu a crezut că el va intra în Parlament. Și mulți nu au acceptat să candideze pe listele lui. Și el a fost nevoit să își umple lista cu cei care au acceptat. Păi sunt acolo vreo șapte-opt basarabeni din care vreo trei-patru au dosare penale și nu îi știe nimeni. Ce au făcut aia pentru Basarabia? N-au făcut nimic. El a luat oameni care l-au finanțat și oameni care au acceptat să vină pe listă.

Costin Andrieș: E vorba de o colaborare sau e o relație de subordonare a lui față de FSB?

Anatol Șalaru: Cu FSB-ul nu te duci să bei cafea. Ei nu se afișează, dar serviciile speciale știu cine sunt rezidenții dintr-o anumită zona. Ăla era rezident la Cernăuți, de ce s-a dus George Simion? Ce să negocieze cu rezidentul altul stat?

Costin Andrieș: Atunci care este relația dintre serviciile rusești și George Simion?

Anatol Șalaru: Subordonare, el face politica lor, nu vezi ce face el? El promovează politica pro-rusească în România. În cazul de față nu poți să spui că asta-s convingerile lui, că el nu-i cu Ucraina, el ține cu Rusia din cauza românilor de acolo, nu. El de mulți ani. Dacă e din 2011, înseamnă că de 12 ani colaborează. Și nu există foști kaghebiști, ăștia dacă te-au agățat acolo, te țin.

Românii din Ucraina

Costin Andrieș: Impresia mea este așa: Dacă noi suntem interesați de bunăstarea românilor din Ucraina, ar trebui să susținem Ucraina cu toată puterea, inclusiv militar, ca ei să-i învingă pe ruși și după aia să apropiem Ucraina de noi, să intre în Uniunea Europeană și atunci e încorsetată în tot felul de reguli și prin care noi putem să avem, prin Uniunea Europeană, influență în Ucraina. Noi putem să cerem ucrainenilor să facă anumite lucruri. Dar dacă ei sunt cuceriți de ruși, nu mai avem nimica de zis și românii de-aicea se duc… prin Siberia.

Anatol Șalaru: Părerea mea nu se bazează pe o analiză științifică, dar pe observațiile mele: este foarte greu să schimbi părerea unui om care are deja o părere formată timp de 10-15, 20 de ani, a unui om care este victima manipulării și victimă a propagandei. Acești oameni care astăzi nu acceptă alte idei, ei nu acceptă să analizeze. Ei urăsc pur și simplu Ucraina și nu vor să-și schimbe părerea. Indiferent de ce le spunem lor, ei cred chestia asta.

Costin Andrieș: Care e situația la Chișinău?

Anatol Șalaru: Cel mai tragic este că ucrainienii care locuiesc în Republica Moldova, sunt a doua minoritate, o bună parte din ei sprijină Rusia, fiindcă și ei sunt victime acestei propagande. Ei au venit în Moldova de atunci, în Basarabia, după 1812, după ce Imperiul Țarist a ocupat Basarabia. Ei au fost aduși de țar, de Rusia, a fost aduși la noi. Ei nu se identifică cu Ucraina, se identifică cu o parte a imperiului. Eu discutam cu ei, sunt antiromâni. M-am certat cu mulți din ei, am chiar și prieteni ucraineni care și-au mai schimbat părerea, dar ei continuă să-l sprijine pe Putin… și zic “Dar, de ce americanii? De ce NATO?” Sunt sunt victime ale acestei propagande. Eu de exemplu, țin când țin minte când eram în armata sovetică, am făcut puțin după facultatea militară, eram locotenent și am făcut o lună armata la Tiraspol, în Armata a 14-a, și veneau propagandiști, politruci, ne citeau lecții. Cea mai mare ură pe care o răspândeau ei erau ura în față de România în rândul militarilor.

Tot ce spuneau despre România era foarte rău. La lecțiile de istorie pe care le făceam la Universitatea de Medicină, la fel. România era caracterizată ca o țară dușmană Uniunii Sovietice, trădătoare, întotdeauna a trădat și întotdeauna am fost împotriva Rusiei și a Uniunii Sovietice. Fascistă și de toate și de toate. Chestia asta s-a propagat foarte, foarte mulți ani, printre toți, nu doar printre ucraineni. Printre moldovenii de la noi, la fel. Uniunea Sovetică întotdeauna a privit cu neîncredere România, s-a temut din cauza Basarabei și de a încercat pe basarabenii noștri să-i facă diferiți de România. Ne-a schimonosit limba, au inoculat ideea asta cu limba moldovenească.

Din 1924 Stalin a creat Republica Autonomă Sovetică Socialistă Moldovenească (RASS Moldovenească) cu capitala la Balta, care astăzi era populată de români, dar se afla Ucraina, până la Bug erau doar sate românești, și atuncea istoricii sovetici au declarat că moldovenii nu sunt români.

Moldovenii sunt un fel de amestec între vlahi și ucraineni și scopul RASS Moldovenească este de ase uni moldovenii între ei, Moldova, Basarabia, Basarabia cu republica autonomă, care era populat tot de moldoveni. Fiindcă Stalin ne-a inventat pe noi pe moldoveni ca să aibă un motiv să ocupe Basarabia și a zis că scopul este reunificarea moldovenilor, fiindcă România a ocupat Moldova, i-a ocupat pe moldoveni. Era o prostie chiar și pentru Stalin să declare că românii din Basarabia au fost ocupați de românii din România. Deși toți înainte declaraseră că suntem români, Karl Marx, Lenin, toți au spus că cei din Basarabia, în actele oficiale din Imperiul țarist, noi figuram ca români. Chiar și în recensămintele lor, nu apăreau nicăieri moldoveni – români, ruși, bulgari, turci, evrei, ucraineni, dar nu existau moldoveni.

Atunci s-a pus accentul pe “limba moldovenească” și noi suntem “moldoveni” pentru că suntem diferiți de România. În felul ăsta, în 1991, de exemplu, când s-a destrămat Uniunea Sovetică și Republica Sovetică Socialistă Moldovenească și-a proclamat independența, eu am fost împotrivă împotriva independenței de atunci, eu nici n-am votat. Eu nu apar pe lista votanților actului de de independență fiindcă Rusia a vrut crearea Republicii Moldova. Alternativă era unirea cu România. Hârtia de turnesol a fost atunci cânt cei care până atunci erau împotriva ieșirii din componența Uniunii Sovietice, toți au venit și au votat independența. Alternativa atunci era ca parlamentul să voteze unirea cu România.

Oamenii atunci ar fost de acord, toți erau speriați, era haos, Rusia era slabă, era Rezoluția Congresului (American) care declara că Republica Moldova are dreptul să se unească cu România și atunci se putea face unirea. Dar nu s-a întâmplat fiindcă că Moscova a început să își revină și a înțeles că are nevoie de o Republică Moldova slabă în care să-și consolideze o bază militară, un platsdarm (cap de pod) cum este Transnistria. În ’94 ne-au impus autonomia găgăuză, tot t impusă de ei, și neutralitatea.

Nicio țară din Uniunea Europeană sau NATO nu va mai accepta armata rusă în Transnistria și regimul separatist

Anatol Șalaru: Trasnistria este un platsdarm pentru ei este, un un fel de Königsberg. Pentru Transnistria ei au vrut drept de veto pe problema relațiilor internaționale. Adică, Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană? Transnistria aplică dreptul de veto și nu se mai întâmplă. Vor dreptul ăsta și găgăuzii, Autonomia Găgăuză. Acuma rușii au zis că federalizarea Republicii Moldova nu va mai fi cum a spus-o atunci, va fi una soft, chestii din astea, altfel, nu ca în 2004, Planul Kozak. Ăla nu mai este actual, venim cu alt plan, care să fie acceptat de toți, și de Uniunea Europeană. Germania a acceptat acest plan de federalizare, cu statut special pentru Transnistria, care prevede drept de veto în ceea ce ține de viitorul Republicii Moldova.

Costin Andrieș: Când a fost planul ăsta?

Anatol Șalaru: Și acum este. În înțelegerea între Putin și cu Merkel referitor la Republica Moldova, nu țin minte exact unde s-a întâmplat întâlnirea, Germania e unica țară care a sprijinit federalizarea, acordarea unui statut special pentru Republica Moldova. În declarațiile lor, care s-au făcut până acuma, de Ministerul de Externe al Rusiei, cei din Transnistria, axul este drept de veto pe pentru Transnistria, în problemele externe ale R. Moldova. Asta ce înseamnă? Republica Moldova rămâne axată în jurul Moscovei, întotdeauna.

Rusia nu poate fi imperiu fără Ucraina

Ura rușilor față de Occident nu scade, chiar dacă umblă doar în haine cusute în Occident, folosesc mașini din Occident și au toate beneficiile Occidentului. Dar politica lor externă, că va fi Navalnîi sau altul, nu se va schimba. Orice rus venit la guvernare încet, încet se transformă într-un Putin sau într-un Stalin.

Rusia, de când cunosc eu istoria rusă, așa cum am învățat-o de la școală, nu și-a schimbat niciodat politica externă. Indiferent de cine a fost la guvernare în Rusia, că au fost democrați, că au fost bolșevici, că au fost burghezii, c-au fost comuniștii, Stalin, Putin, politica lor expansionistă a rămas, a fost aceeași. De la Ivan cel Groaznic până în prezent, Rusia s-a extins în fiecare zi cu 88km², și numai ruși pot să creadă ideea idioată că au dus doar zboaie de apărare și s-au extins atât de mult. Au devenit cea mai mare țară din lume numai datorită războaielor de apărare.

Rușii analizează varianta când vor pierde războiul, și îl vor pierde. Dar politica lor externă nu se va schimba, fiindcă nici NATO, nici Ucraina nu vor intra în Rusia. Acuma grija principală a regimului Putin este cum să supraviețuiască după ce vor pierde războiul. Și Rusia pierde războiul, dar s-ar putea întâmpla ca să nu se schimbe nimic în Rusia, să rămână tot așa. Și politica lor externă nu se va schimba?

Ucrainieni se pregătesc să se transforme în Israel. Adică ei știu că vor fi tot timpul supuși unor atacuri cu rachete, unor provocări, unor acte teroriste din partea Rusiei.

Bloc de locuințe de la Kiev bombardat de armata rusă. 25 februarie 2022

Păi 90% din oameni (ruși) astăzi îl sprijină pe Putin și vor războiul ăsta. În 90-91, când au ieșit la proteste Moscova sute de mii de oameni, atunci când s-a întâmplat la Riga, când au omorât oameni pașnici, că au fost în Vilnius, când au fost în Tbilisi, moscoviții au ieșit sute de mii de oameni și au protestat împotriva regimului. Când au ieșit la puciu din 91. Dar pe urmă aceiași oamenii au votat kaghebiști înapoi la putere. I-au votat deși știau cine-s ei, știau ce au făcut, cunoșteau crimele lor. Asta e în sângele lor, imperialismul ăsta, indiferent că e politicaly corect sau nu, dar asta este, asta e esența lor. El moare de foame, văd interviuri cu ăștia care trăiesc din ajutoare sociale în Rusia și el cu Putin fiindcă ne-a ridicat din genunchi. – Domnule, dar tu cât câștigi? Eh, lăsați-mă, nu câștig nimic, dar eu-s cu Putin. Ei primesc o satisfacție sadică de la faptul că rușii omoară pe ucrainieni. E cu stomacul gol, dar mândru.

Costin Andrieș: Mie mi se pare că singurul mod în care Rusia poate fi oprită este cu forța, altfel nu se oprește.

Anatol Șalaru: Ei nu cunosc altă metodă.

Costin Andrieș: Nu există să-i convingi, nu poți săi convingi să fie ceea ce nu sunt.

Anatol Șalarul: Nu poți, fiindcă Rusia în toată perioada ei, de când există, nu au avut nicio perioadă de democrație, măcar de 50-60-100 de ani, care să le lase o amprentă în genomul lor. Ei n-au puncte de referință. Ei se întorc întotdeauna, și timpul Uniunii Sovietice, ei se comparau cu anul 1913, care a fost cel mai bun an din economia Imperiului Țarist, în democrație. Abia prin anii 70-80 ei au ajuns la la PIB-ul din 1913. N-aveau alți termeni de referință. Pe timpul țarului, oricine a ieșit în stradă, începând cu decembriști, au fost spânzurați, executați, trimiși-n Siberia. Orice cerere pașnică față de Țar se termina cu vărsare de sânge, răscoala din 1905. Țarul, întotdeauna pentru a-și îmbunătăți imaginea în interiorul țării a mai provocat un război, cum a fost războiul ruso-japonez, cum au fost cu Polonia, cu alte țări. Ei întotdeauna au căutat un război, până la Crimeea și acuma la fel. Putin a încercat iar să-și extindă teritoriile, pentru că Rusia nu poate exista ca imperiu fără Ucraina, fiindcă i se taie rădăcina.

Rusia, o periferie a Ucrainei

Anatol Șalaru: De unde s-a luat imperiu rus? Arătați-mi o regiune în Rusia de 1.000km² de exemplu, unde locuiesc ruși curați. Unde au apărut rușii puri, curați? În Rusia Kieveană, restul, care sunt în Rusia, ei sunt amestecătură de tot felul de tătari, mongoli veniți de după Urali, din Mongolia, veniți din țările scandinave, sunt un conglomerat întreg. Nimic, tradiție religioasă nu, fiindcă n-au tomus. Rusial s-a creștinat la Kiev, nu s-a creștinat la Moscova. Și multe, multe altele. Industria principală a Uniunii Suvietice era în Ucraina. În Ucraina, în timpul Uniunii Sovietice, PIB-ul pe cap de locuitor era echivalent cu al Franței. Industria cosmică, industria aviatică, industria grea, tancurile, tractoarele, tot ce ține de rachetele militare, toată încărcătura nucleară pentru armată. Toate se făceau în Ucraina și mentenanța focoaselor lor nucleare, până nu de mult, doar în Ucraina se făcea.

În Harcov erau zeci de universități, instituții superioare de învățământ, construcția de nave militare la Nicolaev și în zonă. Portavionul lor, tot acolo fost făcut, toate erau produse în Ucraina, în Rusia unde să le produci? (Cultural, economic) și religios, toate vin din Ucraina. Rusia era ca o periferie a Ucrainei. Ei s-au extins, s-au dus în Siberea, au ajuns până în Alaska, dar și ce le-a dat lor chestia asta? Doar resurse naturale. Dar e bogată țară care are capacitatea de a valorifica, nu țara care doar le extrage.

Costin Andrieș: Ucraina a cedat focoasele nucleare în 94. Cine are grijă de ele dacă cei mai buni specialiști erau din Ucraina?

Anatol Șalaru: Bazele de mentenanță, de întreținere erau în Ucraina, mentenața era făcută de centrele din Ucraina și de către specialiștii ucraineni. Începând cu 1991 Rusia n-a mai produs nici uraniu îmbogățit pentru focoasele nucleare, nici plutoniu. Ele au erioada lor de exploatare de 30 de ani. După 30 de ani trebuiesc înlocuite. Deci în ce stare sunt ele acuma nimeni nu știe bine. Au vreo 5000, nu știu câte au în Rusi, 5-6000, e suficient să ai 50 bune. Dar în ce stare sunt ele astăzi în Rusia, unii experți spun că nu mai sunt funcționale. Majoritate pot exploda pe țeava puștii, cum se spune, pot explda la lansare. Iar întreținerea lor este necesită costuri colosale.

Propaganda rusă trebuie interzisă

Costin Andrieș: Chiar zilele astea în Polonia se discută soluții pentru a combate popaganda rusă de război, care este și la ei o problemă, deși la noi cred că este o problemă mai mare. Polonezii dezbat posibilitatea ca propaganda rusă să devină infracțiune, să fie pedepsită penal.

Anatol Șalaru: În primul rând trebuie definit foarte clar ce înseamnă propaganda rusă și care pot fi aspectele penale. Propaganda de război, promovarea războiului, a armatei ruse, promovarea războiul împotriva Ucrainei, discreditarea Uniunii Europene, discretarea NATO, discretarea României, încurajarea și sprijinirea anumitor segmente din mass-media, anumitor ONG-uri. Astăzi Rusia este un stat supus sancțiunilor, un stat criminal, un stat care declanșat un război în Europa, un război în secolul XXI. Tot ce ține, tot ce este legat de promovarea acestor idei trebuie să fie penal.

Nu se poate altfel, vedeți la ce a dus în Moldova. Astăzi în Moldova câteva partide vor să efectueze o lovitură de stat și nu ascund chestia asta. Tribunalul Poporului, Guvern popular, Gărzile Poporului, să îi aresteze pe toți care sunt împotriva neutralității, toți care sunt împotriva rușilor. Acuma la noi a fost votată legea care prevede pedeapsa penală pentru separatism, au fost interzise, suspendate șase canale de propagandă rusești. Toți acești oameni, în afară de faptul că s-au publicat listele cu numele lor, lumea-i știe și foarte bine că-i știe, toți acești oameni sunt pasibili de pedeapsă penală deoarece ei sprijină uniște acțiuni criminale. Da, ei pot să spună că noi n-am făcut nimic, dar tu ai instigat la ură aici în România, ai instigat în România la niște acțiuni îndreptate în sprijinire acestor război și multe altele.

Anatol Șalaru: Atunci când noi vorbim despre fascism, fascismul rusesc, nazismul rusesc, despre crimele făcute de Rusia, aici se termină drepturile omului, drepturile celui care crede că are dreptul la libera exprimare, în momentul în care el promovează niște idei criminale și le sprijină. Rusia este stat nazist, stat criminal. Deși ONU, Consiliul de Securitate nu a aplicat sancțiuni fiindcă Rusia are drept de veto, dar Uniunea Europeană a aplicat multe sancțiuni și au fost multe declarații politice în ceea ce ține de Rusia și de crimele pe care le face Rusia astăzi în Ucraina. Au fost câteva parlamente din Europa care au recunoscut Rusia ca stat terorist.

Anatol Șalaru: România, Moldova, Uniunea Europeană s-au condus întotdeauna de ideile că, domnule, e libertatea de exprimare și nu putem să interzicem televiziunile. Atunci când în Lituania a interzis televiziunile rusești, Uniunea Europeană a luat atitudine și a obligat să le redeschidă. Din ce cauză? Fiindcă ei respectă drepturile omului. Ei, fără să-și dea seama, au fost idioți utili ai lui Putin, fiindcă Putin îți cere ție să respecți ceea ce nu respectă el. El luptă împotriva drepturilor omului, dar pe tine te obligă să le respecți.

În română este la fel. Propaganda rusească, că e vorbită în limba rusă sau în limba română, nu contează. Este propagandă rusească, ea trebuie interzisă. Nu pot să permiți să facă Sputnikul, sau idioții utili care sunt în jurul Sputnikului, să facă agitație pro-război, pro-Rusia. Toată lumea consideră că Rusia este stat agresor, și atunci ce faci? Le dai voie unor idioți să încurajeze asta, să-i justifice?

Rusia plănuia să ocupe cel puțin o jumătate de Europa

Costin Andrieș: Intențiile Rusiei, în ce ne privește, le știm bine din multele declarații recente, dar ăstea să zicem că sunt contradictorii. Dar ei înainte de război au cerut ca România să iasă din NATO.

Anatol Șalaru: De ce i-au cerut chestia asta? Fiindcă ei aveau planuri de ocupare a cel puțin jumătate de Europa. Cel puțin cinci foste republici sovetice, actualmente țări, Georgia, Armenia, Kazahstan, Republica Moldova, Ucraina, probabil și Azerbaidjan, dar acolo sunt probleme cu turcii și nu s-ar fi băgat. Astea cinci și mai departe: Polonia, țările baltice – trei țări, România, de Ungaria n-are nevoie, ca ei și așa s-au predat, s-au dat de partea lor cu populistul Orban.

Costin Andrieș: Da, și mi se pare că discuția de aici ar trebui să pornească, pentru că intențiile lor astea sunt. Propaganda rusă ar trebui să fie privită ca un act de război al Rusiei, forma de război pe care o poate duce împotriva noastră. Nu poate veni cu tancurile, pentru că nu poate fizic, dar există și alte metode.

Anatol Șalaru: Am mai participat odată la o conferință pe tema războiului hibrid al Rusiei împotriva Europei și un ambasador al Uniunii Europene a spus așa: împotriva unui război hibrid trebuie să răspundem, să luptăm cu metode hibride. Nu poți să te ghidezi după niște metode mioritice, că domnule, e dreptul omului, lasă-l să vorbească. Dacă în Găgăuzia au făcut mitinguri anul trecut și au cerut să pună mâna pe arme, să răstoarne guvernul, că ăsta-i pământ usesc și aici fost întotdeauna Rusia și noi, ocupanții ăștia din Europa, trebuie să plece. Ce trebuia să facem noi în cazul ăsta? Da, da-i dreptul lui la exprimare. Ce facem aici? Sau ăștia care cer să ne dea înapoi Bucovina și nu știu ce. De ce nu te duci tu s-o ceri?

Costin Andrieș: Există oameni în Chișinău care așteaptă rușii?

Anatol Șalaru: Da, cum să nu? Păi sunt ăștia zombați, sunt ruși, sunt ucrainieni, sunt găgăuzi, sunt și bulgari, sunt de-ai lor care așteaptă. Sunt și moldoveni proști.

Costin Andrieș: Îmi amintesc că în urmă cu câteva luni, șeful Sputnik, pe care l-am cunoscut personal acum vreo 10 ani, spunea că el așteaptă să fie numit președinte. O altă declarație care mi s-a părut de un tupeu și de o nesimțire, ceva strigător la cer, este vicepreședintele, sau ce naiba este, al partidului AUR, Claudiu Târziu, care spunea la începutul invaziei că el este este gata, este deschis unor relații bune cu Rusia, el e gata să discute și că să ajungă la o “bună înțelegere”. Asta erau cuvintele lui, asta după ce trecuseră deja două săptămâni de când rușii bombardau blocuri de locuințe și de când distrugeau Mariupol. Există oameni în România care așteaptă să vină rușii. Pe de o parte, cred că au au crezut propaganda rusă care spunea că o să luăm Ucraina în trei zile, suntem puternici și avem tot ce ne trebuie, și după aia păziți-vă că venim și după voi! În funcție de asta probabil și-au aranjat apele cât să să iasă bine, sa vină în întâmpinarea lor. Declarația aia lui Târziu e un covor roșu întins rușilor.

“Cred că e nevoie de dezghețarea relațiilor dintre România și Rusia, admit necesitatea unei bune colaborări dintre România și Rusia, sunt gata să pun umărul în acest sens, dar numai după ce Rusia va da dovadă că și ea vrea toate acestea (etc)…” (Claudiu Târziu, 4 martie 2022)

Anatol Șalaru: De când m-am retras din politică, de nu aștept voturi de la nimeni, mi-am depus demisia din funcția de președinte de partid, nu aștept voturi la nimeni și nu vreau să ascund ceea ce gândesc. Deci spun ceea ce cred. Propaganda nu te face idiot, propaganda este făcută pentru idioți și dacă el este idiot, el va fi idiot întotdeauna. Deci el va crede, fiindcă nu are capacitatea să analizeze. El va crede această propagandă. El va crede când i se va spune că gazul de șist, explorările de gaz de șist ne otrăvesc nouă apele și ne fac nu știu ce chestie? El va crede când i se spune că-n Ucraina există laboratoare care pregătesc țânțari care să-i muște doar pe ruși, pe ucrainieni, nu. Dar țânțarul ăla cum își dă seama cine e rus, cine e ucrainean? Că sunt atâția ruși în armata ucraineană…

Costin Andrieș: Caută gena mongolă.

Anatol Șalaru: Ei cred că NATO a ocupat Ucraina și că NATO se pregătea să atace Rusia. Ei cred orice tâmpenie spusă de propaganda rusă, cât este mai gogonată minciuna, cu atât mai mult este crezută. Și acești oameni nu au capacitatea să analizeze.

Costin Andrieș: Dar, dar oameni ca Duca, de exemplu, sau ca Târziu, ei nu sunt prostimea…

Anatol Șalaru: Ei sunt manipulatori. Ei au ceva în schimb, lor li s-au promis ori funcții foarte mari, ori foarte mulți bani, anumite poziții, anumite facilități. Păi, uite, și în Germania. În Germania, oamenii de afaceri au cerut lui Scholz să îmbunătățească relațiile cu Rusia, i-au cerut lui Șcholz să restabilească relațiile economice, fiindcă ei au pierderi financiare. Ei nu se gândesc câte milioane de oameni pot muri din cauza războiului cu Rusia. Pe ei nu-i interesează că Ucraina rămâne ocupată și Rusia va fi o amenințare pentru toată lumea. Pe el îi interesează, astăzi. Eu am spus la o emisiune la Antena 3, am văzut cum niște țărani de la noi îi spuneau lui Maia Sandu să meargă la Moscova să se înțeleagă cu Putin să ceară gaz ieftin. Între țăranul ăsta și miliardarul din Germania, eu nu văd nicio diferență. Fiindcă ăștia să gândesc doar la buzunarul lor. Eu îl înțeleg, țăran, că el vrea mai puțin, știi, vrea doar pentru dânsul. Ăsta vrea să-și păstreze milioanele, să-și extindă afacerea, să aibă o zonă de influență, o piață de desfacere. Țăranul ăla vrea 50-100 lei pe lună, dar Uniunea Europeană le-a oferit. Statele Unite ne dau acum 300 de milioane de dolari pentru rezolvarea problemelor energetice.

Costin Andrieș: Pentru asta e nevoie de comunicare, dar eu nu văd. În România sunt dominanți ăștia ca Turcescu, de la EVZ…

Anatol Șalaru: Fiindcă avem un ministru de Externe foarte slab, și el ar fi trebuit să dea tonul. Avem un ministru de Externe al României slab, care nu poate să vorbească.

Costin Andrieș: Prin tăcerea lor, lasă locul liber, care este umplut de propagnada rusă.

Anatol Șalaru: Eu am auzit foarte des chestia asta, România preferă să nu afișeze, să nu facă public cu ce ajută Ucraina, și anumite chestii. Astea denotă slăbiciune, sunt niște prostii. Niște prostii, denotă lașitate. Aurescu, pe care îl cunosc foarte bine personal, am avut mai multe întâlniri oficiale cu el, el, în cazul de față, procedează greșit. În cazul de față procedează greșit. I-a lăsat pe ăștia să vorbească și despre Canalul Bâstroe, i-a lăsat să speculeze pe diferite teme legate de Ucraina și nu au capacitate să negocieze cu Ucraina. Iohannis, dacă era vreo problemă, pune mâna pe telefon și-l sună pe Zelenski, fiindcă România este importantă în acest lanț.

Costin Andrieș: Ei sunt foarte subtili, diplomatici și foarte fini în ajutoul pe care îl dau Ucrainei și sunt ca niște țațe cu fustele în cap, când au ceva de reproșat Ucrainei.

Anatol Șalaru: Da, alimentează extremismul din România, îl alimentează pe George Simion, AUR-ul, în același timp, ei tac ca să nu cumva să-și facă probleme cu Rusia. De ce fac chestia asta? Nu înțeleg.

Costin Andrieș: Propaganda rusă e atât de puternică la noi că eu cred că le e frică. A apărut lista aia cu vetori propagandei ruse…

Anatol Șalaru: Au sărit toți ca arși.

Noi am vorbit mereu occidentalilor despre pericolul rusesc

Anatol Șalaru: Rușii sunt foarte activi. Dacă țineți minte, la Pungești ce era, în Vaslui. Russia Today, stătea cu echipa lor de televiziune în permanență, non-stop acolo, la Pungeși. Atunci citisem în presa occidentală că Gazpromul a finanțat organizațiile de mediu din Europa cu 5 miliarde de dolari pentru a protesta împotriva gazelor de șist, fiindcă le făceau concurența lor.

Russia Today la Pungești, 2013

Dacă te uiți atent la toate acțiunile lu Putin, n-au nimic comun cu economia, au doar cu politica. De exemplu, ascultam pe un analist specialist în domeniul petrolului, un rus care zicea, să admitem că noi exportăm 1.000m³ de gaz pentru un profit de 100 dolari. E luat aleatoriu, dar dacă noi din gazul ăsta am face polipropilenă, polietilenă, alți compuși compuși puși chimici, noi am avea 1.000 dolari profit la 1.000m³ de gaz, deci de 10 ori mai mare. Dar Putin împreună cu Merkel au vrut să facă dependentă Uniunea Europeană de gazul rusesc pentru a o șantaja politic. Deci nu s-a gândit la bani, la bunăstare poporului rus, s-a gândit doar la șantaj politic, influența politică pe care poate să obțină în Europa și parțial a obținut-o. Merkel le-a zis la europeni că dacă vom crea o dependență lui Putin de piața noastră, iar Putin a zis că a să le creeze o dependență de gazul nostru.

Costin Andrieș: E ostpolitik-ul german, care își închipuie că dacă se leagă cu o sută de mii de fire și finanțări reciproce, Rusia o să devină o democrație.

Anatol Șalaru: Asta e greșeala idioților utili care nu i-au înțeles niciodată pe ruși, care au crezut doar că-i înțeleg. Dacă au mers în Rusia și le-au umplut valizele cu bani și au tras beții și au fost la saună cu gagici și cu chestii, au zis că noi suntem prieteni pe vecie cu rușii. Dar nu este așa.

Polonezii i-au cunoscut foarte bine pe ruși, i-au știut, țările baltice, Lituania, Letonia, Estonia i-au cunoscut foarte bine pe ruși. Cei de dreapta din Ucraina, ucrainienii adevărați, nu cei vânduți rușilor, i-au cunoscut și le-au spus întotdeauna occidentalilor cine sunt rușii, iar occidentalii au răspuns că “voi sunteți frustrați, aveți resentimente”. Noi le-am spus întotdeauna cine sunt ruși, noi, unioniștii din Republica Moldova, de câți ani vorbim despre pericolul rusesc, amenințarea rusească.

Principala amenințare pentru R. Moldova nu e corupția, e Rusia

Anatol Șalaru: Le spunea și ăstora de la guvernare de astăzi, care au declarat că principala amenințare a Republicii Moldova este corupția. Noi le spuneam că principala amenințare este Rusia, armata rusă, și au zis că nu, corupția. Și astăzi deja se trezesc.

Când, anul trecut, la conferința de la Munchen, toată lumea vorbea despre războiul din Ucraina, despre amenințarea rusă, Maia Sandu vorbea despre lupta cu corupția în Republica Moldova. Maia Sandu a venit călare pe calul de luptă cu corupția, nu putea oferi alte soluții. Atunci când nu ai soluții, lupți cu corupția, care de fapt în Republica Moldova nu există cum există în toată lumea. Au fost câțiva oligari care au fost sprijiniți de Moscova, au crescut sprijiniți de Moscova, iar astăzi corupția e la fel ca și în anii trecuți. Acum ei sunt la guvernare și au doi ani de când conduc Republica Moldova și nu s-a schimbat nimic în domeniul ăsta.

Corupția este o vulnerabilitate, dar amenințare este Rusia.

Costin Andrieș: Influența Rusiei generează corupție.

Anatol Șalaru: Rusia întotdeuna a ținut armata acolo ca să descurajeze investițiile străine și atunci nu există locuri de muncă, nu există nici bani la buget. Nu corupția este principalul pericol în Moldova. Dar incompetența, fiindcă partidele, din anii 90 și până la PAS, n-au promovat competența. Au promovat incompetența, iar incompetența dă naștere la sărăcie, iar sărăcie dă naștere la corupție.

Anatol Șalaru: În Republica Moldova nu va exista bunăstare atâta timp cât avem armată rusă acolo. Nu există. Ei au zis “mai departe de geopolitică” fiindcă corupția corupția ne privește pe toți. Noi fugim de geopolitică. Asta au spus-o toți cei din anturajul Maia Sandu și inclusiv și ea. Dar nu poți să faci abstracție geopolitică atâta timp cât ai armată de ocupație pe teritoriul tău. Nu poți.

Anatol Șalaru: Chestia cu neutralitatea noastră tradițională și proverbeală, care e din 94 până acuma, ea n-a fost recunoscută de nimeni, niciodată, nicio țară. Eu am lucrat 3 ani în Turkmenistan care este țară neutră. Dar neutralitate s-a votat la Adunarea Generală ONU, a venit președintele Turkmenistanului, a ieșit la tribună și a pus în discuție problema neutralității. Și s-a votat. Și este stat recunoscut (ca neutru). Austria a fost recunoscut că țară neutră. A fost o condiție obligatorie ca să se retragă armata sovetică din Austria, după război, și alte țări care au fost recunoscute de regiuni, de zone, de organizații internaționale. Moldova n-a fost recunoscută de nimeni. Neutralitatea noastră doar noi singuri ne-o recunoaștem. Dar a doua condiție, sau prima condiție obligatorie, este să nu ai armată străină pe teritoriul tău. Ce fel de țară neutră ești cu armată rusă.

Costin Andrieș: Neutralitatea în R. Moldova e un fel de frână pe care ți-o pui singur.

Anatol Șalaru: E o piatră de moară pe care ne-am legat-o de picioare și care nu ne permite să mergem mai departe, să luăm decizii. Mai Sandu a declarat acuma trebuie să facem parte de noua arhitectură de securitate europeană, dar încă nu știm care e nouă arhitectură de securitat. E clar că e NATO, dar noi nu putem, după constituția Moldovei, să facem parte din nicio structură din aceasta.

Costin Andrieș: Și sunt discuții să se schimbe Constituția?

Anatol Șalaru: Nu s-a discutat. Ei au retras declarația aia pe care a făcut-o Maia Sandu, că avem nevoie să facem parte dintr-un bloc militar care ne-ar proteja, dar pe urmă au ieșit alții și au zis că nu, că noi suntem țara neutră și trebuie să modificăm Constituția. Eu cred că poate fi modificată prin anularea neutralității printr-o decizie a Curții Constituționale și votată de majoritatea parlamentară.

Costin Andrieș: Asta cum ar influența situația din Transnistria?

Anatol Șalaru: Foarte mulți din Europa cred că Transnistria este un este o regiune super-militarizată, super puternică, super bogată, care dacă se enervează ocupă jumate de Europă sau aruncă în aer jumăta de Europă. Nu este așa? După 91, în Transnistria locuiau 700.000 de oameni. Astăzi mai sunt doar vreo 300.000, din care majoritatea sunt bătrâni, pensionari. 70-75% au cetățenia Republicii Moldova, o populație îmbătrânită, ca și Republica Moldova, de altfel. GOTR-ul, Grupului Operativ Tactic Rusesc din Transnistria, eu când am plecat din funcție de la Ministerul Apărării, ei mai era 1200, din care jumătate erau personal tehnic. Fiindcă noi am închis rotația militarilor, n-au mai putut veni, nu s-au mai putut schimba. Și i-au angajat pe localnici. Ei sunt ruși care n-au fost niciodată în Rusia. Și ei îs cu pământ, au teren agricol, dimineața vin la serviciu militari, seara merg acasă și mulg vaca. Nu sunt militari de carieră, i-au angajat ca să aibă și ei un loc de muncă.

Costin Andrieș: La capătul războiului ăsta, sau poate la mijlocul lui, se prefigurează vreo soluție pentru Transnistria?

Anatol Șalaru: Unica soluție este reintegrarea în Republica Moldova. Ca teritoriu și ca populație, plecarea rușilor de acolo, familiile militari care vor să plece, poftim, le facem drum.

Costin Andrieș: Și cum s-ar întâmpla asta, cu ajutorul ucrainenilor? E nevoie de ajutorul ucrainenilor?

Anatol Șalaru: Bineînțeles. Victoria Ucrainei înseamnă dispariția Transnistriei și a problemei separatismul în Republica Moldova. Inclusiv separatismul din Autonomia Găgăuză.

Costin Andrieș: Ucrainenii, dacă ar obține victoria, ar însemna că intră și în Transnistria ca să scoată armata de acolo?

Anatol Șalaru: Nu intră în Transnistria ei, ăștia pleacă singuri. Fiindcă imaginează-ți, la cei 1200, să fie chiar 2000 din contingentul ăsta militar…

Costin Andrieș: Am auzit că ar fi vreo 5000.

Anatol Șalaru: Nu, nu, de mulți ani nu-s 5000. Cu tot cu armata transnistreană, poate. Dar nu sunt, nu sunt mai mulți de 2000, inclusiv 400 de pacificatori. Pacificatorii sunt niște militari obișnuiți, trupe de pacificare, care nu sunt pregătiți pentru activități de luptă. 2000 de militari nu vor mai prezenta niciun pericol. Nicio țară din Uniunea Europeană sau NATO nu va mai accepta armata rusă în Transnistria și regimul ăsta separatist. Dar imaginează-ți, ei primesc gaz din Rusia. Gazul lor este gratuit. Gazul ăsta îl folosesc la uzina metalurgică din Râbnița, fabrica de ciment de Râbnița și centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Ei produc energie electrică și vând, ei consumă gaz la întreprinderile lor gratuit. Și ce produc, ei exportă în Uniunea Europeană și ei primesc bani prin Banca Națională a Republicii Moldova.

Moldova stă cu fondul în două luntre și-n loc să le blocheze finanțarea armatei ruse de acolo, noi le asigurăm transferurile. E o situație foarte aiurea când Republica Moldova n-a mers până la capăt.

Costin Andrieș: Și ce ar trebui să facă guvernul?

Anatol Șalaru: În momentul în care Ucraina câștigă și nu doar Ucraina, toată lumea e civilizată câștigă, eu nu cred că Transnistria va mai primi gaz din Rusia. În momentul în care nu primește gazul din Rusia, Transnistria, economia moare. Fiindcă gazul gratuit din Rusia este o formă de finanțare a regimului separatist și a armatei, și a structurilor militare ale regimului separatist. Ei primesc gratuit, vând energie electrică, metal fiert, ciment și banii îi încasează acolo și întrețin structurile de stat.

Costin Andrieș: Dar Chișinăul ar putea să oprească chestia asta chiar acum.

Anatol Șalaru: Chișinău ar putea să oprească, dar nu-și permite Maia Sandu să facă asta, fiindcă ea consideră că noi trebuie să ne purtăm foarte frumos cu cei din Transnistria.

Costin Andrieș: Da, să fim diplomatici.

Anatol Șalaru: Să fim diplomați, mai ales că acolo majoritatea au cetățenia Republicii Moldova, dar nu-i consider cetățeni devotați Republicii Moldova.

Costin Andrieș: Ce semnificație are vizita Maiei Sandu la Varșovia, când a vorbit Biden după vizita la Kiev? Unde pune vizita asta Republica Moldova, pentru că ea s-a dus acolo ca președinte, nu ca persoană fizică.

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, la Varșovia, la dreapta președintelui Poloniei, Andrzej Duda, și Primei Doamne a Poloniei

Anatol Șalaru: Ea a fost invitată, ea nu s-a dus neinvitată, pentru că poți să fii orice președinte din lumea asta, că dacă nu te invită Biden nu ajungi acolo.

Costin Andrieș: Președintele Republicii Moldova care a stat în primul rând, la dreapta președintelui Poloniei.

Anatol Șalaru: A fost un mesaj foarte clar transmis către Rusia și către toată lumea, de către Biden, de americani și NATO și de Uniunea Europeană, că Republica Moldova rămâne în continuare și devine tot mai importantă și rămâne în zona de interes a Statelor Unite. E un semnal că nu vor permite ăstora să dea o lovitură de stat. E un semnal foarte bun, foarte bun. Republica Moldova este veriga slabă în regiune și dacă își permite Statele Unite să sacrifice Republica Moldova, nu cred că și-o permite Ucraina, România și Uniunea Europeană. Deci nimeni nu-și permite.

Imaginează-ți ce se va întâmpla dacă Republica Moldova este preluată de Șor și de Dodon.

Astăzi, Republica Moldova, după sondajele făcute de IMAS, Șor cu Dodon, ăstea două partide pro-rusești ar lua mai mult de 51%. Imaginează-ți că ruși astăzi fac o presiune mare asupra guvernării, asupra Maiei Sandu, ăștia demisionează, ei fac cu o comitet din ăsta al lor, cum îi spune, provizoriu, un FSN de-a lor și organizează alegeri și ajung la putere legal, și toată lumea va trebui să-i recunoască. Și ce fac? Consolidează status quo-ul care este, consolidează Transnistria, primesc bani de la ruși, îi ajut pe ăștia din Transnistria, fac un acord de staționare armatei ruse în Trasnistria și consolidează capul de pod a Rusiei.

Dacă astăzi pur și simplu fac o lovitură de stat în Moldova n-o să-i recunoască nimeni. Și mor încet, îi izolează. Dar dacă ei fac alegeri și pe cale legală vin la putere, zic că n-avem ce le face. Dar la noi în Moldova, de exemplu, situația s-a schimbat foarte mult în ultima perioadă. Ai văzut, 10-15%, cu vreo 10 ani urmă erau pentru aderare la NATO, astăzi a ajuns la 45%, ceea ce mi se pare foarte OK.

Costin Andrieș: Unionismul a crescut de la 3% în anii 90 până la peste 30% în 2019, a crescut de vreo 10 ori.

Anatol Șalaru: Acuma-s trecuți de 40%, în jur de 45%, și cât mai multe rachete cad în apropierea Moldovei sau pe teritoriul Moldovei, crește numărul unioniștilor. Ăștia nu sunt unioniști îndrăgostiți de România, sunt unioniști oportuniști care au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție pentru noi este umbrela NATO.

PROPAGANDA: 90% dintre ruși susțin războiul împotriva Ucrainei și îl sprijină pe Putin

Anatol Șalaru: Putin a înțeles chestia asta de la început, o știa fiind din KGB și după ce a venit la putere, primul lucru pe care l-a făcut, în afară de anumite chestii financiare, că și-a asigurat fluxurile de bani, a pus mâna pe toată presa. Televiziuni, ziarele mari din Rusia, unele au fost cumpărate de holdinguri, de Gazprom, de Rosneft și alte companii de stat foarte mari, acolo unde și-a numit el adepții, prietenii și a început să le controleze. A schimbat colectivele, a schimbat directorii. Au rămas Dozhd (TV Rain) și Ecoul Moscovei, două, chipurile liberale, dar acestea erau tot controlate de FSB și acuma s-au publicat liste, lista persoanelor care au primit bani de la Primăria Moscovei, de la alte instituții. Anume ăștia de la Dozhd și Ecoul Moscovei care erau chipurile de opoziție. Au rămas doar pe youtube fiindcă li s-a retras licența din cauză că au făcut apel ca să strângă finanțare pentru a ajuta soldați ruși. Ce iese din pisică șoareci prinde.

Și Putin a înțeles chestia asta, ce înseamnă propaganda, război hibrid? Este lupta pentru mințile oamenilor. Cel mai bun aliat al unui regim este prostimea, lumea prostită, obedientă, cei care au încredere în tine indiferent de ce prostii faci și cât de mult îi sărăcești. Și se vede astăzi că în Rusia propaganda lor este foarte eficientă. 90% din ruși susțin războiul și îl sprijină pe Putin.

Românii care îi așteaptă pe ruși

Costin Andrieș: Propagnada funcționează și după un timp, schimbă părerile oamenilor, schimbă percepțiile, și după un timp are și consecințe politice. Pentru că propaganda se transfomă în presiune pe politicieni, și la vot, dar nu numai la vot. La noi a crescut de la sub 10% la 25% procentul românilor care se opun oricărui tip de ajutor dat Ucrainei, iar vreo 25% au o părere pozitivă față de Rusia. De când a început războiul și toată lumea a văzut grozăvia asta s-a dublat simpatia față de Rusia.

Anatol Șalaru: Ea nu s-a dublat, ea a fost făcută publică. Multe minți rătăcite și nu era la modă să spui că sprijini Rusia, nu simțeau nevoia s-o facă. Eu cred că fiind foarte activi, unii oameni pur și simplu sunt mințiți. Ei cred ceea ce le e mai ușor să creadă.

De exemplu, în India, la începutul războiului 10% din populație era de partea Ucrainei, acum s-a triplat și crește exponențial procentul celor care sprijină Ucraina și nu mai sunt de acord cu Rusia. Și India întotdeauna a fost calificată ca văzută ca un partener al Rusiei, s-a schimbat fiindcă lumea a avut acces la informație.

Cei care fac propaganda rusească în România mizează pe iredentism, mizează pe revizionism, alimentează aceste temeri, mizează pe lumea prost informată, extrememiștii și pe cei care cred în misiunea istorică a bisericii ruse, și pe antioccidentaliști. Eu am vorbit cu preoți de aici din România, care sunt împotriva Ucrainei și nu din cauză că ei ar fi mari proruși, dar din cauză că sunt antiamericani și anti-occidentali. Atunci ei le comasează toate, le bagă pe toate într-un singur bol, și antiamericanismul, anti-NATO și anti-UE, cum fac “suveraniștii”. E și normal să existe în societate, pentru că noi suntem societate democratică și 25% nu constituie o masă critică, fiindcă mulți din ei își vor schimba opinia pe parcurs. Dar 25% în Parlament din ăștia ar putea să prezinte un pericol pentru România.

Costin Andrieș: Ei creează oportunități acum pentru un partid ca AUR să zică acum, hai, terminați cu ajutorul pentru Ucraina. Gata, am obosit.

Anatol Șalaru: Ceaușiștii, cei care plâng după Ceaușescu, cei care spun că România este sluga Europei, că ne-au luat ăștia tot, ne-au luat resursele. În primul rând sunt oameni limitați, sunt oameni agramați, sunt oameni neinformați și sunt folosiți.

Costin Andrieș: Responsabilitatea este în primul rând pe elite, ei trebuie să vorbească, pentru că dacă un om care înțelege problema și o explică…

Anatol Șalaru: Elitele noastre în România sunt un pic dezbinate și eu cred că elitele ar trebui să fie un pic mai mai hotărâte. De exemplu, chiar și cei din care se cred elite, sunt unii care sprijină Rusia. Eu nu înțeleg ce-i împinge pe ăștia la asemenea declarații și asemenea acțiuni. Ori banul, ori ura, ori ce fel de convingere? De exemplu, au mare dragoste față de cultura rusă, dar nici rușii nu-și iubesc cultura și ei nu vin înarmați cu cultura rusă. Da, ei nu fac în numele culturi, și ce fel de cultura e asta dacă n-a putut să schimbe un popor, dacă n-au avut influență asupra propriului popor și s-au transformat în niște criminali care nu și-au citit marii scriitori.

Costin Andrieș: Cât de mare e marea cultura rusă dacă i-a lăsat pe ruși așa cum îi vedem?

Anatol Șalaru: Marea cultură rusă este un mit, ca să zicem așa.

România a ratat șansa de a deveni o a doua Polonie

Anatol Șalaru: Cu părere de rău am ratat o mare ocazie, șansa de a deveni o a doua Polonie în zonă. Eu văd că pe plan extern se configurează un nou centru de putere pe axa Londra – Varșovia, din care vor face parte și Lituania, Letonia, Estonia, iar România va rămâne pe dinafară, periferică. Germania își pierde capacitatea de locomotivă a Europei, și-o va pierde, iar Londra, care nu mai este legată de mâini și de picioare de regulile Uniunii Europene; Polonia, care s-a consolidat foarte mult și au folosit din plin această ocazie, și parteneriatul lor strategic cu Statele Unite îi va ajuta foarte mult. Imaginează-ți ce va fi după ce Ucraina va câștiga războiul, și îl va câștiga, fiindcă toată lumea civilizată ajută Ucraina și capacitatea lor de luptă este extraordinară. Rușii nu mai sunt motivați să lupte, iar ucrainienii luptă chiar și cu mâinile goale. Ai văzut cum a fost executat militarul ucrainean născut la Chișinău, care a zis “Slava Ukraini”. În 2008 s-a mutat în Ucraina.

Pentru reconstrucția Ucrainei se vor cheltui trilioane de dolari, unde vor fi firmele românești atunci?


Puteți viziona/ asulta/ citi și “Neutralitatea” de AUR poate aduce războiul la granița României

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Trackbacks and Pingbacks

1 Comment

  1. Marius Bazu
    28 March 2023

    Un interviu exceptional! Felicitari, Costin Andries! Ar trebui sa fie preluat imediat de intreaga presa romaneasca! Si sa existe niste consecinte, doar avem si noi SIE! Sau nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto