FUNDATIA IOAN BARBUS

Papa refuză să comenteze dezvăluirile fostului nunțiu la Washington privind sacțiunile la care trebuia supus cardinalul McCarrick

Papa Francisc le-a declarat ieri ziariștilor că nu va zice niciun cuvânt în legătură cu dezvăluirile fostului nunțiu în SUA, Carlo Maria Vigano, privind scandalul conduitei cardinalului american Theodore McCarrick, restricțiile ce ar fi fost impuse de Benedict XVI și ridicate de Francisc.

Potrivit fostului nunțiu, cardinalul McCarrick, investigat acum de procurorii americani pentru abuzuri sexuale, fusese aspru sancționat și trimis în recluziune Papa Benedict XVI. Decizia a fost luată în 2009 sau 2010, spune Vigano, în urma unei anchete bisericești privind conduita homosexuală față de studenții teologi și tinerii preoți. Sancțiunile Papei Benedict XVI ar fi fost ridicate de Papa Francisc, acuză fostul nunțiu, iar McCarrick a devenit un sfătuitor de încrede al actualului Papă.

Pope Francis covered up McCarrick abuse, former US nuncio testifies (OFFICIAL TEXT)

„Citiți voi cu atenție  întreaga declarație [n.red. a fostului nunțiu] și formați-vă propria opinie. Eu nu voi spune niciun cuvânt despre aceasta”, le-a răspuns, în avion, Papa Francisc ziariștilor care întrebau de aceste dezvăluiri.

VIDEO: Pope tells media he’s ‘not going to say a word’ about McCarrick cover-up

La rândul său, cardinalul Donald Wuerl, urmașul lui McCarrick, începând cu 2006, la conducerea  arhiepiscopiei de Washington, a declarat că nu știa despre conduita homosexuală a predecesorului și nici despre eventuale restricții la care acesta era supus de Benedict XVI. „Minte cu nerușinare”, a acuzat tăios Carlo Maria Vigano.

Fost nunțiu la Washington între 2011-2016, arhiepiscopul Carlo Maria Vigano a dezvăluit că, în urma unor investigații bisericești privind actiuni homosexuale contra seminaristilor și tinerilor preoți săvârșite de cardinalul McCarrick, Papa Benedict XVI îi impusese lui McCarrick să părăsească seminarul, să nu mai slujească Sfânta Liturghie în public și să-și ducă restul vieții în izolare, post și penitență.

Fostul nunțiu susține că i-a spus actualului Papă, Francisc, despre restricții severe impuse cardinalului McCarrick de predecesorul său, Benedict XVI. Însă, acuză Vigano, în loc de continuarea acestor sancțiuni, restrițiile au fost ridicate. McCarrick, spune Vigano, a devenit un sfătuitor de încredere al Papei Francisc, jucând un rol determinant în numirea altor episcopi și cardinali americani.

O investigație amplă a procurorilor din Pennsylvania a dezvăluit recent abuzuri sexuale mai extinse, înceoând din anii ’70, decât cele investigate sub Benedict XVI (acelea priveau cu precădere situația din mediul preoțesc și seminar, după 1990). Cardinalul McCarrick și-a dat demisia din Colegiul Cardinalilor. În 27 iulie 2018 Papa Francisc i-a impus izolare, post și penitență.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian