FUNDATIA IOAN BARBUS

New York Times la comandă

Ediția din 6 august a ziarului New York Times a fost proiectată inițial cu prima pagină (reprodusă mai sus) conținând un articol de fond central prefațat de un cap de coloană cu textul „Trump Urges Unity Vs. Racism” și intitulat, mai jos, „A National Outcry Over Extremism”.

Cele două titluri înseamnă, în traducere, „Trump cheamă la unitate împotriva rasismului” și „Protest național la adresa extremismului”. Articolul de pe prima pagină prezintă reacția președintelui Trump și altor autorități față de atacurile recente săvârșite de doi bărbați înarmați, care au provocat numeroase victime.

Un bărbat identificat drept Patrick Crusius a împușcat, pe 3 august, 22 de persoane într-un magazin Walmart din El Paso, Texas. A doua zi, pe 4 august, un agresor a deschis focul în apropierea unui bar din Dayton, Ohio, ucigând 9 persoane și provocând rănirea altor 27. Făptașul a fost identificat drept Conner Betts, un tânăr de 24 ani simpatizant Antifa și al Stângii radicale.

Imediat după vizualizarea paginii inițiale numeroși cititori ai ziarului, în frunte cu o serie de politiceni Democrați (majoritatea înscriși în cursa de nominalizare pentru stabilirea candidatului Democrat la președinție în 2020) au stârnit un val de proteste.

Au fost exprimate critici și nemulțumirea față de cele două titluri de pe prima pagină, considerate insuficient de ostile față de președintele Trump.

Furtuna declanșată pe Twitter i-a avut drept protagoniști pe Beto O’Rourke (candidat Democrat la nominalizare) cu observațiile „Incredibil” și „Președintele, care a stimulat ura ce a făcut posibilă tragedia de sâmbătă, nu are ce căuta în El Paso”. Pe Kirsten Gillibrand (candidat Democrat la nominalizare) cu remarca „Nu este adevărat”, referitoare la capul de coloană din ziar unde se afirma „Trump cheamă la unitate împotriva rasismului”. Pe Cory Booker (candidat Democrat la nominalizare) solicitând, în alt tweet, „Vieți depind, la propriu, de o prestație corectă, NYT. Rog îndreptați”.

Pe Bill de Blasio (primarul orașului New York și alt candidat Democrat la nominalizare) cu tweet-ul „Nu este adevărat. Fără valoare”. Și pe nelipsita Alexandra Ocasio Cortez, cu indignare mobilizatoare: „Această primă pagină de ziar să servească drept aducere aminte despre modul în care suprematismul alb este asistat de – și adesea se bazează pe – lașitatea instituțiilor mainstream.”

Redacția New York Times și-a însușit criticile constructive și după puțin timp a difuzat o altă primă pagină, îmbunătățită.

Primul titlu a fost schimbat cu „Atacând ura, dar nu armele de foc”, iar al doilea s-a transformat în „Reacția ostilă față de extremism exercită presiune asupra președintelui”.

Chiar și această modificare a fost considerată drept necorespunzătoare. Jamil Smith, redactor la revista Rolling Stone, a conchis: „Noul titlu este de asemenea de proastă calitate. ‘Atacând ura’?”

O deviză celebră a ziarului New York Times, de-a lungul timpului, a fost „All the news that’s fit to print” sau, în traducere, „Toate știrile demne de tipar”.

Odată cu acest incident deviza s-a transformat în „All the news that’s fit to reprint” sau, în traducere, „Toate știrile demne de a fi retipărite”.

Adolph S. Ochs, antreprenorul care a preluat controlul ziarului în 1896, a exprimat crezul său publicistic într-un editorial din luna aprilie a acelui an și a concentrat viziunea sa în aforismul „Without fear or favor” – „Fără teamă sau favoruri”.

Din păcate incidentul din prezent consfințește, în mod oficial, ceea ce devenise implicit pe parcursul timpului: ziarul New York Times știe de frică și face favoruri, deoarece a devenit o oficină de presă a partidului Democrat.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

5 Comments

 1. crs
  7 August 2019

  Mi se pare mie sau Jamil si Alexandria nu au inca ferpar din motive ce tin inca strict de noroc ?

 2. Emil Borcean
  7 August 2019

  Crs, comentariul de mai sus este complet neavenit, mai ales după cele întâmplate în SUA zilele trecute. Rog să vă controlați.

 3. Dorin
  7 August 2019

  Alexandria Cortez are multă și mare dreptate – dar pe invers !!!
  Această epopee a modificării primei pagini va rămâne ca o dovadă că marile cotidiene din SUA nu mai respectă amendamentele Constituției lor începând cu ultimul deceniu al mileniului 2 !

  Noi, ăștia din estul ieuropean, am trăit majoritatea vieții noastre într-o asemenea veselă societate stângist-progresistă, fondată pe fundamentele marxism-leninismului, pe care, în cele din urmă, le-a descoperit și partidul marxist din SUA (pudic numit „democrat”…)

  Probabil că noi putem aprecia cel mai corect lupta dusă zilnic de Trump contra acestor scelerați cu pretenții de patrioți… și de președinți…
  Doamne Apără-i pe americani de asemenea lighioane !!!

 4. crs
  7 August 2019

  Ok Corral sau ok Emil ?
  E in traditia „last frontier – no frontier” sa poarte flinte. E la mintea cocosului sa te gandesti ce-ar fi ajuns SUA cu alde Jamil sau Alexandria in functii supreme. Aceste lighioane cu chip de om sunt partea vizibila a unor increngaturi atat de diabolice incat nu vedem, pe langa ei, decat partea de jos: diliii care au mai umplut un mic cimitir zilele trecute.
  Caracatitele din care fac parte patroneaza, finanteaza si totodata condamna crime in masa. Cati ar plange daca aceasta noua pauker-rabinsohn si-ar primi argintul binemeritat ?
  Sau daca acest molotov cripto-jihadist s-ar sui la ceruri pe-un nor de flacari, asa cum crede ca i s-a suit profetul ?

  In cazul diliilor, fortele de ordine n-au stat la trancaneala, si-au facut ceea ce se impunea. In cazul „ganditorilor”, se va gasi si-acolo cineva, tara-i mare si magazine sunt slava Domnului.

  Asa si urarile de sanatate pentru schiopul Timur erau foarte neavenite, din partea rudelor celor masacrati „intru civilizatie”.
  Avand in vedere contextul celor petrecute intre doua maceluri.

 5. Stefan
  7 August 2019

  New YZork Times

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi