Pe data de 22 aprilie 2009 canalul american de ştiri ABC dădea o ştire în exclusivitate: o bandă video (din 2004) îl implica pe şeicul Issa bin Zayed al-Nahayan într-un caz de tortură asupra unui comerciant afgan. Ajutat de câţiva gealaţi în uniformă sau în civil, Issa bin-Zaied, membru al familiei conducătoare a Emiratelor Arabe Unite, l-a supus pe afgan la o bătaie cu bâte şi bare de fier, l-a călcat cu un SUV, i-a băgat nisip în gură etc.
Banda video a fost pusă la dispoziţia postului ABC de fraţii Ghassan şi Bassam Nabulsi, foşti asociaţi în afaceri ai şeicului, cetăţeni americani de origine libaneză cu reşedinţa în Houston, Texas. Bassam Nabulsi a spus că deţine peste două ore de înregistrări video care îl implică pe Issa bin Zayed. Filmul a fost scos pe ascuns din Emirate de către fraţii Nabulsi cu ajutorul unui amic, iar Bassam Nabulsi l-a dat în judecată pe Issa bin Zayed pentru o acuzaţie de tortură la un tribunal din Houston.
Issa bin Zayed al-Nuhayam, frate cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed al-Nuhayam şi nepot al conducătorului Emiratelor Arabe Unite prinţul Khalifa bin Zayed al-Nahayan, a fost pus sub stare de arest la domiciliu la sfârşitul lunii aprilie şi s-a deschis o anchetă. Procesul din Emirate, început în octombrie s-a finalizat de către o curte din Abu-Dhabi cu achitarea şeicului Issa bin Zayed pe baza declaraţiei acestuia că a fost drogat şi de aceea a participat la bătaie. În plus, fraţii Nabulsi, cei care au scos videoul din Emirate au fost condamnaţi in absentia la cinci ani închisoare!
Habib al-Mulla, avocatul lui Issa bin Zayed, care a condus apărarea invocând şantajul pus la cale de fraţii Nabulsi, a declarat după sentinţa de ieri, 10 ianuarie:
“Curtea a acceptat apărarea noastră că şeicul a fost sub influenţa drogurilor (medicamente) care l-au făcut să fie incapabil să-şi dea sema de acţiunile sale.”
O persoană care a vrut să-şi păstreze anonimatul a spus:
“Aceasta sentinţă este iraţională, actele comise de şeic au fost filmate şi nu lasă nicio îndoială despre vina sa”, adăugând că a fi sub influenţa medicaţiei sau a drogurilor nu este un temei legal pentru a nega responsabilitatea, “legile din Emiratele Arabe Unite pedepsesc pe toţi cei care comit crime, chiar dacă se află neintenţionat sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.”
Actul de justiţie se face în Emiratele Arabe Unite corespunzător altor legi decât cele scrise în codul penal oficial. Cei puternici din statele islamice au de partea lor o justiţie obişnuită să aplice legile în funcţie de raţiunea de stat determinată de raporturile religioase şi de rudenie. Pe scurt: codul penal se citeşte altfel la lumina semilunei…