FUNDATIA IOAN BARBUS

La masă, sub masa lui Vântu

Acum câţiva ani îi indemna hipnotic pe români să doarmă liniştiţi , în timp ce le golea buzunarele, ciorapii şi saltelele de bani. Iluzionistul de la “Mărfuri alimentare şi Alimentatie Publică“ a “volatilizat“, prin anii ’80, ajutat în spectacol de două “asistente“ vânzătoare la o gogoşerie, vreo 70.000 mii lei. Aşa a ajuns în puşcărie, fiind condamnat la 5 ani şi 10 luni pentru delapidare, fals şi uz de fals. Ceauşescu l-a facut “dizident“ fără să ştie că dizidentul Dinescu îl va face peste ani poet pe şuţul de bani publici provenit din liniştitul orăşel moldav.

Dupa ’89, “geniul“ financiar a refuzat să mai stea ascuns şi purtând mândru mustaţa de frizer a lui Nae Girimea, a schimbat inspirat regia show-lui, aterizând spectaculos în mijlocul circului românesc al Economiei de Piaţă. A avut, de data aceasta, ca “asistente“ cateva zeci de ofiţeri de securitate cu ajutorul cărora a “tuns“ până la piele şi a “bărbierit“ la sânge trei sute de mii de români. Spectacolul nu s-a mai numit Delapidare ci “FNI, cea mai mare inginerie financiară.“

Cele câteva sute de milioane de dolari furate, relaţiile strânse cu fosta Securitate şi prietenia infiripată încă de pe bancile liceului cu Radu Timofte(şeful SRI 2001-2006 ), l-au teleportat pe SOV în respectabila ipostază de mare Patron de Presă.

Marele Oscar Wilde spunea cu sclipitoare naivitate: „Nimeni nu este atât de bogat încât să-şi cumpere trecutul.” E valabil poate pe malurile Tamisei, aforismul nu are nicio valoare pe cele ale Damboviţei lui Caragiale. Pătruns de acest adevăr şi conştient că trecutul lui nu merită vreun sfanţ, SOV a cumpărat conştiinţele, investind astfel în Prezent şi Viitor. Şi-a orientat atenţia, în primul rând, către “liderii“ şi “formatorii“ de opinie, adică către cei care, atunci când erau cu mâinile vârâte până la coate în buzunarele cetatenilor, îl arătau acuzator, cu vârful condeiului, şi îi stigmatizau şmenurile cu frazele de foc ale editorialelor. Dovedind că se trag din stirpea ziaristului interbelic -ce îşi afişa cinic deontologia strigând: „Am o conştiinţă de vânzare, n-o cumpără nimeni?” -fruntaşii presei româneşti (CTP, Hurezeanu, Nistorescu, Stelian Tanase, Dinescu, Chireac, etc.) i-au ieşit inainte, cazându-i la picioare în noroiul drumului pentru a strânge arginţii aruncaţi oligarhic de Marele SOV. Brusc, SOV a devenit geniu financiar, suflet sensibil cu tremur literar, Mecena al presei româneşti, patron luminat, dovedindu-i astfel lui Oscar Wilde că , memoria e selectivă, uită trecutul pentru a ţine minte codurile pin.

Cioran spunea: “Oamenii politici ai Antichităţii se înconjurau adesea de filozofi, cei de azi prefera anturajul ziariştilor“ şi asta pentru că, din păcate pentru el, nu a fost contemporan cu SOV. Altfel ar fi spus: „Patronul de presă român are la curtea sa, la masa sa, sub masa sa, ziarişti, oameni politici, mari lideri de sindicat , analişti politici şi magistraţi. Destinul, ţinându-l pe SOV în braţe, a făcut un salt uriaş prin timp şi spaţiu, luându-l din celula zâbrelită şi aşezându-l pe tronul Oligarhului. Ameţit de zbor, acesta a masat cu posterioru-i umed de balele supuşilor recunoscători, perna Succesului, simţind că-i lipseşte ceva. La masa lui nu venise să manânce Şefu’ Statului .

„-Era băiat deştept , venea la supt p…, îmi sugea p… frumos, spunea sărut mâna pentru masă şi cu asta basta”, a spus nemulţumit SOV de faptul că bătrânul lup de mare prefera să ramână în picioare pe punte, înfruntând valurile de scuipat televizat ce ameninţa să-i scufunde vasul.

Privind personalităţile ce ieşeau, una după alta, de sub masa sa, zâmbind slugarnic în timp ce-şi ştergeau discret buzele umede, Oligarhul s-a liniştit filozofând becalian: „În viaţă nu poţi să le ai pe toate.” La un colt al mesei, unul lângă altul, Hurezeanu, CTP, Dinescu şi Tănase, tocmai căzuseră de acord asupra textului unui epitaf comun: „Sărut mîna pentru masă, şefu!”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

7 comentarii

 1. Sare'n Ochi
  26 octombrie 2010

  Sorin Ovidiu Vântu, băiatul finuț, degustător de poezie (în viziunea lui Dinescu și CT Popescu, când cu ocazia arestării pentru favorizarea infractorului) se-arată în adevărata-i splendoare de dezgustător fost pușcăriaș și informator al Securității.
  Când citesc modul/felul grosolan de exprimare cu privire la angajații săi, puși să-l linșeze, la ordin (executat, nu comentat), pe Traian Băsescu, nu mi-l pot scoate din cap pe Emil Hurezeanu (“doicevele”, “aici-radio-europa-liberă”), tras cu cheița să se joace de-a “capul” cu pajura lui CT Popescu… Pe banii lui Vântu, lipsa lor de bun simț și nervii noștri. Nu mi-i pot scoate din minte pe: Bogdan Chireac, Sorin Roșca Stănescu, Cornel Nistorescu, Adrian Ursu, Corina Drăgotescu, Doru Bușcu șamd – jurnaliști (zău, mai sunt ei oare? au fost cândva?) care-ncercau să ne convingă că sunt convinși că Traian Băsescu este un nenorocit de dictator (în timp ce convingerea lor era doar o altă formă de manifestare a banilor pompați în contul lor de către SOV; și, sunt convins, că prin conturile lor sunt și banii lui Patriciu și ai lui Voiculescu).
  Nici nu mai vreau să mă cobor până la noi în provincie să caut prin buzunarele jurnaliștilor anti-“oranj”-cu-orice-preț banii (cu mult mai puțini, că p-aici oamenii-s mai ieftini) aruncați pe jos de către SOV, Luca, Voiculescu, Patriciu șamd…

 2. Nea
  26 octombrie 2010

  Dar Dinescu, plătit de stat cu leafă de ministru ca să muşamalizeze dosarele de informatori ale amicilor de şpriţ şi celor care îi mai lasă câte un bacşiş, când pleacă de la CNSAS?
  Acum se rotunjeşte cercul, am fost şocat prin 1995 când l-am auzit pe Dinescu la Deutsche Welle cum povestea amuzat că a furat banii din farfuria cu donaţii a unei capele amărâte din Iugoslavia („m-am automiluit” a fost expresia lui) în timp ce era trimis în excursie pe banii Uniunii Scriitorilor. Acum nu mai sunt.

 3. Vlad M.
  26 octombrie 2010

  Dar ce spuneti de domnul Stelian Tanase si al sau Grivei?

  Tanase: Da ce crezi ca o sa fie duminica?
  SOV: O sa castige Geoana, Stelian.
  Tanase: Sa te auda Dumnezeu!
  SOV: In mod cert.
  Tanase: Ca, ca aseara nu s-a prezentat foarte bine.
  SOV: Da, si-a luat o m..e cu hidrantul, ce dracul. Nu ca nu s-a prezentat bine, a fost catastrofa.
  Tanase: N-a fost bine pregatit.
  SOV: A pierdut 1, maxim 2 procente.
  Tanase: Sorin, daca ma chema sa stea de vorba cu mine o ora, sa-i fac training, sa stii ca intra bine in emisiune.
  SOV: I-am spus, ma, fratele meu, i-am spus.
  Tanase: Nu vreau nimic de la el.
  SOV: Dar, evident, ce dracul!
  Tanase: Aia din jur n-au vrut, probabil.
  SOV: Iti dai seama ca e captiv la gasca, la staff-ul…
  Tanase: Nu, dar eu il antrenam sa intre macar cu un mental bun si doi, sa stie cum se vede dincolo de camera, ca el crede ca ce e acolo conteaza. Conteaza ce e dincolo de camera, ce se vede prin sticla de catre Grivei.

  Prost sa fii sa te mai uiti la vreuna din emisiunile lui.

 4. Perotinus Minor
  26 octombrie 2010

  Nu am crezut niciodata ca Antenele si RTV sunt doar ale lui Felix, respectiv Nus. Am convingerea ca aceste vuvuzele de presa sunt finantate si de alti magnati ai tranzitiei care au tot interesul sa mentina confuzia, macar, in randul unei parti a publicului telespectator (Grivei). Au numai de castigat. Sunt indivizi care platesc pe cei de la revista Capital ca sa nu figureze in top 300. Aceasta discretie sau, mai bine zis, teama de notorietate are la baza, de cele mai multe ori, ratiuni de autoprotectie, de tip mafiot.

 5. calehari
  26 octombrie 2010

  Sebastian Ghita , Asa Soft , cum pare , a facut in judetul Prahova , cu trustul de presa Prahova , al carui patron este , ceea ce a facut SOV la nivel national cu Realitatea Media .
  De la Republica din Ploiesti la Republica Romania , de la baron local la noul Oligarh National . Traiasca Ghita , noul Patron Luminat , care daca nu va putea fi un ” poet ” mare in varianta Dinescu , va fi cu siguranta noul Magic Johnson in viziunea lui CTP care va descoperi brusc ca baschetul este mai frumos decat tenisul .

 6. Pataphyl (Andrei R.)
  26 octombrie 2010

  Bogdan, ca ex-romașcan confirm toate cele scrise de tine, știu multe altele, dar cui îi pasă la ora asta. Și pentru că Madame Blogary ne-a salutat apariția, mă simt dator ca pe lîngă mulțumiri, să citez și un articol on topic foarte inspirat al lui Bleen: Presa, instrument de şantaj şi trafic de influenţă sau Alianţa SOV-jurnalişti. UPDATE: Ghiţă şi licenţa

 7. calehari
  26 octombrie 2010

  De la catelul lui Pavlov la Griveii lui Tanase , drumul ar fi lung si plictisitor , daca Stelica Pavlov , n-ar interveni din cand in cand . A facut-o azi in ziarul Adevarul lui Patriciu , intr-un articol intitulat autocritic ” Ba, Banditule „. Sensibilul istoric , scriitor , jurnalist , analist si modelator de opinii , a parasit pentru scurt timp ” laboratorul ” in care Griveii privesc la televizoare , salivand neuronic de cate ori adie Vantu , pentru a ne vesti ca , citez , : Canibalizarea vietii publice romanesti este evidenta „. Stelica Pavlov se descrie si isi descrie creatia lui si a celorlalti modelatori de rahat televizat cu cuvinte ca : ” Fenomen frenezie demna expresii triviale din bodegi si bordeluri de pe trenurile navetistilor groapa de gunoi in Parlament in gazete la radio pe micile ecrane sarea si piperul parlamentari si gazetari ba banditule publicul larg semianalfabet jignirile injuraturile moneda curenta nevoie disperata de voturi rating tiraje nu injuri esti un nimeni in talk-show-uri zicere colorata halucinantdrog colectiv „‘.N-am mai pus virgule , tocmai pentru ca , ” tusa ” expresionista cu care isi ” picteaza ” frazele acest cronicar al Crucii de Piatra , sa iasa in evidenta . Tanase Sca ..pardon Stelian , nu foloseste in tot articolul cuvintele ce-i sunt straine : cinste , onoare , constiinta , demnitate , caracter , verticalitate , coloana vertebrala , morala . Gandeam naiv ca , prezenta lor intr-un articol ce se dorea moralizator , ar fi fost normala . Inainte de a se intoarce la dialogurile cu etericul carciumar de la Cetate , Stelica , nu scapa ocazia de a sonda si opinia Griveilor : ” Ce urmeaza , stie cineva ? „

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian