FUNDATIA IOAN BARBUS

Mona Pivniceru, omul trimis de Mafie să execute Justiţia

De două zile ministrul justiţiei, fosta judecătoare Mona Pivniceru, se plimbă pe la televiziunile mogulilor vorbind despre justiţie. E întrebată dacă justiţia e independentă şi spune DA. E întrebată dacă ea a propus-o pe Kovesi pentru Bruxelles şi spune DA. E întrebată dacă Kovesi şi Morar sunt buni pofesionişti şi răspunde DA. E întrebată dacă Comisia Europeană are dreptul să ne spună ce să facem în domeniul reformelor justiţiei şi anticorupţiei şi răspunde DA. Răspunsurile sale i-au disperat pe jurnaliştii mogulilor care doreau să audă mai degrabă că Justiţia este controlată de Băsescu, Boc, Udrea, Barosso şi Reding.

Mona a stricat în felul acesta două emisiuni până acum. La Antena3 şi la RealitateaTV. Urmează şi altele.

Una spunem la TV şi alta fumăm

De ce Mona Pivniceru a ales să iasă acum în presă, după săptămâni întregi de tăcere? Simplu: o delegaţie a Comisiei Europene se află în România pentru întâlniri oficiale. Aceştia au ca obiectiv redactarea draftului de raport care va fi anunţat public după alegerile din România. Acest raport va face o evaluare la perioada post-referendum, ştiut fiind că în raportul din iulie 2012 CE a avertizat România că are probleme majore cu respectarea cerinţelor statului de drept, politicul afectând justiţia în mod inacceptabil. Experţii în imagine au sfătuit-o să iasă cu mesaje pro-justiţie pentru a impresiona.

O nouă Constituţie, pe placul puciştilor?

Alta e realitatea. În întâlnirea pe care a avut-o ieri cu delegaţia Comisiei, Mona Pivniceru nu s-a putut abţine şi a acuzat CSM că s-a implicat în lupta politică prin ieşiri pe la televiziuni şi pe blog-uri, că ANI are prea mari puteri şi că ea pregăteşte cei mai buni procurori să conducă Ministerul Public – acelaşi discurs al premierului. O parte din aceste aspecte sunt relatate în RoL, astăzi.

Surse convergente ne-au relatat un fapt mult mai grav: în laboratoarele MJ se pregăteşte, cu cea mai mare discreţie, revizuirea Constituţiei după alte direcţii decât cele promovate anul trecut de preşedintele Băsescu: procurorii vor pierde statutul de magistrat şi vor trece în subordinea MJ, CSM va pierde din atribuţii în favoarea MJ şi va fi pus sub controlul Parlamentului, Inspecţia Judiciară va fi trecută de asemenea sub MJ. Practic, se va reinstaura situaţia dinainte de 2003, când UE s-a îngrozit de ce a găsit în România şi a impus modificarea masivă a legislaţiei privind justiţia, pentru că altfel nu am fi încheiat negocierile de aderare. Aşa au apărut pachetul de legi 303, 304 şi 317 din 2004.

Mafia din sistem

Mona Pivniceru nu e singură. Are un puternic sprijin politic de la politicienii care o percep ca fiind singura ce poate îngenunchea justiţia. Şi, în aceste zile, va mai avea doi aliaţi: Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).

În ultimii ani, AMR, asociaţie autointitulată a „judecătorilor şi procurorilor”, s-a transformat în ong-ul de casă a Vioricăi Costiniu pe care l-a condus, oficial sau din umbră, ani de zile. Ca fapt divers, Viorica Costiniu este acum „preşedinte de onoare”. Dacă nu ştiţi cine este Viorica Costiniu, poate aţi auzit totuşi de soţul ei, judecătorul Florin Costiniu, condamnat la 3 ani închisoare pentru corupţie în dosarul Reţeaua Voicu, dosar aflat în recurs. Ea judecă la Curtea de Apel Bucureşti chiar în materie penală, primind dosare ale DNA.

Ei bine, pentru ca circul să fie complet, AMR va organiza pe 9 noiembrie o masă rotundă Independenţa justiţiei şi obiectivele MCV, iar teme sunt Justiţa română sub control politic internaţional şi MCV-instrument de regenerare sau de intimidare a independenţei justiţiei din România. Putem spune deci că AMR acţionează ca un instrument al „sistemului ticăloşit”, pe care îl putem numi în multe feluri: puciştii, oamenii vechiului regim, grupul infracţional organizat sau, pur şi simplu, Mafia.

Din păcate, UNJR a decis să joace în aceeaşi tabără despre care vă vorbeam mai sus, deşi la înfiinţarea sa părea a fi exact oposul sindicalismului AMR, militând pentru reformă şi integritate. Acum însă, UNJR pare că are un singur scop: criticarea instituţiilor lăudate de Comisia Europeană şi Departamentul de Stat, adică a CSM, DNA şi ANI.

Pe lângă vechile relaţii, în această vară s-au mai adăugat două momente care au făcut ca UNJR să se aşeze în tabăra puciştilor: ultimele două preşedinte ale organizaţiei au candidat pentru CSM şi nu au fost alese. Totuşi, dincolo de aceste chestiuni personale, a suprins faptul că instituţia nu a reacţionat deloc la atacurile din această vară împotriva judecătorilor de la ICCJ, a procurorilor de la DNA şi a membrilor CSM. Culmea, organizaţia îşi propusese sprijinirea apărării independenţei justiţiei şi sprijinirea statului de drept (a se vedea crezul crezul de pe site-ul UNJR). Vă întrebaţi ce face totuşi UNJR? Aţi ghicit: o masă rotundă. Ceea ce cred însă că nu veţi ghici, este tema întâlnirii: Consiliul Superior al Magistraturii – bune practici şi lecţii însuşite. Avem, aşadar, încă o instituţie controlata de Mafie care încearcă să distrugă instituţiile care funcţionează, miza fiind în viitorul apropiat CSM, singurul care a avut curajul, alături de CCR, să se opună atacurilor la adresa statului de drept, din această vară.

Concluzia e clară, şi, din păcate tristă: Mona Pivniceru caută momentul prielnic pentru luarea unor decizii esenţiale: trecerea justiţiei sub control politic total. Pentru a-şi atinge obiectivul trasat de stăpânii săi din Mafie, din rândul cărora face parte inclusiv partenerul său de locuinţă, a fost dispusă să plece chiar şi din magistratură. Mona a înţeles foarte bine: interesele Mafiei primează celor personale.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Călin Stroie

Călin Stroie

4 Comments

 1. rodica
  8 November 2012

  Nu trebuie lasatzi de sub LUPA nici o clipa,totul tzinut sub control de presa cu adevarat independenta si libera si semnalate institutziile internatzionale de orice neregula.La noi se poate face ceva doar cu BATA din exterior.

 2. cod penal
  8 November 2012

  cum nu invirti, cu totii suntem luati sub control((((

 3. John Galt
  8 November 2012

  Muona Temniceru..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi