FUNDATIA IOAN BARBUS

Manfred Gerstenfeld: Osama vs. Yassin

Articol publicat în Frontpage Magazine

Avalanșa de reacții internaționale provocată de uciderea de către americani a lui Osama bin Laden oferă Israelului o foarte bună oportunitate de a dovedi dublul standard cu care este judecat de atâția în Occident și aiurea. Are doar de comparat aceste reacții ale instituțiilor și liderilor importanți cu cele de după moartea șeicului Ahmed Yassin. Acest lider al organizației teroriste Hamas a fost ucis de Israel în 2004. Era responsabil în mod direct de multe atacuri letale asupra civililor israelieni, inclusiv prin atentate sinucigașe.

Luni, secretarul general ONU Ban Ki-moon le-a spus reporterilor că ”moartea lui Osama bin Laden, anunțată de Președintele Obama noaptea trecută, este un moment de cumpănă în lupta noastră globală comună împotriva terorismului.”

Cu toate acestea, după uciderea șeicului Yassin, secretarul de atunci al ONU, Kofi Annan, a spus ”condamn asasinarea extrajudiciară a șeicului Yassin și a celor care au murit alături de el. Astfel de acțiuni nu sunt doar contrare legislației internaționale, dar nu ajută cu nimic la căutarea unei soluții pașnice.”

Comisia ONU pentru Drepturile Omului. moartă acum, a condamnat ”moartea tragică a șeicului Ahmed Yassin ce contravine Convenției de la Haga IV din 1907.” În cadrul Consiliului de Securitate, Statele Unite au trebuit să-și folosească dreptul de veto pentru a împiedica condamnarea Israelului.

După uciderea lui bin Laden, lideri ai Consiliului European și ai Comisiei Europene au declarat că moartea sa aduce mai multă siguranță în lume și arată că atacurile teroriste nu rămân nepedepsite. După uciderea lui Yassin, Javier Solana, pe atunci șeful politicii externe a UE, spunea: ”Acest tip de acțiune nu contribui deloc la crearea condițiilor păcii. Este o veste foarte, foarte proastă pentru procesul de pace. Politica Uniunii Europene a fost o una de condamnare consecventă a asasinatelor extra-judiciare.” Premirul britanic David Cameron l-a felicitat pe Președintele Obama pentru succesul asasinării lui bin Laden. Cameron l-a considerat un pas major în lupta contra terorismului extremist. Fostul premier Tony Blair a salutat de asemenea uciderea lui bin Laden.

Totuși, uciderea șeicului Yassin era catalogată de ministrul de externe britanic de atunci, Jack Straw, drept ”inacceptabilă” și ”nejustificată”. Purtătorul de cuvânt al premierului de atunci Tony Blair a condamnat ”atacul ilegal” și a subliniat: ”În numeroase rânduri ne-am exprimat limpede opoziția utilizării de către Israel a execuțiilor extra-judiciare.” (…)

Această comparație [între reacțiile diferite față de cele două execuții extrajudicare] devine mai semnificativă în contextul definiției anti-semitismului așa cum este utilizat de obicei în Uniunea Europeană. Definiția a fost formulată de una dintre agențiile UE [The European Institute for the Study of Contemporary Antisemitism] și dă exemple privind diferite moduri în care se manifestă anti-semitismul cu privire la statul Israel, inclusiv acesta: ”aplicarea de standarde duble prin solicitarea de la acest stat a unei atitudini care nu este așteptată ori cerută niciunei alte națiuni democratice.”  Israelul ar putea să-și îmbunătățească considerabil diplomația publică prin utilizarea comparației celor două execuții pentru a sublinia astfel de duble standarde.  (…)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

10 comentarii

 1. Silvapro
  4 mai 2011

  Dar Israelulu s-ar putea sa „doarma” ca de obicei.

  Mai rau, cind l-am intrebat pe unul din stingistii convinsi de la servici daca se bucura ca a scapat omenirea de Ben-Laden, a zis ca nu are motiv, doarece nu-l deranja Ben-Laden. N-a suferit in direct de la el, nu cunoaste pe nimeni care a murit din cauza lui. Deci e indiferent. Ce reactie ciudata, ca sa nu-i spun altfel.

  Si secretarii ONL-ui sint ceea ce ne asteptam, partinitori intr-o singura directie, nu se sinchisesc sa nu fie obiectivi. Unul e un bank (Ban Ki) si altul maimuta (Kof in ivrit asta inseamna). Deci sint pe rol de bancuri maimutarite.

 2. bugsy
  4 mai 2011

  tot la acelasi subiect: http://www.ynetnews.com/articl…..58,00.html

 3. Mih
  4 mai 2011

  Ar fi existat diferente de reactie daca locatarul de la Casa Alba ar fi fost GWB, sau alt republican? Eu cred ca da…Pt ca (asa cred), reactiile urmaresc in mare masura consolidarea pozitiei lui stangel-OHB.

 4. George Daniel
  4 mai 2011

  Si totusi, deja a inceput sa circule si in presa occidentala si in cea autohtona, ideea ca bin Laden ar fi trebuit judecat si nu „ucis” fara un proces corect. Ideea e inca la inceput, presimt ca in maxim 2 saptamani va exista un curent extrem de puternic care va acuza SUA de aceleasi povesti invatate pe de rost, inca din anii `60, de la consilierii sovietici: imperialism, unilateralism, militarism.
  MIh are dreptate, daca la Casa Alba era acum Bush, SUA mai aveau putin si trebuiau sa-si ceara scuze ca l-au eliminat pe cel mai detestat om de pe Planeta.
  Obama totusi demonstreaza ca e un catelus fricos, anuntand ca nu va publica pozele cu bin Laden. O tampenie uriasa. Poza aia ar trebui sa deschida ziarele si jurnalele de stiri din intreaga lume. Astfel, mesajul ar fi clar: inamicii libertatii vor avea aceeasi soarta. Dupa cum spunea W, „you are either with us or with the terrorists”.
  http://www.youtube.com/watch?v…..ture=share

 5. dr pepper
  4 mai 2011

  http://www.spiegel.de/internat…..80,00.html

  reactie la comentariul lui merkel

 6. Vlad M.
  4 mai 2011

  George, am scris-o si pe Facebook, a fost o mare prostie ce au facut americanii cu cadavrul lui Osama. O idiotenie corecta politic, multiculti pana la prostie. Nepublicarea pozelor este doar inca un episod din aceasta serie de prostii stangiste.

 7. George Daniel
  4 mai 2011

  Vlad, este o prostie ce au zis americanii ca au facut cu cadavrul ???? Probabil ca acum e intr-un laborator din SUA ????

 8. Vlad M.
  4 mai 2011

  I’m not buying it. Ii supraevaluezi.

 9. George Daniel
  4 mai 2011

  Pai i-au explicat aia mai destepti de langa el, adica militarii, ca administratia lui e oricum plina de tembeli. Cred ca ii fac test sa vada de ce boli suferea, ce substante chimice avea in el, ce interventii chirurgicale a suportat, s.a. Nu cred ca pana si Obama putea fi atat de tembel incat sa zica nu expertilor din Armata.

 10. Navi Pillay, inaltul comisar al Natiunilor Unite pentru drepturile omului (pasiunea EU pentru comisariat s-a mondializat) cere „o dezvaluire integrala a faptelor asa cum s-au produs” – „a full disclosure of the accurate facts” -, pentru a determina legalitatea uciderii lui Osama bin Laden.

  The United Nations condemns terrorism but it also has basic rules of how counter-terrorism activity has to be carried out. It has to be in compliance with international law,”

  Integral aici:
  http://en.news.maktoob.com/200…..rticle.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian