FUNDATIA IOAN BARBUS

Kaczynski s-a apropiat la cinci procente de Komorowski

Rezultatele partiale anuntate de comisia electorala în Polonia indica un scor strâns între liberalul Bronislaw Komorowski si conservatorul Jaroslaw Kaczynski. Dupa numararea a 95% din voturi, diferenta este sub cinci procente: 41,22% – 36,74%.

Liberalul Komorowski, Maresal al Seimului, care a preluat conducerea interimara a Poloniei pozitie din care a avut multe optiuni ciudate pentru conducerea Bancii Nationale, a Armatei si legea IPN (citeste în acest sens De ce vrem sa câstige Jarek, si nu Komorowski, scris de Anca Cernea), plecase în aceasta campanie prezidentiala cu un avans de 20%.

Komorowski si liberalii vor avea probleme serioase în conditiile unei diferente atât de mici. Isi amintesc de cosmarul din 2005 când, aclamati de presa internationala, au pornit cu un avans de 17% în prezidentiale, pentru ca Donald Tusk sa piarda în turul doi în fata lui Lech Kaczynski.

In aceste alegeri, o vreme sondajele l-au dat câstigator pe Komorowski din primul tur. Unii sustinatori înca sperau ca liberalul sa câstige din primul tur. Gazeta Wyborcza a dat-o din nou în bara chiar în ajunul alegerilor, anuntând va Bronislaw Komorowski va obtine cel putin 51%. Rezultatele de ieri i-au dezumflat si exista apropiati ai lui Komorowski care se îndoiesc de victorie.

In tabara conservatoare domneste optimismul. Simt ca este înca posibila victoria, mai ales ca de-a lungul campaniei s-a mentinut constant trendul crescator al lui Jaroslaw Kaczynski.

E adevarat ca Grzegorz Napieralski, reprezentantul stangii socialiste (care a candidat în locul vicemaresalului Seimului Jerzy Szmajdzinski, mort si el la Smolensk), a obtinut un scor mai bun decât se astepta – 13,68% si ca ar putea înclina balanta în favoarea liberalilor. Fostii comunisti au preferat întotdeauna duplicitatea liberalilor, de altfel Komorowski l-a numit ca sef al Bancii Nationale unul din premierii lui Kasniewski si fost informator al Securitatii.

Pe de alta parte, în turul doi sunt asteptate multe voturi din sudul si centrul Poloniei, grav afectate de inundatii. Prezenta la vot a fost scazuta în aceste zone, multi oamenii si-au pierdut totul, chiar si documentele de identitate si nu au putut vota. Nemultumirea fata de actiunea guvernului domneste în aceste zone si s-ar putea exprima peste doua saptamâni.

Mai sunt zece zile de campanie în fata, atmosfera e diferita în cele doua tabere. Pâna acum Jaroslaw a mers fara greseala, în timp ce Komorowski a facut multe gafe – de exemplu, când a vorbit despre un plan de iesirea a Poloniei din NATO, dorind sa spuna din Afganistan, sau declaratii de-a dreptul stranii – când si-a manifestat opozitia fata de exploatarea zacamantului de gaze de sist, care ar putea asigura independenta energetica a Poloniei fata de Rusia (Atentie la gaz!), din cauza ca exploatarea ar putea distruge peisajul si dauna mediului înconjurator.

Dezastrul de la Smolensk decimase practic conducerea partidului rival, formatiunea conservatoare Lege si Dreptate (PiS). Indiferent de rezultatul final al prezidentialelor, performanta lui Jaroslaw Kaczynski arata ca PiS a supravietuit tragediei si reprezinta în continuare o optiune solida.

In aceste conditii, vestea foarte proasta pentru liberali este ca urmeaza alegeri locale în octombrie, iar în iunie 2011 – alegerile generale. (GMT)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian