FUNDATIA IOAN BARBUS

Justiţie la lumina semilunei – cazul şeicului Issa bin Zayed al-Nahayan

Pe data de 22 aprilie 2009 canalul american de ştiri ABC dădea o ştire în exclusivitate: o bandă video (din 2004) îl implica pe şeicul Issa bin Zayed al-Nahayan într-un caz de tortură asupra unui comerciant afgan. Ajutat de câţiva gealaţi în uniformă sau în civil, Issa bin-Zaied, membru al familiei conducătoare a Emiratelor Arabe …

Pe data de 22 aprilie 2009 canalul american de ştiri ABC dădea o ştire în exclusivitate: o bandă video (din 2004) îl implica pe şeicul Issa bin Zayed al-Nahayan într-un caz de tortură asupra unui comerciant afgan. Ajutat de câţiva gealaţi în uniformă sau în civil, Issa bin-Zaied, membru al familiei conducătoare a Emiratelor Arabe Unite, l-a supus pe afgan la o bătaie cu bâte şi bare de fier, l-a călcat cu un SUV, i-a băgat nisip în gură etc.

La finalul cazului de tortură

Banda video a fost pusă la dispoziţia postului ABC de fraţii Ghassan şi Bassam Nabulsi, foşti asociaţi în afaceri ai şeicului, cetăţeni americani de origine libaneză cu reşedinţa în Houston, Texas. Bassam Nabulsi a spus că deţine peste două ore de înregistrări video care îl implică pe Issa bin Zayed. Filmul a fost scos pe ascuns din Emirate de către fraţii Nabulsi cu ajutorul unui amic, iar Bassam Nabulsi l-a dat în judecată pe Issa bin Zayed pentru o acuzaţie de tortură la un tribunal din Houston.

Issa bin Zayed al-Nuhayam, frate cu prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed al-Nuhayam şi nepot al conducătorului Emiratelor Arabe Unite prinţul Khalifa bin Zayed al-Nahayan, a fost pus sub stare de arest la domiciliu la sfârşitul lunii aprilie şi s-a deschis o anchetă. Procesul din Emirate, început în octombrie s-a finalizat de către o curte din Abu-Dhabi cu achitarea şeicului Issa bin Zayed pe baza declaraţiei acestuia că a fost drogat şi de aceea a participat la bătaie. În plus, fraţii Nabulsi, cei care au scos videoul din Emirate au fost condamnaţi in absentia la cinci ani închisoare!

0305-torture-abu-dhabi-m

Prinţul Issa bin Zayed al-Nahayan în timpul arestului la domiciliu

Habib al-Mulla, avocatul lui Issa bin Zayed, care a condus apărarea invocând şantajul pus la cale de fraţii Nabulsi, a declarat după sentinţa de ieri, 10 ianuarie:

“Curtea a acceptat apărarea noastră că şeicul a fost sub influenţa drogurilor (medicamente) care l-au făcut să fie incapabil să-şi dea sema de acţiunile sale.”

O persoană care a vrut să-şi păstreze anonimatul a spus:

“Aceasta sentinţă este iraţională, actele comise de şeic au fost filmate şi nu lasă nicio îndoială despre vina sa”, adăugând că a fi sub influenţa medicaţiei sau a drogurilor nu este un temei legal pentru a nega responsabilitatea, “legile din Emiratele Arabe Unite pedepsesc pe toţi cei care comit crime, chiar dacă se află neintenţionat sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.”

Actul de justiţie se face în Emiratele Arabe Unite corespunzător altor legi decât cele scrise în codul penal oficial. Cei puternici din statele islamice au de partea lor o justiţie obişnuită să aplice legile în funcţie de raţiunea de stat determinată de raporturile religioase şi de rudenie. Pe scurt: codul penal se citeşte altfel la lumina semilunei…

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian