FUNDATIA IOAN BARBUS

Israelul tânăr la 66 de ani

De mii de ani evreii și-au dorit un stat al lor, o patrie care să le fie scut și temei al identității. Cu 66 de ani în urmă, a fost declarată independența Statului Israel într-un context foarte ostil. Armatele a 5 state arabe erau gata de a-i ucide și a-i arunca în mare pe cei care îndrăzniseră să revendice ceea ce fusese al lor prin jertfă, muncă, dăruire și prin grația divină.

Pe 14 mai 1948 David Ben-Gurion a spus:
„Astfel, noi, membrii adunării Consiliului Poporului, reprezentanții Yishuvului evreiesc și ai Mișcării Sioniste, în ultima zi a Mandatului Britanic asupra Țării lui Israel, și în lumina drepturilor noastre naturale și istorice și pe baza rezoluției ONU, declarăm prin prezenta înfiintarea unui stat evreu în Țara lui Israel, numit Statul Israel.”

Ben-Gurion-reading-the-Declaration-of-Independence

David Ben-Gurion

Ieri evreii au avut Yom Hazikaron – Ziua Comemorării Soldaților Israelieni căzuți și ale Victimelor Terorismului – și și-au plâns pierderile iar astăzi de Yom Ha’atzmaut își celebrează independența. Ceremonia oficială are loc în fiecare an pe Muntele Herzl la Ierusalim iar seara are loc o festivitate cu torțe numită hadlakat masuot, care marchează principalele realizări în toate sferele de activitate.

Deși are rădăcini atât de vechi, statul Israel încânta prin tinerețea și modernitatea sa care are un atât de mare respect pentru tradiții și istorie.

Israelul, deși iubește agricultura care i-a fost ocupație de bază când și-a declarat independența, a devenit într-o perioadă foarte scurtă de timp o țară a inovației și a noilor tehnologii, mari firme mondiale și prin ele noi toți locuitorii Pământului beneficiind de inteligența și ingeniozitatea evreilor.

Cu ocazia zilei Independenței – Yom Ha’atzmaut – urăm numai bine, prosperitate și pace poporului evreu și Statului Israel prieten!

israel_flag_for_march2014

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

6 comentarii

 1. La aniversarea a 66 de ani de la proclamarea Independentei un video extraordinar de la Nefesh B’Nefesh:

  Am Israel Chai!

 2. Bogdan Calehari
  6 mai 2014

  La multi ani, Israel!

 3. Vasiloni Ionel
  6 mai 2014

  Dumnezeu sa binecuvinteze Israelul

 4. Silvapro
  6 mai 2014

  Daniel, ca de obicei you stand with Israel.
  Este remarcabila contributia ta si in grupul „Prietenii Isaelului” care a fost infiintat de ILD!
  A propos, initial eu am intrat pe Facebook pentru a putea participa pe Prietenii Israelului!
  Multumim, cu multa recunostinta!

 5. Recomandam Alianta cu Israelul, un articol exceptional scris de Mihaela Barbus pentru Evenimentul ZIlei:

  http://www.evz.ro/alianta-cu-israelul.html

 6. negru pe negru
  6 mai 2014

  La multi, veseli si fericiti ani, ISRAEL!
  Fie ca Dumnezeu „să-ţi dea ce-ţi doreşte inima şi să-ţi împlinească toate planurile tale! Atunci noi ne vom bucura de biruinţa ta şi vom flutura steagul în Numele Dumnezeului nostru. Domnul să-ţi asculte toate dorinţele tale!” (Psalmul 20:4-5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian