FUNDATIA IOAN BARBUS

Polonia analizează introducerea pedeapsei cu închisoarea pentru dezinformare și propagandă rusească

„Se analizează posibilitatea introducerii de pedepse pentru dezinformare”, a declarat săptămâna trecută Stanisław Żaryn, plenipotențiarul pentru securitate al guvernului Poloniei, la postul de radio polonez RMF24 FM. Zaryn conduce o structură de pe lângă Președinția Poloniei însărcinată cu combaterea dezinformării și propagandei rusești. „Nu știu dacă asta va lua forma unei legi, dar pot spune că se analizează diverse posibilități de a pedepsi astfel de activități”, a menționat oficialul polonez.

Întrebat dacă cei care răspândesc dezinformare ar trebui să riște o pedeapsă cu închisoarea, Zaryn a explicat că

Au fost astfel de cazuri cunoscute de noi în Occident, la aliații noștri. Nu știu dacă această soluție ar fi cea mai bună, dar așa cum spun – luăm în considerare diverse opțiuni.”

Plenipotențiarul guvernului polonez pentru securitate a explicat că „propaganda rusească are diverse scopuri. Unul dintre cele mai importante este încercarea de a degrada credibilitatea informațiilor care apar. Suntem adesea infectați cu diverse tipuri de semnale sau produse de dezinformare, care sunt tratate pe picior de egalitate cu informații corecte, credibile. Amenințarea pe termen lung este reprezentată de scăderea credibilității informațiilor furnizate ca parte a comunicării sociale, fie între mass-media și societate, fie între autorități și societate. Rușii desfășoară astfel de activități într-un mod foarte strâns legat de planurile lor politice specifice”, a adăugat Zaryn pentru radioul polonez.

Stanisław Żaryn/ Marcin Obara /PAP

Dacă vor fi formulate și prelucrate noi dispoziții legale, [măsurile] vor fi tocmai în legătură cu identificarea persoanelor care se angajează în mod deliberat în distribuirea sau utilizarea minciunilor pentru a le folosi împotriva statului polonez. Până la vacanță, anumite premize vor fi formulate” – a spus Żaryn. 

Żaryn a vorbit despre cazuri în care sunt „introduse diverse tipuri de narațiuni false sau discuții false menite să polarizeze societatea”, scrie RMF24. A dat exemplul masacrului de la Volînia, în care zeci de mii de civili polonezi au fost uciși de Armata Insurecțională Ucraineană (UPA) între 1943 și 1944.

Aceasta este o temă încă vie și naturală în societatea poloneză, dar rușii o folosesc în scopuri proprii, pentru a convinge publicul că Polonia nu ar trebui să coopereze cu Ucraina, până când această problemă nu este clarificată și soluționată, a menționat el.

În mod similar, propaganda rusă folosește în România cu succes problema teritoriilor ucrainene anexate de URSS de la România, problema minorității românești din Ucraina sau a traficului vaselor ucrainene în Deltă, totul pentru a slăbi sprijinul pe care România îl dă Ucrainei în fața invaziei rusești.

Întrebat de numărul de persoane din Polonia care au fost condamnate pentru răspândirea dezinformării, Stanisław Żaryn a spus că

Am avut cazuri care, din punctul nostru de vedere, țin strict de contrainformații, când persoane reținute pentru colaborare cu serviciile ruse sau belaruse aveau de asemenea drept sarcină să răspândească dezinformarea.”

El a adăugat că din 2016 au fost mai mult de zece astfel de cazuri.  „Din păcate, asta nu este mult„, a observat el. A mai menționat că multe astfel de acțiuni sunt conduze din Rusia sau Belarus. Invitatul lui Krzysztof Berenda a vorbit și despre conturile care răspândesc dezinformare în rețelele sociale.

Pariez că marea majoritate a acestora sunt conturi create produse în mod sistematic de partea rusă și belarusă. Astfel, structurile din spatele tuturor acestor lucruri, adică serviciile ruse de facto, desfășoară de activități la scară masivă, iar acestea sunt în principal activități desfășurate din afara Poloniei, care au ca scop fie „să toarne gaz pe foc” în diferite discuții care au loc, fie să introducă noi teme, care nu există și nu ar fi apărut dacă nu existau ingerințele din exterior.” 

Invitatul RMF FM a fost întrebat și cum încearcă propaganda rusă să prezinte Rusia în acest moment. Cu siguranță, rușii se vor prezenta în fața societății ruse ca o țară amenințată cu distrugerea de către un Occident ostil. Recent, Vladimir Putin a spus direct că dacă războiul va fi pierdut, Rusia va fi dezmembrată de Occidentul malefic, a spus plenipotențiarul guvernului pentru securitate. Pe de altă parte, putem vedea clar că rușii încă fac propagandă în care își prezintă succesul în război.

Rușii vor să mențină imaginea Rusiei ca partener comercial atractiv pentru Occident și ar putea dori în acelai timp să convingă că amenințarea este deja suficient de mică pentru a opri ajutorul acordat Ucrainei, iar Occidentul să se gândească la încheierea acestui război. Nu există indicii că ostilitățile se vor încheia efectiv în viitorul apropiat – a adăugat plenipotențiarul guvernului pentru securitate.

Pe contul de Twitter, oficialul polonez scrie regulat despre dezinformările rusești care au ca țintă Polonia, atât în limba poloneză, cât și în limba engleză. Puteți citi mai jos câteva exemple în engleză:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian