FUNDATIA IOAN BARBUS

NASA rock’n’roll

După ce Obama a pus pe butuci programul spaţial american, inginerii de la NASA s-au trezit cu timp liber pe mînă. Aparent fără nicio legătură, grupul de rock OK Go este cunoscut pentru crearea de expresii vizuale ieşite din comun cu care îşi acompaniază muzica. Totuşi NASA şi rock’n’roll s-au întîlnit cu ocazia proiectului celui mai recent clip video pentru cîntecul This Too Shall Pass.

OK Go au dorit ceva special pentru ilustrarea acestei piese şi s-au gîndit ca motivul vizual central să fie o maşină Rube Goldberg. Denumită după caricaturistul şi inventatorul american cu acelaşi nume, acest tip de maşină este un mecanism exagerat de complex şi redundant, care îndeplineşte o acţiune foarte simplă într-un mod foarte complicat, de obicei printr-o succesiune de etape într-o reacţie în lanţ.

Pentru realizarea acestei maşini a fost contactat grupul Syyn Labs, o asociaţie de ingineri specializaţi în împerecherea creativă dintre artă şi tehnologie. Syyn Labs include şi patru ingineri de la laboratul NASA de propulsie turbodinamică. Aş putea spune că, prin această colaborare, expertiza NASA în propulsie ilustrează şi parametrii viziunii Casei Albe asupra cercetării spaţiale, dar cred că aş subestima: maşinăria din clip ilustrează perfect eficienţa, transparenţa şi gradul înalt de sofisticare şi profesionalism al administraţiei Obama, în toate domeniile.Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi