FUNDATIA IOAN BARBUS

George Friedman: Dacă rușii vor veni, vor avea de aface cu noi, americanii. Poziția Germaniei e neclară

George Friedman, unul dintre cei mai cunoscuți analiști americani de geopolitică, a explicat că cea mai importantă legătură a României nu trebuie să fie cu NATO, ci mai degrabă cu SUA – pentru că, spune el, în timp ce poziția altor aliați, cum ar fi Germania, este neclară, cea americană este fermă. Analistul a subliniat că România se află într-o situație favorabilă datorită legăturilor strânse cu țara din inima NATO, Statele Unite, iar „dacă rușii vor veni, ei știu că vor avea de-a face cu noi”. 

“Relația dumneavoastră nu este în primul rând cu NATO, ci cu SUA. Alţi membri ai Alianţei, Germania…nu este clară poziția lor. Poziţia americanilor este însă clară.

În NATO este greu să ai legături cu așa de multe țări cu interese diferite. Partea bună e că România are legături cu ţara care este inima Alianţei. Şi SUA au relație puternică cu România și Polonia și asta face diferența. Dacă rușii vor veni, ei știu că vor avea de-a face cu noi. (…)

Noi cooperăm cu polonezii și cu românii și vrem să putem să ne mutăm forțele între cele două țări. Am mers prin Transilvania și drumurile… Un drum de o oră îl faci în vreo patru. Pentru militari aşa ceva nu e acceptabil. Trebuie să ne putem muta rapid.

Aveţi nevoie de infrastructură bună. E esențială pentru securitatea României, nu e ceva ce poți lăsa la o parte”, spune Friedman.

„Dumneavoastră ați descoperit că vă trebuie un aliat. Aveți acel aliat, ați făcut ce trebuia făcut. Asta înseamnă că vulnerabilitatea dumneavoastră în regiune scade. Una e să ai de-a face cu România și altceva să ai de-a face cu românii și americanii.

Mereu veți fi într-o zonă dificilă, dar acum sunteți într-o poziție acceptabilă datorită legăturilor importante. Întreaga regiune este instabilă, dar se îndreaptă spre o nouă stabilitate și cred că Turcia va ieși din acest proces cu mult mai multă putere. Cred că România va ieși la fel. Nu cred că Rusia va avea capacitatea să facă același lucru pe termen lung. Pe termen scurt, va avea însă puterea să creeze probleme”, a mai precizat George Friedman.

„Cel mai important punct în relația dintre SUA și Turcia este în Incirlik, baza aeriană. Este o foarte importantă poziţie pentru SUA. Turcia nu amenința niciodată acea poziție. Noi nu am zis că plecăm, așa că inima legăturii este puternică. F-35…acestea sunt aspecte mai puțin importante. (…) Mereu am prezis că puterea în regiunea Mării Negre va fi Turcia, nu Rusia. Federaţia Rusă e în declin, face ce poate, însă nu mai e ceea ce a fost. România și Georgia nu vor fi niciodată puteri dominante în regiune. Turcia va fi o putere în Balcani, în Mediterana. Vedem acum cum Turcia se adună și stă la masă cu SUA și Rusia, de la egal la egal, nu ca un partener mai mic. Cred că va trebui să lucrați cu Turcia, dar și turcii și românii înțeleg cum se fac afacerile. Aveți o relație veche. Vă veți descurca!”, a încheiat analistul american.

SURSA   TVR

Citiți și aritcolul lui George Friedman despre Marea Neagră, publicat în urmă cu două zile, în timpul vizitei la Constanța:

On the Black Sea

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 comentarii

 1. Stefan
  15 iunie 2019

  Friedmann are dreptate ca starea proasta a soselelor din Romania este o amenintare strategica, nu numai o autolovitura economica.

  Pe de alta parte, analiza pe care o face Turciei este complet gresita.

  Turcia care a luat-o pe calea Islamismului politic, pe calea reinnoirii Imperiului Otoman, este o amenintare pentru pacea lumii, nu mai mica decat Rusia.

  E ridicola aprecierea ca Romania si Turcia „se vor descurca”. Romania si Turcia „s-au descurcat” numai in perioada republicana-laica, care a inceput cu Ataturk si s-a incheiat odata cu acapararea puterii de catre sultanul Erdogan.
  In rest, experienta romanilor si a vecinilor balcanici cu Turcia a fost si mai funesta decat cu Rusia.
  Turcia nu este o putere rezonabila, stabila.
  Cu cat mai devreme regimul lui Erdogan va fi rasturnat de turci insisi, cu atat mai bine.

  Erdogan trebuie sa sfarseasca ca si predecesorul sau, Adnan Menderes.

 2. silvapro
  15 iunie 2019

  Turcia cu Erdogan Buzdugan???!!!! Ferit-o D-zeu!

  Friedman asta nu e prea stralucit in analizele lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian