FUNDATIA IOAN BARBUS

Jimmy Carter – purtător de cuvânt al Hamas

America s-a degradat foarte mult dacă fostul preşedinte Jimmy Carter susţine o organizaţie teroristă şi acuză de crime Israelul, care a fost şi rămâne singurul stat democratic din Asia, de la Urali până în India sau Coreea de Sud. Într-o scrisoare publicată în cotidianul american Washington Post, Jimmy Carter face o prezentare trunchiată şi foarte subiectivă a demersurilor sale de pace pe lângă Hamas şi Israel. Începând de la titlu, “An Unnecessary War” se vede încotro bate pledoaria lui Carter. Pentru el, populaţia din Gaza suferă de malnutriţie “la fel ca în cele mai sărace ţări din zona Saharei”, o minciună sfruntată, tipică poate pentru un activist al unei ONG ahtiată de publicitate, nu pentru un fost preşedinte al celei mai puternice şi mai informate naţiuni de pe glob.

Mai mult, se pare că Jimmy Carter înclină să aprobe modul de a gândi al Hamas când repetă motivul lansărilor de rachete către Israel, ca fiind “singura modalitate de a răspunde la încarcerarea lor (a palestinienilor,n.t.) şi pentru a dramatiza nenorocirea umanitară”. Repetând de câteva ori că Israelul nu a vrut să negocieze cu Hamas-ul în cutare sau cutare direcţie, fostul preşedinte ajunge la partea finală a scrisorii în care, descriind foarte pe scurt evenimentele la care a participat la mijlocul lunii decembrie, lasă să se înţeleagă că statul evreiesc este răspunzător pentru declanşarea conflictului.

“Într-o altă vizită în Siria la mijlocul lui decembrie 2008, am făcut un efort pentru a extinde limita acordului în derulare. Era clar că deschiderea trecerilor în Gaza (dinspre Israel, n.t.) era chestiunea cea mai importantă. Reprezentanţi ai Carter Center au vizitat Ierusalimul, s-au întâlnit cu oficiali israelieni şi au întrebat dacă asta era posibil în schimbul unei încetări a lansărilor de rachete. Guvernul israelian a propus neoficial ca să fie reluată aprovizionarea normală într-un procent de 15% dacă mai înainte cu 48 de ore Hamas-ul ar fi oprit focul de rachete. Aste era inacceptabil pentru Hamas şi s-au pornit ostilităţile”.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANSDeci Jimmy Carter şi reprezentanţii fundaţiei sale au pledat în contul Hamas pentru deschiderea de treceri către Israel în schimbul încetării tragerilor de rachete. Propoziţia de la sfârşit, în care se arată că Hamas a refuzat o propunere israeliană nici nu mai are importanţă în contextul general al scrisorii. Critica lui Carter merge şi către preşedintele Bush, prin acel “full support from Washington”.
Partea finală a scrisorii lui Carter descrie noul Armaggedon produs de israelieni în Gaza:
cartershop

“După 12 zile de “lupta”, Forţa de Apărare a Israelului a raportat că mai mult de 1000 de ţinte au fost sub tiruri sau bombardate. În aceast timp, Israelul a respins eforturile internaţionale de a se obţine o încetare a focului, având sprijinul deplin al Washingtonului. Şaptesprezece moschei, Şcoala Internaţională Americană, multe case private şi o parte importantă a infrastructurii acestei mici dar foarte populate zone au fost distruse. Aceste distrugeri cuprind sistemele de aprovizionare cu apă, de electricitate şi cele sanitare. S-au raportat pierderi civile grele de către voluntari medicali curajoşi din multe naţiuni, iar cei mai norocoşi dintre ei operează asupra răniţilor la lumina generatoarelor diesel”.

jimmy-carter

Acum câteva luni, Jimmy Carter s-a referit la Hamas ca fiind o “mişcare de eliberare naţională”, s-a îmbrăţişat cu unul din liderii săi şi s-a lăsat îmbrobodit de numeroşii interlocutori din organizaţia islamistă. Prin toate aceste activităţi şi luări de poziţie, Jimmy Carter a mai cules câteva aplauze, dar şi un loc mai în faţă în categoria “idiotilor utili” islamului radical.
carter_hamas

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

38 de comentarii

 1. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  Carter este ca si Iliescu nostru un om care se hraneste din aplauze.Alt „edec”care patineaza pe o gheata f.f.subtire./Zona e asa de fierbinte ca frige si el umbla cu torta ziua sa gaseasca butoaiele cu pulbere neobservand ca acolo e mai ieftina praful de pusca si dinamita vrac.Sau poate vrea sa intre mai devreme cu picioarele inainte in istorie.Israelul nu este numai tara ca atare ci toti conationalii indiferent de cetatenie.A facut cineva un recensamant al natiilor pe glob indiferent de domiciliu sau cetatenie?Si noi romanii avem peste 30 de milioane multi nu mai recunosc,altii avand alte etnii ar reveni in Romania daca nivelul de trai ar fi echivalent cu cel din europa de vest.DDD

 2. costin
  9 ianuarie 2009

  DDD,

  Asa e, asemanarea cu Iliescu este intr-un fel adevarata. Amandoi niste batrinei care traiesc in lumile lor rupte de realitate. Dar Carter imi pare parca mai senil. Iliescu e o lichea dar Carter spune niste enormitati de ma intreb daca e in toate mintile

 3. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  COSTIN Carter a mancat prea multa carne de vita stii ca in USA primesti friptura dupa importanta: 1Carne de pui 2.carne de purceal 3.Carne de vita.De aici si boala vacii nebune mai frecventa la ei.Au si loc unde sa o ia re aratura>Iliescu e mai periculos ca o cobra regala.Era un sarpe veninos Trei pasi! DDD

 4. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  La ei e pe dos Carnea de vita e pentru cei importanti.Biftec Gratar.Halca de 500 1.000 g ca si in Argentina.DDD

 5. dr. jones
  9 ianuarie 2009

  nu prea inteleg ce zice DDD:

  COSTIN Carter a mancat prea multa carne de vita stii ca in USA primesti friptura dupa importanta: 1Carne de pui 2.carne de purceal 3.Carne de vita.De aici si boala vacii nebune mai frecventa la ei.Au si loc unde sa o ia re aratura>Iliescu e mai periculos ca o cobra regala.Era un sarpe veninos Trei pasi! DDD

  scrie codificat?

 6. costin
  9 ianuarie 2009

  nu stiu, banuiesc ????

 7. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  Costin zice:..”Carter mi se pare mai senil”..”zice niste enormitati..ma intreb daca e in toate mintile..”La care am comentat ca in SUA este la mare cinste consumul unor cantitati mari de carne de vita.Cum in UK siUSA s-a descoperit sindromul vacii nebune care se transmite la om ca maladia Alzheimer boala de carte a suferit si presedintele Regan.Prin analogie am sugerat ca poate e si el e atins de aceasta maladie.DDD

 8. Theo-Phyl
  9 ianuarie 2009

  Carter este intruchiparea zicalei romanesti „prost sa fi noroc sa ai”. Din fericire tot romanii au si alt proverb care spune ca „ulciorul spart nu merge de multe ori la apa”.

  Aceste doua zicale romanesti intruchipeaza perfect presedentia lui Jimmy Carter. Ales dupa perioada de zbucium social de dupa presedentia lui Nixon. Contra candidatul lui Ford (om decent, de altfel) a pierdut alegerile pentru ca a fost asociat din punct de vedere politic cu administratia Nixon.

  „Calarind” pe valul de „reinoire” morala a Americei a reusit sa optina 50.1% din votul popular. Fundamentalist crestin cu tenta liberala (in america liberal = stangist, or social-democrat)a reusit sa castige alegerile din 77.

  Norocul nu la parasit pe Carter (nu inca), dupa un interview televizat al Barbarei Walters cu Saadat-Egipt si Begin-Israel (poveste frumoasa) cei doi au hotarat sa faca pace. Au facut-o, bineinteles sub auspiciile (aproape involuntare) a lui Carter. Happy End , toata lumea primeste un Nobel pt. pace, inclusiv norocosul-involuntar Dl. Carter. Din aceasta clipa norocosul-involuntar a dezvoltat o noua cariera cea de “porumbel al pacii”.

  Din fericire Regan a reusit sa-i curme cariera de presedinte al Americei in 1980, cand Regan a primit 91% din votul electoral al Americei. Hai sa vedem de ce:

  1. Presedintele Carter a reusit sa aduca America foarte aproape de faliment pe timp de pace. Pt. prima oara in istoria american inflatia dolarului a fost de peste doua cifre (double digit).

  2. Nicodata America nu si-a tradat un aliat cum a facut-o Carter fata de Sahul Iranului, aducand Islamul radical a lui Homeni in Orientul Mijlociu.
  3. Carter este primul presedinte american, care a acceptat sa negocieze (fara succes) cu Iran, eliberare ostatecilor americani (52 la numar) care au fost luati prizonier pe teritoriul ambasadei Americei (teritoriul American) in Teheran. Cand a hotarat sa-i elibereze cu forta , operatia a fost dezastroasa cu zeci de militari morti pe teritoriul Iranului.

  4. Carter este (fara voie, sau fara intentie) finantatorul sau daca vreti unul din intemeietorii miscari Talibane in Afganistan (40 mil – 1978 USD Operation Cyclone)

  5. Dl Carter ocupa locul 30 din 36 de locuri posibile imn clasamentul presedintilor america. Dupa parerea mea el este cel mai incompetent presedinte in secolul 20. Dl. Zbigniew Brzezinski, este pe departe cel mai incompetent consilier din istoria Americana (0 succese).

  Avand in vedere aceasta biografie, nu cred ca cineva trebuie sa-l ia in serios pe Dl. Carter, nici macar domniile voastre. Pt . referinte bibligrafice, va puteti adresa gazdei blogului si ele vor fi puse la dispozitie.

 9. Panseluta
  9 ianuarie 2009

  costin:

  Carter nu e senil (ce-ti veni cu o judecata asa de facil mistocara?)
  Politica sa anti-Israel e veche. Presedintia sa a fost dezastruoasa din multe puncte de vedere, care mai toate au avut de-a face cu lumea totalitara musulmana si sovietica: criza ostaticilor din Teheran, incercarea falita de-ai elibera, criza carburantilor care a urmat si pe care americanii si-o amintesc acut, cam cum ne amintim noi iernile ceausiste fara caldura, invazia sovieticilor in Afghanistan, si, in timp, esecul acordului de la Camp David.
  Tipul e aproape universal dispretuit de alegatorul american mijlociu.
  Din punctul meu de vedere, si in politica interna n-a facut decit rau, printre altele infiintind sinistrul Ministerul Educatiei, o oroare de birocratie si indoctrinare de stinga, un fief al sindicatelor socialiste ale profilor/invatatorilor care dicteaza ce se preda in scolile publice.

  Mie mi-e clar ca omul a gasit un tap ispasitor pentru esecurile sale politice, Israelul. Un tap ispasitor asa de la indemina si vechi de cind lumea, mai ales cind esti vindut ideii ca lumea a treia e a priori exploatata si nevinovata, si, mai important, nu-ti poti construi pedestalul in posteritate de caritate si magnanimitate fata de acesti oprimati fara bani in punga Centrului Carter, care-i fundeaza lui Jimmy Boy excursiile si discursurile:

  http://www.cartercenter.org/ne…..ports.html

  Nu pot deschide rapoartele financiare ale Centrului de la mine de acasa, dar sunt interesante. Merita cercetate, ca sa vedeti de unde vin contributiile.

 10. Israelianca
  9 ianuarie 2009

  Bune observatii, Theo. Mai mult decit atit, tot din dorinta de a discuta cu toata lumea, Carter ar fi vrut la un moment dat sa amestece si rusii in negocierile dintre Begin si Sadat. Sadat a fost cel care s-a impotrivit, fiind si el satul de rusi.

 11. dr. jones
  9 ianuarie 2009

  30? Asa de sus e Carter?
  Panseluta site! Carter a banat extragerile de petrol din Statele UNite – provocand cea mai adanca criza petroliera.
  Iar de aici – rezultatele sunt multe: o gramada de bani ajung anual in buzunarul unor guverne dicatatoriale. A dat apa la moara anarhistilor leftisti care s-au intrecut in a prezice sfarsitul civilizatiei si a capitalismului – vestita teorie „peak oil” ( din cauza capitalismului, evident) – apropos, aveam si noi un anarhist pe aici, a fugit in Grecia?
  Ford a pierdut mult la imagine cand l-a gratiat pe Nixon – care Nixon, cu toate ca a sfarsit razboiul din vietnam si s-a apropiat periculos de mult de CHina – a fost criticat in termeni foarte duri de presa.
  Ce sa mai zic de Reagan – pentru mine cel mai bun presedinte al Statelor Unite – care a primit acelasi tratament din partea presei.

 12. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  Nu sunt analist politic nici vorbitor de limba engleza.Din informatiile mele totusi dupa demisia rusinoasa a lui Nixon dupa ani de zile au fost voci care au cerut reabilitarea lui Nixon datorita unor realizari importante.De apropierea cu China stiu la vremea respectiva ca a fost apreciata ca o inclinare a balantei in favoarea Americii,raporturile cu URSS fiind tensionate.Urmarea a fost ca URSS in aceste conditii a cautat cai de reapropiere de SUA.Despre presedintia Dl.Carter stiu ca a afirmat ca a luat lectii de politica externa de la Ceausescu.In acest context au fost degeaba Ceausescu avand o notorietate pozitiva in fata Israelului si ca un factor de bune relatii intre tarile orientului mijlociu.DDD

 13. dr jones
  9 ianuarie 2009

  Apropos de Jimmy Carter am descoperit pe netflix un documentar: http://www.sonyclassics.com/ji…..romplains/ de fapt asa am crezut eu ca e documentar. un gen de film-documentar cum obisnuia Ceausescu sa faca cand venea vorba de maretele realizari.
  Ma asteptam sa vad un documentar despre administratia Carter si cand colo am vazut o reclama mascata a lansaraii ” best seller” -ului Palestine: Peace not Apartheid o carte pe care toata lumea o caracterizeaza ca o one-side story mai putin domnia sa.
  Apoi un editorial al lui Dershowitz:

  The World According to Jimmy Carter
  http://www.huffingtonpost.com/…..34702.html

  Carter emphasizes that „Christian and Muslim Arabs had continued to live in this same land since Roman times,” but he ignores the fact that Jews have lived in Hebron, Tzfat, Jerusalem, and other cities for even longer. Nor does he discuss the expulsion of hundreds of thousands of Jews from Arab countries since 1948.
  • Carter repeatedly claims that the Palestinians have long supported a two-state solution and the Israelis have always opposed it. Yet he makes no mention of the fact that in 1938 the Peel Commission proposed a two-state solution with Israel receiving a mere sliver of its ancient homeland and the Palestinians receiving the bulk of the land. The Jews accepted and the Palestinians rejected this proposal, because Arab leaders cared more about there being no Jewish state on Muslim holy land than about having a Palestinian state of their own.

  • He barely mentions Israel’s acceptance, and the Palestinian rejection, of the U.N.’s division of the mandate in 1948.

  • He claims that in 1967 Israel launched a preemptive attack against Jordan. The fact is that Jordan attacked Israel first, Israel tried desperately to persuade Jordan to remain out of the war, and Israel counterattacked after the Jordanian army surrounded Jerusalem, firing missiles into the center of the city. Only then did Israel capture the West Bank, which it was willing to return in exchange for peace and recognition from Jordan.

  • Carter repeatedly mentions Security Council Resolution 242, which called for return of captured territories in exchange for peace, recognition and secure boundaries, but he ignores the fact that Israel accepted and all the Arab nations and the Palestinians rejected this resolution. The Arabs met in Khartum and issued their three famous „no’s”: „No peace, no recognition, no negotiation” but you wouldn’t know that from reading the history according to Carter.

  • Carter faults Israel for its „air strike that destroyed an Iraqi nuclear reactor” without mentioning that Iraq had threatened to attack Israel with nuclear weapons if they succeeded in building a bomb.

  • Carter faults Israel for its administration of Christian and Muslim religious sites, when in fact Israel is scrupulous about ensuring every religion the right to worship as they please–consistant, of course, with security needs. He fails to mention that between 1948 and 1967, when Jordan occupied the West Bank and East Jerusalem, the Hashemites destroyed and desecrated Jewish religious sites and prevented Jews from praying at the Western Wall. He also never mentions Egypt’s brutal occupation of Gaza between 1949 and 1967.

  • Carter blames Israel, and exonerates Arafat, for the Palestinian refusal to accept statehood on 95% of the West Bank and all of Gaza pursuant to the Clinton-Barak offers of Camp David and Taba in 2000-2001. He accepts the Palestinian revisionist history, rejects the eye-witness accounts of President Clinton and Dennis Ross and ignores Saudi Prince Bandar’s accusation that Arafat’s rejection of the proposal was „a crime” and that Arafat’s account „was not truthful”–except, apparently, to Carter. The fact that Carter chooses to believe Yasir Arafat over Bill Clinton speaks volumes.

  • Carter’s description of the recent Lebanon war is misleading. He begins by asserting that Hezbollah captured two Israeli soldiers. „Captured” suggest a military apprehension subject to the usual prisoner of war status. The soldiers were kidnapped, and have not been heard from–not even a sign of life. The rocket attacks that preceded Israel’s invasion are largely ignored, as is the fact that Hezbollah fired its rockets from civilian population centers.

  • Carter gives virtually no credit to Israel’s superb legal system, falsely asserting (without any citation) that „confessions extracted through torture are admissible in Israeli courts,” that prisoners are „executed” and that the „accusers” act „as judges.” Even Israel’s most severe critics acknowledge the fairness of the Israeli Supreme Court, but not Carter.

  • Carter even blames Israel for the „exodus of Christians from the Holy Land,” totally ignoring the Islamization of the area by Hamas and the comparable exodus of Christian Arabs from Lebanon as a result of the increasing influence of Hezbollah and the repeated assassination of Christian leaders by Syria.

  • Carter also blames every American administration but his own for the Mideast stalemate with particular emphasis on „a submissive White House and U.S. Congress in recent years.” He employs hyperbole and overstatement when he says that „dialogue on controversial issues is a privilege to be extended only as a reward for subservient behavior and withheld from those who reject U.S. demands.” He confuses terrorist states, such as Iran and Syria to which we do not extend dialogue, with states with whom we strongly disagree, such as France and China, with whom we have constant dialogue.

  apoi mai este si Dr. Kenneth W. Stein care a demisionat din fundatia centrului Carter:

  The following is the text of a letter sent Dec. 7 by Dr. Kenneth W. Stein to FOXNews.com:

  This note is to inform you that yesterday, I sent letters to President Carter, Emory University President Jim Wagner and Dr. John Hardman, Executive Director of the Carter Center resigning my position, effective immediately, as Middle East Fellow of the Carter Center of Emory University.

  This ends my 23 year association with an institution that in some small way I helped develop and shape.

  si o mica analiza a d-lui Stein:

  My Problem with Jimmy Carter’s Book

  http://www.meforum.org/article/1633


  While Carter is a regular guest lecturer in my classes, I last sat down with him for a substantive talk in June 2002. At that meeting, I showed Carter a map of Israeli settlements in the West Bank and Gaza, emphasized the protective aspect of the separation fence that was then being constructed, and suggested that the ensuing division might contribute to the achievement of a two-state solution, something we both sought. Carter viewed the fence as proof that the Israeli government sought to wall in the Palestinians. Several days after our meeting, he wrote an op-ed condemning the U.S. government’s alignment with Israel and Washington’s unwillingness to pursue talks with Palestinian leaders.[3] His commentary came against the backdrop of White House demands to make engagement conditional upon a Palestinian cessation of terrorism.[4]

  Carter sees the Israeli-Palestinian conflict as the root of both U.S. unpopularity in the region and the wider problem of Middle East instability. Once the historic injustice done to the Palestinians is resolved, he believes, other issues plaguing U.S. foreign policy will dissipate, if not disappear.

  Carter believes the conflict’s resolution to be simple: After the Israeli government agrees in principle to withdraw fully from the West Bank, a dedicated negotiator like himself can usher in an independent, peaceful Palestinian state. That this has not happened is, in Carter’s view, primarily due to the legacy of late Israeli prime minister Menachem Begin, not the fault of poor Palestinian decision-making or the Palestinian embrace of terrorism. The intransigence of Begin and his successors, Carter believes, was compounded by a failure of U.S. political leaders to pressure the Israeli government to correct its policy. Washington’s failure to lead, he believes, is heavily due to the failure of American supporters of Israel to criticize the Jewish state.

  Carter believes that if the U.S. government reduces or stops its support for Israel, then the Jewish state will be weakened and become more malleable in negotiations. His underlying logic is based upon an imperial rationality that assumes Washington to have the answer to myriad issues besetting Middle Eastern societies. This plays into the notion in Arab societies that the cause of their problems lies with Western powers and other outsiders. Palestine: Peace Not Apartheid will feed that belief.

  In the book, Carter does not mention the counterproductive judgments made by Palestinian leaders or their embrace of terrorism over the last many years. While nineteenth- and twentieth-century European, Ottoman, Arab, and Zionist leaders all sought at various times to stifle Palestinian self-determination, the claim that the establishment of a Palestinian state rests only in the hands of Jerusalem and Washington is rubbish. By adopting so completely the Palestinian historical narrative, Carter may hamper diplomatic efforts enshrined in the „Road Map” and elsewhere that attempt to compel the Palestinian leadership to accept accountability for its actions. In pursuing this path, Carter violates the advice he gave eighty Palestinian business, religious, and political leaders on March 16, 1983, when, speaking to a gathering at the U.S. consulate in Jerusalem, he said, „Unless you take your own destiny into your own hands and stop relying on others,” you will not have a state.[7]

  Carter’s distrust of the U.S. Jewish community and other supporters of Israel runs deep. According to former national security advisor Zbigniew Brzezinski, „Carter’s feelings on Israel were always ambivalent. On the one hand, he felt Israel was being intransigent; on the other, he genuinely had an attachment to the country as the ‘land of the Bible.’”[8]

  In a 1991 research interview with Carter for my book Heroic Diplomacy: Sadat, Kissinger, Carter, Begin and the Quest for Arab-Israeli Peace,[9] Carter recollected that:

  [Vice president] Fritz Mondale was much more deeply immersed in the Jewish organization leadership than I was. That was an alien world to me. They [American Jews] didn’t support me during the presidential campaign [that] had been predicated greatly upon Jewish money … Almost all of them were supportive of Scoop Jackson—Scoop Jackson was their spokesman … their hero. So I was looked upon as an alien challenger to their own candidate. You know, I don’t mean unanimously but … overwhelmingly. So I didn’t feel obligated to them or to labor unions and so forth. Fritz … was committed to Israel … It was an act just like breathing to him—it wasn’t like breathing to me. So I was willing to break the shell more than he was.[10]

  The gap between many American Jews and Carter grew during his presidency as Carter increased pressure on Jerusalem. In the 1980 general election, Carter received a lower proportion of Jewish votes than any Democratic presidential candidate since 1920.

 14. dr jones
  9 ianuarie 2009

  @ DDD: Costin zice:..”Carter mi se pare mai senil”..”zice niste enormitati..ma intreb daca e in toate mintile..”La care am comentat ca in SUA este la mare cinste consumul unor cantitati mari de carne de vita.Cum in UK siUSA s-a descoperit sindromul vacii nebune care se transmite la om ca maladia Alzheimer boala de carte a suferit si presedintele Regan.Prin analogie am sugerat ca poate e si el e atins de aceasta maladie.DDD

  asta imi aduce aminte de nebunia ce a avut loc in Romania vis-avis de gripa aviara.
  imi povestea mama ca i-a soptit conspirationist un taximetrist cum ca gripa aviara a fost inoculata in Romania sa isi poata vinde americanii pulpele.

 15. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  Personal nu am fost lamurit de adevar.Au fost contestatii de la fermieri carora li s-a asanat intregul efectiv ca nu s-a probat la laboratorul din UK existenta bolii pe probele luate din halele de crestere.Aparitia era la distante mari pe arii restranse si nu urma un traseu de zbor sa zicem al pasarilor salbatice ce faceau pasaj pe romania.A fost si un scandal legat de acordarea licentei fara licitatie cuiva care avea brevetul. Adevarat cu cele mai bune rezultate de eradicare in focar pe virusul specific.Alt scandal cu firme subcontractoare care nu ar fi respectat dozajul.Una peste alta pagubele in efective au fost minore ca in alte tari.De la privatizarea serviciilor veterinare boli aproape eradicate au recidivat intr-un numar mare de cazuri.De ex.la trichineloza se constatau 3-5 cazuri pe tara cu sanctiuni drastice si azi apar stiri cu zeci sute da cazuri de imbolnaviri la om urmare a participarii la mese festive.Tot raul spre bine ca dezinfectiile au stopat si alte boli la pasari care faceau ravagii.Si terenul agricol se lasa nelucrat un an sau este cultivat cu o planta cu productie mare de masa verde la ha. si se baga sub brazda realizand fertilizarea verde si intreruperea ciclurilor pentru daunatori.Deja seamana cu un colocviu dar adaug ca civilizatia maiasa si inca foloseau culturi intercalate a caror daunatori erau dusmani naturali,Asta poate fi o lectie pentru azi eliminand in mare parte pesticidele reclamate in alimentatia moderna si in calitatea apei care este poluata cu nitrati si nitriti, urmare a folosirii excesive a ajuns in panza freatica.DDD

 16. Panseluta
  9 ianuarie 2009

  dr jones:

  Multzam de raspuns. Abia acum l-am vazut.
  Dershowitz e un fenomen interesant, cu o ureche de tinichea in privinta stingii americane dar pitch-perfect in privinta Israelului:

  Dezbaterile sale cu Chomsky sunt epopeice (marturissec un deliciu intelectual indiferent de optiunea mea personala):

  http://www.democracynow.org/20…..rshowitz_a

  http://www.campus-watch.org/article/id/3532

  In final, ce conteaza pentru mine dincolo de argumentele ambelor parti sunt faptele de la fata locului din ziua de azi, ianuarie 18, 2009, in care Hamasul, desi i s-a oferit o „hudna”, continua sa traga rachete in Israel. Asta confirma, daca mai era nevoie, Statutul de infiintare a Hamas: Palestinienii nu vor pace, si nu vor un stat al lor; vor moartea Israelului si a evreilor.
  Toata chestia cu „land for peace” e o abureala(imi place imens noutatea asta de vocabular romanesc!).

 17. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  Pentru sefii hamas razboiul este sursa cea mai mare de venituri,putere si respect bazat pe teroare.Pacea este pentru ei inceputul sfarsitului.Situatia este similara cu a propagandistilor de rang inalt( platiti)comunisti care din 22 decembrie 89 au pierdut „obiectul” muncii influienta devenind niste ” neica’nimeni.DDD

 18. Panseluta
  9 ianuarie 2009

  Danut:

  „Situatia este similara cu a propagandistilor de rang inalt( platiti)comunisti care din 22 decembrie 89 au pierdut “obiectul” muncii influienta devenind niste ” neica’nimeni.”

  Traiesti in Romania?? E aiurea ce spui.

 19. Imperialistu'
  9 ianuarie 2009

  Danut, fostii au facut avere dupa 89.

 20. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @ Imperialistu:Brucan „profetul din damaroaia” care a estimat la 20 de ani ratacirile romanilor pana vor iesi la liman(50% din cei 40 de ani petrecuti de fii lui Israel in desert)a recunoscut impreuna cu Barladeanu ca EI conosteau mersul trenului(istoric) si de aceea au fost de la inceput in capul mesei.Cine avea „chiag”sa porneasca o afacere,cine avea aces la conturi secrete ale securitatii,cine avea adresele de la case de comert cu care se faceau afaceri pe langa lege sau afaceri cu arme , materii prime strategice? Cine avea acces la valuta.Cand romanii imbatati de aerul tare al libertatii umblau buiaci si bezmetici prin tara sau in strainatate „structurile” privatizate cu voie de la bec cunoscand modul de sabotare a unei economii puneau mana pe punctele strategice.Cine putea sa mearga la guvern sa schimbe leii tramvai ceausisti cu valuta forte cu un raport preferential scandalos de 5lei/dolar? In presa a rasuflat ca grupul Tariceanu,Patriciu,Dan Voiculescu.Noi care lucram si dumineca si plateam la pret de specula la pret si din restaurant nu puteam acumula si intra cu ei in afaceri cartile fiind facute.Cei maturi care am iesit in strada nebuni dupa libertate pentru viitorul copiilor cu riscul vietii nu ne-am gandit o clipa la beneficii personale si merite.Nici un patriot,roman adevarat nu a cerut certificat sau alte avantaje.Cand am inteles tragicomedia lovilutiei si legitimarea calailor era deja prea tarziu.Cei tineri din anturajul „lor”au plecat fiindca au inteles .Noi cu familii si copii am ramas la poarta marilor furtuni si imperii sa ne continuam destinul milenar de ginta latina(Montpellier/V.Alecsandri/La ginta, ginta e latina PrI)intr-o mare slava continuand sa fim locuitorii spatiului daco-romano-pontic alaturi de sciti si Tristele lui P.Ovidius Nasso.DDD

 21. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @Panseluta: poate nu intelegi o comparatie poate fortata.Sensul e ca pe langa cele stiute ca vor desfiintarea statului si trecerea in neant a poporului israelian pentru care noi ori cat de intelegatori am fi, nu putem retrai nenorocirile la fel cum nu poti povesti vizita intr-o tara straina ca cel care a vizitat-o si a si trait o perioada efectiv acolo.Am spus ca nu vor renunta la putere si la „obiectul muncii lor”.E adevarat ca nici unii nici altii nu au murit sau mor de foame dar sentimentul puterii de semizei cand se jucau cu viata si destinele oamenilor cand la fel ca alti descreierati un gest un cuvant insemna viata sau moartea cuiva nu se compara cu simpla posesie a unei averi.Ca este un scenariu se vede si din faptul ca s-au retrocedat Romilor aurul confiscat,FMI-stilor banii pierduti la niste fonduri cu grad mare de risc,cca 7000 de EU pt cei cu bani depusi pentru o dacie toti din 80-89 sau dupa.Dar fondul proprietatea care ar aduce valuta pe piata bancara romaneasca asteptati de 20 de ani ca urmare a ilegalitatilor din anii 48-53 se amana sine die; batrani de peste 85 de ani agatandu-se de speranta ca macar trecerea in lumina sa nu fie pangarita de datorii lasate urmasilor.Este adevarat ca este imposibil sa faci comparatii cu una din cele mai negre pagini din istoria umanitatii cu nistre constrangeri de libertati sau uzufructul unei mosteniri.Dar! Ramane un dar si in zona de influienta a sovieticilor se estimeaza la peste 45 de milioane de victime dupa 45.DDD

 22. Panseluta
  9 ianuarie 2009

  Danut,

  Poate eu nu te inteleg.
  Problema e: te intelegi tu pe tine insuti?

 23. Imperialistu'
  9 ianuarie 2009

  Acum cred ca am inteles ce a vrut sa spuna si tind sa fiu de acord cu el. Intr-un anume sens, au devenit niste neica nimeni; nu mai au aceeasi faima care raspandea teroare pe vremuri – nu mai sunt „semizei”, cum bine spune Danut. Totusi, teroarea clasica a fost inlocuita de bani si acestia aduc putere, iar puterea poate speria la randul ei. Cine are curajul sa se puna cu Patriciu sau cu Voiculescu? Desigur, aceasta forma de putere este mai putin convingatoare ca pe vremuri, cand la mizeul noptii oprea o duba neagra, coborau din masina, te luau din pat si dus erai; nici nu seamana cu tipul de mafie intalnit la slavi.

 24. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @ Imperialistu! Excelent!” Politica Nacht und nebel”Noapte si ceata,(nu stiu lb.germana redau din memorie care mai joaca feste dupa AVC) era de sorginte stalinista.Atat CECA,NKDV,si securitatea romana arestau noaptea fara nici o formalitate ,persoana disparea ani in sir ,lasand familia fara stiri.Efectul psihic era de teroare.Nu stiai la ce sa te astepti.La noi arestari in familie?daca disparutul era in viata sau nu ?condamnat sau nu?Religia crestin ortodoxa cerea inhumarea sau macar pomenirile rituale etc.Multi detinuti politici au primit dreptul la o carte postala la 4 5 ani de la arestare etc.Pedepsele,arestarile se faceau pe simple denunturi sau ca un superior securist pusese ochii pe casa dorita si proprietarul intra in moara abuzurilor.Nu descoperim noi america sau facem dezvaluiri socante dar cum tineretul cu internetul a devenit nepasator este necesar ca macar la anumite evenimente sa revenim asupra regimurilor dictatoriale care tot teroriste sunt in final.Cunosc caz de securist care se instaleaza intr-o vila de zona 0 si azi este tot acolo fiind mai propietar ca proprietarul, restul de 50%fiind in grija protocolului de stat este in ruina,De multe ori te intrebi daca traiesti in realitate sau in lumea virtuala.DDD

 25. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @ Panseluta:- Multumesc de grija Dvs si de intrebare. Raspunsul e DA. Poate asa cum au stabilit doamnele barbatii fiind de pe planeta Marte si dumnealor de pe planeta Venus e posibil sa existe si neintelegeri.Daca Genii nu au inteles femeile este de asteptat de multe ori si barbatii sa nu se faca intelesi bineinteles numai si numai din vina lor a barbatilor.Cu consideratie.DDD

 26. Panseluta
  9 ianuarie 2009

  DDD:

  Te-am intels si eu acum, cam pe jumatate, si-ti dau dreptate. Oricum, mi-ai descretit fruntea in noaptea asta tembela din America, unde miine se va cobori stii tu cine.

 27. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @ Panseluta: O victorie a la Pirus! DDD

 28. Panseluta
  9 ianuarie 2009

  Danut:
  mi-ai aratat fatete ale comunismului din Romania pe care nu le stiam. jos palaria si las-o mai moale cu pirus/virus.

 29. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @Panseluta:Daca educatia mea a constat in frecventarea unei scoli elementare Veronica Micle pe langa plopii fara sot, liceul National Nr,1 este cel mai vechi si primul liceu din romania infiintat in IASI langa Academia Mihaileana.(mama n.1921 a frecventat liceul Notre Dame in lb.francez din Iasi ,are 88 de ani)Facultatea e specializare profesionala ,studiile postuniversitare merg pe o nisa si mai stramta.Noi si cei din generatia mea 1948/47 am absolvit la fara frecventa „cursurile „luiAl.Dumas tatal adica autoeducatia plus cei 7 ani de acasa/eu nu am decat 6 find un copil superactiv o oboseam pe mama si am inceput scoala la 6 ani..Azi e o regula!Am inceput perifrazic sa intelegi ca nici o data nu mi-am permis sa jignesc sau sa persiflez(azi a revenit la moda datorita unui grup umoristic f,f.bun Divertis)o doamna/domnisoara.Mai mult am o maxima proprie :decat o femeia dusman mai bine zece barbati.De aici si apropoul cu Geniile care s-au recunoscut invinsi in descifrarea tainelor feminine.Si e bine ca Dzeu asa a lasat.Femeia vesnic misterioasa.Sau cum explica o doamna cu o experienta mare de viata din romanul Valea Lunei de J.London :femeia trebuie sa fie ca o ceapa>mereu cade o foaie ramane alta, ea nu se dezvaluie cu totul niciodata ! Din memorie ! In antichitate au fost printre alti generali doi ghinionisti: G.Varus care a pierdut in Galia intr-un razboi azi zicem de gherila o mare parte din legiuni.De aici si expresia ..”Varus,Varus Da-mi ostile inapoi”..Pentru recuperarea emblemelor,steagurilor Cezar a dus un razboi nimicitor in Galia recucerind insemnele legiunilor decimate.De aici si opera De bello Galico! G,Pirus: Un alt general care a castigat o batalie dar a pierdut aproape toata armata.Deci o victori a la Pirus echivaleaza cu jumatate de infrangere.Nu folosesc cuvine in propozitie cu doua intelesuri sau jocuri de cuvinte pirus/virus sa zicem.Pirus/virus..?!Dupa cum spuneam si barbatii se fac greu intelesi.Poate datorita zodiei duble „Pesti”sau a laturii femenine din subconstientul barbatilor.Sper ca nu am divagat prea mult sau sa las loc la neantelegeri.Doresc in continuare sa ramanem cum spunea Israelianca prieteni si sa continuam sa ne tutuim fara ca eu sa fiu Dne fereste nepoliticos.Un proverb spaniol : Sa nu atingi/lovesti o femeie nici cu o floare(fizic)Cu stima si prietenie Daniel.Ps.Poate am pierdut mult datorita lipsei de conversatie de peste 8 ani datorita unui AVC cu recluziune asumata la domiciliu.DDD

 30. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  PS:Wikipedia: a) Vivtorie a la Pirus-Victorie obtinuta cu un cost uras pentru invingator.Regele Pirus al Epirului care i-a invins pe romani. b)Disputate la Heracleea si Ausculum 279 i.h.lupte intre Pirus si romanu ramase in istorie,DDD

 31. Francesco
  9 ianuarie 2009

  Danut, Panseluta stie ce este o victorie a la Pirus, voia doar sa detensioneze un pic atmosfera. Sunt convins ca mai ai multe sa ne spui.

 32. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @ Francesco: Am sa raspund cu un banc care cumva este replica situatiei de aici: Un ovrei prin sec 19 vanzator ambulant prin satele moldovene ,arhicunoscut, aducand si marfuri comandate pentru ocazii ,intra in curte la badea Gheorghe si striga: Badi Ghiorgi iesi afara.Deodata din spatele casei iese cu flacari in ochi o javra cu coada batuta in cormuti destul de costeliva naparlit pe jumatate, latrand disperat la negustor.Batranul negustor trecut prin multe nu se sperie si striga: Bade Ghiorghi iesi afara ca ma musca haita.Badea Gheorghe iesind din casa: Domnul Herscovici lasa bre intra in casa ,nu stii proverbul canili care lastra nu musca? H: Proverbul asta este si lanoi la ovrei dar nu stiu daca stie si Grivei.Nu ma indoiesc ca Panseluta stia de regele Pirus dar se gandea poate ca nu stia Grivei/Danut si virus.Idem :pentru descretit fruntile mai ales dupa descalecatul stiti voi cui,DDD

 33. Imperialistu'
  9 ianuarie 2009

  ???? Un clasic. Simpatic, Dane. ????

 34. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @ Imperialistu: TODA PABA ! DDD

 35. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  TODA RABA !

 36. Francesco
  9 ianuarie 2009

  N-am inteles Danut, ce inseamna Toda Raba asta?

 37. Imperialistu'
  9 ianuarie 2009

  Se pare ca inseamna multumesc. ????

 38. Danut D Deleanu
  9 ianuarie 2009

  @ Francesco: TODA RABA = Multumesc mult! Aici am invatat si eu.DDD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian