FUNDATIA IOAN BARBUS

“Israelul este tinta unui atac condus de guvernul islamist al Turciei”

RL a stat de vorba cu Shlomo Mofaz despre incidentele de la bordul navei Mavi Marmara, soldate cu noua victime. Integral in Romania libera.

România Libera: Ati condus Departamentul antiterorist din cadrul serviciilor de informatii militare ale Israelului. În aceasta calitate, trebuie sa va întreb ce s-a întâmplat la bordul navei Mavi Marmara?

S.M. Orice ati vazut în media nu este tabloul corect si complet al evenimentelor. (…) Israelul a cerut în mai multe rânduri convoiului sa verifice încarcatura umanitara pentru ca se temea sa nu transporte componente care pot fi folosite pentru constructia de rachete. Dar guvernul turc a refuzat aceasta cerere si a preferat provocarea. Daca ati vazut înregistrarile filmate, la bord se aflau oameni înarmati cu cutite, bare de metal si bâte, este clar ca acesti oameni nu erau activisti pacifisti. Erau teroristi. Au mai existat înca cinci nave. Când protestezi pasnic, totul este OK. E legal, deci e OK. Dar când treci la atac, lucrurile se schimba.

Trebuie înteles ca aceste lucruri nu s-au întâmplat pentru a-i ajuta pe palestinieni, ci pentru a lansa aceasta provocare care sa dea prilejul declansarii unor atacuri împotriva Israelului în mass-media. Este un atac condus de guvernul turc condus de domnul (Recep Tayyip) Erdogan si de partidul sau islamist (AKP) în ultimii doi-trei ani. Domnul Erdogan a preluat chestiunea palestiniana si se foloseste de ea pentru a ataca Israelul, pentru a câstiga sustinerea Iranului si a Siriei. Sper, pentru dumneavoastra, pentru europeni, ca Turcia sa nu devina parte a acestei aliante, pentru ca problema palestiniana nu este problema Turciei. Turcia are alte probleme foarte serioase, de exemplu cu imigrantii din Germania si din alte locuri. (…)

RL: Da, dar presupun ca strâng informatii despre IHH? (IHH, organizatie islamista umanitara turca, suspectata de legaturi cu grupari teroriste, a fost una dintre organizatoarele Flotilei Libertatii – n.n.)

S.M. IHH este o noutate pentru Israel. Este o organizatie extremista care sustine Hamas si alte grupari. Dar, chiar si asa, soldatii israelieni nu aveau de unde sa stie ca la bordul acestei nave vor fi atacati, pentru ca, în cazul celorlalte cinci, nu au existat incidente. Israelul trebuie sa ancheteze ce s-a întâmplat acolo, dar nu avea sa stie ca la bordul acelei nave activistii erau organizati.

RL: Pierde Israelul razboiul mediatic si de propaganda contra Hamas?

S.M. Cred ca, în materie de propaganda, am pierdut deja. (…) Nu înteleg, de exemplu, de ce guvernul israelian nu a facut publice înregistrarile video ale operatiunii imediat dupa incident, permitând în acest fel ca toate imaginile si informatiile destinate mass-media sa provina exclusiv de la Hamas si de la cei aflati la bordul navei. Aceasta a fost o mare greseala.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dreapta.net

Dreapta.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian