FUNDATIA IOAN BARBUS

O Nouă Shoah

Giulio Meotti, scriitor şi jurnalist italian, cu contribuţii la cotidianul italian Il Foglio, precum şi la Wall Street Journal şi Commentary, specializat în antisemitism, Israel, terorism, multiculturalism, Europa şi Orientul Mijlociu; licenţiat în drept la Universitatea din Florenţa, locuieşte împreuna cu familia în pitoreasca şi pastorala Toscană, a publicat recent „O nouă Shoah – Povestea nepovestită a victimelor terorii în Israel„.

Mark Steyn – „Meotti comemorează … victimele atacurilor nemiloase lansate asupra statului evreu. O carte unică.”

Roger Scruton (în prefaţa cărţii) – „Meotti ne oferă un emoţionant studiu al doliului … în memoria numeroaselor victime ale noului val de antisemitism. Autorul ne invită să ne descotorosim de duplicitate şi să recunoaştem dreptul la existenţă al Statului Israel şi dreptul cetăţenilor săi de a se apăra.”

Interviu acordat lui Michael J. Totten.

Dacă într-o bună zi Israelul vă cădea în mîna duşmanilor săi, Occidentul pe care îl cunoaştem va înceta să existe.
Occidentul este ceea ce este acum graţie axei Roma-Ierusalim-Atena. Roma ne-a dat domnia legii, Biblia – moralitatea, grecii – democraţia.
Dacă se extrage contribuţia evreiască din triadă, dacă Israelul se pierde, ne pierdem şi noi împreună cu el.

MJT: Ce te-a determinat să scrii această carte ?
GM: Ce diferenţă este între o democraţie de tip occidental, ca Franţa sau SUA şi democraţia din Israel? Nu start-up, nu posibilităţile de angajare, progresul ştiinţific sau numărul de laureaţi ai Premiului Nobel. Cea mai importantă deosebire dintre Israel şi Occident sunt tinerii, bărbaţii şi femeile care au plătit cu viaţa pentru ceea ce sunt: israelieni care vor să trăiască liberi în patria lor istorică.

Israel este unicul stat din lume condamnat la moarte de ONU. Existenţa sa este considerată temporară de un mare număr de ţări. În 2003 m-am hotărît să explorez această uriaşă gaură neagră care în ultimii 15 ani a înghiţit mii de vieţi de evrei care au fost ucişi pentru că sunt evrei.

Cartea este rezultatul a mulţi ani de cercetare în interiorul durerii din inima şi sufletul Israelului. Nu s-a scris nici o altă carte pe această temă. Am hotărît să dau un glas zecilor de familii [ale victimelor] şi supravieţuitori ai atacurilor teroriste care au fost evitaţi de aroganta industriei media (pe 27 mai 2002 un terorist se autodetonează într-o cafenea din Petach Tikva. Victimele, o bunică şi nepoţica ei. 24 de persoane sunt rănite. Cine este intervievat la CNN? Aţi ghicit. Mama teroristului, n.m.). Eu cred ca sîngele vărsat de teorişti este cea mai preţioasă şi delicată istorie pe care o oferă Israelul din ziua de azi, poveste ignorată chiar şi de scriitorii israelieni (care în general preferă să înfiereze Israelul şi să-i elogieze pe palestinieni, n.m.).

MJT: Cum ai ales titlul cărţii? Unii cititori ar putea susţine că e exagerat să compari israelienii căzuţi victime terorii cu evreii căzuţi victime Holocaustului, şi nu numai dacă ne uităm la cifre. Eu însumi credeam aşa pînă am ajuns la pagina 8 sau 9.
GM: Dă-mi voie să nu primesc lecţii despre uzul termenului Shoah de la cei care prin retorica lor subminează zilnic statul evreu. În Europa comemorarea Holocaustului a devenit o tribună perfectă pentru denigrarea Israelului. Există o legatură perfectă între ideologia nazistă şi agenda islamistă – mă refer la Mohammad Amin al-Husseini, muftiul Ierusalimului, care a luptat alături de Hitler împotriva evreilor şi în acelaşi timp la chemarea la genocid din statutul mişcării Hamas. Cei care au supravieţuit Holocaustului pentru a fi omorîţi în Israel de atacuri cu bombe, rachete şi atacuri cu arme constituie mărturia vie a acestei groaznice legături.

Prin alegerea titului am vrut să subliniez ceea ce nu vor sa recunoască cei ce ştiu numai să dea din gură: monstruoasa moralitate a anti-semitismului se ascunde, precum o fiară fără de moarte, în spatele măştii corecte din punct de vedere politic a anti-sionismului. O viziune distorsionată a comemorării şi istoriei separă Holocaustul – pur simbol al răului – de 60 de ani de istorie israeliană – lupta de a supravieţui războiului şi terorii. La care se adaugă ameninţările pre-nucleare din partea Iranului. Ahmadinejad neagă Holocaustul pentru a slăbi Israelul şi a pregăti terenul pentru noi masacre înfăptuite de Hamas sau Hezbollah, sau chiar pentru un atac nuclear. Problema Holocaustului şi a identităţii evreieşti defineşte lumea de după 9/11.

Israel este unicul stat din lume condamnat la moarte de ONU. Existenţa sa este considerată temporară de un mare număr de ţări. În 2003 m-am hotărît să explorez această uriaşă gaură neagră care în ultimii 15 ani a înghiţit mii de vieţi de evrei care au fost ucişi pentru că sunt evrei.
Cartea este rezultatul a mulţi ani de cercetare în interiorul durerii din inima şi sufletul Israelului. Nu s-a scris nici o altă carte pe această temă. Am hotărît să dau un glas zecilor de familii [ale victimelor] şi supravieţuitori ai atacurilor teroriste care au fost evitaţi de aroganta industria media.

MJT: Vezi vreo diferenţă între anti-semitism şi antisionism?
GM: Israelul este esenţial viitorului evreilor şi nu mă refer doar la demografie şi religie. Israelul reprezintă supravieţuirea neamului evreiesc. Înainte de al doilea război mondial lumea evreiască a dezbătut îndelung problema sionismului. Holocaustul a pus capăt acestei dezbateri. Sionismul a devenit soluţia pentru neputinţa şi vulnerabilitate evreilor. Viitorul evreilor este auto-apărarea, teritoriul suveran şi aducerea acasă a diasporei.

După părerea mea, o altă mare problemă sunt intelectualii şi scriitorii israelieni şi evrei care se îndoiesc de legitimitatea Israelului: Tony Judt, George Steiner, Jacqueline Rose, Ilan Pappe, Norman Finkelstein, Tony Kushner, Eric Hobsbawm, Noam Chomsky, etc. Ei ar vrea să rezolve problema evreiască prin asimilare, prin anihilarea a ceea ce-i face pe evrei diferiţi – o idee pe cît de naivă pe atît de violentă. Toate popoarele cucerite, exilate şi anihilate în aceeaşi perioadă cu evreii au dispărut de mult. Doar evreii au sfidat regula. De două ori. Dar tare mă tem că acest fenomen nu se va mai repeta. Anti-sionismul este o mişcare intelectuală sofisticată care netezeşte drumul către o nouă tragedie anti-semită. Acesta este motivul pentru care am găsit necesar să scriu despre israelienii ucişi de terorişti – mame şi taţi, copii şi bătrîni, soldaţi şi doctori. Familiile lor ne vorbesc despre aceşti oameni, idealurile, visele şi numele lor. Cartea este încarnarea traumei Israelului şi viziunea asupra viitorului în vremuri cînd ayatollahii iranieni si wahabiştii saudiţi au mare priză la publicul occidental prin intermediul presei, universităţilor şi parlamentelor.

Israelul merge bine, după cum demonstrează economia înfloritoare, progresul în domeniul medicinii, tinerii capabili de sacrificiu, precum şi complexitatea vieţii balansate între război şi dragostea pentru pace. De partea Israelului este viaţa. Duşmanii săi propovăduiesc moartea.

MJT: Care este atitudinea faţă de Israel în Italia? Am impresia că Italia este mai puţin ostilă decît restul Europei. E adevărat?
GM: Diplomaţia italiană a fost mereu pro-arabă. În timpul războiului rece politicienii italieni au practicat politica de împăciuire. Exista chiar o înţelegere tacită între guvernul italian şi grupările teroriste arabe: voi nu atacaţi Italia, noi ne facem că nu vedem că atacaţi evrei. Sunt multe exemple tragice de acest gen, începînd cu atacul in ghetoul evreiesc din Roma pînă la Achille Lauro. În ultimul deceniu, guvernul Berlusconi a deviat politica italiană în favoarea Israelului. Numai că Italia este o ţară catolică, menţine relaţii financiare şi politice cu ţări arabe, aşa că nu-mi fac iluzii pentru viitorul relaţiilor noastre de prietenie cu Israelul.

Israelul este esenţial viitorului evreilor şi nu mă refer doar la demografie şi religie. Israelul reprezintă supravieţuirea neamului evreiesc. Înainte de al doilea război mondial lumea evreiască a dezbătut îndelung problema sionismului. Holocaustul a pus capăt acestei dezbateri. Sionismul a devenit soluţia pentru neputinţa şi vulnerabilitate evreilor. Viitorul evreilor este auto-apărarea, teritoriul suveran şi aducerea acasă a diasporei.(…) Anti-sionismul este o mişcare intelectuală sofisticată care netezeşte drumul către o nouă tragedie anti-semită.

MJT: De ce crezi că media occidentală, mai ales cea europeană, este atît de anti-israeliană? Si de ce tu nu eşti?
GM: Europa este un continent antisemit. Valurile de ură emanate de cercurile conducătoare din Europa şi America, titlurile din presa mainstream care repetă vechile condamnări diabolice fără drept de apel, ura satisfăcută a intelectualilor, toate sunt un morman de paie uscate care aşteaptă doar chibritul pentru a izbucni în flăcări.

Ordinul de Stat al Ziariştilor Italieni, instituţie finanţată de stat, găzduieşte prezentarea „Flotila Libertăţii 2”, aşa-zisa navă umanitară, care va fi lansată pentru a sparge blocada Israelului asupra Fîşiei Gaza hamasiste. Printre vorbitori sunt membri ai grupării IHH, pe care Germania a adăugat-o la lista neagră de organizaţii teroriste. Acum cîteva săptămîni sute de scriitori şi personalităţi din Norvegia au promovat un masiv boicot al Israelului. Spania a blocat accesul delegaţiei de homosexuali din Israel. Politicienii israelieni se tem că vor fi arestaţi în aeroporturi britanice pentru crime de război. Ziarul suedez Aftonbladet a publicat articole despre soldaţi israelieni care fac comerţ cu organe furate din corpurile palestinienilor.

În Olanda, fostul comisionar al UE, Frits Bolkenstein i-a invitat de curînd pe evreii olandezi să emigreze în Israel sau SUA. Evreii nu mai au viitor în Olanda din cauza antisemitismului islamic. Olanda găzduieşte Curtea Internaţională de Justiţie a ONU. Faptul că acest tribunal condamnă în 2004 bariera de securitate cuplat cu concluziile Raportului Goldstone împotriva Israelului în 2009 practic interzic Israelului dreptul de a se apăra. Cel mai important scriitor olandez. Leon de Winter, evreu, a explicat recent într-un superb eseu pentru Standpoint de ce a hotărît să se mute în SUA – pentru că e mult mai bine să locuieşti în California, un loc lipsit de istorie, decît într-o ţară unde sinagogile sunt apărate de poliţie şi unde evreii nu-şi pot expune simbolurile religioase în public. Frumoasa Olandă a lui Galileo, Spinoza şi Descartes, Olanda care a adăpostit evreii care fugeau de Inchiziţia din Spania şi Portugalia, este pe moarte. Locul ei este luat de frică, intimidare şi subjugare. Este atît de mult întuneric în Europa, în cărţile şi ziarele ei.

MJT: Anti-semitismul european este mai degrabă un fenomen islamic, sau există probleme între evreii ne-israelieni şi populaţia locală? De la distanţă mie mi se pare – dar poate greşesc – că problema este mai degrabă o animozitate între minoritatea evreiască şi cea islamică, unde majoritatea tinde oarecum să se ralieze de partea minorităţii musulmane. Deşi europeanul de rînd nu are o părere prea grozavă nici despre musulmani.
GM
: Antisemitismul european este caracterizat în prezent de o însemnată presiune islamistă exercitată de numeroase comunităţi musulmane suprapusă peste ideologia progresistă de stînga. În multe oraşe europene, precum Malmo, Antwerp şi Paris, evreii nu-şi pot expune simbolurile religioase în public. În Franţa, un tînăr evreu pe nume Ilan Halimi a fost torturat şi ars de viu de o bandă de musulmani în 2006. După 9/11 a reînviat antisemitismul de stînga, după cum am observat în repetate ocazii. Fantasma conspiraţiei iudeo-americane este sosia altui tip de antisemitism care între timp a dispărut, fantoma iudeo-bolşevică, care era în vogă pînă la destrămarea Uniunii Sovietice.

Era de aşteptat ca ideologia antisemită să dispară din Europa odată cu descoperirea lagărelor de exterminare. Numai că la ora actuală, în Europa, şi mai ales în cercurile sofisticate, majoritatea oamenilor îşi pierd capacitatea de a raţiona numai cînd aud cuvîntul Israel. Simpla lui pronunţare declanşează o reacţie devastatoare care pîrjoleşte totul în calea ei. Mai mult, nu se poate explica forţa distrugătoare a ostilităţii faţă de Israel fără a aminti o ostilitate mai profundă şi mai puţin definită, care şi-a găsit o nouă formă de exprimare, deşi părea să fi dispărut. Cum ar reacţiona europenii dacă arabii sau iranienii, cu ajutorul organizaţiilor Hamas şi Hezbollah ar încerca să şteargă Israelul de pe faţa pămîntului prin intermediul unui nou Holocaust? Antisionismul lor, ura ontologică faţă de Israel, îi pregătesc să accepte un nou martiriu al Israelului. Sper însă că relatările din carte, masivul flux de supravieţuitori şi familii spulberate de teroare, vor ajuta pe mulţi să înţeleagă istoria Israelului.

MJT: În America nimănui nu-i repugnă cuvîntul Israel, sau numele altei ţări. Mi se pare bizar ceea ce spui, deşi am auzit acelaşi lucru de la un prieteni de-al meu, un american care a locuit o vreme în Franţa şi Belgia. … Crezi că mulţi europeni sunt atît de reacţionari?
GM: Majoritatea europenilor rămîn indiferenţi la ceea ce se întîmplă cu Israelul si evreii, dar o puternică minoritate de membri ai presei, partide politice, universităţi şi persoane publice sunt extrem de ostili. America cultivă relaţii istorice, religioase, culturale, politice şi economice cu Israelul. E trist, dar Europa este pierdută pentru Israel.

În Spania a rămas doar o minusculă comunitate evreiască. Vechile sinagogi sunt monumente goale, dar ideologia anti-israeliană este virulentă. În Norvegia şi Suedia ura pentru Israel i-a contaminat pînă şi pe primii miniştri, şi pe autorii de mare succes cum ar fi Jostein Gaardner, autorul fenomenului literar Sophie’s World , care a publicat un articol în Aftenposten unde îşi anunţă cititorii : „Nu mai recunoaştem Statul Israel… Dar nu vă faceţi griji, Israelul va merge iar în exil.”

La comemorarea Nopţii de Cristal, municipalitatea din Frankfurt l-a invitat ca vorbitor de onoare pe eseistul evreu Alfred Grosser, autorul unui violent pamflet anti-israelian – Von Auschwitz nach Jerusalem. Grosser compară crimele naziştilor împotriva evreilor cu ceea ce israelienii fac palestinienilor. Sunt absolut de acord cu Cynthia Ozik, marea autoare americană, care susţine că ar fi mai bine ca în Europa să se anuleze comemorarea Holocaustului.

După cum vezi, ideologia anti-israeliană e mainstream, la modă, ba chiar sexi (eu îi zic chic, n.m.) în întreaga Europă. Israelul e copleşit de un tsunami de delegitimizare. O echipă de tenis din Israel a primit permisiunea să joace pe un teren suedez cu porţile închise. La Hanovra, un ansamblu de dansuri din Israel a fost atacat du pietre şi i s-a strigat „Juden Raus”. Sindicatele britanice cer boicotarea Israelului. Supermarketuri europene, chiar şi cele italiene, au decis de nenumărate ori să boicoteze produse israeliene. Filme israeliene sunt excluse de la festivaluri internaţionale de film, la Edinburgh de exemplu. Cercetători israelieni sunt daţi afară din universităţi europene şi nu li permite să ţină conferinţe.

Karel de Gucht, Comisionarul UE pentru comerţ, fost ministru de externe al Belgiei, a declarat într-un recent interviu că negocierile pentru pace dintre Israel si palestinieni vor eşua din două motive: primul pentru că evreii sunt excesiv de influenţi in SUA, şi al doilea pentru că israelienii nu pot convinşi. Dacă nici asta nu este anisemitism, atunci ce e antisemitism?

MJT: Cum au fost anii petrecuţi printre famillile victimelor terorismului?
GM: M-au lăsat deprimat, speriat, singur şi slăbit. Cînd stai faţă în faţă cu durerea atît de multă vreme, cred că sufletul şi spiritul îţi rămîn marcate pentru totdeauna. Dar sunt şi fericit în speranţa că poate unii oameni vor înţelege mai bine situaţia din Orientul Mijlociu. Totodată am imortalizat un tezaur de durere şi speranţă. Cartea mea ia poziţie împotriva dezinformării, injustiţiei, urii, prejudecăţii, amneziei şi arată ce înseamnă să pierzi pe cineva drag.

MJT: Ce spun colegii tăi din presa italiană despre atitudinea ta faţă de Israel?
GM: De regulă răspund cu indiferenţă sau ură. Mi s-a spus ca sunt „sclav al Israelului”, „cretin sionist”, „criminal” şi „ucigaş”. Dar nu contează. Nu concep decît un singur mod de a fi jurnalist şi scriitor, acela de a rămîne limpede din punct de vedere moral, şi de a mă comporta demn şi onorabil. Cei care scriu despre Israel trebuie să aleagă între iluminare şi osbscurantism, între libertate şi subjugare. Într-o bună zi fiul meu va citi cartea şi va înţelege ce am încercat să fac.

Israelul este un far în aceste timpuri în care viaţa umană a devenit o valoare pe cale de dispariţie. Cartea mea este afirmarea vieţii în regatul morţii. Un prieten îmi spunea ca O Nouă Shoah reprezintă manuscrisele de la Marea Moartă pentru Israelul modern. Probabil că vor trece cîţiva ani pînă ce cartea îşi va face efectul, dar pentru mine este important să schimb conştiinţa lumii despre Israel. Este o misiune grea dar valoroasă . Singura mea consolare este să dau nume şi voci veşnice celor ce au fost ucişi.

MJT: Dintre cei cu care ai stat de vorbă, cine te-a impresionat cel mai mult? Pentru mine cei care au scăpat de Hitler sau Stalin pentru a fi omorîţi de Saddam Hussein sau Hezbollah sunt exemplele cel mai impresionante.
GM: Pentru mine aceste victime nevinovate sunt sfinţi. Cei pe care i-au lăsat după ei sunt ceea ce are omenirea mai bun de oferit. Mărturille lor, lacrimile, emoţiile martorilor sunt mai autentice decît orice document istoric pentru cine vrea să înţeleagă vîrtejul de viaţă şi moarte din Israel. Un mare cineast ar trebui să facă un film despre ei.

Cazurile din cartea mea se împart în două mari categorii: oameni simpli şi martiri. Din prima categorie fac parte civilii în drum spre serviciu, şcoală, restaurant sau casă. Mă refer la cei omorîţi în faţa discotecii Delphinarium (Tel-Aviv), sau în autobuzele din Haifa şi Hedera, sau în zonele pietonale din Ierusalim. Oameni ca Asaf, fiul lui Yossi Zur, familia Katsman, fiul şi nepoata lui Lipa Weiss, erou al reconstrucţiei Israelului după Holocaust. La fel fiica Fainei Dorfman, care a fost ucisă dansînd la Tel-Aviv. Malki, fiica lui Arnold Roth se întorcea de la şcoală. Cititorii din SUA şi Europa, mai ales ne-evreii, se pot identifica foarte uşor cu aceste cazuri.

Martirii sunt cei ucişi în comunităţile evreieşti din Iudea şi Samaria, celebrii „colonişti”, şi doctorii umanitari. Aceste aşezări au îndurat sute de morţi, zile de groază, nopţi de veghe în case izolate, masacre de familii întregi, de sugari şi copii nenăscuţi, deplasări cu maşina pe străzi neluminate, echipaţi cu căşti şi veste de protecţie. Aceştia sunt „demonii” din colonii.

Astăzi toată lumea cere „îngheţarea” prezenţei lor în Cisiordania. În imaginaţia oamenilor coloniştii nu se despart de armă şi se îndeletnicesc cu vandalizarea măslinilor care aparţin arabilor. Dar ce înseamnă de fapt colonist? Am încercat să găsesc răspuns la această întrebare. E foarte posibil ca într-o bună zi să-şi evacueze casele în schimbul unui acord de pace viabil. Cartea mea va păstra vie amintirea celor ce au plătit cu viaţa faptul că s-au născut evrei şi au trăit pe teritoriile lor biblice. Oameni ca Steve Bloomberg, care a învăţat să trăiască imobilizat în scaun cu rotile, şi fiica sa. Sau David Hatuel, care şi-a pierdut soţia (însărcinată, n.m.) şi cele patru fetiţe în Gaza. Sau evreii din Hebron.

Dintre doctori îmi amintesc de Shmuel Gillis (l-am cunoscut personal. Erau trei fraţi, toţi doctori, ca şi tatăl lor. Shmuel era hematolog, specializat în defecte de coagulare de care suferă mai mult arabii din cauza consangvinităztii. Fratele lui geamăn e pediatru, al treilea frate e stomatolog. Tatăl lor, Aharon, a murit acum vreo două săptămîni. n.m.) Dr. Appelbaum (şeful secţiei de urgenţe şi traumă la un spital din Ierusalim, n.m.) dormea cu un defibrilator sub pat. A fost ucis intr-un atac cu bombă asupra unei cafenele din Ierusalim, împreună cu fiica sa, în ajunul nunţii acesteia. Printre martiri sunt şi cei care au fugit de persecuţia şi de Gulagul stalinist, pentru a-şi găsi moartea în Israel.
Cartea mea nu este o piesă de archivă, este ocazia de a retrăi aceste vieţi secerate în mod brutal de acţiuni teroriste. Se poate spune că este un monument viu.

MJT: Nici tu nici eu nu suntem evrei. Ce te atrage spre Israel şi spre suferinţele evreilor?
GM: Dacă într-o bună zi Israelul vă cădea în mîna duşmanilor săi, Occidentul pe care îl cunoaştem va înceta să existe. Occidentul este ceea ce este acum graţie axei Roma-Ierusalim-Atena. Roma ne-a dat domnia legii, Biblia – moralitatea, grecii – democraţia. Dacă se extrage contribuţia evreiască din triadă, dacă Israelul se pierde, ne pierdem şi noi împreună cu el. Israelul este un far în aceste timpuri în care viaţa umană a devenit o valoare pe cale de dispariţie. Cartea mea este afirmarea vieţii în regatul morţii. Un prieten îmi spunea ca O Nouă Shoah reprezintă manuscrisele de la Marea Moartă pentru Israelul modern. Probabil că vor trece cîţiva ani pînă ce cartea îşi va face efectul, dar pentru mine este important să schimb conştiinţa lumii despre Israel. Este o misiune grea dar valoroasă . Singura mea consolare este să dau nume şi voci veşnice celor ce au fost ucişi.

O nouă Shoah – Povestea nepovestită a victimelor terorii în Israel – Aici se pot citi fragmente din carte în limba engleză

Israelianca

Israelianca

45 de comentarii

 1. bugsy
  5 ianuarie 2011

  Exceptional Israelianca! Felicitari!

 2. corneliu oren
  5 ianuarie 2011

  Suicide bombing of Egged bus no. 19 in Jerusalem
  January 2004

  Both the Fatah-related Al Aqsa Martyrs’ Brigades and HAMAS claimed responsibility for the attack, naming the bomber as Ali Yusuf Jaara, a 24-year-old Palestinian policeman from Bethlehem.

  The victims:

  Avraham (Albert) Balhasan, 28, of Jerusalem
  Rose Boneh, 39, of Jerusalem
  Hava Hannah (Anya) Bonder, 38, of Jerusalem
  Anat Darom, 23, of Netanya
  VIOREL OCTAVIAN FLORESCU , 42, Jerusalem NICI MACAR NU ERA EVREU; AM CRESCUT PE ACEEASI STRADA IN JUD SUCEAVA. ISI DUSESE FETITA LA GRADINITA SI SE INTORCEA ACASA
  Natalia Gamril, 53, of Jerusalem
  Yechezkel Isser Goldberg, 41, of Betar Illit
  Baruch (Roman) Hondiashvili, 38, of Jerusalem
  Dana Itach, 24, of Jerusalem
  Mehbere Kifile, 35, of Ethiopia
  Eli Zfira, 48, of Jerusalem

 3. bugsy
  5 ianuarie 2011

  Mar 31, 2002 – 16 people were killed and over 40 injured in a suicide bombing in Haifa, in the Matza restaurant of the gas station near the Grand Canyon shopping mall. Hamas claimed responsibility for the attack.
  The victims: Suheil Adawi, 32, of Turan; Dov Chernobroda, 67, of Haifa; Shimon Koren, 55; his sons Ran, 18, and Gal, 15, of Haifa; Moshe Levin, 52, of Haifa; Danielle Menchel, 22, of Haifa; Orly Ofir, 16, of Haifa; Aviel Ron, 54; his son Ofer, 18, and daughter Anat, 21, of Haifa; Ya’akov Shani, 53, of Haifa; Adi Shiran, 17, of Haifa; Daniel Carlos Wegman, 50, of Haifa.
  Carlos Yerushalmi, 52, of Karkur, died on April 1 of wounds sustained in the attack.
  Shimon Shiran, 57, of Haifa, father of Adi, died of his wounds on April 11, 2009, having remained hospitalized for seven years.

  Pe arhitectul Dov Chernobroda din Haifa il cunoscusem in 1999 in casa prietenilor mei din Haifa. Am aflat despre atentat la stirile TV. Peste cateva ore am primit si vestea mortii lui Dov prin telefon, de la Haifa. RIP Dov!

  Noua Shoah si victimile sale, aici: http://www.mfa.gov.il/MFA/Terr…..m+sinc.htm

 4. Roșu
  5 ianuarie 2011

  Israel are simpatia și toată empatia mea.
  Îmi scot pălăria cu respect în fața celor care încearcă să țină piept Noului Califat care ne dorește pe toți sub steagul „profetului”. Ideologia surdă, oarbă și rece ca moartea nu trebuie să învingă.

 5. narcis
  5 ianuarie 2011

  faina carte, fain interviu

 6. Israelianca
  5 ianuarie 2011

  Update – linkul initial de la ultimul rind nu ducea nicaieri, asa ca am facut revizie – linkul duce acum la fragmente din carte care se pot citi pe google books. Nu este textul integral, povestea se mai poate intrerupe la mijloc, dar cititorul isi poate face o idee despre tonul si continutul cartiil.

 7. Corneliu
  5 ianuarie 2011

  Desigur ca lumea islamonazista pe de o parte si publicul nazistoform pe de alta si-ar dori grozav o asemenea solutie finala. Nici macar nu-si disimuleaza dorinta si si-o exprima mai deschis decat mentorii lor originali. Mai deschis, in lipsa vreunor opinii contrare din interior cat de cat semnificative ca greutate. Mai deschis, avand asentimentul tacit ori nu al maselor indobitocite.
  Atat unii cat si altii nu-si inchipuie ca o incercare in acest sens ar aduce un holocaust pentru ei in primul rand.
  Cum sa zic, fost-ai lele cand ai fost… S-au mai schimbat vremurile, totusi.

 8. Misu
  5 ianuarie 2011

  Toata stima pentru acest extraordinar popor .

 9. jenica
  5 ianuarie 2011

  Consider ca este o carte excptionala si ar trebui tradusa in Israel si in alte tari ca sa se stie despre noi mai multe lucruri adevarate pe care le contzine.
  Cartea contzine mult adevar si numai antisemiti o neaga.
  Numai Dumnezeu si poporul evreu
  se va apara de toti dusmanii ei

 10. emil b.
  5 ianuarie 2011

  Am primit la redactie aceste randuri din partea cititoarei Adriana K… si ii multumim mult pentru aprecieri:

  multumiri celor care au inteles importanta traducerii interviului cu autorul cartii,care publicizeaza aceasta opera unica si exceptional documentata si care poate,au puterea de-a influenta traducerii in limba romana a unei carti care azi,mai mult ca niciodata,are o importanta covarsitoare pentru intelegerea unui adevar elementar asupra israelului si a poporului evreu israelian,intr-o conjunctura de antisemitism feroce.

 11. ada
  5 ianuarie 2011

  De fiecare data citesc cu emotzie tot ce este legat de Israel. Am crescut printre evrei,i-am avut prieteni,colegi,am iubit si voi iubii toata viatza un om de aceasta natzionalitate… Voi face mereu,tot ce-mi este cu putintza sa apar cauza lor…

 12. Costin A.
  5 ianuarie 2011

  Israelianca, uite, Giulio Meotti a aflat de traducerea ta: Anche in Romania

  Si parla di A New Shoah anche in Romania.

 13. bugsy
  5 ianuarie 2011

  Good job Costin!

 14. Costin A.
  5 ianuarie 2011

  bugsy, tot meritul e al Israeliancai ????

 15. Beinglas Dorel
  5 ianuarie 2011

  In sfarsit lumea civilizata a inceput sa deschida ochi si sasi dea seama unde este adevaratul pericol .

  Autorul acestui articol a descris foarte reusit situatia.

 16. adriana katz
  5 ianuarie 2011

  as vrea sa adresez multumiri si ”israeliencei” care a facut cunoscuta cartea ”a new shoah” forumului vostru,activitatea sa aducand un serios aport propagandei israeliene,atat de carenta si inexistenta,spre regretul multora.in ceea ce priveste aparitia interviului in romania,mi-am permis sa aduc la cunostinta autorului giulio meotti,acest eveniment salutar.
  cu multumiri,
  dr adriana katz
  sderot ashkelon israel

 17. israelianca
  5 ianuarie 2011

  Multumesc tuturor pentru aprecieri.

  Tin minte ca acum aproape 30 de ani cind incepuse sa ma bata gindul sa vin in Israel, imi era destul de teama de teroare (pe atunci inca nu erau kamikazele, dar erau tot felul de infiltrari, rachete trase de OPL din Liban, avioane, etc) dar prietenii ma linisteau – „lasa, mai, ca stiu ei pe cine sa omoare. Daca nu le faci nimic, nici ei nu-ti fac tie nimic. ” Complet eronat. Teroarea este oarba si poate afecta pe oricine, inclusiv pe arabii care se afla intimplator la fata locului.

  Holocaustul a existat, dar astazi se aud voci care neaga aceata pata neagra pe istoria omenirii. Probabil ca evreii in Europa s-au sinucis de disperare si depresie. Dar ce te faci cu lagarele care incepusera sa se construiasca in Nordul Africii si cu muftiul Ierusalimnului, Amin el-Husseini, care era dornic sa colaboreze cu Hitler la exterminarea evreilor din Palestina? Da’ de unde, exagerari, inventii evreiesti.

  Holocaustul arabilor (Nakba/Naqba) nu a existat, si Israelul nu a comis in trecut si nu comite astazi crime de genocid si macel in masa impotriva arabilor nevinovati, dar astazi se aud voci care afirma cu tarie si demonstreaza crimele de genocid, epurare etnica, deportare, expulzie in masa, etc a palestinienilor nevinovati. Fara sa se oboseasca a face un simplu calcul aritmetic care ar demonstra ca populatia arabilor in Israel si teritorii creste in permanenta.

  Dar de ce sa se oboseasca lumea cu logica sau cifre, cind e mult mai simplu sa inciti la ura, mai ales impotriva evreilor, care timp de 2 milenii si mai bine au opus ceea ce intr-adevar se numeste rezistenta pasnica ? (mai putin rascoalele impotriva romanilor si cele din timpul celui de-al doilea razboi mondial din ghettoul Varsovia sin din lagarele de exterminare).

 18. cutza
  5 ianuarie 2011

  felicitari si respect autorului giulio meotti .
  se alatura cu aceste adevaruri de regretata oriana fallaci .

  sp eram ca” forta ratiunii’” isi va alatura adepti oameni al adevarului
  respectul vietii si a iubirii aproapelui va cuceri

  esentialul de a fi evreu dupa hilel cel batran .amen.
  rachel cohen 18 ianuarie 2011 13schvat 5771 .

 19. Costin A.
  5 ianuarie 2011

  cutza, ca ai adus vorba de Oriana Fallaci, acum citiva ani am subtitrat (in engleza) o parte a unui documentar de pe RAI5 despre antisemitismul dur care incepe sa reapara in Europa, multumita imigratiei islamice.

  Discrusul, in intregime, tradus in romaneste de Francesco acum 2 ani si jumatete, il poti citi aici:
  Oriana Fallaci şi antisemitismul european

 20. Mayo
  5 ianuarie 2011

  Apreciez acest om care a scris cu mult curaj si cu o mare vedere larga de profet , situatia Israelului din zilele noastre.
  Din pacate acest intelectual care are curajul sa „spuna lucrurilor pe nume” este intr-o minoritate in oceanul de ura si ignoranta. El este o picatura in oceanul de rautate din lume.
  Un reporter israelian a facut un mic sondaj de opinie intr-o universitate importanta din USA.
  Intrebare a fost , in care dintre tarile mentionate sunt guverne democrate: Siria , Iran, Israel, Liban, Arabia Saudita. Studentii au stat si s-au gandit, oare unde se afla aceste tari si au „ghicit” raspunsul, fara sa sie date exacte. Au raspuns :Siria, Iran, etc, Israelul nu a fost amintit.
  L-am cunoscut pe Dov Cernobroda, un om bun (rar in zilele noastre), un arhitect talentat, sculptor si pictor, cu o vedere umanitara, naiva, de stanga.
  In casa familiei Cernobroda s-au intalnit israelieni de stanga cu conducatori arabi, ca Huseni, care atunci, era responsabil cu Ierusalimul de Est. Cand sotia lui Dov a murit , Arafat a telefonat sa consoleze famila! Asta nu a oprit pe teroristii criminali sa-l ucida in atentatul de la restaurantul Matza din Haifa.
  Israelienii naivi orientati „stanga” ar trebuii sa „deschida ochii” si sa inceteze sa cu justificarea fatarnica a arabilor, a palestinienilor contra „ocupatiei” israeliene.
  Daca arabii israelieni ar crede ca este atat de bine sa taiesti intr-o tara araba, dece continua sa traiasca mai departe in Israel? Sunt atatea tari arabe unde ar putea tarii, dar prefera Israelul cel rau, unde le stau la dispozitie scoli si universitati pentru copii lor, spitale cu medicina inaintata deschise ptr toata populatia tarii, etc.
  Multumiri lui Iulio Meotti pentru acest articol !!!

 21. bugsy
  5 ianuarie 2011

  @20, Mayo: citeste te rog comentariul 3. Cred ca vorbim despre aceeasi persoana, Dov!

 22. Nina Moskowitz
  5 ianuarie 2011

  TOATA CINSTEA SI RESPECTUL, JURNALISTULUI SI SCRIITORULUI
  PENTRU MISIUNEA NOBILA CE SI-A LUAT
  DE A ADUCE ADEVARUL IN FATA OMENIRII SI A ISTORIEI.
  CURAJUL DE A ACUZA UN INTREG CONTINENT CARE CALCA IN
  PICIOARE DREPTUL LA VIATA A POPORULUI EVREU IN VECHEA-NOUA
  SA PATRIE, DUPA TOATE PATIMIRILE SUFERITE DEALUNGUL DRUMULUI
  EI , DENOTA UN MARE CURAJ , O BOGATIE DE SPIRIT SI O CURATENIE
  SUFLETEASCA, MAI ALES IN ACEASTA CONJUCTURA. PACAT CA NU SINT
  PREA MULTI DIN ACEASTA CATEGORIE ALEASA.

  EUROPA VA PLATI SCUMP SI NU PESTE
  FOARTE MULTI ANI , MIOPIA EI ISTORICA, ATUNCI CIND VA FI INUNDATA
  DE FANATISMUL ISLAMIC

 23. adriana
  5 ianuarie 2011

  profund impresionata de aprecierile superlative la adresa lui giulio meotti,pe deplin meritate de altfel,m-ar interesa daca participantii acestui forum au citit cartea si cati dintre cititori sant cetateni romani,am senzatia,poate gresita,ca e vorba de israelieni care lasa comentariile,nu toate,evident.mi-ar face o deosebita placere sa stiu ca aceasta carte,intr-adevar unica in felul ei,sa ajunga la cunostinta si constiinta cat mai multor persoane de buna credinta.
  referitor la ultimul comentariu,imi permit sa afirm ca eurabia plateste deja un pret,fiind inundata fara doar si poate fundamentalismul islamic,de un numar de ani.

 24. bugsy
  5 ianuarie 2011

  @23, Adriana: nu am citit cartea, dar cunosc ff bine subiectul. Unul din prietenii mei israelieni a pierit intr-un atentat sinucigas, in Haifa. Sunt cetatean roman, merg regulat in Israel, imi place acolo, imi plac israelienii, ma simt ca acasa in Israel. Probabil cartea va fi tradusa si in Romania, pana atunci Israelianaca merita toate felicitarile pentru articolul acesta, despre O Noua Shoah!

 25. adriana
  5 ianuarie 2011

  ar fi extraordinar daca s-ar traduce aceasta carte in romania,dar ce te face sa crezi si cum s-ar putea incerca dupa parerea ta?
  cat despre felicitarile pentru israelianca,le-am prezentat intr-un comentariu anterior

 26. bugsy
  5 ianuarie 2011

  Adriana, demersul pentru traducerae cartii este simplu. O editura din Romania il contacteaza pe agentul literar al autorului si/-i solicita sa i se cedeze drepturile de editare , contra unei sume, bineinteles. Editura tb sa se gandeasac daca e un titlu vandabil pe piata din Romania. Asta e o privire din punct de vedere strict de business. Din punct de vedere moral sa zicem, cred ca este obligatoriu ca acest volum sa fi tradus si in Romania.Cu siguranta va starni multe discutii, pro si contra, dar oamenii trebuie sa cunoasca, sa afle sa stie povestea nepovestita a victimelor terorismului din Israel! Daca asa fi manager al unei edituri as trece volumul pe primul loc in plan editorial si m-as da peste cap sa fac rost de sponsor sa editez cartea in Romania! indraznesc un prognostic – cred ca la Ed. Humanitas va apare editia in lb. romana!

 27. adriana
  5 ianuarie 2011

  gandesc la fel ca tine,bugsy,cartea a aparut in italia,in america si canada si-ntradevar se bucura deja de notorietate,in ciuda timpului scurt a prezentei sale pe piata(oct.2010).m-ar bucura sa pot ajuta cu ceva la publicarea in romania,nu cunosc ed.humanitas,ce profil are si ce te face sa crezi ca ar putea fi interesati?
  in general nu cunosc atitudinea actuala a romaniei in legatura cu israelul,nu stiu daca imensul val de antisemitism mondial se reflecta si acolo in aceeasi masura,vorbim de o publicatie curajoasa si unica in felul ei,as fi mandra ca tara in care m-am nascut s-o cunoasca si sa aiba o alternativa de opinie,in fata valului de propaganda mincinoasa si ultragianta la adresa unui popor care nu pretinde decat sa existe.iti multumesc pentru sugestie.

 28. bugsy
  5 ianuarie 2011

  @Adriana: despre Ed Humanitasa poti afla mai multe de aici: http://www.humanitas.ro.
  Este, in opinia mea, cea mai serioasa editura din Romania. Este editura la care au aparut cateva din volumele lui Roger Scruton, cel care semneaza prefata cartii lui Meotti. Si tot la Humanitas a aparut, printre multe altele, Jurnalul lui Mihail Sebastian, carte care a facut la data aparitiei (in anii 90) multe valuri. O alta editura la care ar putea apare cartea lui Meotti este Editura HASEFER, editura federatiei comunitatiilor evreiesti din Romania, dar e mai putin probabil ptr ca au resurse financiare limitate. Acum, despre problema antisemitismului si despre imaginea Israelului in Romania. Iti voi spune opinia mea bazata pe experienta personala, pe ce aud, vad, traiesc zi de zi. Deci, concluzia la care am ajuns este ca romanii sufera de ignoranta. Au pareri gata facute, prejudecati, despre statul Israel. Din start parerile sunt negative. Nu e numai vina lor, ci si a mass media care prezinta Israelul doar in contextul conflictului cu palestinienii. Imaginea pe care o primeste romanul obisnuit este ca Israelul este „bad guy” iar palestinienii sunt „good guy”. E de ajuns insa ca romanul sa mearga o data in Israel si perceptia se schimba. Am facut aceasta experienta de cateva ori. Firma la care lucrez are multe relatii de afaceri cu firme, oameni de afaceri din Israel . In acest context, periodic organizam vizite in Israel pentru grupuri de oameni de afaceri romani pentru vizitarea unor targuri, expozitii, etc. Majoritatea mergeau prima oara in Israel. Din discutiile pe care le aveam, la plecare din Bucuresti, intelegeam ca sunt victime ale prejudecatiilor si ale manipularii. Le spuneam doar atat: vorbim cand ne intoarcem in Bucuresti, dupa o saptamana! Toti veneau din Israel cu o alta imagine, pozitiva, despre statul evreu. Ca sa sintetizez acum: exista antisemitism si sentimente anti Israel in Romania, dar sunt bazate pe ignoranta si pe manipulare, nu este un antisemitism virulent, agresiv. Drept dovada, numarul mare de companii si oameni de afaceri din Israel care au pornit afaceri in Romania. faptul ca nu se mai percepe viza ptr. Israel a facut posibil ca multi romani sa mearaga in Tara Sfanta si sa vina de acolo cu o cu totul alta imagine despre evrei si tara lor. Eu cred ca trebuie facute mult mai multe pentru a promova Israelul in societatea romaneasca. Trebuie sustinuta cauza statului Israel, trebuie spus adevarul despre ce se intampla acolo, cum este sa traiesti permanent sub spectrul fricii ca e posibil sa nu mai ajungi acasa, tu sau cineva drag tie, atunci cand iesi in oras la restaurant sau la film. Si cu toate acestea sa cladesti in 60 de ani o tara moderna, civilizata, supertehnologizata! Israelul este un miracol!

 29. Pataphyl (Andrei R.)
  5 ianuarie 2011

  Si „Polirom” din Iași a publicat enorm de multe cărți importante!

 30. bugsy
  5 ianuarie 2011

  Total de acord Pataphyl. Polirom este, si ea, o editura de prestigiu.

 31. Vlad M.
  5 ianuarie 2011

  Pentru a ne da seama de valoarea ed. Polirom, cred ca e de ajuns sa ne aducem aminte doar de Fascismul liberal, o aparitie editoriala superba, la doar doi ani dupa publicarea ei in Statele Unite. Fara indoiala, este una dintre cele mai importante edituri din Romania.

  Adriana > Cred ca oricare dintre editurile mai sus mentionate ar fi mai mult decat incantata sa participe la un astfel de proiect.

 32. Silvapro
  5 ianuarie 2011

  Acest site pe care mi l-a trimis matusa Nina Moscovici (comentariul 22 aici) este o gaselnitza. Extraordinar!!! Si articolul de mai sus, a stimatului Giulio Meotti, si comentatoriii.
  Tot timpul am crezut ca autorul articolului trebuie sa fie evreu dupa simpatia si grija pe care ne-o poarta, iar marea si totodata placuta surpriza a fost ca nu e…
  Ar trebui sa primeasca titlul de Hasidei Umot ha-Olam (Righteous Gentiles).

  E atit de groaznic si absurd ce se intimpla in Europa, de-a dreptul hidos. Cu atit mai mult cu cit provine de la mintile iluminate, intelectualii.

  Au gasit o formula extraordinar de rentabila – ura fata de evrei au transformat-o in ceva opus, contrar – numind-o umanism, pluralism, anti-rasism. Ce cinic – folosesc teorii antirasiste ca sa-si exercite cu fatarnicie rasismul fata de evrei si Israelieni Au gasit si o formula „cistigatoare” care sa le dea si scuza, pretextul, motivind prin idea ca Evreii sint vinovati si o merita. Aceeasi ura care a adus la Holocaust, imbraca astazi straie subtile si sofisticate avind ca justificatie asa-zisele teritorii „ocupate”, Palestiienii „nevinovati” pe care ii lezam noi. Au inversat rolurile dintre noi si Palestinieni si au rescris realitatea – au denumit ziua noapte si noaptea zi. Ceea ce au stiut sa faca f. bine de-alungul veacurilor, acum exceleaza in aceeasi directie. Prin tutela „umanismului”, isi implementeaza actele fasciste impotriva evreilor – boicoteaza Israelul, terorizeaza Israelienii cu darea lor in judecata si pedepsirea lor ulterioara pentru marele pacat ca au indraznit sa se apere impotriva teroristilor. Ce-i asta de fapt? Marcheaza o modalitate noua de a etala lozinca „Intarea Everilor interzisa” in tarilor Europene. Tot in asta consta si contamandarea participarii conferiantiarilor de la univeritati Israeliene. BINGO –> Aproape toate universitatile Israeliene sint de stinga. Deci pedeapsa colectiva pentru Israelieni, care de fapt la urma urmei sint evrei, nu?.Ca altfel ce-ar avea cu inocentii (in ochii Europenilor) naivi de la stinga?

  Dupa atita antisemitism orb si ignorant de pe Youtube este o desfatare sa vad si fata celeilalte tabare din Romania
  Multumesc mult Lui Rosu si Ada pentru frumoasele ginduri si mingiietoarelor cuvinte. Si tuturor celorlalti corespondenti care dau dovada de ratiune sanatoasa si logica adevarata.

  Cu tot respectul,
  Silvapro

 33. adriana
  5 ianuarie 2011

  va multumesc mult pentru informatiile primite,o sa caut sa iau legatura cu editurile pe care mi le recomandati,in speranta ca una din ele ar putea fi interesata de publicarea cartii.
  sant ferm convinsa ca o educatie sanatoasa a publicului cititor din romania,ar putea duce la diminuarea antisemitismului,veche plaga netratata.

 34. emil b.
  5 ianuarie 2011

  Adriana & Silvapro. Multumim pentru vizita si va recomand o postare mai veche.

  Cine este proprietarul de drept al Ierusalimului?

 35. Silvapro
  5 ianuarie 2011

  Nu uitati sa vizionati filmuletul lui Geert Wilders despre ce este de fapt Iislamul
  http://inliniedreapta.net/fitna/
  S apoii video-ul
  http://vimeo.com/8787273
  cu reactiile Musulmanilor „democratici” din centrul Londrei, sub nasul politiei, care cred ca mai degraba apara pe manifesantii „pasnici” Mahomedani. Ca altceva nu fac, ca nu cumva sa fie atacati de rasism contra minoritatilor.
  Actiunea (din film) si reactiunea sint tot o apa si-un pamint, ceea ce demonstreaza si mai aprig adevarul exprimat din filmul Fitna. O exemplificare in plus, care putea f. bine sa faca parte integrala din Fitna.
  Deci ce absurdidate si caraghioslic de circ, ca Wilders a fost tras la rapundere in fata tribunalului cel mult-ilumunat din Olanda, cind saracu’ om n-a facut decit ca a compilat A) citeva secvente reale pe care musulamnii le etaleaza in media lor, sau la Youtube, etc. Carora le-a alaturat B) secvente din diferite atentate teroriste pe care singuri si le-au asumat cu mindrie si lauda de sine si adusa lui Allah, plus C) versetele corespunzatoare din Coran care cheama la desavirsirea faptelor de Jihad.
  N-ar strica sa faceti cunostinta (daca inca n-ati apucat) si cu Ayaan Hirsi Ali o sumaleza care a fost parlamentara in Olanda, care si ea a facut un filmulet despre femei in conceptia Coranului, in urma caruia Theo van Gogh – regizorul filmului, a fost ucis de catre musulmani ca pedeapsa.
  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related
  Silavapro

 36. nina moskowitz
  5 ianuarie 2011

  Cartea inedita a scriitorului si jurnalistului Giulio Meotty, ar trebui tradusa intr-un numar
  cat mai mare de limbi straine, in deosebi in limbile Arabice, si distribuita gratuit tuturor
  celor care stiu sa aprecieze omenia si omenirea in deplina intelegere a acestui
  cuvint Ar fi formidabil !
  Pacat insa ca o singura floare nu ne va putea aduce primavara, poate doar adierea ei.
  Cine stie?!!

 37. adriana
  5 ianuarie 2011

  in urma informatiilor primite de la voi,am apelat la editura humanitas,cu scopul de a cointeresa redactia in traducerea si publicarea cartii in romania.
  astept raspunsul,cu speranta ca va fi pozitiv.
  inca odata multumiri pentru informatiile pretioase.

 38. corneliu oren
  5 ianuarie 2011

  16 | adriana katz

  in sfarsit am primit cartea de la „amazon”.
  extraordinara.
  si, doamna doctor, vreau sa imi scot palaria in fata dumneavoastra.
  cu urari de bine,
  corneliu oren fuhrmann

 39. adriana katz
  5 ianuarie 2011

  sant incantata de faptul ca ”a new shoah” a inceput sa patrunda in randul cititorilor(nu stiu daca din romania),e o carte unica in felul ei si din pacate va ramane unica,nu multi scriitori au dovedit curajul lui meotti.
  draga corneliu,iti multumesc mult dar nu cred ca e cazul sa-ti scoti palaria in fata mea,imi fac numai datoria care de multe ori e infinit mai grea decat am conceput-o cand am ales meseria.realitatea te obliga,iar a noastra e deosebit de grea.sper,in numele autorului si al meu personal,ca aceasta lectura sa fie oglinda unei situatii unice,adevarate,periculoase,cu care fiecare dintre israelieni,in masura mai mica sau mai mare,e obligat sa se confrunte zilnic.poate o contributie la franarea valului de antisemitism feroce care matura azi lumea intreaga

 40. simona & armand lakner
  5 ianuarie 2011

  FROM MAUTHAUSEN TO THE MOON

  It is very disturbing and frightening what is happening in Europe, as far as the anti-Israel
  feelings are concerned. As a fmr. Mauthausen Nazi concentration camp survivor ,and later a principal scientist for NASA /Apollo, Lunar Landing Program, my latest book: From Mauthausen to thre Moon, (Amazon/Kindle), provided me with many opportunities to discuss/sign my latest publication. The emotions, when i relate my story and experience
  about the WWII period antisemitism, is painful and received sympathetically by the Jewish as well as the non-Jewish audience. BUT….. this is USA! and not Quisling’s Norway, Sweden, or Holland.
  The book is available at Amazon, Amazon/Kindle or Xlibris.

  Contact the author:www.armandlakner.com
  Dr. Armand Lakner

 41. ŞTEFAN
  5 ianuarie 2011

  No COMENT ! ÎNTĂRESC ideea generoasă,luminoasă şi profund umanistă,degajată de aceasta minunată carte.Felicit pe autorul ei,pe licenţiatul în drept,pe minunatul PADRE al familiei sale,pe GIULIO MEOTI,scriitorul care s-a aplecat cu dragoste şi curaj asupra ce
  obişnuim să numim anti-semitism,mai actual Terorism,scoţîndu-ne din glodul dens,întune-cat al acestui timp cotidian absurd,în care scara valorilor pare a se fi inversat,apoi aratîn-du-ne adevarata valoare ce trebuie aparată,- OMUL- şi instituîiile fundamentale create pentru aparerea sa şi a libertătilor sale, conştientizându-ne de pericolul iminent care se afla lângă noi.Pericolele de terorism,actele si practicele fanatice şi inumane se manifesta într-o multitudine de forme si locuri cu consecinţe deosebit de grave.Gravitatea este ca in prezent nu este afectat numai Israel ci întrega comunitate umană,gravă fiind şi părerea eronată că priveşte numai *CAPRA VECINULUI*
  Nu suntem out-sideri,suntem parte a aceluiasi întreg de potenţiale victime ,nu terorişti.
  Aş avea multe de comentat după o experienţă de 50 de ani de angajare efectivă împotriva
  răufacătorilor,din *72 după Munchen,a terorismului ,iar de 21 de ani experimentând pe viu,
  la faţa locului cum se poate spune,consecinţele acestui fenomen contemporan.
  Vă adresez un îdemn,=CARPE DIEM,=în sensul de a manifesta vigilenţă,militaţi pentru
  PACE,pentru Linişte şi asiguraţi-va că în jurul vostru este REALĂ şi SIGURĂ.
  GOD BLESSED US and ISRAEL !

 42. adriana
  5 ianuarie 2011

  trista constatare,veridicitatea si actualitatea permanenta a cartii”the new shoah”,a curajosului giulio meotti,care prin asidua activitate publicistica continua sa aduca la cunostinta publicului cititor ororile antisemitismului si ale anti israelismului in lume.
  consider ca n-ar fi gresit daca s-ar traduce in romaneste articolele sale,documentate si ,de multe ori,emotionante.pentru ca lumea stie…

 43. Costin A.
  5 ianuarie 2011

  Adriana, vom mai traduce din articolele lui. Incepusem o traducere, dar acum imi dau seama ca am lasat-o neterminata.

 44. adriana
  5 ianuarie 2011

  draga costin,
  ma bucura sa aflu ca santeti interesati de articolele lui meotti.
  daca va pot fi de folos cu traduceri,trebuie numai sa apelati.
  o voi face cu mare placere.

 45. Adrian Munteanu
  5 ianuarie 2011

  Recomand niste articole foarte interesante care explica si clarifica fenomenul antisemitismului dintr-o perspectiva integrala.
  http://laitman.ro/index.php?s=antisemitism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian