FUNDATIA IOAN BARBUS

Interziceți participarea Rusiei și a Belarusului la Jocurile Olimpice 2024 – un nou protest anti-Rusia la București

Asociația „21 Decembrie 1989”, în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității din București, la borna „Kilometrul Zero al Democrației”, și se va intitula „Interziceți participarea Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice din 2024!”.

Comitetul Olimpic Internațional a publicat o declarație prin care a anunțat că permite participarea rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice de la Paris sub un steag neutru.

În perioada 28-30 martie 2023, în orașul Lausanne din Elveția, va avea loc o ședință a Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic Internațional, în cadrul căreia se așteaptă luarea unei decizii privind problema participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice din 2024. Noi vom contribui, inclusiv prin acțiunea de sâmbătă, la exercitarea presiunii publice asupra Comitetului Olimpic Internațional, respectiv asupra președintelui său Thomas Bach, pentru ca participarea sportivilor ruși și belaruși să fie interzisă la Jocurile Olimpice din 2024.

Considerăm că sportivilor ruși și belaruși ar trebui să li se interzică participarea și în celelalte competiții sportive la nivel internațional, așa cum a reliefat jucătoarea de tenis Elina Svitolina într-un interviu acordat jurnalistei Anna Neplii de la publicația Kyiv Post.

„Asociațiile de tenis WTA și ATP le permit să joace sportivilor din Rusia și Belarus. Sper că vom reuși să schimbăm această situație. Sunt deja multe organizații care prezintă argumente și depun presiuni în această direcție. Nu este corect ce se întâmplă. Sportivilor ruși le este permis să joace și să se dezvolte, mulți dintre ei făcând propagandă rusească, în timp ce sportivii ucraineni mor pe front cu arma în mână, apărându-și țara în fața invadatorilor ruși. Am avut multe întâlniri cu diverși oficiali ai Comitetului Olimpic și ai organizațiilor de tenis. Sincer vă spun, simt că nu mai am putere morală să lupt. Pur și simplu nu vor să deschidă ochii și să înfrunte adevărul”, a declarat Elina Svitolina.

La protestul de sâmbătă vom reitera, totodată, că lumea liberă trebuie să fie mai unită ca niciodată și să amplifice sprijinul militar acordat Ucrainei. Ucrainei trebuie să i se ofere capabilitățile militare defensive pentru a se apăra de varietatea din ce în ce mai mare de rachete folosite de ruși, cât și cele ofensive pentru a obține victoria totală, ceea ce înseamnă recuperarea tuturor teritoriilor, inclusiv Crimeea. În caz contrar, tragem semnalul de alarmă că actele de genocid se vor extinde și asupra țărilor din vecinătate!

Vom reafirma sprijinul pentru parcursul euro-atlantic al Ucrainei. Aderarea Ucrainei la NATO reprezintă cea mai bună garanție de securitate pentru poporul ucrainean!

Vom continua să ne manifestăm solidaritatea cu poporul asuprit de hoardele Kremlinului și nu vom uita niciodată crimele comise în prezent de ruși împotriva ucrainenilor, dar nici pe cele comise de ruși de-a lungul istoriei contra popoarelor, inclusiv poporul român.

Veniți la cea de-a 39-a acțiune de solidaritate cu Ucraina organizată, începând cu 24 februarie 2022, de Asociația „21 Decembrie 1989” și partenerii săi!

Sâmbătă, 25 martie, români și ucraineni, vom fi solidari în capitala României pentru a susține pacea și independența Ucrainei!

Parteneri: Asociația Forumul Civic Românesc, RePatriot.

Veniți alături de noi!

Glorie Ucrainei! 🇺🇦 Слава Україні! 🇺🇦

Glorie României! 🇷🇴 Слава Румунії! 🇷🇴 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Fundația Ioan Bărbuș

Fundația Ioan Bărbuș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian