Votul și circumstanțele
Decizia de astăzi a Curții Constituționale a României de a invalida referendumul din 29 iulie îl readuce la Cotroceni pe președintele Traian Băsescu, forțat de aproape două luni să își apere poziția de persoană detestată de USL, de trusturile media conduse direct sau prin interpuși de Dan Voiculescu și Sorin-Ovidiu Vântu și partea uselistă a poporului român.
O altă parte din poporul român nu s-a prezentat la vot, iar la numărul total de voturi adunate la referendum s-au adunat și cele obținute prin fraudele anchetate în aceste zile de DNA și de Procuratura Generală. USL-ul a fost mult prea încrezător în obținerea cvorumului la referendum prin implicarea lui Traian Băsescu în vot, mizând pe caracterul său de luptător. A fost pentru prima dată când bătrânul marinar s-a lăsat pe față purtat de valuri și de vânt și nu a opus o rezistență directă, prin chemarea susținătorilor săi la vot.
Dimpotrivă, președintele suspendat le-a cerut românilor să nu-l voteze, a lăsat cârma vasului să se conformeze cursului. Perfect constituțional, dar cu atât mai frustrant pentru cei care au pierdut, câți or fi fost. USL-așii au urlat, au strigat, au bătut din picioare, s-au înroșit în piețe și au zbierat în microfoanele Antenei 3 și Realității – RTV. Așa cum se enervează unii când trebuie să oprească la trecerea de pietoni pe care se află o persoană în vârstă care trece sprijinindu-se de un baston, tot așa s-au burzuluit și apropiații lui Crin Antonescu, Victor Ponta și Dan Voiculescu când au urcat în ring și jucătorul advers nu a vrut să combată până când USL-așii nu-și validau susținerea. Care trebuia să fie de 50% plus unul. A fost doar de 46.24%, cu tot furtul din timpul zilei, dar mai ales din timpul nopții, iar toată tevatura provocată de slujbașii MAI care au dat peste cap o hotărâre a CCR planificată pe 3 august s-a dovedit a fi doar o încercare nereușită de influențare a judecătorilor constituționali.
Judecătorul Ion Predescu a confirmat că el, cu Ionel Toader și Acsinte Gaspar au fost cei trei care s-au opus colegilor din Curtea Constituțională și ar fi votat pentru demitere. Fiind o decizie luată cu 6 la 3, nu mai are loc nicio discuție despre amânarea punerii sale în aplicare după publicarea în Monitorul Oficial sau despre vreo altă procedură de blocare a revenirii președintelui la Cotroceni. Numai dacă Monitorul Oficial va întârzia publicarea, că tot este în subordinea guvernului condus de Victor Ponta. Ion Predescu a spus că a luptat și el cât a putut pentru USL, se înțelege, iar Aspazia Cojocaru i-a dat o replică de ținut minte:
„Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva. (…) Dacă nu s-a atins pragul care-i problema? Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot! Ce înseamnă „Am luptat şi noi cât am putut”?! Transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur. Eu nu încalc legea!”, a declarat judecătoarea Aspazia Cojocaru.”
„Eu respect Legile, pe care le si cunosc, spre deosebire de pustii (cu referire la Ponta si Antonescu -nn) care ma critica la televiziuni. Eu sunt magistrat, NU politician, ca să execut ordinele partidului. Și nu permit nici unui puști, care n-a dat un examen corect în viața lui, să mă critice! Pe mine nu mă poate nimeni intimida, orice ar spune despre mine, iar domnul Predescu n-are decât să spună ce vrea, să execute ce ordine politice vrea dumnealui. Eu voi respecta doar textele de lege!”
Declarațiile lui Crin Antonescu & Victor Ponta
Perfect antidemocratic și ilogic, deci aflat în deplinătatea caracterului său vindicativ, Crin Antonescu a declarat cu încrâncenarea-i cunoscută că își cheamă susținătorii la luptă și că nu va coabita cu Traian Băsescu. L-a declarat pe Băsescu ilegitim și a spus că este îndreptățit de votul a 7.4 milioane de români ca să dărâme regimul președintelui. În țară, dar și în străinătate a devenit evident că Antonescu are dese manifestări paranoice, demostrând că a fost o greșeală că un asemenea individ a putut ajunge la Cotroceni săltând prin manevre de culise în prima scenă a țării, nu datorită votului a 9000 de români și în niciun caz prin votul a milioane de oameni. Ca în cazul lui Traian Băsescu, de exemplu.
Crin Antonescu nu-și mai dă demisia din funcția de președine al PNL și nu mai vrea să iasă din viața politică. Nu este o surpriză, era de așteptat, ba chiar de dorit pentru adversarii săi politici.
Prin aceste declarații Crin Antonescu și partidul său s-au înscris ireversibil pe traiectoria unei grupări anarhice, delegitimându-se din grupul de forțe democratice, susținătoare a statului de drept. Nu poți câștiga fără să respecți pe cel care pierde, dar nici nu poți pierde fără a-l trata cu considerație pe cel care a câștigat.
PNL-ul nu poate gândi în spirit civic, cu un președinte care înjură NATO și Uniunea Europeană, pentru care Statele Unite au devenit o satană și vizitele prietenilor occidentali sunt manifestări de colonialism. În costum și la cravată, înconjurat de caizii săi în costum și cravată, Crin Antonescu s-a dovedit mai bolșevic decât era Ion Ilici Iliescu pe vremea când purta o șapca de așa-zis proletar.
Victor Ponta a spus cam același lucru: pentru noi decizia CC este nedreaptă, ilegală, dar o s-o respectăm.
România că stat la limită decenței
Perioada de după puciul borfașilor din zilele de 3, 4, 5 și 6 iulie a dovedit încă o data că într-o Europă a legăturilor multiple și a intercondiționărilor la diverse nivele cu statele nord-atlantice, nu se poate să forțezi legile și cutumele fără ca să nu suporți consecințele. Leul a luat-o razna în raport cu celelalte monede, iar alunecarea țării către un statut la marginea normalității a devenit leit-motivul tuturor relatărilor din presa străină. Vânzoleala de la București i-a dinamizat pe cei de la Vocea Rusiei, iar Serghei Lavrov și-a expus din nou poziția cunoscută cu privire la amplasarea scutului anti-rachetă din România, dând de înțeles că Moscova se așteaptă la modificări de atitudine.
Traian Băsescu a câștigat neprezentându-se la vot, dar a plătit un preț greu: pentru prima dată impopularitatea sa a dat imbold și temei unei acțiuni politice pe termen lung. Acțiunea guvernamentală va continua să se afle în plan secundar, în ciuda înfrângerilor și pierderilor USL. Investitorii au început să plece când s-au tulburat apele la București și nu va fi ușor pentru Victor Ponta și pentru guvernul său de politruci să-i convingă să vină înapoi.
Perioada imediat următoare va fi marcată de începutul campaniei electorale pe fondul proceselor în care sunt implicați actuali și foști actori ai scenei politice: Dan Voiculescu-Felix, Dinu Patriciu, Victor Paul-Dobre, Teodor Atanasiu, Samson Dumitru, Relu Fenechiu etc. Nu s-au încheiat cercetările în legătură cu fraudele de la referendum și este posibil ca și alte nume importante de primari, prefecți și membri ai guvernului să fie menționate în actele de urmărire penală.
Pentru susținătorii USL-așilor direct interesați în actul de blocare a justiției, revenirea președintelui ales la Cotroceni nu va aduce decât un val trecător de indignare ipocrită. Din fericire, frustrarea unora nu poate să devină modelul de viață a tuturor românilor, nu pentru mult timp.
Românii au văzut ce-au pierdut prin declasarea procedurii de suspendare: plăți mai mari pentru datoriile la bănci și o mare probabilitate pentru blocarea intrării în spațiul Schengen.
Pe partea dreaptă a spectrului politic nu se vede încă un discurs coerent care să combată monopolul mediatic pe care stânga USL-așă l-a impus țării. Nu există un contra-discurs care să pornească de la efectele politicii USL de distrugere a statului de drept. Nu există o acțiune în orașele și satele României prin care oamenii politici de dreapta să dea speranță celor care se opun USL-ului. Blaga e moale, MRU e distant, PNȚ-ul se mișcă greu, iar gruparea lui Mihai Neamțu pare un balon de săpun gata a se sparge ori la stânga, ori la dreapta, după semnalul semaforului.
Cât a putut să țină un discurs liber, tot Traian Băsescu a fost liderul unei drepte care încearcă să se ridice din genunchi, așa cum a lăsat-o trădarea PDL-iștilor ca parlamentari și a PDL-ului ca partid declarat din familia populară. Spiritul dreptei a fost menținut și reafirmat prin acțiunea unor intelectuali ca H.R. Patapievici, Andrei Pleșu, Vladimir Tismăneanu, a multor ziariști din care îi menționez pe Tia Șerbănescu, Cristian Câmpeanu, Sorin Ionită, Dan Tăpălagă și nu în ultimul rând a blogerilor de dreapta și a platformelor de dreapta din care face parte și ILD.
Prin reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni oare încetează discursul de dreapta? Spiritul combativ afirmat de cei care refuză dictatura USL este suficient de rezilient în condițiile unei victorii la Curtea Constituțională? Acestea sunt întrebări la care așteptăm răspuns de la actorii politici principali.
Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni legal – pentru votul din 2009 – și legitim pentru că nu a fost cvorum la referendum. Între timp Victor Ponta inaugurează autostrăzi construite de Emil Boc și MRU și dă vina pentru scumpirea euro și a gazelor pe PDL și Traian Băsescu.
PS. Dacă USL s-a aruncat din nou în tranșee, PDL-ul lui Blaga vorbește de colaborare, pe un ton împăciutorist. Hm!
11 Comments
DanCanada
21 August 2012Eu zic ca-i subestimam pe boii din guvern si parlament.
Pentru ca urmatorul pas pentru ei ar fi ca maine turma parlamentara sa decida ca-i doare-n cot de CCR.
Parca exista deja o hotarire „ce decide parlamentul nu se discuta daca e constitutional sau nu”.
Nesimtiti si idioti stim ca sint; nu cumva au sa adopte in parlament un fel de „CCR: Je m’en fiche!” ?
Adrian Merfu
21 August 2012Vor sa modifice Constitutia in Parlament in regim de urgenta pana la alegeri cand spera ca vor scapa si de Basescu intr-un fel sau altul.
Adrian Merfu
21 August 2012Dupa decizia CCR nu mai au ce face indiferent de nesimtirea lor. Cel mult vor tergiversa intoarcerea lui Basescu la Cotroceni pentru a-i da timp lui Pivniceru s-o demita pe Kovesi si implicit pe Morar. Il vad pe Chiuariu intr-unul din aceste posturi pentru ca le trebuie un om precum Grajdan sau Liviu Pop ce executa ordinele „intocmai si la timp”.
Daniel Francesco
21 August 2012Victor Ponta a si afirmat astazi la orele 18 ca d-na Pivniceru va fi ministru nu mai tarziu de maine seara.
Adrian Merfu
21 August 2012Graba asta de a o confirma ministru si insistenta prim sinistrului la adresa CSM ne indica scopul final pe care l-au stabilit inainte de-a da lovitura de stat.
calehari
21 August 2012„Eu respect Legile, pe care le si cunosc, spre deosebire de pustii (cu referire la Ponta si Antonescu -nn) care ma critica la televiziuni. Eu sunt magistrat, NU politician, ca să execut ordinele partidului. Și nu permit nici unui puști, care n-a dat un examen corect în viața lui, să mă critice! Pe mine nu mă poate nimeni intimida, orice ar spune despre mine, iar domnul Predescu n-are decât să spună ce vrea, să execute ce ordine politice vrea dumnealui. Eu voi respecta doar textele de lege!”
Exceptionala aceasta parte a declaratiei! Nu inteleg de ce Evenimentul zilei nu o citeaza.
calehari
21 August 2012Show-ul a inceput! „Poporul” a blocat centrul Bucurestiului! Antonescu : ” am facut un apel public si-l mai fac odata: este nevoie de protest public” Asta cere, chiar acum, presedintele interimar pe A3!!
Adrian Merfu
21 August 2012Si nici Hotnews. A preluat-o doar Revista 22.
Stefan Pop
21 August 2012Se vor dezumfla precum un balon de sapun care nici macar nu face „FASS!”
Silvapro
21 August 2012La ei balonul in dezumflare va reda al sunet: „FALSSS”.
Corneliu
21 August 2012In acest context este foarte potrivit sa cititi interviul acordat de presedintele Basescu unui corespondent de la „Vocea Rusiei”, in care el da replica binemeritata atacurilor mediatice pe care acest site le-a indreptat impotriva sa si a politicii sale.
http://romanian.ruvr.ru/2012_08_15/85172633/
Citez un aliniat: