FUNDATIA IOAN BARBUS

Pe cine reprezintă Bogdan Olteanu?

E o întrebare la care nu am un răspuns valid pentru mai mult de cinci secunde, la fel ca şi ideea de fragil, de nefiresc, de forţat şi alte mii de impresii frugale pe care le provoacă. Nimic solid, nimic definitiv, nimic statornic venit din introspecţie sau din cercetarea unor valori perene. Totul curge, a spus filozoful. Totul bălteşte, ar spune când ar citi postarile blogului Idei Liberale al lui Bogdan Olteanu. Manevrarea conceptelor este eliberată de constrângeri, de limite, iar Bogdan Olteanu – sau BO – scrie vizionar despre „identitatea politică naţională care se va sublima, încet, la fel că şi cea economică” într-o Uniune Europeană din care facem parte şi noi. Pentru un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în Parlamentul României este oare firesc să spună că „legarea cetăţeanului de ţară, reluare la scară cu mult mai relaxată a legării şerbului de glie, s-a pierdut în trecut odată cu globalizarea”? Cetăţean egal şerb? Pentru BO – înnamorat politic de alt BO, de Barack Obama, pe care-l laudă ditirambic -, o Românie integrată în Uniunea Europeană a viitorului presupune identificarea cu sarmaua. Decât tricolor, mai bine o şuncă, decât Călugareni, mai bine un kil’ de cârnaţi de Pleşcoi!

Nu mai avem identitate cetăţenească sau naţională, să ne refugiem în una culturală, asta este soluţia lui BO. Cum o impunem pe cea culturală dacă nu ne raportăm la naţional, la politic, la cetăţean ca membru al polis-ului, nu mai aflăm din postare. Idee liberală pe blogul Idei Liberale!

Este un mister de ce nu insistă BO pentru consecinţa logică a spuselor sale, adică pentru renunţarea la particula Naţional în denumire PNL. Dacă cetăţeanul nu mai este legat de ţară, de ce o formă locală de identitatea politică naţională ar mai trebui să se cramponeze într-un ţăruş bătut în moşia străbună? Ar suna mai identitar în concepţia BO-ista să se numească Partidul Liberal al Sarmalei, al Ţuicii şi al Magiunului, mai ales după ce fostul său şef a reuşit să sifoneze prin globalizare în daună statului platoul continental al Mării Negre. Care stat este încă naţional şi aşa o să rămână.

BO este liberal când i se potriveşte mai bine, deşi nu ştie unde se poziţionează Dreapta şi Stânga. Scrie pe blog:

„Lăudîndu-l pe Obama, am ridicat fără intenţie, dar şi fără supărare, o temă interesantă. De ce Dreapta din România poate simpatiza cu Stânga din America. Cine a greşit, cine a trădat?”

Şi ca să demonstreze cum funcţionează la Bogdan Olteanu o simpatie politică pentru o atitudine poziţionată la stânga societăţii americane – deoarece nu mai reuşeşte să-şi dea seama care este o politică de dreapta şi care este una de stânga -, ni se propune ca axiomă că în România politica anti-avort a regimului comunist era de stânga, iar în prezent, apariţia unor persoane sau grupuri ce militează contra avortului ar fi nici mai puţin nici mai mult decât o reîntoarcere la fundamentalismul dreptei (ca în America, spune d-lui) şi nu o pledoarie pentru valorile tradiţiei în respectul democraţiei pentru minunea numită viaţă. Iar dacă BO este pro-avort, asta înseamnă că nici el şi nici grupul său nu sunt extremişti de dreapta! Nu domnule Bogdan Olteanu, oamenii de dreapta din România nu simpatizează cu stânga, chiar dacă este americană acea stângă. Nu va confundaţi autodeclarata apartenenţă la dreapta eşichierului politic cu o reală apartenenţă la dreapta, deoarece PNL a ajuns în trepte succesive la o expresie politică de stânga. Virajul către stânga s-a văzut mai ales în abandonarea interesului naţional când aţi vrut să ieşim din Irak – fără respectarea acordurilor semnate de România – de parcă eraţi conduşi de duhul lui Noam Chomsky şi nu de exemplul Brătienilor. Atunci aţi numit mişcarea „reintegrare în politica europeană”, dar modelul Zapatero este tot de stânga. De ce nu va asumaţi identitatea reală, în Parlamentul European faceţi parte din ALDE, alături de partide stângiste, de liste, de grupări cu identitate nefixată etc.

Pe cine reprezentaţi de fapt? Un partid naţional? Nu. Un partid de dreapta? Nu. O aglomerare de interese, da, poate.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

8 comentarii

 1. Turnofftheglory
  24 august 2009

  Imi amintesc de BO cat de frumusel infiera amestecul in treburili interne ale ambasadei SUA, demn urmas al lui nastase si pupil al lui Hrebe. Un idiot care se simtea bine sustinut de Bolcas si cu pupaturi de pesedistul cel bun care sai ii scape de Traian.

 2. Riddick
  24 august 2009

  Fantomas ăsta face pe față jocul NWO și al globaliștilor, tradiție veche, de familie.


  http://www.youtube.com/watch?v=T7lhjMf2deQ

 3. Francesco
  24 august 2009

  Riddick,
  Exista acele reclame la TV in care se vorbeste de un medicament, in care partea „daca apar manifestari neplacute, adresati-ve medicului” este spus cu o viteza la fel de mare cu aceea cu care BO a trecut legile prin Camera.

 4. Manjusri
  24 august 2009

  Francesco, cu permisiunea ta, as mai adauga o intrebare la cea din titlul textului tau: pe cine reprezinta Crin Antonescu? Intrebarea mea are o referinta concreta: reprezentarea electoratului de catre Crin Antonescu.
  Crin Antonescu s-a remarcat prin absente numeroase la sedintele Parlamentului, desi obligatia lui este de a se prezenta la aceste sedinte. Este unul dintre parlamentarii cu cele mai multe absente la sedinte, lucru remarcat de Calin Popescu Tariceanu, cu ocazia competitiei pentru sefia PNL. E foarte interesant cum acest chiulangiu s-a erijat in aparator al Parlamentului, al democratiei, al poporului, in adversar neimpacat al „tiranului” Basescu, cu ocazia suspendarii presedintelui.
  Mai mult, acest om a fost pe locul doi in colegiul electoral in care candida (pe locul I a fost Ionut Popescu). Din cauza sistemului de vot, Antonescu a devenit parlamentar in detrimentul celui care a avut cele mai multe voturi.

 5. Gamaliel Duze
  24 august 2009

  Momentul propunerii retragerii din Irak e fix momentul in care m-am scarbit de PNL si nu mi-a mai trecut de atunci. Nu stiu de ce, dar mi se pare ca propunerea de retragere sau vanzarea pe nimic a bogatiilor nationale sunt fapte care depasesc cu mult ciondanelile si ciordelile zilnice, specifice restului partidelor din Romania. „Liberalii” sunt in general linistiti, se poarta politicos, dar si cand e sa faca o boacana, o fac bine.

 6. Gamaliel Duze
  24 august 2009

  Cred ca „Crinut” ii reprezinta pe toti adeptii tipului de conducator-marioneta, somnolent si permisiv, bun de pus in rama si lasat sa doarma…

 7. murphy
  24 august 2009

  haios ????

  am citit bibliografia si omu pare mai degraba fan al lui guevara, atit ca el ii zice reforma, nu revolutie continua;

  dupa capu lui, liberalii is un fel de gica contra, cind societatea e de dreapta liberalii se pozitioneaza la stinga si invers; sa fie primit!

 8. Imperialistu'
  24 august 2009

  Salutare!

  Duze> Momentul in care mi s-a facut sila de liberali e anterior „retragerii” din Irak. Tot ce pot sa iti zic e ca „retragerea” a fost o confirmare a lichelismului si demagogiei pe care le observasem inainte. E un partid la fel ca toate celalelte, cu observatia ca are tupeul fantastic de a bate moneda pe „dreapta”, ceea ce ma dezgusta cumplit si il face si mai josnic in ochii-mi. Mitul dreptei romanesti are in centru PNL si nu vom face nimic in tara asta atata timp cat suntem captivi acestei farse.

  Cat despre Crin Antonescu, sunt ferm convins ca n-o sa faca nimic in alegeri. N-are pic de substanta, iar gargara dublata de ochi albastri inca nu poate castiga alegeri in Romania. Domnul Patriciu va trebui sa mizeze pe altcineva.

  In egala masura, sunt relaxat privind proiectul de republica pe care il propune PNL: parlamentarismul sfintei oligarhii de Romania. Sigur, unii ar vrea un presedinte de paie, numa’ bun de scos la plimbare de doua ori pe an, cam ca in Germania sau Ungaria; un presedinte dominat de un parlament atotputernic si atotcunoscator. Nu se va intampla.

  Nu, multumesc, domnilor, va plac mai mult atunci cand stiu ca sunteti fortati de sistem sa va mai aplicati niscaiva lovituri sub centura. :mrgreen:

  Murphy> Tipu’ n-are pic de habar de dreapta sau stanga, si inca e dintre aia mai cititi! ???? Olteanu, „dreptaci”-iubitor-de-Barack-Hussein-Obama, sustinator al avortului si al variantei castrate a natiunii (identitatea culturala) are tot atatea in comun cu dreapta ca si partidul pe care il reprezinta cu atata amatorism. Lasa, Murphy, o sa aiba nevoie si PSD-ul de o aripa dreapta. ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian