FUNDATIA IOAN BARBUS

Ipocrizia porcului

„Artistul” şi „regizorul” Michael Moore a intentat recent un proces, la cea mai înaltă curte de justiţie din Los Angeles, împotriva producătorilor „Fahrenheit 9 /11”, cărora le solicită plata a 2,7 milioane de dolari din profitul filmului lansat în urmă cu şapte ani.

Cei care au aflat despre Moore doar din „Cancan” sau „Libertatea” îşi pot închipui că acesta este o victimă a capitalismului sălbatic, pe care cu atâta dispreţ îl atacă în documentarele sale. Să nu uităm că în lumea lui Moore personajele negative sunt Bush, Blair, SUA, NATO, ONU, în timp ce idolii săi sunt Fidel Castro, Hugo Chavez, Evo Morales sau Barack Obama.

Ei bine, dacă cumva credeaţi că Moore este un sărăntoc care nu are cu ce bani să mai plătească şcoala copiilor, n-ar fi rău să aflăm că prietenul dictatorilor a primit aproximativ 20 de milioane de dolari numai din filmul menţionat mai sus. Un adevărat succes pentru orice regizor de la Hollywood. În schimb, întreaga sa avere (conturi bancare, case, yachturi, maşini) este estimată la peste o sută de milioane de dolari.

Jos capitalismul, tovarăşi

Moore şi-a construit întreaga carieră denunţând valorile capitalismului, ideea de profit şi corporaţiile avide de bani. În ultimii ani, „regizorul” a încercat să-şi creeze imaginea unui apărător al celor obidiţi, al celor exploataţi de oamenii bogaţi. În realitate, decizia de a da în judecată producătorii filmului care l-au făcut o vedetă demonstrează doar faptul că este un şarlatan cinic interesat doar de a aduna cât mai mulţi bani. Glumind puţin, tovarăşul Moore ar putea fi considerat un capitalist, însă pentru asta îi lipseşte orice urmă de onestitate şi o minimă morală.

„Săracul” Moore trăieşte ca un adevărat oropsit al capitalismului american pe care îl critică cu fiecare ocazie: călătoreşte cu un avion privat, conduce mai multe SUV-uri ce valorează sute de mii de dolari, ba chiar deţine mai multe case, unde se retrage în funcţie de anotimp sau de chef.

America rasistă

„Odată ce ai aprţinut clasei muncitoare, toată viaţa vei fi o parte a acesteia”, obişnuieşte să spună „artistul”. În realitate, Moore nu a copilărit în Flint, Michigan, aşa cum afirmă, ci într-un cartier select din Davison. Tatăl său nu a fost un muncitor sărman, aşa cum afirmă, ci un angajat de top la General Motors, ce obişnuia să joace golf aproape în fiecare zi, la un club privat. Mai mult, sărmanul tată asuprit de bughezia americană, a câştigat îndeajuns pentru a-şi trimite toţi cei patru copii la şcoli catolice private.

O altă temă preferată de Moore este aceea că America este rasistă deoarece îi exploatează pe săraci. Ca urmare, Moore este unul dintre cei mai vocali suporteri a cauzelor liberale, precum naţionalizarea serviciului de sănătate, redistribuirea resurselor, „affirmative action”, sprijinirea sindicatelor, controlul armelor, fără a pierde din vedere demonizarea companiilor farmaceutice sau petroliere.

Şi totuşi, de ce este America rasistă? Pentru că, spune Moore, albii majoritari (şi rasişti) s-au mutat la periferie, pentru a nu împărţi aceleaşi cartiere cu minoritarii, care au fost lăsaţi să locuiască în oraşe. Dacă cumva credeaţi că Moore locuieşte într-un cartier interrasial, ei bine, nu. Principala reşedinţă a „artistului” – un ditamai palatul – este amplasată în cartierul Central Lake, în nordul oraşului Michigan. Şi da, Moore are dreptate: americanii albi sunt rasisşti, iar cel mai bun exemplu e chiar el, deoarece cartierul este locuit în cea mai mare majoritate, de albi.
Moore oferă şi alte motive, exemplul fiind, şi de această dată, tot el: majoritatea celor angajaţi de Moore, pentru a lucra la filmele sale, adică producători, editori, cameramani sau manageri sunt albi. Ai naibii americanii ăştia, nişte rasişti! Mai mult, deşi militează pentru sindicate puternice, Moore nu angajează muncitori care fac parte dintr-o uniune.

Moarte corporaţiilor!

Cu toate că în majoritatea filmelor sale acuză companiile farmaceutice, militare şi petroliere de conspiraţii mondiale, Moore a ales să îşi plaseze investiţiile în acţiuni la companii farmaceutice, militare şi petroliere! Astfel, Moore este acţionar la companii precum Pfizer, Merck, Eli Lillz, Pharmacia Corporation, Tenet Healthcare, Sunoco, General Electric sau chiar la mult-hulita Halliburton.

O altă temă preferată a socialistului este aceea că muncitori din lumea a treia sunt exploataţi de companiile occidentale. Cu toate acestea, Moore a cumpărat acţiuni la firme care operează în astfel de zone.

“Axa democraţilor” – Chavez, Castro şi Tito
Lui Moore îi pute nu doar America, ci chiar întreaga civilizaţie occidentală. În schimb, în mod natural, Moore a apărat public întreaga pleiadă de dictatori comunişti / socialişti, de la Fidel Castro şi Hugo Chavez până la la fostul preşedinte al Iugoslaviei, Iosif Tito. În mintea lui Moore, aceştia sunt patrioţi şi mari iubitori de popor. Mai mult, tovarăşul i-a lăudat pe insurgenţii din Irak (cei care ucid militari americani), comparându-i cu patrioţii americani care au luptat în războiul de independenţă.

Pentru mult timp, “Fahrenheit 9/11” a fost considerat o simplă imagine din propaganda anti-Bush. De fapt, pelicula lui Moore nu este îndreptată doar împotriva lui Bush ci a întregii societăţi occidentale. În realitate, Moore încercă să ascundă faptul că adevăratul duşman al Americii este terorismul islamic, cu care, de altfel, nu pare a avea nicio problemă. Din acest punct de vedere, filmul lui Moore poate fi comparat cu „Triumph of the will”, al lui Leni Riefenstahl, un material propagandistic despre regimul lui Adolf Hitler, menit a demoraliza democraţiile occidentale ce se luptau cu nazismul.

Oricum am privi, Moore este Riefenstahl-ul din zilele noastre, ce susţine, în filmele sale, duşmanii civilizaţiei occidentale, fie că aceştia se numesc bin Laden, Chavez sau Castro. Oricâte deosebiri ar exista însă între Riefenstahl şi Moore, cu siguranţă amândoi au ceva în comun: au fost şi sunt nişte ipocriţi. Însă, spre deosebire de Riefenstahl, Moore (care susţine că americani sunt proşti şi graşi deoarece mănâncă fast-food) reuşeşte să fie şi un porc ipocrit.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

25 Comments

 1. Liv St Omer
  1 March 2011

  In perioada cand multe minti, altfel intregi, acordau un imens credit acestei suine (ca altfel nu pot sa-i spun), adica in perioada cand el tocmai „reinventase documentarul ca gen artistic” cu celebrul 9/11, mi-a cazut intamplator in mana traducerea in romaneste a cartii „Prostia omului alb”. Cine vrea sa stie cu adevarat cine e M.Moore ar trebui, cred eu, sa citeasca acea carte, respectiv pasajul in care explica de ce nu si-a terminat el facultatea: „m-am invartit 2 ore cu masina in jurul campusului si nu am gasit un loc de parcare, erau toate ocupate.”. Si da, are dreptate: chiar trebuie sa fii putin cam prost ca sa ii umfli conturile unui asemenea om pentru ca el sa te faca prost pe toate vocile si din toate pozitiile. Insa roata se intoarce: asa cum Celine ajunsese dupa ’45 sa fuga „de la un castel la altul” si sa nu i se mai publice cartile, ma intreb care va fi soarta lui MMoore.

 2. Pataphyl
  1 March 2011

  Liv St Omer, cunosc cartea, în plus cunosc (la modul confidențial) cîteva situații concrete de hărțuire a unor „intelectuali șovăielnici” din sistemul sindic-educativ americănesc prin expunerea ostentativă a cărții în locuri foarte vizibile de către persoanele vizate (chiar pe biroul lor într-unul din cazuri!):

  Profesorul vizat a bîiguit o întrebare gen „adică… cum?”, i s-a explicat „amabil” că e foarte interesant de citit despre necesitatea reformării drastice a legii asigurărilor medicale (Health Care), modelul descris fiind evident cel cubanez!

 3. George Daniel
  1 March 2011

  Pataphyl, pana si cubanezii s-au revoltat cand au aflat ca premiantu` cu Cannes a sustinut ca sistemul de sanatate cubanez este superior celui american. Ba chiar l-au invitat sa se trateze intr-un spital cubanez daca e asa mandru de superioritatea castrismului.

 4. Liv St Omer
  1 March 2011

  Repet, astept cu nerabdare momentul cand am sa-l vad pe MMoore cu ceva urme de oua clocite in freza. Din pacate cred ca mai am cativa ani de asteptat.

 5. DanCanada
  1 March 2011

  Well, tre’ sa vedeti un documentar (canadian) care incepe chipurile ca un tribut la adresa lui Moore si se termina mult mai la dreapta ????

  http://en.wikipedia.org/wiki/Manufacturing_Dissent

 6. Costin A.
  1 March 2011

  Heavyweight Lefty Michael Moore: Wealthy American’s Money Isn’t Theirs, It’s “Ours,” A “National Resource” We Need to Take It From Them…

  Fine, we’ll start with your millions, Michael.

 7. Cristina R.
  1 March 2011

  Costine:
  Mi-ai luat-o inainte. Am venit acasa si, citind ultimile stiri de pe Drudge, am gasit perla asta, pe care abia asteptam sa o postez sub titlul „Risu-Plinsu’” sau „Comici vestiti ai marelui si micului ecran”.

  Tipul e dincolo de ratiune si episteme, dincolo de orice sistem de valori morale.
  Ce mi se pare interesant e ca multi-milionarul Moore nu se considera, aparent, in clasa bogatilor (the „wealthy”).
  Moore nu militeaza, de fapt, pentru binele „muncitorilor” si al „clasei mijlocii”. Obida lui e cu sistemul corporatist al studiourilor, in care a intrat liber si nesilit de nimeni, de la Hollywood, sistem in care sefii de studiouri incorporate sunt bilionari iar altii ca Moore doar multi-milionari .

  Cit despre diferenta dintre multi-milioanari si bilionari va las pe voi sa o aflati. Se pare ca exista.

 8. dr pepper
  1 March 2011

  Dupa parerea mea, indivizi ca acest Moore vor aparea mereu intr’o societate libera.
  Din pmdv problema exista atunci cand acestia reusesc sa hipnotizeze masele, cand oamenii nu mai pot discerne intre adevar si minciuna si se intampla ca sali pline sa aplaude un astfel de sarlatan.

 9. George Daniel
  1 March 2011

  Dr Pepper, curios este ca doar intr-o democratie un personaj precum MM poate avea fantezii comuniste, in timp ce intr-un regim comunist, a vorbi de democratie inseamna automat distrugerea fizica si morala. MM ofera exemplul Cubei, insa daca ar incerca sa faca in Cuba un documentar critic la adresa lui Fidel ar infunda puscaria.

  DanCanada, foarte misto documentarul.

 10. DanCanada
  1 March 2011

  Dr Pepper, cu placere ???? Multumiri lui Emil B. pentru the extra mile de a aduce documentarul pe site.
  Lupii in haine de miel trebuie totdeauna (si cind se poate!) aratati lumii pentru ceea ce sunt. Altfel, lumea are impresia ca sunt niste arhangheli si auzi remarci ca de ex. ce extraordinar e Moore sau despre Obambi: „trebuie citiva Obama ca sa repare ce-a stricat Bush”.
  Zic cind se poate pentru ca am incercat mai demult pe HuffingtonPost sa raspund unui articol idiot de-al lui Moore. Articolul era despre cum tot americanul ar trebui sa contribuie la moscheea aceea de linga Ground Zero. Plus, Moore venea cu ideea sa se faca moscheea drept pe locul WTC si toata lumea sa contribuie cu macar $100, asa cum facuse el ???? Va dati seama? trebuia probabil sa break in tears in clipa aia…
  Toate incercarile mele de a comenta impotriva, oricit de politicoase, au fost cenzurate de HufPoop.
  Ei, acum macar avem un loc aici, pe InLinieDreapta unde putem sa ne trimitem prietenii care au momente de useful idiots – luati „mai draga” si cititi/vizionati ????

 11. Costin A.
  1 March 2011

  Impresia mea despre MM e ca este un oportunist hedonist care a vazut o oportunitate de a se imbogati si de a ajunge star. un om care face ceea ce face pentru a-si satisface nevoile, materiale si ale egoului. Se simte bine ca e plin de bani, se simte bine ca e admirat, se simte bine ca e working class (sau ca da impresia asta), se simte bine ca e idealist, se simte bine ca uraste raul cu pasiune, si tot ce face este un drog pt el. In momentul in care interesele lui intra in conflict, se face ca ploua. In rest, nimic nu mai conteaza. Realitatea, adevarul, oamenii, eventuale oprelisti de inlaturat. Aberez ????

 12. dr pepper
  1 March 2011

  ???? George Daniel, dar nu este curios deloc, poate doar pentru MM ar trebui sa reprezinte o curiozitate.
  Dealtfel eu am avut clinciuri frecvente cu sustinatorii lui MM unde si acum imi vine greu sa cred ca pot exista naivi intr’atat de utili.
  Am fost la un moment dat tentat sa cred ca este vorba doar de lenevie intelectuala ( ‘telectuali) insa acum sunt convins ca este cu mult mai mult de atat.
  Tin sa precizez ca nu am reusit sa urmaresc nici una din „operele” echivalentului lui Vadim sau Paunescu pana la capat, pur si simplu mintea imi refuza sa accepte minciuna si manipularea de care faceau dovada acestea.
  Si pana nu m’am lovit de ei, de sustinatorii lui MM, – am fost in denial, am crezut cu propria mea naivitate ca un om cu macar o gandire de bun simt nu poate lua drept adevar absolut minciunile si manipularea la care erau supusi.
  Apoi, am crezut ca va fi doar o moda trecatoare ( erau la moda pe acea vreme conspiratiile) si ca lumea isi va reveni in simtiri si mintea cea de pe urma.

 13. dr pepper
  1 March 2011

  … apoi au venit alegerile.

 14. George Daniel
  1 March 2011

  Dr Pepper, eu am vazut Fahrenheit 9 / 11 si Bowling for Columbine. Am rezistat sa le vad pe ambele, integral.
  Problema este ca astfel de filme sunt extrem de atractive pentru telectualii de care vorbeai, fie ca au 15-18 sau 30-35 de ani. Lor li se pare „misto”, pentru ca cineva are „curajul” sa spuna „adevarul” ascuns de guvernul american. Sunt genul de oameni care vad un documentar si au impresia ca au descoperit adevarul absolut. Omul unei singure carti a devenit omul unui singur documentar.
  Multora MM li se pare un personaj controversat, undergound, un adevarat luptator pentru drepturile celor oprimati. In realitate, vorba lui Vlad, MM atrage „nonconformistii” care se ghideaza dupa principiul „be a nonconformist everyone else is”.

 15. calehari
  1 March 2011

  ” Frumosul este de multe ori , doar un ambalaj propagandistic pentru Rau ” si cred ca, aceste vorbe i se potrivesc foarte bine oportunistului hedonist Michael Moore . Acesta este in realitate un periculos fundamentalist de stanga . Asa cum teroristii islamisti sunt formati in binecunoscutele scoli coranice , fundamentalistul comunist Moore a fost format la una din binecunoscutele Madras socialiste care in Statele Unite sunt eufemistic botezate Universitati si unde imami de tipul lui Herbert Marcuse predicau si predica distrugerea civilizatiei omului alb . Porcul de Om Alb ce inca mai crede in traditii, in Dumnezeu , in patria sa , in stramosii sai , este dusmanul principal pentru cei ca Moore .
  Moore , tipul de ” patriot ” , format in bolgiile academice americane , ce-si scuipa tara-n fata , in timp ce-i calca drapelul in picioare si ii primeste pe dusmani cu bratele deschise , nu este doar un idealist arghirofil , MOORE este RAUL !

 16. calehari
  1 March 2011

  dr. pepper @12 . Daca Hitler l-ar fi avut pe Moore , n-ar fi avut nevoie de Goebbels ! Moore este un modelator-formator de opinie , un inoculator de virusi mentali , un propagandist , de OSCAR . Cand a murit Paunescu , am gasit pe undeva urmatoarele vorbe : ” Daca Goebbels l-ar fi avut pe Paunescu , Hitler ar fi castigat razboiul ! „. Moore , este un Paunescu mult perfectionat , ce a dus folosirea mesajului sublimal pe culmi nebanuite si a asigurat permanenta teoriei conspiratiei , nevrand sa profite doar de vremelnicia ei . Intradevar , cu cei dependenti de Injectiile Moore , n-ai cum sa te intelegi . Moore exista si cred ca, ceea ce isi doreste cel mai mult este sa apara un nou Hitler .

 17. dr pepper
  1 March 2011

  Hahaha, Calehari, asta am vrut sa scriu si eu insa nu mi’a placut formularea si am sters.
  ????
  Daniel,

  Lor li se pare “misto”, pentru ca cineva are “curajul” sa spuna “adevarul” ascuns de guvernul american. Sunt genul de oameni care vad un documentar si au impresia ca au descoperit adevarul absolut. Omul unei singure carti a devenit omul unui singur documentar.

  aha! deci te’ai lovit si tu de ei! Ai simtit oboseala de a contraargumenta cu mintile odihnite?

 18. George Daniel
  1 March 2011

  Dr. Pepper,
  Da, evident, cred ca mai toti am trecut prin experiente de genul asta. E foarte greu sa explici cuiva care STIE. E aceeasi situatie ca si cu antisemtii, care stiu ca evreii l-au ucis pe Iisus, ca aisberg ala era evreu, ca anti-americanii care stiu ca Bush a intrat in Irak pentru petrol sau ca Wall Street-ul controleaza finatele lumii (in colaborare cu evreii, normal!). Ei STIU.

 19. dr pepper
  1 March 2011

  Pentru mine va ramane o enigma vesnica cum stiau ei ca sistemul cubanez de sanatate este cu mult superior celui american.
  Probabil ca nu ma ajuta nici intelectu’ sa inteleg de ce se chinuiau cubanezii sa emigreze pe barci in Florida in pofida tuturor pericolelor si nu viceversa.

 20. dr pepper
  1 March 2011

  deja doua mesaje la rand mi’au fost poprite de akismet moore.
  o fi si asta o conspiratie?

 21. dr pepper
  1 March 2011

  o idee care mi’a placut, via PJM:

 22. dr pepper
  1 March 2011

  Michael Moore rallies Wis. pro-union protesters

  The crowd roared in approval as Moore implored demonstrators to keep up their struggle against Republican Gov. Scott Walker’s legislation, saying they’ve galvanized the nation against the wealthy elite and comparing their fight to Egypt’s revolt. He also thanked the 14 state Democratic senators who fled Wisconsin to block a vote on the bill, saying they’ll go down in history books.

  Playing to the hometown crowd, Moore disputed the governor’s claims that Wisconsin was broke, saying the idea was as farfetched as the belief that the Green Bay Packers needed former quarterback Brett Favre to win a Super Bowl. The Packers won the title last month with Favre’s replacement, Aaron Rodgers

  Car’va’sa’zica e vorba de o conspiratie imperialista la mijloc, statul nu e nicidecum impovarat de datorii ci de misculatii pentru a stoarce drepturile muncitorilor lucratorilor la stat.
  Iar multimea il aduleaza.

  si un prim comentariu:

  Republicans are afraid of Michael Moore because he tells the truth. And the best they can come up with he’s fat. What a bunch of losers.

  tipic.

 23. George Daniel
  1 March 2011

  Mooare ar putea plati un procent din datoria statului fara sa-l afecteze prea mult :))

 24. dr pepper
  1 March 2011

  stiri calde:
  Michael Moore Reacts To Wisconsin Union Vote: „This Is War” s’a’ncins tarata in socialisti si comunisti.
  Ar face pereche buna cu jon stewart si celebrul de’acum meeting pentru creierele sanatoase.

 25. citizen x
  1 March 2011

  Salut George,
  cred ca ar fi trebuit sa il mentionezi aici si pe Noam Chomsky care infiereaza cu manie proletara pe cei care isi baga banii in paradisuri fiscale prin Caraibe si care a fost gasit ca are chiar el bani intr-un fond de investitii prin Insulele Cayman. Cand a fost intrebat cum se face ca tocmai el, etc.. a zis ca… „Nu trebuie sa imi cer scuze ca ma gandesc la viitorul copiilor mei”. Ce ipocrit… Adica doar socialistii au dreptul sa se gandesca la viitorul copiilor lor? Ceilalati sunt niste capitalisti imperialisti ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi