FUNDATIA IOAN BARBUS

Momente Sputnik

Barack Obama, cu ocazia discursului anual „State of the Nation” din 25 ianuarie 2011:

Acesta este momentul Sputnik al generaţiei noastre. În urmă cu doi ani am afirmat că trebuie să atingem un nivel de cercetare şi dezvoltare pe care nu l-am mai cunoscut din perioada întrecerii pentru cucerirea spaţiului extraterestru… Vom investi în cercetare biomedicală, în tehnologia informaţiei şi, mai ales, în tehnologii de energie curată.

O investiţie care va […] proteja planeta şi va crea nenumărate locuri de muncă pentru americani.

Deja vedem clar promisiunea energiei recuperabile. Robert şi Gary Allen sunt fraţi care deţin o mică firmă din Michigan de montat acoperişuri. După 9/11, ei i-au oferit pe cei mai buni lucrători pentru a repara acoperişul Pentagonului, dar jumătate din fabrica lor a rămas neutilizată, iar recesiunea i-a lovit din greu. Astăzi, cu ajutorul unui împrumut guvernamental, acel spaţiu nefolosit este utilizat pentru producţia de ţigle solare care sunt vândute în întreaga ţară. În cuvintele lui Robert, „ne-am reinventat”.

[…] Cu ajutorul cercetării şi planurilor stimulative sporite, putem să rupem dependenţa de petrol, cu ajutorul biocombustibilului, şi putem deveni, pînă în anul 2015, prima ţară din lume cu un milion de automobile electrice pe şosele.

Mult stimate şi iubite preşedinte. Spicuim, cu mândrie patriotică foarte tolerantă faţă de toate minorităţile conlocuitoare, din realizările deosebite ale colectivelor de oameni ai muncii, însufleţiţi de măreţele directive cuprinse în excepţionalul discurs de la începutul acestui an.

În luna august, Government Motors a vândut 125 de automobile electrice Chevy Volt! Este un număr puţin mai mic faţă de recordul de 281 bucăţi vândute în februarie, dar conducerea GM s-a pregătit intens pentru sezonul de toamnă-iarnă şi capacitatea de producţie va fi ridicată la 5000 de unităţi lunar, pentru a face faţă cererii care, apreciază experţii în domeniu, va cunoaşte o creştere semnificativă. Talentaţii muncitori, tehnicieni şi ingineri de la GM, în frunte cu înţeleapta lor conducere, vă mulţumesc din inimă pentru cele 50 miliarde dolari pe care, la indicaţiile dumneavoastră preţioase, guvernul american le-a investit în 2009 în această icoană a industriei de pensii, asigurări medicale, ajutoare de şcolarizare şi alte servicii sociale nepreţuite câştigate de lupta fără preget a liderilor sindicali. Astfel vom produce în continuare automobilele pe care le visează toţi americanii cu înaltă conştiinţă civică!

Tot în luna august, chiar în ultima zi, firma Solyndra a declarat faliment şi a concediat 1100 de angajaţi. Solyndra producea panouri solare. Firmă fanion a viitorului verde, Solyndra a beneficiat în 2009 de o jumătate miliard de dolari în garanţii de credit, acordate de administraţia Obama cu ocazia aproape trilionului stimulativ pompat de stat în economie, prin legea „American Recovery and Reinvestment Act” semnată de acelaşi Obama. A fost un model de parteneriat dintre stat şi sectorul privat. Din partea statului, cel mai inteligent şi locvace preşedinte vreodată a insistat ca jumătatea de miliard a plătitorilor de taxe şi impozite să fie acordată unui consorţiu privat animat de George Kaiser, afacerist Democrat care s-a numărat printre donorii majori la campania Obama din 2008. Înainte de a aştepta analiza rentabilităţii acestei „investiţii”, din partea organismului guvernamental însărcinat cu aprecierea fezabilităţii unor astfel de proiecte – Government Accountability Office. Desigur, viitorul verde nu aşteaptă. În schimb, finanţatorii privaţi au aşteptat răbdători să vadă care este rentabilitatea Solyndrei şi, după ce s-au lămurit, au închis robinetul. La timp. Garanţiile de stat vor acoperi majoritatea pierderilor. Din buzunarul contribuabilului american. Dar tot ghinionul spre bine: şomerii de la Solyndra ar trebui să fie primiţi cu braţele deschise de fraţii Robert şi Gary Allen. Know-howul panourilor este uşor transferabil ţiglelor, iar specialiştii în domeniu anticipează o creştere semnificativă a cererii de ţigle solare în sezonul de toamnă-iarnă, datorită numărului sporit de posesori ai Voltului.

Pe 24 august s-a prăbuşit vehiculul spaţial rusesc Progress-M-12M, cu ocazia unui zbor-transport de materiale destinate Staţiunii Spaţiale Internaţionale. Din fericire, naveta cargo nu era pilotată de personal uman. Însă acest accident va afecta programul spaţial american. Care, de când NASA a renunţat la zborurile spaţiale – adică din acest an – a devenit complet dependent de mijloacele de transport extraterestre oferite de ruşi. De momentul Sputnik, practic. Soyuz-U, racheta care a propulsat misiunea automată Progress-M-12M, este similară cu racheta Soyuz-FG, în special a treia treaptă, chiar cea care a explodat şi propulsează zborurile cu astronauţi ale ruşilor. Iar de acum înainte, şi ale americanilor. NASA este îngrijorată. Preşedintele a resetat-o pe Soyuz, dar există un paleativ: pensionaţi astronauţii şi găsiţi o Laika americană.
Haraşo excepţionalism.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

13 Comments

 1. anarchix
  2 September 2011

  Azi am citit pe slashdot.org stirea despre Solyndra. Epic fail cum s-ar spune.
  Asta dupa ce au incasat $0.5B pe green subsidies. Link aici.

 2. Daniel Francesco
  2 September 2011

  Sunt foarte multe lucruri pe care nu le stie si nu le simte Obama printre care si faptul ca, din punct de vedere istoric, adevaratul „moment SputniK” al Americii din 1957 a fost caracterizat prin socul opiniei publice la constientizarea avansului sovietic in domeniul spatial. In acel an avusese loc si esecul lansarii televizate americane a lui Vanguard Test Vehicle 3 care a contribuit la teama americanilor privind puterea URSS.

 3. Daniel Francesco
  2 September 2011

  EVERYTHING JIMMY CARTER DID BADLY OBAMA DOES WORSE. Asa isi incheie comentariul astuteblogger, nu intram in amanunte…

 4. Daniel Francesco
  2 September 2011

  Afacerea Solyndra ii va da mari batai de cap lui Hussein Obama Barack. Conform TheMinorityReport.blog Comitetul pentru Energie si Comert al Camerei Reprezentantilor va investiga „povestea de succes” a firmei care si-a declarat falimentul. Presedintele Comitetului Fred Upton a cerut documente suplimentare de la Departamentul de Energie privind garantiile guvernamentale de 535 000 000 de dolari cu care a fost ajutata firma Solyndra.

  Scandalul este abia la inceput…

 5. dr pepper
  2 September 2011

  asa este Francesco, pe de’o parte sunt ecozanatecii care ii dicteaza sa inchida industria americana si sa investeasca in tehmologie falimentara si pe de alta parte are economia care se incapatineze sa functioneze intr’un climat centralizat – ceea ce duce inevitabil catre faliment.

  Obama halts controversial EPA regulation

  problema este ca ar putea fi deja prea tarziu si chiar daca nu – recuperarea economiei va fi foarte grea din cauza masurilor luate de catre democrati.
  Wall St slides 2 percent after job growth stalls

  economistii leftisti cu premiul nobel pentru economie in buzunar dedicati trup si suflet keynianismului [?] au ajuns sa afirme ca doar o invazie extraterestra mai poate salva economia americana ( daca va vine sa credeti asa ceva)

  Nobel-wining economist Paul Krugman says fake alien invasion can improve the economy
  dealtfel parerea mea este ca totul a fost intentionat pentru a se distruge industria americana din considerente ideologice.

  si mai cred ca democratii vor iesi tare shifonati din toata afacerea asta.
  cu un deficit la cer, o economie la pamant si o dragoste care trece prin burta – lucrurile nu stau prea roz.

 6. Pataphyl
  2 September 2011

  Francesco @4

  Obama’s Enron (de Rich Lowry)

  In a visit to Solyndra in May 2010, President Obama called it “a testament to American ingenuity and dynamism.” He all but redefined the traditional statement of Americanness to encompass motherhood, apple pie, and the conversion of sunlight into electricity through cylindrical thin-film solar cells, the specialty of Solyndra.

  Obama and Biden were literally invested in Solyndra’s success. The company got a half-billion-dollar federal loan guarantee, the first in a highly vaunted Department of Energy green-jobs program, as part of the stimulus. This was supposed to be the new economic model: government and its favored industries cooperating to lead the country into a green, politically approved recovery.

  The showcase firm is now filing for Chapter 11 in an embarrassing blow to the premises of Obamanomics. At least the Obama administration can’t be accused of practicing industrial policy the old-fashioned way and picking winners. It is evidently quite ready to pick losers, too.

 7. emil borcean
  2 September 2011

  Pata, il mai tii minte pe Cristian Mosoiu? Alta muratura care stie sa aleaga perdanti. Asta nici macar nu avea imaginatie, il cita pe genialul Obama ca Paunescu pe Maretul Ctitor de hidrocentrale:

  Și nici că putea cineva s-o spună mai bine decât președintele Obama, în februarie a.c.: “We know that whoever leads the clean energy revolution is going to lead the 21st century economy…And we can’t wait. We can’t wait. Because China is not waiting. India is not waiting. Germany is not waiting. We can’t afford to wait.” Și dacă ne uităm la cifre, are și dreptate. Cine conduce la investiții ”verzi” și este și primul producător mondial de tehnologii de energie regenerabilă? Păi cei care și-au mutat plasamentele în Asia, știu.

  Patraule ca Mosoiu misuna cu sutele prin birocratiile guvernamentale si „inoveaza” pe banii si vietile oamenilor. Uite model de CV de trepadus guvernamental:

  Cristian este cercetător științific si doctorand in domeniul economic.
  Are experienta 6 ani in structuri guvernamentale centrale, dintre care 3 ani la cabinetul primului-ministru.
  Are un masterat în geopolitică și relații internaționale și a absolvit cursul de economia schimbărilor climatice sustinut de Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Este membru Chevening.

  Auzi frate, are diploma de la „cursul de economia schimbărilor climatice sustinut de Universitatea Cambridge din Marea Britanie”. Dudă cu patalama la mina. Asa se ajunge consilier in structuri.

 8. anarchix
  2 September 2011

  Auzi frate, are diploma de la “cursul de economia schimbărilor climatice sustinut de Universitatea Cambridge din Marea Britanie”. Dudă cu patalama la mina. Asa se ajunge consilier in structuri.

  Asta e ca faza din Creanga cu „s-a dus la Paris bou si s-a intors vaca”.

  Asa se ajunge consilier in structuri.

  Si nu se ajunge numai consilier in structuri. Cu un PhD luat in RO se poate ajunge relativ departe in servicii (ca ofiter). ????

 9. Pataphyl
  2 September 2011

  Dedicaţie tutuLor Moşoilor guvernamentali, indiferent de guvernul deservit! ????

 10. dr pepper
  2 September 2011

  NBC and MSNBC Completely Ignore Solyndra Bankruptcy

  As NewsBusters reported Wednesday, a solar company that was given over a half a billion dollars in stimulus funds declared bankruptcy this week.

  Although most news outlets did at least give this story some coverage, two organizations owned by the same company with intricate ties to the Obama administration completely ignored it.

  the „vrai” news.

 11. dr pepper
  2 September 2011

  Ia tineti’va respiratia ca vine bloomberg cu explicatia:

  Taxpayers Rank Behind Solyndra Investors Under Obama’s Refinancing Deal

  The George Kaiser Family Foundation, a charitable organization based in Tulsa, Oklahoma, and backed by donations from Kaiser, holds about 35.7 percent of the company, according to a Solyndra filing with the Securities and Exchange Commission

  Kaiser raised, or bundled, $50,000 to $100,000 for Obama’s 2008 campaign, according to a list that had been posted on Obama’s 2008 campaign website. He gave $2,300 personally, according to the Federal Election Commission.

  “George Kaiser is not an investor in Solyndra and did not participate in any discussions with the U.S. government regarding the loan,” the foundation said in an e-mailed statement. The foundation said it “invests in a globally diversified portfolio across many different asset classes.”

  deci carevasazica kaiserul asta a strans o suta de bete pentru campania electorala dar a donat doar cateva mii si cu toate ca detine doar 37 de procente de afacere din toata tarasenia – nu are nici o legatura, nici usturoi nu a mancat – nici gura nu ii miroase.

  deci in primul paragraf ni se explica ca nu detine decat 37 de procente din firma ca in cel de’al treilea paragraf sa ni se explice ca d-nul kaiser nu este un investitor in acea firma.
  supertare!

  ca, apoi, in cel de’al patrulea paragraf sa vina lovitura de gratie:

  Selection of companies to receive U.S. backing are “merit- based decisions made by career staffers at the Department of Energy, and the process for this particular loan guarantee began under President George W. Bush,” Eric Schultz, a White House spokesman, said in an e-mailed statement Sept. 1.

  deci totul a aplecat de la bush.
  bush did it!

 12. Daniel Francesco
  2 September 2011

  Ultimele stiri de la Solyndra, „marturia de dinamism” a Americii, cum a spus Obama: agentii FBI au descins in dimineata asta la sediul firmei, inarmati cu mandate de perchezitie obtinute ca urmare a cererilor Departamentului de Energie al Statelor Unite.

  Agents arrived at Solyndra at 7a.m. and were examining the factory. Solyndra has a skeleton crew of 100 workers on the scene, who are closing the factory down.

  sursa: http://www.nbcbayarea.com/news…..55348.html

 13. DanCanada
  2 September 2011

  Cireasa de pe tort re Solyndra:

  http://townhall.com/tipsheet/g…..ra_scandal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi