Andreea Nistor: Veniți din M10, unde ați fost președinte, acum sunteți în PMP unde, aveți o funcție importanta. Aveti o carte publicată, „Cum să nu faci un partid politic”. Au tinerii loc în politica românească?
Ioana Constantin: Vă mulțumesc mult. Eu am avut, în primul rând, oportunitatea să întâlnesc lideri politici deschiși să facă echipă cu oameni tineri. Dar fără muncă, implicare și răbdare nimic nu vine de la sine.
În politică e nevoie de oameni tineri și corecți, în contextul în care vedem cu ce personaje mediocre, chiar primitive, defilează coaliția PSD-ALDE. Accentuez, oameni corecți, fiindcă în politica românească e nevoie de o infuzie de onestitate.
Probabil, mulți spun: ”da, e nevoie de oameni tineri, dar au loc?”, iar eu vin și spun că, în ciuda percepției generale, e loc pentru tineri în politica românească. Desigur, uneori s-ar putea să li se pară ingrat, să nu aibă stomac tare, să piardă bătălii, dar cel mai important e să nu piardă din vedere esențialul, obiectivul mare: că pot să producă o schimbare, că pot să lase ceva în urmă.
Sunteți prezentă în media – la televizor, în online, rețele sociale – având vizibilitate, în condițiile în care cei mai mulți politicieni din opoziție se plâng că nu reușesc să treacă de o presupusă barieră mediatică a celor care nu sunt la putere. Cum faceți asta?
În social media, am scris întotdeauna foarte onest ce am crezut despre temele politice importante, am sancționat de fiecare dată derapajele politicienilor, indiferent dacă erau la putere sau în opoziție. La fel fac și în aparițiile mele în presă. Am rămas coerentă în ceea ce am declarat și la nivelul faptelor. Adevărul este întotdeauna cel mai bun răspuns, iar oamenii politici au datoria să fie onești cu cetățenii. Totuși, e adevărat că există bariere mediatice, dar ne rămâne ceva ce nu ne poate lua nimeni: interacțiunea directă cu oamenii, în stradă. Până la urmă, aceasta este singura cale prin care putem recâștiga încrederea cetățenilor în politiceni și partide.
Și M10, în care ați fost președinte, și PMP, s-ar plasa în principiu la dreapta. Puteți să ne spuneți în detaliu care este crezul dumneavoastră politic, care sunt reperele dumneavoastră? Pentru că, în același timp, în ambele partide erau/sunt și oameni care, până la urmă, par a fi mai degrabă de stânga și, de altfel, chiar la nivelul partidelor mari sunt vizibile tot felul de inconsecvențe și neclarități ori de-a dreptul derapaje doctrinare. Exemplu ar fi felul în care politicieni din partide de drepta au tratat problema familiei tradiționale, acceptând și promovând termenii stângii, adică susținând acceptarea uniunilor homosexuale ca familii.
Sunt atașată valorilor creștin-democrației, cred în libertate și în responsabilitate, în piață liberă, în fiscalitate redusă și predictibilă, în liberă inițiativă și în respectarea proprietății private, în patriotism și nu în naționalismul de paradă. Și, dacă îmi permiteți, în adevăr, ca sursă a unei resetări morale a scenei publice. Spuneam și la început că e nevoie de o infuzie de onestitate în politică. Câtă vreme ne vom ghida după minciună, populism, manipulări și diversiune, valorile noastre ca societate, dar mai ales ca indivizi vor rămâne inversate. Revenind, noi discutăm mult în România despre corupție și efectele ei, dar pierdem din vedere cauza corupției: statul obez, care sufocă tot: de la educație, la sănătate, la economie. Deci, cred și într-un stat mai suplu, neintervenționist, dar eficient.
În ceea ce privește familia, pentru mine lucrurile sunt simple: dacă vom avea un referendum, voi merge și voi vota pentru a susține acest demers. Din păcate, PSD a încercat să confiște această inițiativă, care trebuie să rămână a cetățenilor și nu să fie politizată și dusă în zona calculelor electorale mărunte.
Ca de altfel în toate partidele, și în PMP sunt o mulțime de membri care nu sunt tocmai corespunzători unui partid curat, de dreapta, mai ales între cei care au venit din UNPR. Înghițirea UNPR a produs beneficii la nivelul infrastructurii de partid, dar a produs și un deficit de imagine, câtă vreme vorbim de partidul lui Oprea. Ce puteți spune despre asta?
În primul rând, în ceea ce privește fuziunea, cei din UNPR nu au fost onești cu PMP. De la situația lor contabilă, până la multiplele cereri de intervenție pe care le-au făcut în instanță. Apoi, din UNPR mai sunt foarte puțini membri acum în PMP. Mulți, inclusiv parlamentari, s-au întors la vatră, la PSD. Dintre cei care au rămas, eu am cunoscut oameni de calitate și care au înțeles să se alinieze politicii PMP. Resping categoric ideea că acum PMP este un partid care are oameni nefrecventabili sau că nu ar fi un partid curat. Însă, când vor exista derapaje, fără îndoială, le voi sancționa și le vom sancționa. Pe de altă parte, s-a rostogolit mult în spațiul public ideea că UNPR a adus PMP beneficii la nivelul infrastructurii de partid. PMP intra în Parlament și fără fuziunea cu UNPR, așa cum a intrat și în Parlamentul European, în 2014. Suntem un partid tânăr, dar avem structuri în toată țara și, mai ales, avem alături cel mai bun om politic – pe președintele Traian Băsescu.
Pentru o perioadă, cel puțin, PMP a părut că, pe legile justiției, ar fi mai degrabă de acord cu PSD decât cu opoziția democratică și cu cea mai mare parte din societate, până la urmă. Puteți să ne lămuriți cum stau lucrurile și cum vedeți dumneavoastră situația?
PMP nu a votat alături de PSD, nu am votat nicio lege care măcelărea justiția. De altfel, PMP a refuzat să facă parte din Comisia Specială pe Legile Justiției, condusă de Florin Iordache. Mai mult, PMP a votat împotriva modificării Codului de Procedură Penală și împotriva modificării Codului Penal. Acestea sunt faptele și este ușor să fie verificate pe site-ul Parlamentului, unde este afișat votul electronic.
Problema principală cu modificarea Legilor Justiției și Codurilor, fiindcă sunt lucruri diferite, a fost că PSD și ALDE nu au avut intenția să corecteze derapajele și nici să pună în acord legislația cu deciziile CCR ori cu tratatele internaționale, intenția lor a fost și rămâne să readucă justiția sub control politic total.
Revenind la poziționarea partidului, colegii mei, parlamentarii PMP, fac opoziție serios și determinat. În afară de legile din zona justiției, am votat împotriva Codului Administrativ, care prevedea inclusiv pensii speciale pentru aleșii locali și am contestat această lege la CCR. De asemenea, depunem un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni. Mai mult, avem pentru a 2-a oară în Parlament un proiect de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin și o campanie națională de strângere de semnături, precum și proiectul pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Suntem parte a opoziției, ne luptăm cu PSD și nu la nivel de declarații, ci la nivel de fapte. Iar asta este foarte ușor de verificat, cum spuneam.
Cum vă situați în privința demonstrațiilor și a reprimării violente și ilegale?
Toți cei vinovați trebuie să răspundă în fața legii. Pe 10 august, am reîntâlnit diversiunea specifică anilor ‘90 și FSN. Cetățeni pașnici au fost bătuți, fugăriți până la 4 dimineața pe străduțe lăturalnice Pieței Victoriei și au suportat gaze lacrimogene peste 9 ore, iar a doua zi partidul-stat a schimbat întreaga poveste, după manualul de manipulare FSN. Fără îndoială ministrul Carmen Dan trebuia să plece din funcție, la fel și șefii din Jandarmerie. Au ales, însă, să mintă până s-au încurcat în minciuni și să sfideze evidențele: sunt mii de poze și materiale video (inclusiv live-uri pe Facebook) din noaptea de 10 august, care arată același lucru – români din țară și din diaspora, jurnaliști și turiști au fost agresați, deși mulți dintre ei aveau mâinile ridicate sau rugau să fie oprite violențele. PSD nu înțelege că suntem în 2018, într-un moment al istoriei în care tehnologia a evoluat, iar ei nu mai pot să prefacă adevărul după bunul plac. Am văzut că acum se folosesc de povestea ”informațiilor clasificate” pentru a nu mai răspunde întrebărilor legitime ale cetățenilor. Eu am încredere că vom avea o anchetă serioasă și independentă de amestecul politicului fiindcă am văzut, pe 10 august, violențe revoltătoare împotriva cetățenilor care sunt de netolerat într-un stat democratic.
Oricât ar vrea PSD, 10 august nu trebuie să se așeze pe lista lungă a adevărurilor făcute pierdute. Nici până azi nu știm adevărul complet despre Mineriadă, iar Hexi Pharma, Colectiv, dosarul Bechtel au fost și ele rătăcite prin sertare prăfuite. Minciuna a fost instituționalizată, iar propaganda a transformat minciuna în adevăr.
Așa am ajuns ca un ministru să mintă în declarații de presă, în fața unei comisii parlamentare, în fața cetățenilor. Așa am ajuns la violențele împotriva cetățenilor pașnici din 10 august, la diversiunea din acea zi și din zilele ce au urmat. Așa am ajuns să avem cel mai slab premier din istoria României, un premier care ne anunță că suntem într-o spirală a conflictului. În realitate, suntem într-o spirală a dăncilismului, a minciunii și a ticăloșiei. De data aceasta, toți cei vinovați trebuie să răspundă în fața legii. Nu putem inhala la nesfârșit minciuna, propaganda, diversiunea.
Puteți să ne vorbiți despre proiectele dumneavoastră viitoare în politică?
Fac acum parte dintr-o nouă echipă de conducere a PMP, care și-a propus consolidarea PMP ca actor politic relevant, care să contribuie la modernizarea țării și să participe la viitoarea guvernare a forțelor de dreapta. PMP a lansat deja forțelor politice democratice invitația de a crea un pol politic anti-PSD. Este obligația noastră, a tuturor celor din opoziție, să găsim o formă de colaborare prin care la următoarele alegeri să prezentăm cetățenilor o alternativă credibilă.
Ne concentrăm pe 4 proiecte esențiale: 300 de parlamentari, revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin, eliminarea pensiilor speciale și Unirea R. Moldova cu România. Suntem partidul care și-a asumat ca obiectiv de țară Unirea și înțelegem că aceasta este o obligație a generației noastre.
Sunteți pentru o prezență militară NATO mai puternică pe teritoriul României?
Da. Parteneriatul nostru cu NATO este garanția securității noastre. Mai mult, este esențial să spunem că suntem nu numai consumator de securitate, ci și generator de securitate. Și trebuie să lucrăm în direcția creșterii rolului nostru ca generator de securitate în regiune, să investim în dezvoltarea capabilităților noastre militare și să ne respectăm angajamentele luate în fața aliaților.
Ce părere aveți despre prezența unor elemente active ale propagandei rusești în presă românească? Un exemplu recent de notorietate este numirea unui pro-rus și simpatizant al PSD la conducerea celui mai important ziar anti-totalitar, la un moment dat, RL.
Cazul amintit de dvs. nu este singular și aș merge mai departe spre Republica Moldova, unde piața media este pur și simplu intoxicată și aproape în totalitate acaparată de propaganda rusă. Însă, înainte de a discuta despre media, nu trebuie să uităm că anul trecut, la ”evaluarea” Guvernului Grindeanu, am asistat la următorul reproș al PSD față de dl. Grindeanu: că nu a dezvoltat suficient relațiile României cu Federația Rusă. Astfel de derapaje nu sunt întâmplătoare fiindcă acolo unde există fie justiție controlată politic, corupție la nivel înalt și economie slabă, fie încercări de slăbire a justiției, propaganda rusă pătrunde ușor și prinde rădăcini. Pentru ca propaganda rusă să nu se dezvolte avem nevoie de o serie de lucruri: (1) justiție independentă, (2) politicieni care să nu fie coruptibili și corupți; (3) să nu permitem Rusiei să acapereze domenii economice strategice; (4) să creăm un cadru fiscal stabil, predictibil și să ajungem la o economie de piață cu adevărat liberă, bazată pe competiție corectă; (5) să rămânem puternic atașați parteneriatului nostru cu NATO și SUA. Drumul României este alături de NATO și UE, o Uniune Europeană reformată, și niciodată înapoi spre sferele de influență ale Moscovei.
Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.
1 Comment
Lola
27 August 2018Am încetat să mai cred că o europă în care există o franță în care 30%dintre tinerii de 20 de ani sunt musulmani și o germanie care e pe aproape, dezcreștinată și plină cu copii de vârstă adultă nepți și dezlegați de propria cultură vor mai reprezenta ceva pozitiv pentru România în viitor.Mai degrabă vor fi un pericol ce va lovi până în anii’40 la care singura soluție va fi china.Îmi pare rău că e așa dar nu cred să mai existe șanse reale pentru România cât despre u e, devine pe zi ce trece un substitut al onu la fel de paralizat, corupt și paralel cu realitatea