FUNDATIA IOAN BARBUS

Lista rușinii socialiste

„De ce apara socialistii europeni coruptia?”, se mai intreaba acelasi comentator, care remarca faptul ca motivatia includerii Monicai Macovei pe lista (pentru ca isi critica tara si denunta coruptia) pare extrasa din gandirea unui aparatchik al partidului comunist.

Ce e in mintea socialistilor nu putem spune, fie si numai din teama de a ne angaja intr-o intreprindere atat de riscanta cum este sondarea unui abis atat de intunecat. Dar in legatura cu motivele pentru care apara socialistii coruptia in Romania putem sa ne hazardam sa oferim o ipoteza: pentru ca, in continuare, multi dintre socialistii europeni considera ca este datoria lor sa actioneze ca agenti ai Moscovei in Europa.

Cu cateva zile in urma, fostul ambasador al UE in Rusia, Michael Emerson, a publicat pe site-ul think tank-ului Centre for European Policy Studies un comentariu cu titlul „Detectam cumva o neo-finlandizare in cartierul de Est?”, in care aminteste ca finlandizarea este starea in care un stat mic se situeaza in sfera de influenta a unei mari puteri autoritare si hegemonice in vreme ce ramane in zona cvasidemocratica si oarecum capitalista a Occidentului, situatie in care s-a aflat Finlanda in raporturile sale cu Uniunea Sovietica.(…)

Finlandizarea are efect asupra unor state slabe, corupte, incapabile sa isi apere interesele si independenta in fata puterii hegemonice. Acesta poate fi motivul luptei indarjite pe care o duce Adrian Severin impotriva Monicai Macovei si a secretariatului general al Comisiei Europene, care redacteaza rapoartele de monitorizare a luptei anticoruptie in Romania. Cand Severin ii acuza pe autorii raportului de coruptie si pe Monica Macovei de tradare, este in situatia in care hotul striga „Hotii!” la propriu.

Adrian Severin este un om politic a carui loialitate fata de Romania este cel putin chestionabila. Intr-un editorial recent, Severin a criticat Parteneriatul Estic lansat de Bruxelles pentru a oferi un sprijin reformelor in fostele republici sovietice, inclusiv Moldova, pe motiv ca initiatorii acestuia ar fi „state cu guvernari eurosceptice”, „promotori ai unei politici conservator-nationaliste”, care „angajeaza Uniunea Europeana intr-o periculoasa confruntare cu Rusia”. Aceste state sunt Polonia si Suedia si orice se poate spune despre Suedia, mai putin ca ar fi nationalista.

Adrian Severin este cunoscut pentru usurinta cu care foloseste adjectivele in lipsa de argumente, dar, cu toate acestea, este foarte precaut cu adjectivele la adresa regimului de la Moscova, care nu este o democratie in nici un sens acceptat in Europa. In schimb, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, este descris ca un „americanofil” (un pacat capital, se pare) care exercita o „conducere autoritara”. De altfel, in raport cu Georgia, acelasi Severin s-a opus dezbaterii situatiei din aceasta tara in Comisia de Politica Externa a Parlamentului European, cu cateva luni inainte de invazia ruseasca. (…)

In sfarsit, la scurta vreme dupa invazia din august anul trecut, acelasi Severin recomanda „menajarea relatiilor cu Rusia”. Recunoasterea unei sfere de influenta legitime Moscovei este un prim pas spre finlandizarea Europei si Adrian Severin se dovedeste un promotor entuziast al ei.

Si atunci, cum pot sa tolereze socialistii europeni in randurile lor un om care o numeste pe Monica Macovei „caz patologic” si da dovada de un rasism flagrant cand il acuza pe presedintele Basescu de tendinte dictatoriale pentru ca ar fi „tatar” si „alogen”? Simplu. La fel cum nu le-a trecut prin cap sa faca o lista a rusinii pe care sa figureze, de exemplu, Olivier Besancenot si Noul sau Partid Anticapitalist sau Oskar Lafontaine, liderul Die Linke si laudatorul lui Erich Honecker. Pentru ca socialismul este o mare ipocrizie.
 

Versiune integrala in Romania libera

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Câmpeanu

Cristian Câmpeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian