FUNDATIA IOAN BARBUS

Moscova are nevoie de un Kaliningrad între Ucraina şi România

Haideţi să vă lămuresc altfel. Tuturor entuziaştilor zilelor astea.
Şi celor care au trăit revoluţia în direct, şi amatorilor de pronosticuri de cîte ore are nevoie Armata a 14-a să intre în Chişinău.

Miza nr.1 este ZONA GRI!
Miza nr.2 este NEADMITEREA UNIRII CU ROMÂNIA. Moscova are nevoie de Kaliningradul ăsta moldovenesc între Ucraina şi România.

De intrat cu tancurile n-o să intre, cîtă vreme e Natalia Morari la televizor. Şi în urmatoarea perioada o să fie mai prezentă la televizor ca niciodată.

Ce vor ruşii? Să menţină controlul fără cheltuieli multe. Pentru asta e destul ca Moldova să nu aibă perspectivă europeană în sensul de integrare. De asta în ultimii ani s-a investit foarte mult în propaganda cu „Moldova placă turnantă, Moldova o punte între Est şi Vest, geopolitica un balast care divizează societatea şi care distrage atenţia omului de la problemele concrete, cum ar fi apă, canalizare, terenuri de joaca pentru copii, trotuare asfaltate.”

Moldovenii trebuie bombardaţi cu ideea să mai lase geopolitica, că important e să curgă iaurt. Şi asta, paradoxal, în ciuda observaţiei jubilatorii a acelorasi esperţi cum că marile cancelarii şi-au dat întîlnire să decidă soarta ţărişoarei peste capetele moldovenilor! Or ceea ce s-a întîmplat la Chişinău fiind tocmai un argument eminamente geopolitic! Numai moldovenii să nu-şi bată capul cu geopolitica, adica cu înţelegerile la nivel înalt între ruşi şi nemţi. Restul lumii are voie şi poate, numai nu moldovenii. Restul lumii şi esperţii, da moldovenii nu.

Filosofia asta se pliază perfect pe interesele ruso-germane: UE implementează cu R. Moldova nu ştiu ce Acord de Asociere fără perpectivă de aderare, ceea ce-i convine Rusiei care-ş mentine partea ei de influenţă. Mai mult, cheltuielile pentru Moldova şi le asuma UE, că are de unde, şi, de ce nu, România, că a tot făcut-o pînă acum.

Dar înţelegerea ruso-germană are nevoie de o paradigmă identitară/culturală în R. Moldova, ca să poată funcţiona: bine-bine, nu orientare pro-rusă ostentativă. Că nu se pupă cu spiritul progresului. Dar preţul pentru această scutire e urmatorul: nici românitate. Unire – exclus. Moldovenii trebuie făcuţi un popor distinct. A cărui identitate distinctă de români, dacă e greu de definit etno-lingvistic, pentru ca etno-lingvistic moldovenii sunt români, trebuie definită după alt criteriu, care sună bine la Berlin şi Brusel: civic.

Noi nu suntem un teritoriu cu memorie. Noi n-avem nume, pe noi nu ne cheamă nicicum. N-avem trecut, strămoşi, istorie. Avem doar viitor luminos. Noi suntem un popor de cetăţeni, civici, plătitori de impozite, care aşteaptă de la stat rezolvarea problemelor concrete. Ne ajuta UE. Maia deblochează finanţarea externă. Dar fără geopolitică, vă rog. Fără aspiraţii întemeiate istoric de a face parte din spaţiul românesc şi euroatlantic, da?

Paradigma „indiferenţei” geopolitice este o paradigmă identitară. Nu altceva. Şi poate fi interpretată chiar ca o paradigmă totalitară, iliberală cel puţin, de data asta iliberală în sens adecvat: impunerea de sus în jos, prin propagandă, influenţă, autoritate, a unei identităţi distincte. Cum au facut şi în URSS. Numai că de data asta nu te omoară neapărat. Ci *doar* te sminteşte.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Marcela Țușcă

Marcela Țușcă

7 comentarii

 1. Toiu
  16 iunie 2019

  Da, asa este!

  „Moldovenii trebuie făcuţi un popor distinct. A cărui identitate distinctă de români, dacă e greu de definit etno-lingvistic, pentru ca etno-lingvistic moldovenii sunt români, trebuie definită după alt criteriu, care sună bine la Berlin şi Brusel: civic.”
  Aceasta este o definitie care poate fi foarte bine extrapolata oricarui alt popor european. Asta se doreste si pentru lucrul acesta se zbat „elitele” brucseleze. Fie el popor roman, italian, francez sau german.
  Este o schema primitiva pe care imbecilii din brucsel o aplica aproape mecanic. Si-au gasit si oamenii: Maia Sandu cu sleahta ei de „civici” fara identitate, traditie,radacini si, in consecinta, total opusi si opaci idealului national care este Unirea. Colaborationistul Iurie Rosca este mic copil fata de acesti tradatori. Raul pe care il fac si pe care il vor face pana se va debarasa Dodon de ei este la o alta dimensiune avand in vedere ca Iurie Rosca, in momentul in care a inceput sa-si manifeste colaborationismul nu prea mai era factor de decizie.
  Daca ar fi numai acest lucru.
  Intelegerea -targul asta mizerabil-, ca orice intelegere, are cel putin doi actori.
  Iar celalalt ticalos este regimul Putin. Finalitatea practica si beneficiile acestei vanzari se vor afla in portofoliul lui Putin. Sandu, Nastase si ceilalti tradatori vor fi aruncati ca niste otrepe (ceea ce si sunt) la lada de gunoi a Istoriei inca inainte sa cante cocosul de trei ori.
  „Europenii” moldoveni (sic!) pe stil nou vor contribui din plin la planul lui Putin de destructurare si indepartare a Basarabiei de Romania si de tot ce inseamna romanesc.
  Rar mi-a fost dat sa vad oameni politici mai ticalosi si cinici.

 2. mihai
  16 iunie 2019

  Evident, se pare ca tot universul conspira pentru ca Moldova sa nu se uneasca cu Romania :Putin, mafia, Germania, „Brucselul”. Numai ca primii care trebuie sa isi doreasca hotarat, ferm, fara echivoc Unirea sunt chiar moldovenii. Cum ar fi ca – in loc de 25% – ponderea unionistilor sa fie de 50, 60, 70 % ? Niciodata in istorie unirea unor teritorii romanesti nu a fost acceptata cu usurinta de marile puteri, din ratiuni de „echilibru european” etc, dar pana la urma au trebuit sa accepte, chiar daca a durat mai mult decat noi romanii ne-am fi dorit.
  In alta ordine de idei, daca autorul ar trebui sa aleaga intre o enclava pro-rusa la Nistru si Unirea Moldovei cu Romania, care ar fi optiunea sa personala? Multumesc,

 3. mihai
  16 iunie 2019

  Scuze, reformulez intrebarea din comentariul anterior : daca autorul ar trebui sa aleaga intre Unirea Moldovei cu Romania cu pretul unei enclave pro-ruse la Nistru si situatia actuala, care ar fi optiunea sa personala? Multumesc,

 4. Stefan
  16 iunie 2019

  Catre Mihai: autoarea si-a exprimat optiunea in alte articole: Moldova trebuie sa se debaraseze de entitatea mankurta Transnistria. Cred ca sintetizez bine ce a scris altadata.

  Articol excelent. Admir luciditatea Marcelei in aprecierea efectului funest pe care-l are axa Berlin-Moscova asupra libertatii Europei.

  Daca privim mai de sus si vedem a treia latura a acestei sinistre aliante, axa Berlin-Moscova-Teheran este o amenintare directa pentru pacea lumii. Nemtii sunt hotarati sa vada ayatollele inarmate cu bomba nucleara stergand Israelul de pe fata pamantului si reinviind visul lui Hitler: Sfanta Alianta Islamo-Nazista.
  Iar daca mai adaugam si coltul al patrulea, Pekinul …

 5. marius
  16 iunie 2019

  Bun, si ce urmeaza, spuneti-ne limpede.

 6. crs
  16 iunie 2019

  Intai as incepe prin a expulza ambasadorii unei puteri criminale care, dupa ce decenii bune ne-a macelarit populatia, economia, istoria si cam tot restul, nu are nevoie de-o ambasada.
  Apoi mai vedem ce facem.

 7. Toma
  16 iunie 2019

  Propaganda rușilor trebuie scoasa definitiv din Basarabia pe ușa din față nu pe ușa din dos
  Astfel românii basarabeni cu creierul clătit de ruși
  Se vor usca la soarele UE
  Și vor decide Unirea.
  Altfel nu i posibil cu propaganda rușilor in casele lor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian