FUNDATIA IOAN BARBUS

Polonia, noul cal troian al Gazprom în Europa

(…) Dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski în accidentul de la Smolensk si alegerea lui Bronislaw Komorowski, politica Poloniei a trecut printr-o schimbare radicala. Pe plan extern, cuplul Komorowski-Tusk s-a angajat într-un proces ambitios de „resetare” a relatiilor cu Rusia. O parte a acestei resetari este un nou contract pentru livrarea de gaz între Polonia si Gazprom care sa îl înlocuiasca pe cel actual, care expira pe 20 octombrie. Rusia ar urma sa livreze Poloniei 10,5 miliarde de metri cubi pe an, acoperind un deficit de 3 miliarde metri cubi pe care Varsovia îi importa acum din Germania. În schimbul acestor livrari garantate, Gazprom a pus mai multe conditii. În primul rând, rusii au cerut garantii ca polonezii vor continua sa importe gaz rusesc pâna în 2037.

Integral in Romania libera

Aceasta este o problema pentru Varsovia, care spera sa inaugureze pâna în 2014 un terminal de Gaz Natural Lichefiat (LNG) cu capacitatea de cinci miliarde de metri cubi pe an la Swinoujscie, la Marea Baltica. Daca Polonia are asigurat gaz rusesc pâna în 2037, exista putine motive pentru continuarea investitiilor în terminalul LNG si diversificarea surselor de alimentare.

În al doilea rând, Polonia nu va mai primi gaz prin sistemul ucrainean de conducte, ci prin conducta Yamal-Europe, care transporta gaz rusesc prin Belarus si Polonia spre Germania. Segmentul polonez al Yamal este detinut de Gazprom si de compania de stat poloneza PGNIG si nu este conectat la sistemul polonez de conducte. Gazprom doreste sa mentina acest monopol pâna în 2045. Aceasta prevedere contrazice legislatia europeana, care precizeaza ca operatorul sistemului de conducte trebuie sa fie independent fata de furnizor si trebuie sa asigure acces egal tuturor potentialilor furnizori. Daca Gazprom va reusi sa încheie acordul în termenii actuali, atunci va reusi sa creeze un precedent care va anula practic legislatia europeana. Din acest motiv, comisarul pentru Energie, germanul Günther Oettinger, a intervenit în negocieri si a cerut respectarea reglementarilor UE. În guvernul polonez s-au creat astfel doua tabere. Prima, reprezentata de ministrul de Externe, Radek Sikorski, sustine respectarea normelor europene, cealalta, formata din prim-ministrul Tusk si ministrul Economiei, Waldemar Pawlak, atrage atentia ca Polonia risca sa ramâna fara gaz în prag de iarna.

Polonezii sustin ca interventia Comisiei tradeaza standarde duble, de vreme ce tari precum Germania, Italia si Franta au acorduri separate cu Gazprom si se tem ca, o data cu intrarea în functiune a conductei Nord Stream, rusii vor putea închide conducta Yamal. Cu toate acestea, Polonia risca sa deschida calea monopolului Gazprom în UE si sa îsi amaneteze independenta energetica pentru o generatie.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dreapta.net

Dreapta.net

6 comentarii

 1. Francesco
  14 octombrie 2010

  Polonia a semnat un contract cu Rusia, fara sa astepte OK-ul de la Comisia Europeana. Vice prim-ministrul polonez Waldemar Pawlak si corespondentul sau rus Igor Sechin au semnat acordul prin care 10.3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc vor fi livrati de Gazprom catre compania poloneza PGNiG.

 2. dr pepper
  14 octombrie 2010

  ma intreb ce se stie despre accidentul aviatic de la katyn in spatele usilor diplomatice inchise si daca wikileaks are ceva despre…

 3. Vlad M.
  14 octombrie 2010

  Daca Wikileaks a aflat ceva, poti sa fii sigur ca nu o sa apara nimic. ???? Nu cred ca Assange vrea sa cada in ochii rusilor… macar pentru ca tine la propria lui persoana. :mrgreen:

 4. dr pepper
  14 octombrie 2010

  Probabil de unde si furia cu care Moscova il trateaza pe assange…

 5. Vlad M.
  14 octombrie 2010

  Premiul Nobel pentru Pace.

 6. dr pepper
  14 octombrie 2010

  Traian Ungureanu are un articol foarte bun ( asa cum ne obisnuia odata):
  Statul român: proprietate de stat sau privată?

  Acum trei ani, în zilele de 13 și 14 ianuarie 2008, Procurorul Special Anti-Corupție, Jose Grinda a purtat, la Madrid, o discuție francă, brutală și secretă cu înalți funcționari ai guvernului Statelor Unite. Conținutul e acum disponibil, după ce telegrama diplomatică trimisă, cu sinteza discuției, la Washington, a fost extrasă ilegal din arhivele Departamentului de Stat și publicată, la fel de ilegal, de site-ul WikiLeaks.

  Pînă aici, considerațiile Procurorului spaniol nu surprind. Istorici și jurnaliști cunoscători ai realității interne ruse au ajuns la concluzii similare, în mod repetat. Ce e cu adevărat tulburător și profund în această analiză e problema contagiunii. Cine a scăpat și cine e vulnerabil la molima rusă? Cine urmează pentru că e copt și cine se poate apăra pentru că a rupt la timp legăturile? Grinda trece în rîndul statelor captive e Belarus, Cecenia, Rusia și, inevitabil, Ucraina. Bulgaria nu e departe și poate fi adăogată orînd acestei clase de state disfuncționale. Penetrația rusă și în consecință extensia rețelelor Crimei Organizate au, în cazul Bulgariei, o profunzime mult agravată de vechile apropieri istorice și culturale bulgaro-ruse. Cum s-ar zice, relația bulgaro0rusă e organică. Unde e România, în geografia contagiunii mafiote? Ce șanse și neșanse pîndesc statul român în acest cîmp de presiune istorică?

  Asta mi’a adus aminte despre o discutie mai veche de pe un forum despre schimbarile geopolitice ce se vor petrece odata cu schimbarea guvernarii de la Washington.
  Si ca exista toate sansele ca Romania sa reintre in zona de influenta ruseasca.
  Am fost luat la misto ca traiesc in continuare in perioada razboiului rece si mi s’au servit o gramada de omlete si mamaligi de genul ???? ???? samd

  si un mic extras de pe wikipedia despre SVR:

  According to Yuri Shvets, a former KGB agent “In the days of the Soviet Union, the number of spies was limited because they had to be based at the foreign ministry, the trade mission or the news agencies like Tass. Right now, virtually every successful private company in Russia is being used as a cover for Russian intelligence operations.”[10] For example, close connections of SVR with Russian gas company Gazprom and oil company LUKoil have been reported

  Potrivit lui Yuri Shvets, un fost agent KGB, „Pe vremurile Ciumei Rosii, numarul spionilor era limitat pentru ca acestia trebuiau sa apartina de un minister anume, de agentii de comert sau de stiri. In momentul de fata, practic orice companie privata de succes ruseasca este folosita ca acoperire pentru a culege informatii. Gazprom sau LUKoil sunt numai doua dintre aceste exemple ce tin legaturi stranse cu serviciul de spionaj rusesc.

  SVR modus operandi:

  SVR actively recruits Russian citizens who live in foreign countries. „Once the SVR officer targets a Russian émigré for recruitment, they approach them, usually at their place of residence and make an effort to reach an understanding,” said former FSB officer Aleksander Litvinenko.[16] „If he or she refuses, the intelligence officer then threatens the would-be recruit with legal prosecution in Russia, and if the person continues to refuse, the charges are fabricated”. It was reported that SVR prey on successful Russian businessmen abroad

  SVR este activa in recrutarea cetatenilor rusi ce traiesc in tari straine. ” De indata ce un ofiter SVR pune ochii pe un emigrant rus pentru racolare, acesta este contactat, de obicei la resedinta acestuia si se depun eforturi pentru a se ajunge la o intelegere” afirma fostul ofiter FSB, Aleksander Litvinenk. ” Daca el sau ea refuza, ofiterul de spionaj va apela la tactici de santaj asigurand viitorul recrut ca acesta va fi acuzat in Rusia cu acuzatii false in cazul refuzului. Daca acesta continua sa refuze se va trece la fabricarea acuzatiilor”.

  plus:

  Assassinations abroad
  „In the Soviet era, the SVR – then part of the KGB – handled covert political assassinations abroad”[1]. These activities reportedly continue[1]. Igor the Assassin, who is believed to have been the actual poisoner of Alexander Litvinenko in 2006 was allegedly an SVR officer [3]. However SVR denied its involvement in the assassination of Alexander Litvinenko. An SVR spokesperson said about Litvinenko: „May God give him health.” [4].
  It was reported that in September 2003, an SVR agent in London was making preparations to assassinate Boris Berezovsky with a binary weapon, and that is why Berezovsky had been granted a speedy asylum in Britain[12]. GRU officers who killed Zelimkhan Yandarbiyev in Qatar in 2004 reportedly claimed that supporting SVR agents let them down by not evacuating them in time, so they have been arrested by Qatar authorities[1].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian