FUNDATIA IOAN BARBUS

Nu încă, tovarăşa Greceanîi!

Comuniştii din tânara republică de peste Prut au avut parte de o mică surpriză pe 20 mai. Principalul candidat comunist la prima funcţie în stat, Zinaida Greceanîi, fost prim-ministru al Republicii Moldova în ultima parte a celui de-al doilea mandat Vladimir Voronin, nu a reuşit să întrunească cele 61 de voturi necesare pentru a devenit preşedintele Moldovei. Toţi deputaţii comuniştii au fost prezenţi şi au votat în bloc pentru intrarea în era tovarăşei Greceanîi, dar din nefericire pentru domniile lor, nici un membru al opoziţiei nu a trădat. Dacă nici peste două săptămâni, comuniştii nu reuşesc să „convingă” măcar un membru al opoziţiei anticomuniste de valoarea tov. Greceanîi, Republica Moldova se va îndrepta către alegeri anticipate.

Comuniştii, blocaţi de opoziţie în alegerea preşedintelui RM

Dorin Chirtoacă despre alegerea preşedintelui RM

Am inclus şi acest articol despre tov. Zinaida Greaceanîi, publicat în Jurnalul de Chişinău.

Dosarul Greceanâi

Pe parcursul activităţii sale în funcţia de ministru al Finanţelor, dar şi în cea de premier, Greceanâi a prejudiciat bugetul de stat cu sute de milioane de lei

Miercurea viitoare, 20 aprilie, Parlamentul urmează să voteze viitorul preşedinte al statului. Singurul candidat înaintat la această funcţie este fostul prim-ministru Zinaida Greceanâi, despre care, după cum am constatat noi, societatea nu ştie mai nimic. Nici cine îi este familia, nici ce trecut are. Puţină lume ştie şi despre faptul că Zinaida Greceanâi a fost inclusă în „lista neagră” pentru Parlamentul ales la 5 aprilie, listă elaborată de Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat. După cum au stabilit jurnaliştii de investigaţie care au verificat trecutul acesteia, pe parcursul activităţii sale în funcţia de ministru al Finanţelor, dar şi în cea de premier, Greceanâi a prejudiciat bugetul de stat cu sute de milioane de lei. Pentru aceste „realizări”, în loc să fie scoasă din lista electorală a Partidului Comuniştilor, Greceanâi a fost înaintată pentru funcţia de şef al statului.

Vinovată în dosarul „Oferta Plus”

Zinaida Greceanâi se face vinovată de pierderea de către R. Moldova la CEDO a mai multor dosare de milioane de euro. Unul dintre cele mai recente, în acest sens, este dosarul „Oferta Plus”. În anul 2008, R. Moldova a plătit o penalizare de 2,5 mln de euro Companiei „Oferta Plus”. Unul dintre vinovaţii de această pierdere este Ministerul Finanţelor, condus în acel timp de Zinaida Greceanâi. Instituţia a refuzat să plătească companiei „Oferta Plus” suma de 20 mln de lei pentru energia electrică livrată de companie instituţiilor bugetare şi a depus o cerere la Curtea Supremă de Justiţie, cerând revizuirea cauzei. Ca rezultat, decizia a fost casată. De asemenea, Zinaida Greceanâi a depus o cerere la Procuratura Generală, cerând să se verifice modul în care a fost calculată această datorie. Procuratura a intentat un dosar penal. Aceste acţiuni s-au dovedit a fi ilegale, în consecinţă, CEDO a obligat Moldova să plătească datoria statului (Ministerului Finanţelor) către „Oferta Plus”, plus daune morale, materiale şi penalizări, în total – 2,5 milioane de euro.

Un administrator prost

După cum au stabilit jurnaliştii care au examinat trecutul dnei Greceanâi, aceasta nu a fost un administrator tocmai bun al instituţiilor pe care le-a condus. Astfel, Ministerul Finanţelor (MF), condus de Zinaida Greceanâi din februarie 2002 până în octombrie 2005, a fost verificat în fiecare an de inspectorii Curţii de Conturi. În fiecare an, în rapoartele CC au fost identificate scutiri de impozite ce au prejudiciat bugetul, venituri ratate în urma unor acţiuni nejustificate ale MF, precum şi administrare defectuoasă a Fondului de rezervă al Guvernului. Astfel, potrivit raportului Curţii, în anul 2002, când Zinaida Greceanâi a devenit ministru al Finanţelor, mai multe acţiuni ale MF au fost calificate ca fiind ilegale. Printre acestea – scutirea ilegală de impozite a unor companii aeriene şi agenţi economici, menţionăm că impozitele de care au fost scutite aceste companii se ridică la zeci de milioane de lei. Precizăm că restituirea din buget a TVA este considerată o modalitate de spălare a banilor, identificată în 2005 de Serviciul prevenire şi combatere a spălării banilor al CCCEC.

A prejudiciat statul cu 5,7 milioane dolari

Potrivit aceluiaşi raport al Curţii de Conturi, tălmăcirea şi aplicarea neadecvată de către Direcţia generală politică fiscală a MF şi Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a legislaţiei în vigoare referitor la activitatea întreprinderilor în regim „duty-free”, precum si tărăgănarea de către MF a adoptării unor decizii clare privind aplicarea accizelor şi TVA la mărfurile aflate în regimul respectiv au determinat neîncasarea la buget de la – doar – doi agenţi economici a sumei de 5,5 mil.lei.

Fără nici un motiv, MF nu a achitat la timp un credit extern, ceea ce a prejudiciat bugetul cu 5,7 mln USD. „Pentru asigurarea necesităţilor economiei naţionale cu resurse energetice, utilaj, medicamente şi mărfuri de larg consum, în baza acordurilor bilaterale, Republica Moldova a valorificat împrumuturi din partea Comunităţii Europene în valaore de 31,6 mil dolari. Încălcând condiţiile acordului de credit, încheiat cu Comunitatea Europeană, MF n-a rambursat la timp creditorului străin împrumutul, deşi agenţii economici-beneficiari s-au achitat integral şi în termenele stabilite cu ministerul. Ca rezultat, bugetul de stat a suportat cheltuieli suplimentare în valoare de 5,7 mil dolari”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Penalităţi de milioane

În 2004, din cauza unei proaste administrări, MF se face nevoit să plătească din nou penalităţi în valoare de 1,3 mil dolari. De această dată, amenda vine de la faptul că în 2000 MF şi „Vnesheconombank” (Rusia) urmau să semneze un acord privind modalitatea efectuării plăţilor şi evidenţa conturilor, până în prezent acest acord n-a fost încheiat. În perioada 01.01.2000 – 31.07.2004, „Vnesheconombank” (Rusia) a calculat dobânda curentă (7% anual) în valoare de 39,7 mil. dolari SUA, însă de fapt s-au achitat numai 16,5 mil. dolari SUA. Pentru dobânzile arierate MF a plătit penalităţi în valoare de 6,8 mil. dolari, din care 1,3 mil. dolari în anul 2004.
În 2005, controlul selectiv al Curţii de Conturi a stabilit alocarea de către MF în afara prevederilor legale a mijloacelor financiare în valoare de 29 mil. lei.

Greceanâi a protejat anumiţi agenţi economici

La 3 iunie 2008, “Jurnal de Chişinău” a publicat un articol în care se făcea referire la câteva ilegalităţi comise cu participarea Zinaidei Greceanâi. Potrivit acelui articol, la 15 mai 2008 Zinaida Greceanâi a semnat, în calitate de prim-ministru, o hotărâre secretă prin care Guvernul a repartizat 9500 de tone de grâu din cele 10 300 de tone de grâu donate de Federaţia Rusă şi România Republicii Moldova ca ajutor umanitar pentru diminuarea consecinţelor secetei din vara 2007 întreprinderilor de Stat “Combinatul de panificaţie” din Bălţi şi ÎS “Franzeluţa” din Chişinău, discriminându-i astfel pe alţi agenţi economici şi susţinând crearea condiţiilor de concurenţă neloială/neonestă pentru restul agenţilor economici din panificaţie. Acţiunea care a fost secretizată de Guvern este interpretată ca un efort al puterii de a menţine neschimbat preţul la pâine în anul electoral 2009.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

10 comentarii

 1. Francesco
  22 mai 2009

  Se caută un Iuda din rândul opoziţiei. Se va umbla la dosare, se va apela la rude, prieteni etc

 2. Houston
  22 mai 2009

  Prezenţă maximă în Parlament? Ăsta e un eveniment bun de… Cartea Recordurilor!

 3. Imperialistu'
  22 mai 2009

  Hai sa vedeti schimbare simpatica la Medusa: de la Zinaida Greceanii, simbol al luptei pentru egalitate de gen , la Zinaida Greceanii cea care face rau femeilor. Femeia Zinaida Greceanii este mai inainte de toate un COMUNIST! Ce soc, fratilor!

  Vai, se pare ca in blogosfera feminista dragostea dureaza doar trei luni. ???? Din februarie pana in mai.

 4. medusa
  22 mai 2009

  Imperialistule, te repeti. Mi-ai mai trantit cu alta ocazie acuzatia ca o sustin pe Greceanii.
  Te rog citeste articolul acela din februarie cu atentie si o sa vezi ca nu am scris nicaieri ca e buna. Am zis in schimb ca dimensiunea de gen e mai prezenta in R Moldova decat in Romania. Spuneam ca acest lucru se poate datora faptului ca PM este femeie.Intre timp dna Greceanii a
  dovedit veleitati dictatoriale si a amenintat cu moartea niste tineri.
  Ceea ce nu e ok.
  Un dictator femeie nu difera de un dictator barbat. El nu serveste binelui poporului ci binelui propriu.
  Daca tii sa-mi critici defectele, mai cauta pe blog ca sigur gasesti ceva. Sunt plina de defecte, nu ca altii.

 5. Imperialistu'
  22 mai 2009

  Ai pus o imagine cu comunista asta, tocmai pentru a demonstra ca dimnesiunea de gen e mai prezenta in R. voronista decat in Romania, semn ca lentila feminista te cam orbeste. Pentru tine nu a contat ca e membru al unui partid comunist; nu, te-a impresionat ca e femeie, desi nu trebuie sa ai un doctorat in stiinte politice pentru a-ti da seama ca un comunist are apucaturi de comunist. Asta ti-ar fi putut-o spune oricine, nu era nevoie de ruperea oaselor a atator tineri.

  Oricum, Medusa, cu logica asta ai fi salutat si caracterul progresist al numirii Anei Pauker in guvernul Groza. Daca te intereseaza, Ana Pauker a fost prima femeie care a detinut portofoliul unui minister de externe. Traiasca dimensiunea de gen a Partidului Muncitoresc Roman!

 6. medusa
  22 mai 2009

  Exagerezi! Observ ca vrei cu tot dinadinsul sa-mi pui in lumina defectele. Nu e prima oara
  Dar de data asta esti pe o pista gresita. Articolul meu din februarie nu este despre Greceanii ci are alt subiect, cel al sustinerii femeilor in politica moldoveneasca. I-am pus poza pentru ca la ora aceea, de aici din Romania, era cea mai cunoscuta femeie din politica moldoveneasca.

  Singurul articol despre Gerceanii este al doilea, cel scris dupa evenimentele din aprilie care au scos la iveala o Greceanii antidemocratica, o politiciana ce nu respecta drepturile omului, consimte si sustine torturi, batai, violuri, etc.

  Exagerezi si cu exemplul Anei Pauker. Ana Pauker a fost nu doar femeie ci si evreica. A folosit ea comunitatii evreiesti din Romania? Nu, o stiu din gura unui evreu in varsta care a trait vremuri teribile in perioada de glorie a dnei Pauker.

 7. Imperialistu'
  22 mai 2009

  Si ma rog cum sunt pe o pista gresita? Nici nu am sustinut ca ai scris doua articole despre ea. Ma intereseaza prea putin cate articole ai scris despre tov. Greceanii. Cert e ca tu ai gasit-o pe aceasta scelerata ca simbol al sustinerii superiore a femeilor in politica moldoveneasca fata de cea din Romania. Zinaida Greceanii era in ochii tai, pana mai ieri, o dovada a superioritatii sistemului moldovenesc fata de cel romanesc. Era prim-ministru? Da => RM 1 – 0 Romania. I-ai pus si o imagine simpatica pentru a sublinia rezultatele implicarii femeilor in politica din Basarabia, desi tov. Greceanii facea parte din Partidul Comunistilor din Republica Moldova.

  Singurul articol despre Gerceanii este al doilea, cel scris dupa evenimentele din aprilie care au scos la iveala o Greceanii antidemocratica, o politiciana ce nu respecta drepturile omului, consimte si sustine torturi, batai, violuri, etc.

  Au scos la iveala? Hai ca esti simpatica foc. :mrgreen: Vezi, nici macar acum nu intelegi de fapt care e problema. Eu nu vanez greseli, dar nu pot sa nu scot in evidenta niste erori fundamentale din gandirea progresista pe care ai asumat-o integral, o spun cu parere de rau. Lentila feminista nu iti permite sa intelegi realitatea, iar episodul asta este inca o dovada in acest sens. Imi scrii ca ca evenimentele din aprilie au „scos la iveala” o Greceanii care nu iti place. Adica tu chiar te asteptai la altceva din partea unui comunist?! De ce? Pentru ca te-a invatat doamna Miroiu ca politica facuta de femei e alta decat cea facuta de barbati? Hai sa fim seriosi si sa lasam teoriile SF.

  P.S. Ti-am dat-o ca exemplu pe Ana Pauker tocmai pentru a sublinia ridicolul aprecierii pozitive a unei femei numai in baza promovarii ei intr-o pozitie de conducere in stat.

 8. medusa
  22 mai 2009

  Eu am gasit-o pe Greceanii simbol al sustinerii superiore a femeilor in politica moldoveneasca?
  Poftim? Asa „deduci” tu din faptul ca i-am pus o poza la un articol din februarie referitor la un pact intre toate partidele moldovene pt a promova femei pe liste? Asta dupa ce ti-am explicat ca pt mine in februarie era femeia cea mai cunoscuta din politica moldoveneasca, nimic altceva?

  O poza simpatica? Poftim? E poza de pe pagina oficiala a guvernului.

  Esti absurd si vehement. Ma ataci cu niste prostii pe care ti le-am demontat usor si in paralel tii sa ma acuzi pt deformarea realitatii. „Lentila feminista” pe care o folosesc ca sa vad lumea pe blogul meu ma ajuta sa scot in evidenta din faptele de zi cu zi aspecte care tin de discriminarea femeilor, misoginism, sexism, dar si egalitatea de sanse, sustinea femeilor.
  Dar cred ca stii prea bine despre ce vorbesc.
  Insa dintr-un motiv pe care nu-l deslusesc prea bine acum, poate e vorba de dorinta ta de a ma provoca la discutii inutile, vrei sa ma critici.
  Critica-ma, dar fa-o constructiv. Nu asa, nu pe tonul asta alta tau si nu cu atacuri la persoana. Daca nu iti place dna Miroiu te invit sa-i citesti cartile si apoi sa scrii un articol critic.

 9. costin
  22 mai 2009

  imperialistule, medusa, ma uit la ce spune fiecare si vad ca vorbiti limbi complet diferite, asta e si motivul pentru care discutia voastra e ca un joc de maţe incurcate din care fiecare intelege doar ce zice el. Disctutia e interesanta si merita purtata fara sa ne infuriem si sa ne suparam unul/una pe altu/alta ????

  imperialistule, tu (ca si mine de fapt, dar asta nu e important acum), sa spunem ca nu estide acord cu motivele pentru care medusa considera feminismul un subiect important, demn de atentie, o lentila prin care daca privesti lumea, poti observa mai bine defecte ce odata corectate ar imbunatati considerabil lumea (sa zicem). Ei bine, nu esti de acord si deci nu intelegi prea clar cum poate sa le sustina cineva.

  @medusa:
  la fel tu nu intelelegi prea clar cum cineva poate avea ceva impotriva unei astfel de mod de a privi lumea. Despre idea de feminism noi am mai vb (dupa care am vazut ca te-ai dus la debatologul de serviciu sa te plingi ca si tu ai avut ceva dispute cu noi, in care tu stiai „prea bine” despre ce vorbesti iar noi aveam numai prejudecati. Nu ai facut impresie prea buna cu gestul asta) si cred ca este important continuam ce incepusem atunci…sa vb despre motivele pentru care tu consideri feminismul (mai exact forma de feminism care o sustii) important si motivele pentru care noi consideram ca este gresit si daunator sa privesti lumea printr-o astfel de lentila. Nu? So?

 10. Imperialistu'
  22 mai 2009

  Medusa

  Eu am gasit-o pe Greceanii simbol al sustinerii superiore a femeilor in politica moldoveneasca?

  Poftim?

  Medusa – februarie

  Pe fondul campaniei electorale din acest an, în Republica Moldova s-au înteţit discuţiile despre implicarea femeilor în politică şi promovarea unei adevărate egalităţi de gen. Poate are legătură şi cu faptul că actualul prim ministru, Zinaida Greceanîi, este de sex feminin.

  Cert e că discuţia pe acest subiect e din ce în ce mai serioasă, spre deosebire de ce se întâmplă în România, unde de cele mai multe ori tonul referirilor la femeile din politică este mai mult de caterincă.

  Q.E.D.

  Ma ataci cu niste prostii pe care ti le-am demontat usor si in paralel tii sa ma acuzi pt deformarea realitatii.

  Nu te acuz de nimic, doar constat: constat ca deformezi realitatea si te lasi influentata de aceasta realitatea deformata. Articolul din mai dovedeste ca nici macar nu ti-a trecut prin cap tov. Greceanii ar putea fi capabila de samavolnicii. Biata de tine a fost surprinsa cand evenimentele din aprilieu au scos la iveala o Greceanii antidemocratica, o politiciana ce nu respecta drepturile omului, consimte si sustine torturi, batai, violuri, etc.” Iti dai seama, Medusa? Un comunist antidemocratic! Ba chiar o comunista! Cine a mai auzit asa ceva? ????

  Costin > Sigur ca vorbim limbi diferite, dar nu este vina mea. Vezi tu, unii au nevoie de lentile pentru a se orienta, nu se descurca doar cu ochii pe care i-au primit del la Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian