Scenariul este situat în viitor, însă nu este SF sau EF (economic fiction). În 2030, un profesor de economie din Beijing le aminteşte studenţilor cum s-au prăbuşit puteri antice şi moderne. Pentru SUA, puterea neficţională din prezent, viitorul ficţional al autodistrugerii prin harakiri financiar este o posibilitate reală. Dolarul american s-a devalorizat cu 20% în intervalul 2000 – 2009. La sfîrşit de 2010 datoria SUA este de 13 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă 69% din PIB. Îngrijorător dar nu catastrofal, mai ales ţinând cont de volumul enorm al economiei americane. Însă, dacă ritmul de cheltuieili şi îndatorare a statului va continua neschimbat, acest raport va creşte la 90% în 2020. Astăzi, peste 4 din cele 13 trilioane ale datoriei reprezintă datoria externă, iar peste 50% din aceasta aparţine Chinei. La ora de faţă, China poate influenţa politic SUA prin manipulări financiare. Încă 10 ani de iresponsabilitate americană, iar China va putea să îngenuncheze America. Încă 10, iar lecţia ficţională din 2030 va fi tipărită în toate manualele de economie chineze.
Ce-o fi de vină? Militarism şi războaie. Însă Europa este deja în criză financiară sistemică, iar cheltuielile ei pe înarmare şi război în deceniile după al doilea război mondial au fost minimale. În schimb, Europa are altceva, spre care converge şi SUA: statul dădacă-asistenţial care se substituie unor responsabilităţi individuale majore: educaţie, muncă, sănătate, consum, idei. Toate sînt reglementate masiv de birocraţi, politicieni şi elite autoproclamate „umanitare”. Umanitarismul bazat pe cumpărarea servituţii are un defect: crează iluzia că laptele şi mierea sînt ieftine şi nelimitate, dar mai ales iluzia că există un robinet magic care trebuie doar ajustat de specialişti pentru alimentarea cu bunăstare, fiecăruia după nevoi.
2 Comments
dr pepper
10 December 2010What a War Between China and the United States Would Look Like
popular mechanics este un site pe care am inceput sa il apreciez de cand a luat pozitie impotriva teoreticienilor conspirationisti insa scenariul conceput intr’un eventual conflict intre china si us pentru taiwan m’a dezamagit un pic.
sau poate vrea doar sa traga un semnal de alarma.
insa cu siguranta china tatoneaza terenul cu aportul coreei de nord.
nu stiam despre china ca este atat de obsedata de taiwan.
Russia returns Chinese island after 79 years
Tuesday, October 14, 2008 6:48:26 AM by IANS
dr pepper
10 December 2010Mai departe despre China:
We underestimated China, US official says after reports of J-20 stealth fighter