FUNDATIA IOAN BARBUS

Associated Press și New York Times fac jocul Teheranului în criza medicamentelor din Iran

Presa occidentală colportează iresponsabil informația că embargoul impus de SUA este cauza crizei de medicamente din Iran. Un articol al Associated Press, preluat de New York Times,  Euronews în persană și de alte mijloace de presă, face scut dintr-o cauză umanitară.

Mohammad Nasiri, ziaristul iranian al AP scrie cu referire la medicamente: „Mulți (nu știm care-s cei „mulți”, nu știm dacă nu cumva susținătorii interesați sau idioți utili ai regimului islamic de la Teheran) consideră că presiunea maximă exercitată de președintele Trump este cauza principală pentru fluctuațiile de prețuri și pentru penurie.”

Gazetarul ignoră cu bună știință un mesaj al Departamentului de Stat al Statelor Unite, lansat cu doar câteva zile înainte, în care se spune: Nu sunt supuse sancțiunilor SUA medicamentele, produsele agricole, tehnica de comunicații (hardware, software sau servicii) și nici ajutorul umanitar.

O altă temă a textulului AP este că scăderile exporturilor de petrol au dus la tăieri bugetare masive. Aici, sursa imbatabilă a informației este ministrul iranian al sănătății. Din nou este ignorată o declarație cu relevanță a unui oficial al organizației teroriste Hamas, care susținea recent că, în ciuda sancțiunilor, Iranul va fi în măsură să le furnizeze ajutor sub orice formă.

Associated Press devine apoi susținător al regimului de la Teheran când spune că „statul iranian asigură tratament medical pentru toți cetățenii săi”. Asta în ciuda numeroaselor fluturașe lipite în locuri publice ale oamenilor care anunță că vor să-și vândă un rinichi. Greu să mai spui că Marele Satan este cauza acestei probleme de lumea a treia.

Anunțurile în care oamenii oferă spre vânzare rinichi și ale părți ale corpului au devenit comune în marile orașe iraniene (sursa: irancommentary)

În același articol AP afirmă că „medicamentele nu sunt accesibile multor oameni, într-o țară în care salariul mediu este de circa 450 de dolari.” Nicio vorbă despre motivul pentru care într-o țară atât de mare și de bogată salariul este la un nivel atât de scăzut. Nimic despre miliardele de dolari pe care Teheranul le pompează în Assad, în organizațiile teroriste Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic, în forțele houthi, parte a războiului din Yemen (comunică frecvent despre această implicare Semiluna roșie iraniană), în milițiile din Irak (dotate chiar în aceste zile cu rachete capabile să atingă Israelul), a opoziției șiite care urmărește răsturnarea regimului din Bahrein sau în satrapia lui Maduro. Sunt publice mai multe comunicate din 2018, preluate de agenția oficială a regimului islamic, despre ajutoarele de sute de tone de medicamente și echipament medical acordate Venezuelei și milițiilor șiite din Irak.

În februarie acest an, liderul Hezbollah spunea într-o intervenție video: „Să fiu clar: de ani de zile, Iranul ne-a livrat tot ce am avut nevoie, de la medicamente la rachete…”

La fel de neglijat în articolul de pe AP este programul de îmbogățire nucleară menit – secretul lui Polichinelle – să radă Israelul de pe fața pământului și care înghite miliarde și miliarde de dolari.
Nemaivorbind aici de corupția din Iran, semnalată chiar de preșdintele Rouhani, care arăta că a dispărut sau nu se regăsește în acte peste un miliard de dolari alocat pentru medicamente și bunuri de primă necesitate.

Nici o vorbă în textul agenției Associated Press despre aceste cauze ale pauperității. Întregul articol transmite una și bună, direct sau viclean, prin contextul insinuant: e sărăcie și criză de medicamente din cauza sancțiunilor impuse de SUA.

SURSA   Iran Commentary

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

3 comentarii

 1. Stefan
  6 august 2019

  Articol excelent. Va multumim ca aduceti adevarul la cunostiinta publicului romanesc.
  Intradevar, cauza jelii mari a lui Associated Press si a “batranei doamne” New York Times, cunoscuta si ca Pravda-by-the-Hudson, este ca regimul ayatolelor nu mai are suficienti bani pentru “rezolvarea problemei evreiesti”, cauza scumpa a progresismului mondial.
  Bomba si rachetele nucleare iraniene, proiect la finantarea caruia s-au inhamat voiosi Obama si liderii vest-europeni, are probleme, doamne-fereste.
  Este inspaimantator cum rasismul genocidar, exterminarea poporului evreu, au devenit parte de nedespartit a proiectului progresist mondial.

 2. Mr. K
  6 august 2019

  china, iran si chiar rusia saliveaza la gandul ca biden ar putea (sanse mici) sa fie presedintele americii. pentru ca biden e foarte prost. ar elimina tarifele chineze, ar reface acordul tampit cu iranul etc.

 3. Dorin
  6 august 2019

  Iată urmările „constituționale” ale progresismului ultra-stângist, ultra-schimbist și ultra-umanist !! Ce eram ieri ? – pradă obscurantismului conservator, trebuia să mergi în fiecare duminică la biserică, să faci tot ce zice părintele, chiar să te ții de școală și de bunele maniere vetuste…

  Păi azi, cu drapelul nostru, prezervativul rogvaiv, și filosofia islamismului pacifist de stânga-mprejur, suntem cu adevărat eliberați la brăcinar, și avem în față un viitor măreț: putem chiar să-l privim prin ferestruica de la burkă ! Mult noroc și progres nelimitat, — că pădurile ni le-am tăiat din moși-strămoși, petrolul îl terminăm acușica, așa că rămâne Siberia……….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian