FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Medvedev, „Novaya Gazeta” şi Rusia

(continuare la Precistenka, nr1)

După asasinare, în media rusă au apărut destule voci critice la adresa Kremlinului referitor la tăcerea cu care au reacţionat liderii ruşi. Surprinzător, Dmitri Medvedev a organizat la Kremlin (da, întîlnirea apare pe site-ul oficial al prezidenţiei) o întîlnire cu editorul şef al N.G (Dmitri Muratov) şi unul din acţionarii „de marca”, îl numesc aici pe ex-preşedintele Mihail Gorbaciov.

Întîlnirea nu a fost mediatizată pe canalele oficiale, dar într-un inteviu acordat la Radio Europa Liberă, Muratov dă detalii despre întrevedere. Medvedev a spus că urmăreşte cazul şi că este îngrijorat de crimele avute loc. Cît despre tăcerea următoare crimei Muratov îl citează pe Medvedev după cum urmează:

” Mr. Medvedev said he absolutely did not want to make any statements [on the killing of Markelov and Baburova] because he knew very well how things work in the administration — he worked as chief of the presidential administration for many years. And he said he understood perfectly well that investigators could interpret the words of the head of state as a directive to pursue a certain line of investigation. As a lawyer he felt strongly against that as a matter or principle.

After allowing some time for investigators to work efficiently and independently, while understanding that what had happened was a tragedy, he decided to invite a shareholder of the newspaper, Mikhail Gorbachev, and the editor in chief to express his condolences, but also to get our perspective as people who don’t represent the official or, generally speaking, television’s point of view.”

” Dl. Medvedev a spus că intenţionat nu a vrut să facă nici un fel de declaraţii [cu privire la uciderea lui Markelov şi a Baburovei] pentru că el ştia foarte bine cum merg lucrurile în administraţie – a lucrat ca şef al Administraţiei Prezidenţiale mai mulţi ani. El a mai spus că a înţeles foarte bine faptul că anchetatorii ar putea interpreta cuvintele şefului de stat ca o directivă să urmeze o anumită linie de investigaţie. În calitate de avocat, a fost definitiv, din principiu, împotriva acestei idei.

După o anumită perioadă de timp, pentru a permite anchetatorilor sa lucreze în mod independent şi eficient , pentru a lăsa timp sa fie înţeles faptul că ceea ce să întâmplat a fost o tragedie, el a decis să invite un acţionar majoritar al ziarului, Mihail Gorbaciov, şi redactorul-şef pentru a-şi exprimă condoleanţele sale, dar şi pentru a asculta părerile noastre ca persoane, nu ca oficialităţi sau reprezentanţi ai mass-media „

Răspunsul e interesant din mai multe puncte de vedere. El arată cum relaţiile formale dintre şeful statului rus şi organismele guvernamentale sînt interpretate ca „semnale”. DM e conştient că vorbele sale sînt simboluri puternice interpretate ca atare. Îngrijorarea reală nu e că Vestul sau cei cu vederi liberale îi vor interpreta tăcerea ca fiind „atitudinea întregii Rusii” ci cum îi vor fi interpretate vorbele de către oficialii ruşi. Notă: Medvedev a încercat să evite ceea ce s-a întîmplat în cazul Politovskaya – au fost arestaţi 10 suspecţi – acuzaţi că sînt „organizatori direcţi, complici şi înfăptuitori”, motivele/beneficiarii crimei fiind „numai persoane şi structuri din afara Federaţiei Ruse aveau interes în omorirea AP, cu scopul destabilizării situaţiei interne, schimbarea ordinii constituţionale, creerea unei crize şi întoarcerea la sistemul anterior în care banii şi oligarhii decideau, discreditarea liderilor ruşi şi provocarea de presiuni asupra conducerii statului” – l-am citat pe Procurorul General Yuri Chaika.

O altă notă interesantă e părerea lui DM este opinia că Novaya Gazeta este o voce în afara „curentului principal”. Formularea asta implică (fără un grad de maximă certitudine) că propria propagandă (a Kremlinului) este bănuită de „simulare a realităţii”. De asemenea lasă de înţeles că, spre deosebire de Putin, DM ascultă/cere părerea celor din opoziţie/criticilor sistemului. Citatul e:

„Thank God [Novaya Gazeta] exists”

„Multumesc lui Dumnezeu [ca Novaya Gazeta] exista”

????

Mai mult decît atît: Muratov l-a citat pe Medvedev referitor la ziar:

“criticizes the authorities harshly, but that’s what it is for,and a”Novaya gazeta” does not have to be liked, but it’s necessary to accept its criticism.”

“ critică dur autorităţile, dar asta este situaţia, şi „Novaya Gazeta” nu trebuie să fie plăcută [de către oficialităţi], dar este necesară acceptarea criticilor sale .”

făcînd astfel o mişcare de protecţie la adresa ziarului. Cei trei au căzut de acord că mişcările de dreapta (termenul în rusă folosit e „fascism”) sînt principalii suspecţi. (Interesantă remarca: are Medvedev informaţii despre asta?)

Cît despre Muratov, el pare a a fi convins de asta şi datorită comentariilor publicate pe secţiunea de comentarii a ziarului (slava_ss: Они против русского народа выступали, собакам — собачья смерть. – în traducere – „Au vorbit/comentat împotriva poporului Rus, pentru cîini – o moarte de cîine”). 

Muratov mai adaugă:

„As far as I understood, Dmitry Medvedev is following the situation closely and knows well about fascist, Nazi groups, which kill people constantly, in effect emerging from the underground. I handed our newspaper reports to him, essentially with a calendar of killings. He said it was one of the most dangerous phenomena today and he would pay attention to this matter. He said the cumulative effect of such fascist attacks is in complete contradiction with the path our country should follow.”

” Din cîte am înţeles, Dmitry Medvedev urmăreşte situaţia îndeaproape şi este conştient despre [existenţa] grupurilor fasciste, Nazi, care omoară diverşi oameni constant, atacînd din umbră . I-am inminat sintezele ziarului nostru, cu accent pe un calendar al crimelor. El a spus că este unul din cele mai periculoase fenomente de astăzi şi va continua să fie atent asupra lui. A [mai] spus că efectul cumulat al acestor atacuri fasciste este în completă opoziţie cu calea pe care ţara noastră ar trebui a o urmeze „

Aparent Medvedev încearcă să facă ceva în spiritul unei „îndreptări” a Rusiei şi mentalităţii ruseşti, şi face paşi concreţi în direcţia asta: a trimis spre reanalizare legea care propunea definiţii foarte largi a „trădării de ţară şi spionajului„, a dat un semnal referitor la crima din Precistenka nr1, a încercat să nu dea declaraţii care să încurajeze abuzurile (vezi mai sus).
În realitate mai există opinii susţinînd că interviul e doar o imagine de PR subliniind că evenimentul nu a fost mediatizat pe nici unul din canalele de media afiliate Kremlinului, tăcerea putea fi înlocuită cu un semnal puternic la adresa prinderii criminalilor, apropierea către varianta fascistă în lipsa unor declaraţii oficiale ale orgabelor abilitate, etc.

Nelegat de incidentul în discuţie, dar poate ca argument în favoarea susţinătorilor lui, Medvedev a surprins ieri prin critica puternică la adresa guvernului / autorităţilor locale. Reuters anunţa ieri (20.02.2009) Medvedev a atacat, pt a doua oară politica anti-criză a lui Putin (prima oară la începutul anului). „Progresăm [muncim] foarte încet, nepermis pentru vremurile de criză. Criză care nu a atins apogeul, nu numai în ţara noastră dar şi în alte ţări”. De data asta remarca a fost facută la o intrunire a Consilului de Stat a Federaţiei Ruse.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

fish

fish

1 Comment

  1. Francesco
    21 February 2009

    Cuplul Medvedev-Putin imi aduce aminte de ce se zicea despre casatoriile de „succes”, ca mereu din doua pietre de moara, una trebuie sa se macine, ca daca ar fi amandoua tari, s-ar sparge. Medvedev este piatra cea moale, cel care conduce de facto este Putin. Reformele lui Medvedev sunt apa de ploaie intr-o tara unde drepturile cetateanului obisnuit sunt doar litera de lege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto