FUNDATIA IOAN BARBUS

Kaczynski a salvat și obrazul Vestului la Kiev

Comentariul lui Tomasz Sakiewicz, niezalezna.pl:

Rusia fără Ucraina nu va fi imperiu. Niciodată ea nu a tratat această țară ca pe o entitate suverană. Putin a fost numit ca noul țar, pentru a preveni dezintegrarea fostei zone de influență a Kremlinului. Capul său atârnă deci de chestiunea ucraineană. Aici, pentru Rusia, nicio ieșire nu este bună.

Și dacă declanșează un masacru la Kiev, și dacă lasă Ucraina în pace, ambele opțiuni vor fi, pe termen lung, prea costisitoare pentru Moscova. Toată speranța pe care poate să o aibă este ca Ianukovici să se descurce pe cont propriu. Aceasta, totuși, pare în acest moment foarte puțin probabil. Șansele pentru o astfel de variantă ar putea fi chiar mai mici dacă aspirațiile de independență ale Ucrainei ar fi susținute de către autoritățile poloneze.

În acest timp, ministrul Afacerilor Externe (n.t. al Poloniei) a decis să nege, în acest caz, nu numai interesul național polonez, dar chiar și politica UE. Are, se vede, o deosebită sensibilitate față de ceea ce este cu adevărat important pentru Moscova. Atâta vreme cât Tusk păstrează în guvern un asemenea ministru, el nu poate fi luat în serios. Astăzi, sarcina de a lupta pentru interesele poloneze și pentru modul în care se configurează regiunea nostră, a preluat-o liderul opoziției, Jaroslaw Kaczynski. Discursul său de la Kiev a fost un moment absolut istoric. Ucrainenii nu îl vor uita. Sper să uite prestațiile ministrului polonez.

Vorbind de prestația ministrului de externe, Sakiewicz se referă la un deja celebru tweet emis de șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, vineri seară, mesaj ce a declanșat un val de indignare prin următorul conținut:

Aștept din partea politicienilor PiS să declare câte miliarde poloneze vor să pompeze în economia coruptă a Ucrainei, ca să-l cumpere pe președintele Ianukovici.

Este de remarcat faptul că, spre deosebire de Revoluția Portocalie de acum nouă ani din Ucraina, manifestațiile actuale nu se bucură de sprijinul autorităților liberale poloneze. Krzystof Szczerski (PiS) spunea deunăzi că avioanele guvernului ar trebui să brăzdeze cerurile prin toată Europa, în efortul de a crea o mare coaliție în sprijinul unei noi oferte UE pentru Ucraina.

Dar se constată că liberalii polonezi sunt în prezent mult mai slugarnici față de ruși decât au fost, pe vremea Revoluției Portocalii, postcomuniștii lui Aleksander Kwasniewski – pe atunci, președintele Poloniei. Deși ai zice că urmașii comuniștilor ar trebui să țină cu rușii orice ar fi, iată că, la vremea lui, Kwasniewski nu s-a sfiit să-și manifeste deschis și hotărât sprijinul pentru manifestanții ucrainieni din 2004. Atunci toată clasa politică poloneză a fost unanimă.

Să fie oare ceva ce îi împiedică pe liberali să facă ce trebuie, ce așteaptă societatea și istoria de la ei? Să fie vreun secret, de ex. legat de Smolensk? Sau o fi existând o aplecare către prostituție geopolitică a liberalilor din această zonă a lumii?

Pe de altă parte, nici politicienii occidentali nu prea s-au arătat pe la Kiev în aceste zile.

Kaczynski a cerut UE să ia o atitudine mai fermă față de Rusia în privința presiunilor pe care aceasta le exercită asupra Ucrainei:

Nu putem în UE să ne prefacem că nu se întâmplă nimic, și prin aceasta să dăm Rusiei permisiunea deplină să controleze vecinii.

…a spus liderul PiS. El și-a exprimat mirarea că la Kiev nu se află Cathy Ashton. Nici Radoslaw Sikorski.

Kaczynski a salvat și obrazul Vestului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi