FUNDATIA IOAN BARBUS

Multiculturalism și terorism în Bruxelles

Tot Bruxelles-ul este de sămbătă un „no-go area”, sau  „Zone Urbaine Sensible” , cum se numesc în Franța acele zone pe care mai bine le eviți, din motive de siguranță. De mulți ani deja, Bucureștiul este una dintre cele mai sigure capitale din Europa. Din experiență proprie pot spune că o vizită la câteva străzi distanță de Grand Place sau o vizită în Gara Centrală din Bruxelles, după ora 20, este o aventură de pe urma căreia îți poți pierde mai mult decât portofelul.

Din cauza amenințării teroriste islamiste, autoritățile belgiene au decretat sâmbătă nivelul de alertă maxim, 4 din 4, care presupune o amenințare teroristă „serioasă și iminentă”. Alerta a rămas în vigoare și duminică și va rămâne și luni, au anunțat duminică seara autoritățile. Metroul este și va rămâne închis, mall-urile la fel, concertele, demonstrațiile și adunările publice au fost anulate, școlile vor rămâne de asemenea închise. Soldaţi înarmați ca pentru război și vehicule blindate patrulează pe străzile capitlei UE, iar oamenilor li s-a cerut să rămână în case. În cartierul bruxellez Molenbeek, locuit în proporție de 80% de musulmani, a fost găsit sâmbătă un adevărat arsenal de război, arme de asalt, explozibil şi arme chimice.

Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud. În spate este steagul Statului Islamic.

Abdelhamid Abaaoud, cel care este suspectat că ar fi pus la cale masacrul de la Paris, era născut şi crecut în Molenbeek.

Premierul belgian Charles Michel a vorbit sâmbătă într-o conferință de presă despre „riscul unor atentate comise de indivizi care au asupra lor arme si explozibil„. Ministrul de Externe belgian Didier Reynders a declarat că „avem suficiente elemente pentru a estima că există o amenințare precisă și iminentă„. Ministerul român al Afacerilor Externe a atenționat sâmbătă cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Belgia, arătând că autoritatile belgiene au ridicat nivelul de alertă teroristă la nivelul maxim pentru orașul Bruxelles, 4 pe o scară de 1 la 4, ceea ce semnifica „o amenințare serioasă și iminenta”.

Duminică seara, forțele de ordine au desfășurat, din nou, o operatiune antiteroristă în Bruxelles, timp în care centrul orașului a rămas blocat. Pe contul de Twitter al poliției s-a cerut presei și utilizatorilor rețelelor sociale să nu transmită nici un fel de informații în timpul operațiunilor, din motive de securitate. După mai multe percheziții în Molenbeek, au fost arestate 16 persoane dar nu s-au găsit arme.

În timpul operațiunilor, unul din conturile de Twitter ale Statului Islamic, ulterior suspendat, publica următorul mesaj:

isis twitter

Fără multiculturalism și corectitudine politica, instrument retoric al primului, toate aceste atacuri ar fi putut fi prevenite cu decenii în urmă. Moscheile în care predică imami care incită la violență ar fi fost închise, centrele de recrutare de terorişti, la fel, am aflat dumimică seara că teroriştii belgieni primeau ajutor social din partea statului în timpul petrecut alături de Statul Islamic, in Siria. Statul belgian a finanțat antrenamentele teroriştilor de la Paris, cu alte cuvinte.

Decenii la rînd de politici și discurs multicultural au încurajat și finanțat segregarea imigranților din cartierele europene precum Molenbeek. Radicalizarea care de la generație la generație devenea tot mai pronunțată a fost relativizată, presa, autoritățile și intelectualii publici aruncând asupra fenomenului un potop de vorbe goale despre „excluziune socială și economică”.

Primele generații de imigranți din Belgia sunt suprinse de nivelul de raicalizare al fiilor și nepoților lor şi nu se mai simt în siguranță. În 2010, într-un moment în care autoritățile declaraseră starea de „Toleranţă zero violenţelor” în câteva cartiere din Bruxelles, un imigrant turc, intervievat de o televiziune locală, spunea: „locuiesc de 20 de ani în Laeken [fostă localitate belgiană acualmente încorporată în orașul Bruxelles]. Vreau să plec, la fel ca belgienii care au plecat deja, de teamă. Ca turc belgian, vreau şi eu să plec de aici. Nu mă simt în siguranţă.”

Despre Molenbeek scria, în urmă cu 6 ani, un politician de stânga, membru al Parlamentului Flamand, Luckas Vander Taelen, într-un articol intitulat „De getto’s van Brussel”, Ghetourile din Bruxelles. Susținător vreme de mulți ani al multiculturalismului, Vander Taelen a stârnit controverse puternice cu acest articol în care spunea, rezumând –  Am greșit!

„În urmă 20 de ani eram convins că tinerii belgieni-noi vor fi asimilaţi foarte repede. […] Între timp, o generaţie de rebeli fără cauză a crescut în Bruxelles, generaţie care se se simte mereu ofensată sau crede că i se greşeşte. Niciodată responsabili pentru nimic, dau vina mereu pe altcineva: guvernul, belgienii rasişti. Apoi, chiar şi în cadrul familiei aceştia sînt de necontrolat. Cînd poliţia din Molenbeek a arestat un băiat, tatăl a organizat imediat un protest pentru că fiul lui ‘nu ar fura nici un măr’. Eforturile depuse de guvern în cartierele-problemă au făcut ca tinerii să nu simtă nevoia de a renunţa la aceste obiceiuri, a arătat un studiu al Université Libre de Bruxelles”, scrie Vander Taelen. La final, trage concluzia – responsabili de această situație sunt politicile stângii și refuzul acesteia de a cere imigranțior să se integreze: „Stânga a fost cea care a cerut mai multă atenţie la discriminare şi la diferenţele sociale. Din păcate problema este mai profundă de atît: ne era teamă să obligăm imigranţii să adopte valorile noastre, valori ce îmi sînt prea dragi mie pentru a renunţa la ele”. Puteți citi traducerea integrală a articolului, aici.

Tot în 2010, Gaetan van Goidsenhoven, primarul cartierului bruxelles Anderlecht, spunea referindu-se la violențele tot mai dure din jurisdicția sa că „situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Nu există locuri în închisori sau în centrele pentru tineri. Practic, trebuie sa îţi ucizi toată familia pentru a fi băgat la închisoare.” 

În ultimii ani, confruntările între bandele violente din Molenbeek și poliție au devenit ceva frecvent. Doi tineri au murit în aprilie 2010, într-un schimb de focuri cu poliția. Canalul de televiziune local, TV Brussel, relata la acea vreme: „De luni de zile poliţia din Bruxelles este suprasolicitată, iar acum au apărut jafurile violente ale bandelor straine de criminali.”  Unii dintre membri acestor grupuri violente au fost arestaţi de poliție și rapid eliberați din lipsă de resurse, de 145 de ori.

Tot în 2010, Dr. Benno Barnard urma să ţină un curs la Universitatea din Antwerp, al doilea oraş belgian ca importanță, despre diferenţele dintre creştinism şi islamism şi despre originile creştine ale umanismului, liberalismului şi societăţii moderne. Seminarul a fost întrerupt de musulmanii violenți care au venit în amfiteatru și au început să strige „Allahu Akbar”.

5 ani mai târziu, situația a deveni explozivă în tot Bruxelles-ul și este nevoie ca civilii să fie păziți cu armata de amenințarea terorismului islamic.

bruxelles

bruxelles

 

bruxelles

bruxelles

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 Comments

 1. teodor manole
  23 November 2015

  Deja este o certitudine ca musulmanii -in marea lor majoritate- nu pot fi asimilati,nu stiu ce ar putea fi facut, in statele unde acestia exista deja in numar foarte mare! Pentru Romania apare insa foarte clar ca, nu trebuie sa accepte migratia necontrolata a acestora! Romania are deja o pupulatie adusa de vechii boieri ca forta de munca ieftina,fac referire la etnia tiganilor,nici acestia nu au putut fi asimilati decat intr-o masura foarte mica.Din nefericire iata ca umanismul unor state este rasplatit de tinerii musulmani cu palme pe obrazul gazdelor.

 2. cezar
  23 November 2015

  Tare.
  Pai hai sa ne mutam in Brusel, si sa vina belgienii in Militari.

 3. Tudor
  23 November 2015

  daca mi se permite, vin si eu cu o parere, sa zicem neavizata:
  este vorba de istoria recenta iar subiectul e tabu, mai ales in actualul climat (post-vineri13).
  nu s-a mai spus demult, dar in belgia a existat o politica de „francofonizare”. nu cred ca e termenul corect, dar nu gasesc altul. E vorba de faptul ca acum vreo 40-50 de ani, in regiunea bruxelles flamanzii erau majoriatri, iar acum sunt valonii majoritari. cum s-a facut asta, cand indicii demografici ai celor 2 popoare sunt aproximativ egali? da, ultima banca, ala e raspunsul corect! prin imigratie! si nu oridecare, ci era primit orice nordafrican, oriental sau ce altceva vreti, care era dispus sa invete franceza si sa se declare valon!
  rezulat: in 2009, aflandu-ma cu treaba prin bruxelles, eram socat de lipsa de civilizatie a „unei anumite parti” a tineretului cu aspect fenotipic medio-oriental sau nordafrican. strazi pe care (asa cum a spus si autorul) este o aventura sa te plimbi, scandaluri in parcurile de joaca pentru copii, agresat verbal femei pentru purtarea fustei scurte, ignorarea clientilor europeni in mici magazine (servit tantile cu burka din spatele cozii inaintea batranului alb aflat deja la tejghea), iar in trenurile suburbane tineri dormind pe cate 2 locuri sau ocupand 4b scaune si uitandu-se agresiv la lumea din jur! scuze, dar asta e deja mai mult decat fronda adolescentina.
  si interesant, n-am vazut aporpae niciun asiatic, aproape niciun alb si doar cativa africani facand asta. in schimb o gramada de arabi (da, parca vad ca iara o sa va acuze unii-altii de islamofobie). ma rog, e o parere a unui singur om, nu e studiu evidence -based.
  ei intre timp am mai ajuns si in alte orase din zona valona (mons, charleroi, liege) si situatia mi se pare cam la fel. sau era, inainte de atentatele de la Paris.
  situatia e un pic mai complexa, ar merita o dezbatere cu date obiective, eventual interpretata de un sociolog (preferabil unul neobsedat de corectitudine politica. dar oh wait, unul de asta sigur e fascist- ironie intentionata); e vorba de minoritati intre musulmani, de solidaritate de clan, de schimbari economice (acum 30 de ani economia belgiei se baza pe industria grea din valonia, care acum e moarta iar la putere e comertul din flandra), binenteles nu lipsesc ideile socialiste de genul benefituri, asigurari sociale pentru toata lumea contra voturi. pe bune, eu nu pot gasi o singura cauza determinanta.
  bibliografie:
  http://www.lefigaro.fr/vox/pol…..sastre.php?
  http://www.lalibre.be/debats/o…..cfaf1369ca
  cam atat am avut de zis

 4. Mihaela Bărbuş
  23 November 2015

  Multumesc pentru linkurile interesante. Si eu am vazut tineri carora li se permite orice, belgieni care se cred personal vinovati pentru ce se spune ca ar fi facut stramosii lor acum zeci/sute de ani, cartiere nefrecventabile separate foarte clar de cele ale clasei de mijloc si ale eurocratilor. Oameni care nu traiesc decat in lumea lor si cred ca toata Belgia e ca la ei acasa, in malluri, in zonele turistice si in institutiile europene.
  Cred ca cea mai nevindecabila parte a problemei e cea mentala. Lumea admite ca exista o problema, dar cei mai multi spun ca nu e grava, ca si in alte parti sunt tineri obraznici si cartiere dificile. Se stie ca Bruxellesul e un oras nesigur, dar piata imobiliara nu a scazut nici in timpul crizei.
  Eu am propus unor prieteni romani sa vedem cartierele rau famate si au refuzat, ba chiar mi-au zis ca sunt eu mofturoasa, ca asa e si la noi in Ferentari.

 5. Costin Andrieş
  23 November 2015

  Telegraph:

  • The Mayor of the Brussels district of Molenbeek received a list with the names of more than 80 suspected jihadists living in the area just one month before the Paris attacks. The New York Times reported that on this list attacks mastermind Abdelhamid Abaaoud, and the two brothers who took part – Brahim and Salah Abdeslam – who remains at large. Their apartment was just 100 metres from the Mayor’s office, and could be viewed from her window.

  Oprescu e o fecioara neprihanita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi