FUNDATIA IOAN BARBUS

MEDITATIO eRnUSIA: ”Ucraina – Pleacă ai noştri, vin ai noştri!”

Gurile rele spun – și pentru o clipă ne-am lăsat amăgiți și noi, furați de năcaz – că Vasile Ernu ar fi fost teroristul intelectual în incidentul de la 22-GDS. Că ar fi fost cel care a comandat operațiunea de linșare a unui link, chipurile nociv pentru suflet (minte și inimă, deopotrivă) și extrem de periculos pentru libertatea de exprimare în România, iar în dirijarea acestei infamii ar fi aruncat în aer întregul blogroll al revistei libere.

Cine îl cunoaște pe Vasile, cât de superficial, se prinde repede că e vorba de o manipulare nerușinată, menită să-i mânjească numele, imaginea și opera – de dincolo și de dincoace de Prut. Recunosc faptul că am avut clipe de indignare frenetică: de ce permite Vasile asemenea calomnii, de ce nu-și apără reputația de avocat al celor oropsiți, loviți nedrept? El este, a fost întotdeauna, pentru egalitate și dialog frățesc, cunoscută fiind și nostalgia sa pentru intimitatea sublimă ce se năștea în cozile comunismului (la magazine, să nu se înțeleagă altceva), fior posibil doar la pogorârea comuniunii totale, undeva în jurul orelor 5:35 dimineața. Fixe.

Așadar, mă încerca această revoltă: cum de îngăduie Vasile o asemenea mârșăvie la adresa bunelor sale intenții detotdeauna?

Nu mult a trecut însă până ce m-a luat în primire o deznădăjduită perplexitate, exact atunci când – îmi amintesc și acum – m-a străfulgerat gândul că… NU, dar așa ceva era imposibil, inimaginabil. Sigur, e perfect adevărat că tot el a fost cel care ne-a anunțat că ”Stalin s-a privatizat încă din anii ’30”, însă nu putea fi adevărat așa ceva, nu-l puteam bănui de un asemenea truc ieftin. Refuz și acum. Un gând eretic, de nesuportat, ce-mi dădea târcoale violent.

Vasile e intelectual, e mult prea onest pentru o asemenea ”șmecherie” consumerist-capitalistă. El e scriitor, nu are nevoie de reclamă, ci de idei.

Frântu-s-a gândul…

ernu

ADDENDA:
a) de unde se vede cum agitatorii de tip outsiders (sau cu un termen neimperialist: ”vinituri”), în ”avântul revoluționar”, pot cădea în ”confuzii spontane”.

b) de unde se vede că Sile Ernu, vajnicul luptător pentru ”equal part-time freedom”, este de-acord cu noi, ”extremiștii” de la ILD: oamenii sunt ”din altă localitate” din afara țării, după cum observă și un comentator vigilent pe ”peretele” imperialist al revoluționarului nostru; deci rămâne cum am stabilit la a)

c) de unde și roadele segregării de tipul luptei de clasă: agitatorii ”spontani”, ”din altă localitate”, au fost nevoiți să vină de la ”Centru” pentru a aduce pace și lumină ”periferiilor” (în acest moment trei localități fiind deja eliberate: Donetsk, Harkov și Luhansk). Din nou, Ernu dă dreptate ILD. Vă dați seama că nu pot decât să ne bucure perspicacitatea și onestitatea lui.

d) ”pleacă ai noştri, vin ai noştri”. Asupra acestui punct încă dezbatem în redacție. Eu spun ferm că nu e așa, dar avem infiltrați câțiva reacționari radicali, care întind coarda până la a susține că ne-am afla în fața unui autodenunț, cel mai probabil din cauza accesului de luciditate de la c), și că, mai mult, autorul ar face galeș cu ochiul către ILD, care i-a repetat mereu: ”Pleacă ai voștri, vin ai voștri”.

Exagerări inutile. Cui servesc, vă întreb?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad P.

Vlad P.

4 comentarii

 1. Pataphyl
  10 aprilie 2014

  În vara lui ’81 am izbutit să fac o excursie cu soția în „țările (cît de cît) vecine și prétene” (jargonul vremii) din (GU)LAGărul socialist (denumirea oficială. După minunăția de oraș Praga a urmat sinistrul Berlin de Est. Sinistru? da, iată de ce: primul lucru pe care l-am făcut a fost s-o luăm pe jos spre Poarta Brandenburg.

  Am ajuns, erau cîțiva alți turiști chiar lîngă barierele dincolo de care se vedea asfaltul pustiu apoi superbele coloane (sluțite la bază de infamul zid), străjuite de două gherete oribile, făcute (intenționat, cred) cît mai rudimentar posibil. Liniște deplină, nu se auzea o vorbă, apoi brusc, au început să urle niște sirene, iar mai multe reflectoare (se înserase) au focalizat rapid… o pisică (obișnuită, cred cu astfel de întîmplări) traversînd tacticos acel spațiu gol. Totul a durat mai puțin de jumătate de minut. Fără un cuvînt, am pornit înapoi pe Unter den Linden spre hotel. Undeva aproape de turnul de televiziune (replica celui din Vest) ne-am decis să bem o bere, căci la dus ochisem o minusculă grădină de vară, cu nemți cît de cît zîmbitori și prețuri decente. Acum la întoarcere nu mai era nimeni, totuși era deschis. Am numărat puțintelele est-mărcuțe, am luat cîte o bere și un Wurst și… Da, am înțeles de ce nu mai erau clienți. A intrat un grup de 10-15 ofițeri și gradați ruși, chelnerii au sărit instantaneu cu berea și țoiurile de spirtoase, stăpînii locului vorbeau (porcos, pricepeam rusește, limba rusă era obligatorie cînd „facuserăm” școala) mai mult decît tare, rîdeau zgomotos și cel mai tare s-au veselit cînd unul dintre ei a dat startul unui concurs ad hoc de flatulențe în care decibelii, durata și mirosul contau. Ce mai, se simțeau ca acasă. Am fi vrut să ne putem furișa plecînd, a trebuit să ieșim normal, urmăriți de priviri și rîsete disprețuitoare. La ieșire era să ne ciocnim de alt grup. Veneau „fetițele”.

  Numitul Sile se simte tot ca acasă indiferent de „localitate” (care altă localitate? care Ucraină „altă țară”?) căci e născut în URSS. Iar acum simte gustul izbînzii, de aceea e așa de ghiduș. Comite – cum să le numesc? – glume. Sau mai bine ERNUșinări, căci „ai noștrii” lui nu prea știu de glumă. Nici de Dumă, de altfel.

 2. Daniel Francesco
  10 aprilie 2014

  Dughin la data de 7 martie 2014:

  However, our revolution will not stop in Western Ukraine. It must go further in Europe. This is the most interesting aspect: With Kiev’s Maidan the U.S. have opened Pandora’s box in Europe. And it cannot be not closed anymore. Kissinger correctly said that the putsch on Independance Square of Maidan shows to Putin what is awaiting him (Bolotnaya, Echo of Moscow and other domestic atlantist swines in Russia itself, the fifth column). But … It is a threat not only to Moscow. It is a threat and to Europe – including Germany, France, Italy and all the rest.

  http://openrevolt.info/2014/03…..in-crimea/

  Daca great spirits think alike – marile spirite gandesc la fel -, atunci o pot face si cele care provin din aceeasi matrice. Iata ce scrie Vasile Ernu pe 5 aprilie:

  Acum o luna vorbeam la Bruxelles pe tema: Cum se poate muta Maidanul din Kiev la Bruxelles…. asa repede? E adevarat ca spatiile sint cam strimte si politia & sistemele de securitate mult mai dure la capitala…

  Ce revolutie viseaza Ernu pentru Bruxelles? Aceeasi pe care si-o doreste Dughin?

 3. DanCanada
  10 aprilie 2014

  @Pataphyl: Tare de tot relatarea, inclusiv poza cu parfum de epoca! Comentariul merge bine cu relatarile ‘Amenintarea rusa’ care-au circulat acu’ vreo 2 saptamini.
  Deci rusii se ocupau cu exportul de gaze (ok, biogaze) inca de prin ’81! Cu siguranta chiar si inainte, de prin ’44 – probabil germanii au muulte istorii de genul asta.
  Sa mai zica cineva ca rusii nu-s consecventi ????

 4. Bill
  10 aprilie 2014

  Ia uite ce masuri iau eliberatorii de „extremistii fascisti” din maidan:
  http://www.hotnews.ro/stiri-in…..donetk.htm

  Ca sa vezi, domnule, cum pleaca si vin ai nostri ????
  Sa-l vad pe Ernu cum plateste taxa de evreu de peste 16 ani ca sa poate primi cetatenia rusa si sa nu fie deportat ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian