FUNDATIA IOAN BARBUS

It’s Fuckin’ Freedom of Speech!

De 13 ani, Comedy Central a difuzat 199 de episoade din aceasta satira hulita si îndragita în egala masura. Americanul comun Stan Marsh, evreul american cu complexe, îndoieli, dar mai lucid decît toti ceilalti Kyle Broflovski, dar, mai ales, Eric Cartman, americanul ignorant, arogant, egocentric, bigot si totalmente incorect politic au devenit icon-uri ale culturii pop americane si nu numai. Show-ul e vulgar cît cuprinde, jignitor cît se poate, si, pîna nu demult, nu ierta pe nimeni: crestini, evrei, musulmani, republicani, democrati, americani sau europeni, albi sau negri. (…)

Text integral pe blogary.ro

Asta a mers pîna saptamîna trecuta, cînd Parker&Stone s-au gîndit sa faca un dublu episod aniversar, numerele 200-201 în care sa adune toate celebritatile pe care le-au jignit vreodata, de la Tom Cruise, Steven Spielberg si George Lucas pîna la Iisus, Mos Craciun, si… da, profetul Mohamed. Mohamed, a carui reprezentare figurata este stict interzisa de islam, aparuse într-o scurta secventa acum trei ani (sezonul 10) într-o postura relativ pozitiva pentru standardele South Park: un tip stupid cu un turban amuzant si cu niste flacari în mîini, un truc mai degraba lame daca ne gîndim la chestiile pe care le fac azi un David Copperfield sau David Blaine. Cu toate astea, secventa a fost cenzurata. Nici o alta secventa în care erau satirizati Iisus sau Buddha sau alte credinte religioase nu fusesera vreodata cenzurate în South Park. Problema era atunci ca episodul a fost difuzat în timp ce lumea islamica luase foc dupa scandalul caricaturilor aparute în ziarul danez Jyllands Posten, cu efectele cunoscute: Editori prea îndrazneti care au reprodus caricaturile în numele libertatii de expresie au fost concediati cu scuze pentru ofensa adusa islamului, presiuni asupra ziarelor din partea politicienilor, eseuri pline de întelepciune si sensibilitate despre limitele culturale ale libertatii de exprimare.

Celebrate Diversity!

De data asta, Parker&Stone au recurs la un truc si l-au înfatisat pe Mahomed într-un costum de urs. Iata faptele: Parker si Stone realizeaza un show animat în care prezinta un urs de plus animat în spatele caruia pretind ca se ascunde profetul Mahomed al islamului (animat, sI el, presupun, pentru coerenta). Este vorba de o imagine (animata, adica fictiva) care reprezinta o lume complet fictiva (si animata) în care apare imaginea (animata) a unui urs de plus (animat) în care SE SPUNE ca s-ar ascunde o alta imagine a unui personaj religios real. S-ar zice ca Parker sI Stone au sters toate urmele metafizco-estetice ale oricarei interpretari posibile care sa fi jignit islamul. Gresit.

Intra în scena Zach Chesser aka Abu Talhah Al-Amrikee, convertit între timp la islam, care posteaza pe site-ul Revolution.Muslim.com un text în care prezice ca Parker si Stone vor sfîrsi precum Theo van Gogh. (…)

Si, aproape de neconceput, Comedy Central s-a conformat amenintarii-avertisment a lui Zach-Abu si a cenzurat episodul din South Park cu “imaginea-ursului-care-ascunde-imaginea-lui-Mahomed”! Dar baietii nu s-au oprit cu lasitatea si au mers înca si mai departe: Episodul a fost umplut de beep-uri si nu numai acolo unde este vorba de Mahomed. Pentru ca nu se putea evita legatura, Comedy Central a cenzurat si discursul final al lui Kyle, în care NU SE VORBESTE DESPRE MAHOMED CI DESPRE FRICA SI INTIMIDARE. Plin de beep-uri! (…)

Ar mai fi ceva de spus despre ipocrizia si lasitatea mass-media: Am amintit la început ca Zach-Abu locuieste în Fairfax County, Virginia. Pentru cei nefamiliarizati cu zona trebuie sa spun ca acest district, desi se afla în statul Virginia, este situat în inima Americii administrative, în zona metropolitana a Washingtonului, peste Potomac.

Aproape peste drum este Langley, sediul temutei CIA. La nici doi pasi se afla Pentagonul, institutie în care lucreaza 25.000 de oameni pentru apararea Americii, iar la o aruncatura de bat de vreo 35 de km e Quantico, comandamentul fortelor de puscasi marini, oameni de fier – 12.000 de soldati, toti unu si unu genul “UNIT, CORPS, GOD, COUNTRY!” ca în “A few good men” – si unde se mai gaseste si celebrul Laborator FBI (ala din Criminal Minds).

Si în mijlocul, în inima celei mai puternice forte de securitate din cîte au existat vreodata pe Pamînt al carei scop este sa protejeze cea mai libera tara din lume, un pusti de 20 de ani reuseste sa cenzureze PRIN FRICA SI INTIMIDARE un show consacrat libertatii de expresie. Asa ca, în spiritul lui Cartman, îndraznesc sa-i întreb pe Parker si Stone: What the fuck, man? It’s fuckin’ freedom of speech! Da fuck?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

T. Ioanid

T. Ioanid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian